cebula - 11518 przepisów (strona:99/768)

Rolady wieprzowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Zrazy z karkówki. 302

mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek mielony, papryka mielona, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, - olej do smażenia - śmietana, mąka ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty mięsa rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie plastry ( delikatnie aby ich nie porwać(...)cebule kroje w grube wiórki, ogórki w ćwiartki. Na każdym płacie mięsa rozsmarowuję łyżkę musztardy, na musztardę układam plaster boczku, kilka wiórków cebuli i ćwiartkę ogórka. Całość zawijam w roladki ( w razie potrzeby można rolady spiąć wykałaczką lub owinąć nitką ). Zrolowane mięso obsypuje wszystkim przyprawami i obsmażam na mocno rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron. Obsmażone rolady

Kuchnia z widokiem na ogród
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 226

mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej około szklanki 150 ml gorącej wody 1 jajko 1 łyżka oleju/oliwy szczypta soli Na farsz: 50 g suszonych grzybów 100g grzybów leśnych mrożonych 1 sztuka cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka:   Z mąki, jajka(...)wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Grzyby drobno siekamy/blenderujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek, grzyby, smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Dodajemy odrobinę wody po ugotowaniu grzybów i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 207

zdecydowanie warto czekać te trzy godziny, aż tażin będzie gotowy! Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu: 3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła) 2 duże cebule pokrojone w kostkę 1 kg udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli pestki granatu + świeża kolendra do przybrania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła) 2 duże cebule pokrojone w kostkę 1 kg udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Poezja smaku
Przepis na… – Canederli, (nie tylko) świąteczne knedle 352

osób): czerstwy chleb – ok. 200 gr, mleko – 150 ml, 2 litry bulionu, pancetta – 150 gr (ewentualnie pokrojonego w kostkę boczku) mąka – 200 gr cebula, jajko, szczypiorek, oliwa sól, pieprz 1. Kroimy w kostkę chleb, pancettę, siekamy cebulę i szczypiorek. 2. Mleko mieszamy z jajkiem. 3. Chleb zalewamy mieszanką z pkt. 2. dodajemy szczypiorek, doprawiamy solą(...)pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 45 min. 4. Pancettę i cebulę podsmażamy na oliwie i dodajemy do namoczonego chleba. Mieszamy. 5. Dodajemy mąkę i formujemy kulki dowolnej wielkości. 6. Gotujemy bulion i wrzucamy uformowane kulki na ok. 10 min. 7. Podajemy z bulionem lub osobno. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078

Bon Ton Italia
Zimowa zupa fasolowa 208

kiełbasy śląskiej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu sól, pieprz, papryka słodka, vegeta Zasmażka: 2 plastry wędzonego boczku 1 mała cebula 2 łyżeczki mąki   Do dużego garnka wlewamy 1,5 l wody i dodajemy skrzydełka lub żeberko. Stawiamy na ogniu. Jarzyny obieramy i kroimy w kostkę, pora kroimy w plasterki(...)pomidorowy oraz fasolę. Zmniejszamy ogień i nadal gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aż cebula się zezłoci. Następnie dosypujemy 2 łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy. Nie przerywając mieszania dolewamy po trochu bulionu z garnka, aż zasmażka nabierze gęstej, ale lejącej się

My simple kitchen
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 686

wstawić do lodówki, albo wlać do worka na mrożonki i zamrozić. Później wykorzystać ten grzybowy wywar do przygotowania wigilijnego czerwonego barszczu lub do zupy grzybowej.   Pieczarki i cebule oczyszczamy i bardzo drobno siekamy, można też potraktować je malakserem. Na patelni rozpuszczamy masło, mocno podgrzewamy i wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy je do zeszklenia i dodajemy posiekane pieczarki. Dusimy pieczarki około(...)sezam lub kminek do posypania SKŁADNIKI NADZIENIA 550g dobrej kapusty kiszonej 350g pieczarek (waga po oczyszczeniu) 20g suszonych podgrzybków 20g suszonych prawdziwków 2 duże szalotki albo 1 spora biała cebula ½ łyżeczki mielonego kminku do gotowania +do przyprawienia 3-4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 3-4 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia sól świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Śledzie z szarą renetą w majonezowo- musztardowym dresingiem 196

