łyżeczki papryczki chili łyżeczka soli jajko Przygotowanie: Z fasoli odcinamy końcówki. Wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy 15-20 minut. Na rozgrzanej patelni wraz z olejem mieszamy bułkę tartą oraz papryczkę chilii. Na talerz nakładamy fasolę, posypujemy bułką tartą. Podajemy z jajkiem sadzonym (u mnie mocno ścięte
Lena Gotujesłonecznika 1/2 główki cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sera żółtego sól, pieprz do smaku szczypta ostrej papryki lub odrobina pokrojonej na drobno papryczki chilli (niekonieczna) olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów 1. Kaszę w woreczku ugotować według przepisu na opakowaniu. Następnie ją studzimy. 2. Cebulkę drobno siekamy i przesmażamy na oleju (możemy przesmażyć też czosnek drobno pokrojony(...)całość, próbujemy i jeśli smak nam odpowiada do dopiero wtedy wbijamy jajko, a następnie formujemy kotlety (mogą być lekko "ciapowate", ale na patelni nie będą się rozpadać) obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy na przykład z surówką z kapusty pekińskiej lub ogórkiem małosolnym <-- Smacznego
Gotowanie...to proste !Wątróbka panierowana klasycznie w połączeniu z jabłkami karmelizowanymi w cydrze. Składniki: 600 g gęsiej wątróbki 150 g smalcu gęsiego 150 g bułki tartej 3 łyżki mąki 2 jajka 2 jabłka 2 łyżki brązowego cukru 100 ml cydru sól, pieprz Przygotowanie: Wątróbki oczyściłem z błon i żółci, opłukałem, osuszyłem i pokroiłem na plastry. Kroić należy ukośnie(...)plastry miały jak największą powierzchnię. Rozłożyłem pokrojone wątróbki na talerzu, lekko posoliłem i oprószyłem mąką z obu stron. Następnie włożyłem do roztrzepanego jajka i panierowałem w tartej bułce. Na patelni rozgrzałem dobrze gęsi smalec, smażyłem panierowane wątróbki na dużym ogniu z obu stron. (Wewnątrz powinny być różowe.) Wyjąłem z tłuszczu i trzymałem w cieple. Cukier wsypałem na patelnię. Gdy się
R'n'G Kitchenplasterków sera topionego z szynką ( np. hohland, lactima itd ) 3 duże plastry szynki włoskiej ( np. Krakus ) czosnek granulowany , sól , pieprz do smaku dodatkowo : 2 jajka 1,5 szklanki bułki tartej do obtoczenia Schab rozklepujemy średnio cieńko . Ma utworzyć spory kawał kotleta . Solimy , pieprzymy , doprawiamy obficie granulowanym czosnkiem do smaku . Układamy na każdym plaster szynki i dwa plasterki sera , złożone(...)Składamy na pół jak byśmy zamykali książkę ( patrz foto ) Dociskamy dłońmi , żeby zamknąć brzegu i ścisnąć wszystko co w środku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej . Umieszczamy na około 30 minut w lodówce ,żeby mięso stężało , wtedy przy smażeniu nie rozpadnie się . Smażymy na dość głębokim oleju , najlepiej rzepakowym . Kiedy kotlety będą rumiane
Ogrodnik w podróżyjajka 250 g masła 1 torebka cukru wanilinowego 250 g zmielonych orzechów włoskich 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki 1 kieliszek ciemnego rumu Cukier puder Odrobina bułki tartej Sposób przygotowania: Na początku masło z cukrem oraz cukrem wanilinowym ucieramy na gładką i puszystą masę. Następnie do tego dajemy stopniowo po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie do masy(...)proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy to również do masy. Na końcu dodajemy kieliszek ciemnego rumu i ponownie całość miksujemy. Następnie formę keksową od środka smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Gotową masę przekładamy do formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (175 stopni) przez około 70 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone (wbijamy patyczek, który po wyjęciu powinien być suchy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewymieszana z mrożoną marchewką i groszkiem, co ją przestudziło. Następnie kaszę zalaliśmy jajkami wymieszanymi z jogurtem i mozzarellą, a następnie zapiekanka trafiła do piekarnika. Zrobienie burgerów to też była bułka z masłem: wystarczy zmiksować pęczak, połączyć z mięsem, przyprawić i usmażyć. Trzeba dodać, że dzień wcześniej, w sobotę wieczorem upiekliśmy bułki hamburgerowe, co dodatkowo ułatwiło nam sprawę. Razem z burgerami
