cebula - 11518 przepisów (strona:81/768)

Gulasz pod ziemniaczaną kołderką 191

Przepis na rozgrzewający gulasz zapiekany pod puree z ziemniaków i sera żółtego. Składniki: Gulasz: 250 g schabu 2 cebule pętko kiełbasy czerwona papryka zielona papryka pół puszki pomidorów krojonych 300 ml bulionu łyżka mąki kukurydzianej papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, sól Puree: 5 sporych ziemniaków 2 łyżki masła 150 g sera żółtego 1/4 szklanki mleka sól Przygotowanie Przygotowujemy gulasz(...)schab kroimy w kostkę, obsmażamy na oliwie lub oleju. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Papryki kroimy w paski i dodajemy do mięsa, kiedy cebula stanie się miękka. Dodajemy również pomidory. Po około pięciu minutach wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko około 30 godziny na małym ogniu. W tym czasie obieramy i gotujemy w osolonej

e-PrzepisyKulinarne
Łosoś, soczewica i sos śmietanowo-musztardowy. 191

zaglądać. Łosoś z soczewicą i sosem musztardowo-śmietanowym. składniki: 4 filety z łososia bez skóry 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 2 garście zielonej fasolki szparagowej z mrożonki 1 cebula posiekana natka pietruszki około 2 łyżki sól, pieprz tymianek na sos: 1 szalotka 2 łyżki masła 200 ml śmietany 18% 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz wykonanie: Marchewkę(...)obraniu kroimy na talarki. Soczewice wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą, solimy. Wody powinno być  razy więcej niż soczewicy. Dokładamy marchewkę, całą, obraną cebulę i gotujemy przez 35 minut. W połowie gotowania dokładamy do garnka fasolkę. Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Każdy filet zawijamy w folię aluminiową, robiąc paczuszkę. Rybę umieszczamy w piekarniku

Przysmaki Karolki
Wytrawne muffinki z wędzonym łososiem, kaparami i serkiem ricotta 258

babeczek :) 180 g mąki orkiszowej 180 g maki jaglanej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu pęczek świeżo posiekanego koperku 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę 40 g masła 220 ml mleka 1 jajko 100 g wędzonego łososia 1 łyżka kaparów 250 g serka ricotta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W dużej misce mieszamy składniki(...)sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, posiekany koperek, sól i pieprz. 2. Na małej patelni przesmażamy na maśle drobno posiekaną czerwoną cebulę. Odstawiamy do wystygnięcia. 3. W mniejszej miseczce miksujemy razem mleko i jajko. 4. Do miski z sypkimi składnikami dolewamy porcjami masę mleczno-jajeczną - miksujemy na małych obrotach miksera. 5. Następnie dodajemy ostudzoną cebulę z masłem - chwilkę miksujemy

W kuchni Katie
Gołąbki we włoskiej kapuście (z piekarnika) 193

zachowają swój kształt.  Składniki: 1 kapusta włoska 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 0,5 szklanki surowego ryżu 1 i 1/4 szklanki wody 2 małe cebule 1 jajko sól, pieprz olej Do garnka wsypać ryż, wlać 1 i 1/4 szklanki wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy ryż zdjąć z ognia i garnek przykryć(...)pokrywkę. Pod wpływem ciepła ryż zmięknie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę i ugotowany ryż. Całość wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić. Najlepiej, aby mięso przez co najmniej 1 godzinę wstawić do lodówki - aby przeszło przyprawami. Z kapusty wyciąć ładne liście (oczywiście obcinając

Ugotować
Śledzie z suszonymi pomidorami 209

Śledzie z suszonymi pomidorami Składniki: ok 4-5 filetów śledziowych w zalewie solnej 3-4 pomidory suszone olej ocet (potrzeby gdy mamy pomidory suszone ale niezalane oliwą) 2 małe cebule lub jedna duża Do dzieła!!! Śledzie moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie - kilka razy ją zmieniamy. Kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i sparzamy ją wrzątkiem - odcedzamy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Natomiast jeśli mamy pomidory bez zalewy to kroimy je na mniejsze kawałki i następnie zalewamy na chwilę wrzątkiem aż zmiękną. W słoiku układamy na przemian cebula, pomidory, śledzie i zalewamy je olejem (ja używam słonecznikowego). W przypadku pomidorów bez zalewy możemy do oleju dodać odrobinę octu. Odstawiamy na noc do lodówki. Śledziki są gotowe już