Śledź lubi nas , a my jego tym bardziej :)  Składniki 500 g solonych filetów śledziowych pół l mleka 2 jabłka szara reneta 2 szt czerwonej cebuli 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Dijon pęczek szczypiorku pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4   Filety śledziowe wymoczyłem w mleku kilka godzin. Pokroiłem w różne rozmiarowo kawałki. Jabłka(...)pokroiłem po   usunięciu gniazd nasiennych w kostkę   wraz ze skórką. Cebulę pokroiłem w krążki. Majonez   wymieszałem z musztardą . Szczypiorek posiekałem dość drobno. Tak przygotowane składniki   delikatnie wymieszałem z sosem, cebulą i jabłkiem. Sałatkę posypałem szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem

R'n'G Kitchen
Śledzie w musztardzie + film 175

proste w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki pokroić, dodać sos i wymieszać, nie ma nic prostszego a smakują pysznie. składniki na 6 porcji 1 kg płatów śledziowych solonych 2 cebule 4-5 ogórków konserwowych 3 łyżki musztardy 1-2 łyżki majonezu 1 łyżeczka białej gorczycy w ziarenkach 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy   szczypta czarnego pieprzu przepis Wymoczone w wodzie(...)płaty śledziowe odsączamy i kroimy w większą kostkę lub w dzwonka a następnie przekładamy do miski. Obraną cebulę drobno siekamy a ogórki konserwowe kroimy w kostkę i łączymy ze śledziami. Do miski przekładamy musztardę oraz majonez dodajemy gorczycę, przyprawę curry, kurkumę oraz czarny pieprz i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wlewamy do śledzi cebuli i ogórków i wszystko dokładnie ze sobą

Smakowite Dania
Gulasz z dzika z kaparami 168

mięsa na gulasz z dzika, 3 cebule, gałązka rozmarynu, 4 jagody jałowca, pieprz czarny, 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), 8 – 10 pełnych łyżek kaparów, kawałek skórki z cytryny (1x2 cm), Mięso umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna pieprzu, rozmaryn, jałowiec(...)dusić około 15 minut. Cebule pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu. Do mięsa dodać cebulę, dusić dalej pod przykryciem. Gdy mięso jest już prawie gotowe, dodać kapary i dusić aż mięso będzie miękkie. Podałam z kaszą orkiszowa i szpinakiem. zastawa

królestwo garów
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 228

parze brokuły można naszykować w nim. W tym samym czasie co brokuły gotujemy makaron w osolonej wodzie i zajmujemy się resztą. Łososia wędzonego kroimy w poprzek w cienkie paski. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W sporym szerokim rondlu rozpuszczamy masło, następnie smażymy cebulę do czasu aż się zeszkli i delikatnie zarumieni. Dorzucamy kapary i smażymy razem z cebulą

Karo in the Kitchen
Bombaj yellow ,curry 196

mieszanki curry mild 1 łyżka mieszanki garam masala 1/2 płaskiej łyżeczki chilli ( lub mniej jeśli wolimy łagodną wersję ) 4 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego – płaską 1 cebula – niezbyt duża 1 łyżeczka cukru – płaska sól do smaku liście kozieradki do posypania lub pietruszki Pierś z kurczaka kroimy w kostkę średniej wielkości ( 2cm x 2cm ) , mieszamy(...)jogurtem, cukrem i czosnkiem , odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc . Następnego dnia obieramy ziemniaki i cebulę , ziemniaki kroimy na kawałki takie same jak wcześniej kurczaka , cebulkę siekamy drobno . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , wrzucamy mieloną paprykę , mieszanki przypraw , cebulę i ziemniaki , smażymy krótką chwilę , mieszając żeby się nie przypaliło ( około 5-6 minut ) . Następnie dorzucamy kurczaka, solimy , zmniejszamy ogień

