cebula - 11518 przepisów (strona:94/768)

Żołądki inaczej 201

Polecam ! Składniki: -1 kg żołądków drobiowych -1 ćwiartka z kurczaka lub 2 udka bez skóry -warzywa:1 marchewka, 2 pietruszki, pół selera, zielona część pora,  1 cebula -ziele angielskie -liście laurowe -4 ząbki czosnku -mieszanka ziół do flaków: majeranek, gałka muszkatołowa (szczypta), papryka słodka, pieprz, sól lub torebka gotowej przyprawy do flaków -2 łyżki przecieru(...)pomidorowego - do zasmażki: 1 łyżka masła, 1 mała cebula, 1 łyżka mąki Żołądki wymoczyć godzinę w zimnej wodzie. Dokładnie wypłukać i ewentualnie oczyścić pozostałości błony. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Usunąć powstałą szumowinę. Włożyć ćwiartkę kurczaka, warzywa, cztery kulki ziela angielskiego i 4 liście laurowe. Uzupełnić gorącą wodą, tak aby przykryła składniki. Gotować godzinę na wolnym

Kulinarne przemyslenia
Błyskawiczny piątek - Polędwiczka duszona w cebuli 173

Polędwiczka wieprzowa to jedno z moich ulubionych mięs. Tym razem duszona z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Idealnie smakuje z chlebem, ziemniakami czy kaszą. Polecamy , b o przepis jest naprawdę błyskawiczny ! Składniki : * polędwiczka wieprzowa około 500g * 3-4 cebule * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz * majeranek, czerwona słodka papryka * łyżka tłuszczu do przesmażenia mięsa  Przygotowanie :  Rozgrzać tłuszcz, polędwiczkę pokroić(...)plastry i obsmażyć z obu stron na złoty kolo r. Do dać cebulę posiekaną w piórka, przyprawić i dusić całość około 20 minut. Przed podaniem spróbować sosu i ewentualnie doprawi ć pod swój smak

Magiczne Życie Marty
RISOTTO- KRAKUS 158

kurczaka. Do przygotowania wykorzystałam koncentrat bulionu drobiowego Krakus- który nie zawiera konserwantów i jest świetną bazą do zup lub sosów.  Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 bulion drobiowy Krakus  1/2 puszki kukurydzy  1 łyżka masła pęczek pietruszki  1 łyzka olwiy  sól pieprz ostra papryczka(...)proszku  Przygotowanie: Cebulę, czosnek siekam i podsmażam na oliwie w głębokim garnku. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i podsmażam chwilę w garnku z cebulą i czosnkiem. Dodaję ryż i chwilę go podsmażam, następnie dolewam połowę bulionu.  Paprykę kroję w kostkę, kukurydze odsączam z wody, całość wrzucam do garnka.  Dolewam pozostałą część bulionu, wsypuję pół

Kukuleczki
Bigos staropolski najlepszy na święta 219

pajdą chleba. Bigos staropolski świąteczny składniki: 1,5 kg kapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag  wędzonego boczku 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule 8-9 suszonych śliwek 8-9 suszonych grzybów 6-7 ziarenek jałowca 10 ziarenek pieprzu 5-6 ziarenek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe sól do smaku - ja daję(...)himalajskiej 1/2 łyżka majeranku olej do smażenia  Jak zrobić świąteczny bigos Mięso kroimy na większe kawałki, kiełbaskę i boczek na mniejsze, smażymy na oleju, przekładamy do dużego garnka. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na tłuszczu, który pozostał po smażeniu mięsa. Usmażoną cebulę przekładamy do mięsa razem z tłuszczem. Kapustę białą szatkujemy, dodajemy do mięsa i mieszamy. Kapustę