sierotka maRysia w kuchni
Pszenno-żytnie pizzerinki z pieczarkami 168

mąki żytniej 1 i 1/2 szklanki mleka (370 g) 2 łyżki oliwy jajko łyżeczka soli 50 g świeżych drożdży płaska łyżeczka cukru Nadzienie: 450 g pieczarek 2 cebule 200 g sera żółtego jajko 180 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz   Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut(...)się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy. Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni. Kiedy trochę przestygną, mieszamy je z jajkiem, jogurtem i przyprawami. Ser ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części (ja zrobiłam 6 wielkich

e-PrzepisyKulinarne
Zupa krem z kopru włoskiego (fenkułu) z jabłkiem 219

potas, kw. foliowy, wit. C i fitoestrogeny Składniki na 4 porcje: - 1l bulionu (1l wody + dwie czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 fenkuł (koper włoski) - 1 por - 2 cebule (u mnie 1 zwykła, 1 czerwona) - 2 ziemniaki - 2 małe jabłka - 2 pietruszki - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - 1 łyżeczka kurkumy *opcjonalnie: czarny sezam(...)posypania W garnku na oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojonym w plastry porem. W tym czasie odcinamy nać fenkułu (możemy z niej oderwać koperek, by później udekorować nim zupę) i obieramy z zewnętrznej warstwy. Przecinamy koper włoski na pół i kroimy w plastry. Ziemniaki, jabłka i pietruszki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy wraz z fenkułem do cebuli

Be Fit Be Strong
Ekologiczny makaron z dyniowym sosem "serowym" nie tylko dla wegan 191

serowy" sos dyniowy. Przepis na 6 porcji. Jedna (ok. 320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego makaronu żytniego razowego - wstążka SYMBIO - 130g orzechów nerkowca SYMBIO - 3 ziemniaki - 2 cebule - 15g płatów drożdżowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: posypujemy wegańskim parmezanem z nerkowców i szczypiorkiem Orzechy zalewamy(...)gorącą wodą na co najmniej 30 minut, po tym czasie odcedzamy. Cebule kroimy w ósemki. Resztę warzyw obieramy, kroimy w kostkę i wraz z cebulami gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Ugotowane warzywa odcedzamy, umieszczamy w misie blendera i miksujemy wraz z resztą składników (oczywiście prócz makaronu). Makaron polewamy sosem lub mieszamy go z nim w misce

Be Fit Be Strong
Pieczona dynia faszerowana ekologiczną quinoa, soczewicą i szpinakiem 176

porcje. Składniki: - 3 małe dynie Hokkaido - 500ml bulionu (500ml wody+2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 100g ekologicznej komosy ryżowej czarnej SYMBIO  - 100g soczewicy czerwonej - 100g szpinaku - 2 cebula (u mnie czerwona) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oleju kokosowego - papryka słodka do obsypania wnętrza dyni - 3 gałązki rozmarynu *opcjonalnie: wegański parmezan z nerkowców Dynie dokładnie myjemy, odcinamy delikatnie spody(...)każdej wsadzamy po gałązce rozmarynu. Pieczemy 30minut w 180stopniach. W tym czasie płuczemy soczewicę wraz z komosą ryżową i gotujemy je 15minut (do miękkości) w przygotowanym bulionie, odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na łyżeczce oleju. Szpinak płuczemy i dodajemy go do zeszklonej na patelni cebuli i trzymamy na ogniu do momentu, aż całkowicie

Be Fit Be Strong
Zupa krem z kurek z koperkiem (wegańska) 262

kubeczki smakowe będą zachwycone! Składniki na 3-4 porcje:   - 500 ml wody - 200-300g kurek (im więcej ich dodacie, tym bardziej będą wyczuwalne) - 2 marchewki - seler - pietruszka - cebula - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 4 ziarna ziela angielskiego - 2 listki laurowe - pół pęczka koperku  Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w grube plastry. Kurki dokładnie myjemy(...)oczyszczamy i większe kroimy na pół/ćwiartki. W garnuszku rozgrzewamy olej, dorzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone warzywa z kurkami i dalej smażymy 15 minut. Dolewamy wodę i dorzucamy ziarna ziela angielskiego wraz z listkami laurowymi, gotujemy pod przykryciem 20-25 minut. W tym czasie siekamy koperek. Wyjmujemy ziele i liście, a resztę przelewamy do misy blendera