Ogrodnik w podróży
Bulion warzywny 225

jakiegoś powodu nie jest wskazane lub możliwe użycie wywaru mięsnego. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 litry wywaru) 2 duże marchewki (400g) 1 średni seler (450g) 2 średnie cebule (300g) 250g pora pęczek natki pietruszki (5-6 gałązek) mały pęczek lubczyku 3-4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren czarnego pieprzu sól Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy(...)długości kilku cm. Selera obieramy tylko pobieżnie i kroimy w grubą (kilka cm) kostkę. Pora płuczemy i kroimy na mniejsze części. Jeśli chcemy otrzymać bulion w ciemnym, głębokim kolorze, cebuli najlepiej nie obierać, ale wtedy koniecznie nacinamy ją od góry, aby upewnić się, że jest zdrowa. Do dużego garnka wlewamy 4 litry wody. Doprowadzamy ją do wrzenia i dodajemy warzywa

Kulinarna Pokusa
BLENDER RĘCZNY DESIRE 3W1 Russell Hobbs -Wielki Pomocnik w małej kuchni Ratatouille z cukinią , fenkułem i dzikim ryżem 129

przejrzyste.... a niebo błękitne i nieskazitelnie czyste niemal przez cały rok! Składniki - 1 duży fenkuł lub 2 mniejsze - puszka krojonych pomidorów - 1 duża lub 2 małe cukinie baby - 1 cebula najlepiej czerwona - tymianek - olej kokosowy virgin do smażenia Skworcu - ryż dziki  Skworcu Do pasty pomidorowej -4 suszone pomidory z zalewy - pół łyżeczki suszonego rozmarynu - ząbek czosnku - 2 cm imbiru(...)pastę z suszonych pomidorów. Wszystkie składniki z pasty pomidorowej wsyp do naczynia dołączonego do zestawu Desire i zblenduj na gładko. Spróbuj, dopraw. Odstaw. Pokrój cukinie na podłużne cienkie kawałki. Cebulę na pióra, fenkuł na pióra, tak aby wszystkie pióra trzymały się razem. Rozgrzej na patelnie olej kokosowy i obsmaż fenkuł. Odłóż. Następnie dodaj olej kokosowy i czyń podobnie z cukinią

Z Kuchni Do Kuchni
OMLET Z BATATEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM / OMELETTE WITH SWEET POTATO AND SMOKED SALMON 149

omelette with what I had in the fridge, it came out quite good, bon appetit! SKŁADNIKI (2-3 porcje): 4 jajka 150 g wędzonego łososia 1/2 dużego batata 1/2 cebuli 8-10 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki mąki 2 łyżki mleka 1 łyżeczka majonezu koperek, sól, pieprz INGREDIENTS (2-3 portions): 4 eggs 150 g smoked salmon 1/2 big sweet potato(...)dowolnej wielkości – ja lubię czuć, że coś gryzę podczas jedzenia omleta, więc moje warzywa są dość spore. Łososia siekamy dość drobno. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wszystkie warzywa – cebulę, pomidorki, batata i smażymy na średnim ogniu. Jak cebula się lekko zeszkli, a batat zarumieni, dorzucamy posiekanego łososia. Do sporej miski wbijamy jajka, dokładamy mąkę, mleko, majonez, przyprawy, wszystko dokładnie

Martyna Cooks
Pomidorowe curry z kokosowym ryżem 171

kremową bielą kokosowego ryżu przełamanego czernią ziaren prezentuje się bardzo efektownie.  Składniki na 4 porcje: Pomidorowe curry:  2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego  2 duże cebule, posiekane  ½ łyżeczki soli  4 ząbki czosnku, posiekane  1 kg pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki  2 łyżeczki kurkumy  1 łyżeczka pikantnej musztardy  ½ łyżeczki ostrego chili(...)puszka (400g) mleczka kokosowego  3 szklanki wrzątku  ½ łyżeczki soli  sok wyciśnięty z 1 limonki  Aby przygotować curry, na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, posól i co jakiś czas mieszając, podsmażaj ją na średnim ogniu przez około 7 minut. Wmieszaj posiekany czosnek, dorzuć połówki pomidorków oraz wszystkie przyprawy. Zamieszaj i duś na małym ogniu

Roślinna - blog wegański