Ekspansja smaku
Śledzie z kapustą kiszoną i śliwkami wędzonymi 176

płaty śledzi, 200 g kapusty kiszonej, 80 g śliwek wędzonych, 1 ogórek kiszony, 1 mała słodka cebula, olej rzepakowy (tłoczony na zimno nierafinowany), Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w paski. Wymieszać kapustę, śliwki, ogórka i cebulę. W słoiku ułożyć warstwami

królestwo garów
Barszcz grzybowy 185

Choć część osób (być może nawet zdecydowana większość) przygotowuje na ten uroczysty wieczór barszcz czerwony z uszkami, to u mnie króluje ON. Gotowany na całych kapeluszach borowików i podgrzybków, cebuli oraz z niewielkim udziałem włoszczyzny (w porównaniu do innych zup), zabielany śmietaną. Bardzo esencjonalny. Podczas gotowania obłędny zapach grzybów roznosi się po całym domu. Moja mama zawsze podaje do niego(...)wody 1 duża marchewka (lub 2 mniejsze) 1 pietruszka mały kawałek selera 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 200-250 ml śmietany 12/18/30% UHT 2 małe cebule (lub 1 duża) sok z cytryny (do smaku) sól pieprz Wykonanie: Przygotowanie barszczu zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. Najlepiej zrobić to w wieczór poprzedzający jego gotowanie. Grzyby zalewamy taką ilością wody

MyCookBook.pl
GRZANKI NIESPODZIANKI 191

Grzanki z bułek nadziane farszem z wydrążonych bułek oraz pieczarek i kukurydzy, zapiekane z serem. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa.     Składniki: 4 bułki 1 duża cebula 6 pieczarek 3 łyżki kukurydzy z puszki natka pietruszki 1 jajko 4 łyżeczki masła 4 plasterki sera żółtego sól, pieprz zioła prowansalskie olej do smażenia Wykonanie: Z bułek ścinamy wierzch(...)wydrążamy cały środek. Wydrążony miąższ zostawiamy- będzie nam później potrzebny. Na dno każdej bułki wkładamy małe kawałeczki masła (1 łyżeczka masła na 1 bułkę.) Cebulę obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zeszklenia. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Gdy pieczarki się pomażą dodajemy wydrążony miąższ

Kuchnia MagdaLeny
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 703

nich znika jeszcze przed wigilijną kolacją:) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej typ 500 200 ml wrzącej wody szczypta soli 30 g masła Farsz: 50 g suszonych borowików 2 cebule 2 łyżki oleju + łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. W gorącej wodzie roztapiamy masło, stopniowo dodajemy do mąki i mieszamy łyżką lub mikserem(...)miski, przykrywamy folią i odstawiamy na około 30 minut. Do małego garnka wkładamy suszone grzyby, zalewamy je szklanką wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju z dodatkiem masła. Grzyby odcedzamy (wywar można zachować i dodać do barszczu), drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
Korzenny śledź z rodzynkami 159

wyszorować, żeby pozbyć się z niej chemicznych konserwantów. Korzenny  śledź z rodzynkami Czas przygotowania:  30 minut + czas macerowania Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 6 goździków 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka  mielonej skórki pomarańczowej(...)łyżki miodu ocet balsamiczny Wykonanie: Rodzynki zalewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, odstawiamy na 60 minut. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle. W makutrze ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, mieloną skórkę, miód i namoczone rodzynki z  sokiem. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z czerwonej soczewicy i warzyw 215

przepisy pod swój smak i ugotowałam aromatyczną, fajnie rozgrzewającą w te ponure dni zupę. Jeśli szukacie pomysłu na bezmięsny, zdrowy, ciepły posiłek to jak najbardziej polecam :) Składniki: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 3 średnie ziemniaki ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów(...)papryki 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka curry duża szczypta ostrej papryki odrobina startego na tarce imbiru  ewentualnie: koperek lub natka pietruszki do posypania   Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić w garnku na odrobinie tłuszczu. Gdy cebula będzie gotowa wlać do garnka ok. 1,5 litra wrzącej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie

Simply Food
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 351

jesteście przekonani, to możecie zawsze skorzystać z przepisu na najlepsze ciasto pierogowe . Drukuj Pierogi z kapustą i grzybami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 200 g suszonych grzybów 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól, pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe Ciasto pierogowe 350 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody(...)dnia odlewamy i gotujemy do miękkości, nie wylewamy wywaru, dodajemy go do kapusty. Kapustę kiszoną rozluźniamy, gotujemy do miękkości z zielem angielskim i liści laurowymi. Kapustę i grzyby siekamy/mielimy. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i lekko ją rumienimy. Dodajemy mąkę, czekamy aż tłuszcz wchłonie mąkę i dodajemy posiekaną kapustę i grzyby Mieszamy dokładnie, solimy

Mieszam w Garnku
karp z szarej galarecie 214

świątecznych przepisów już teraz. Powód dla którego to robię jest banalne prosty. Otóż karp w esencjonalnej i aromatycznej galarecie (uzyskanej poprzez dodatek  dużej ilości cebuli), jest jednym z ulubionych dań serwowanych w mym domu i to bez względu na porę roku. Korzystam więc z tego, iż zapobiegliwi handlowcy dostarczyli już do wielu(...)pyszną rybę i potrawę przedstawiam  dziś. składniki  karp o wadze około dwóch kilo 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 kg cebuli 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę sprawiamy, myjemy, układamy na desce i filetujemy ( na przykład w ten sposób  ) Filety z karpia

Miód i pieprz
Kurczak w sosie gyros 574

zajadać buraczki :) Składniki na 2-3 porcje: 3/4 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżka przyprawy gyros 1 łodyga selera naciowego 1 papryka czerwona 1 cebula 250 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz, sól do smaku 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Kaszę ugotować w 3 szklankach osolonej wody. Fileta z kurczaka(...)pokroić w kostkę i posypać przyprawą gyros, kurkumą i słodką papryką Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Paprykę i seler naciowy umyć i drobno pokroić. Do cebuli dodać kurczaka i dusić razem przez kilka minut. Można podlać wodą. Dodać paprykę i seler. Dusić przez chwilę i wlać śmietankę.  Sos gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Ewentualnie zagęścić

Ze smakiem i z pasją
Bigos wegetariański 158

Składniki (na 5 porcji) - kg kapusty kwaszonej, - pół szklanki zielonej soczewicy (ok. 100 g) - jabłko (ok. 188 g), - cebula (ok. 70 g), - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki konfitury ze śliwek (ok. 60 g), - 5 wędzonych śliwek (ok. 35 g), - kilka suszonych grzybów (ok. 10 g), - 2 łyżki sosu sojowego, - łyżka oleju (ok. 10 g), - przyprawy: łyżeczka soli, pieprz, 2 ziela(...)Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin. 2. Śliwki moczymy w wodzie przez kilka godzin. 3. Kapustę możemy lekko przepłukać i kroimy na drobniejsze kawałki. 4. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju. 5. Do cebuli dodajemy kapustę oraz przyprawy. 6. Całość zalewamy wodą i dusimy ok. godzinę. 7. Gotujemy soczewicę na półtwardo. 8. Do kapusty dodajemy starte na tarce

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
SPAGHETTI Z OLIWKAMI I CHORIZO 180

kilka lat temu, poznałam kiełbasę chorizo podaną w sosie pomidorowym w postaci tapas, zakochałam się w niej ❤ Teraz jak już robię spaghetti to tylko z chorizo 😉   Składniki: 2 cebule 300 g kiełbasy chorizo 100 g oliwek czarnych 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1 op.makaronu spaghetti olej(...)smażenia parmezan do posypania Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju/oliwie. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki i wrzucamy do cebuli. Podsmażamy razem ok. 5-7 min. Następnie wrzucamy krojone pomidory z puszki oraz pokrojone w plasterki oliwki. Chwilkę smażymy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i dodajemy zioła prowansalskie oraz cukier. Dusimy

Kuchnia MagdaLeny