Be Fit Be Strong
Risotto z dynią i pieczarkami 177

przygotowania rzeczowej fotorelacji, ale zdjęć jest taak dużo... ;) Muszę się jednak zmobilizować, bo warto ;) Risotto z dynią i pieczarkami Składniki (dla 3 osób): - 200 g dyni - 1 duża cebula - kilka pieczarek - 2 szklanki ryżu arborio - kilka szklanek wywaru - sól, pieprz, papryka słodka, ostra, tymianek, bazylia - olej rzepakowy Dynię, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Cebulę wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Kiedy

Corner With Recipes
Tarta z wędzonym kurczakiem na cieście francuskim 189

opakowanie ciasta francuskiego 275 g - 10 pieczarek - 1 wędzony filet z kurczaka (większy) - pomidory krojone 400 g (z kartonika, puszki) - garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz, szczypta cukru, bazylia, papryka słodka, chili cayenne - olej rzepakowy Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto francuskie na spód, ładnie pozaginać na rantach. Zrobić dziurki w cieście(...)widelcem. Podpiec wstępnie spód ok. 8 minut w 200 stopniach(z termoobiegiem). Cebulę, czosnek i pieczarki drobno pokroić. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki, po paru minutach dodać czosnek i podsmażać jeszcze minutę. Dodać pomidory krojone, oliwki, doprawić. Filet z kurczaka pokroić, poukładać na podpieczonym cieście. Zalać warzywami wcześniej podsmażonymi. Kolejnym raz posypać ziołami z wierzchu. Piec ok. 25 minut

Corner With Recipes
Kotleciki ryżowo-fasolowe 167

gotowy. Smacznego :)  Składniki (ok. 16 kotlecików): - 1 woreczek ryżu brązowego - 1 woreczek ryżu parboiled - 2 łyżki kurkumy do zabarwienia ryżu - 1 szklanka suchej fasoli (u mnie drobnej) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - kilka pieczarek - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, chili cayenne* - pół łyżeczki kminku - 1 jajko - 3,4 łyżki bułki tartej z ciemnego pieczywa - olej rzepakowy Fasolę namocz przez(...)Ugotuj w tej samej wodzie ok. 45-60 minut, na małym ogniu. Ryż ugotuj zgodnie z opakowaniem razem z 2 łyżkami kurkumy. Ostudź ryż i fasolę. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, to samo z czosnkiem. Pieczarki również pokrój drobno, najpierw odcinając zdrewniałe końcówki nóżek. Na patelni z 2 łyżkami oleju zeszklij cebulkę, dodaj czosnek i po chwili dodaj pieczarki

Corner With Recipes
Naleśniki gryczane ze szpinakiem i serkiem wiejskim 190

szklanki wody* - 1 jajko - łyżeczka soli - bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy - olej do smażenia Farsz: - 300 g mrożonego szpinaku - 1 serek wiejski (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 10 plastrów suszonych pomidorów w oleju - bazylia, papryka słodka, chili cayenne Najpierw przygotuj farsz. Szpinak rozmroź, cebulę, czosnek i suszone pomidory drobno pokrój. Rozgrzej na patelni niewielką ilość(...)oleju, wrzuć cebulę. Mieszaj, a kiedy się zeszkli dodaj czosnek. Po chwili dodać szpinak i suszone pomidory. Podsmażaj 5 minut, na koniec dodaj przyprawy. Wyłącz gaz, a serek wiejski zblenduj dokładnie. Do masy szpinakowej dodaj serek wiejski, dokładnie wymieszaj i spróbuj czy nie należy jej jeszcze doprawić.  W misce zmiksuj jajko z solą i ziołami. Dodaj mąkę i wodę

Corner With Recipes
Farfalle (kokardki) z kurczakiem i szparagami w białym sosie 169

razem, dzisiaj zostawiam was z makaronem, szparagami i mało grzesznym białym sosem :) Składniki (3 porcje): - 250 g makaronu farfalle (kokardki0 pełnoziarnistego - 1 pierś z kurczaka - 1/2 pęczka szparagów - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - kilka plasterków kiełbasy/ 2 plasterki wędliny - 4 łyżki jogurtu greckiego - sok z 1/2 cytryny - olej rzepakowy - 3 łyżki tartego parmezanu - sól, pieprz czarny, ziołowy, papryka słodka, ostra(...)zgodnie z opakowaniem, koniecznie al dente. Dokładnie umyte szparagi pozbaw stwardniałych końcówek i gotuj ok. 4-5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw i odstaw. Cebulę, czosnek i wędlinę pokrój w kostkę. Ugotowane szparagi pokrój na mniejsze części. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę, wędlinę, po chwili dodaj kurczaka. Kiedy kurczak będzie lekko zarumieniony dodaj czosnek

Corner With Recipes