Niedzielny kucharzszpinakowe, ale z powodu braku tego warzywa musiałam troszkę zaimprowizować. Kiedyś robiłam je jednak wersję ze szpinakiem i wyszły naprawdę przepyszne, więc bardzo polecam. Oczywiście można też użyć kupionej bułki, najlepiej jeśli byłaby ona pełnoziarnista. Burgera podałam w towarzystwie frytek z cukinii, doprawionych solą i wędzoną papryką. Wyszło bardzo pysznie i bardzo pożywnie. Składniki (2 hamburgery): Bułeczki: Przepis na bułeczki(...)złoto na patelni, ostudzić. Przełożyć do miski z mięsem, wbić jajko i dokładnie wszystko wymieszać. Z masy uformować dwa burgery i smażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Bułkę posmarować musztardą, położyć sałatę, plasterki ogórka, awokado, cebuli i papryki. Położyć hamburgera na niego ułożyć plaster sera żółtego i pomidora. Całość można polać odrobiną ketchupu. Frytki z cukinii
Healthy food explorersmaku toffi i jednego o smaku waniliowym 1L mleka 6 łyżek jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego) 1,5kg jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu 3-4 łyżki bułki tartej Dodatkowo: cukier puder do posypania Spód: 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną(...)się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i budyń dodać do jabłek, wymieszać szpatułką, patrz FILM . 6. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć na niego jabłka wymieszane z budyniem, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem. Drugi kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ciasto w blaszce równomiernie
Mała Cukierenkawszelkie komentarze odpowiem w przyszłym tygodniu. Dziękuję za wyrozumiałość 1 duża lub 2 małe piersi kurczaka sól, pieprz mąka krupczatka 1 jajko ziarna sezamu kilka łyżek bułki tartej olej Dodatkowo: sałata rzymska/sałata lodowa/roszponka zielony ogórek 2 pomidory 1/2 pęczka rzodkiewki ok 100 g żółtego sera 2 małe czerwone cebule 1-2 łyżki cukru pudru 4 goździki 3 łyżki czerwonego(...)kroimy na cienkie paseczki. Doprawiamy je solą oraz pieprzem, mieszamy. Kurczaka otaczamy w mące, następnie w rozbełtanym i lekko doprawionym solą i pieprzem jajku, a na końcu w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Odkładamy na ręcznik papierowy. Warzywa myjemy. Kroimy na mniejsze części. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Placki tortilli podgrzewamy
Smaki Na Talerzubrzoskwiniami. Gotowanie w niedzielę pięciu zestawów, a właściwie sześciu, bo zrobiliśmy też obiad na niedzielę, zajęło nam coś koło półtorej godziny. Wcześniej zrobiliśmy dwa półprodukty. W sobotni wieczór upiekliśmy bułki do hamburgerów – rzecz prosta jak bułka z masłem, bo całość można zrobić dosłownie w pół godziny. Sprawdźcie koniecznie nasz idealny przepis. W niedzielny poranek ugotowaliśmy sos marinara – też żaden wyczyn
Niedzielny kucharzpietruszka. 4 średniej wielkości papryki 300 gramów fileta z piersi kurczaka 200 gramów cukinii 20/30 gramów pora 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki bułki tartej sól pieprz szczypta sproszkowanego czosnku Odcinamy górną część papryki tak ok.2 cm, odkładamy. Z papryki usunąć gniazda nasienne, opłukać. Mięso siekamy bardzo drobno, przekładamy do miski. Cukinię zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach, por kroimy drobniutko przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy przyprawy, śmietanę, bułkę tartą i posiekaną natkę. Całość dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy przygotowane wcześniej papryki. Przykrywamy górną odciętą częścią. W garnku rozgrzać olej, włożyć nafaszerowane papryki, krótko podsmażamy 2,3 minuty na średnim ogniu następnie wlać ok.250 ml.wody i dusimy ( cały czas na średnim ogniu
Andzia Pichcimielonego indyka 4 ząbki czosnku 1 jajko 1 mały pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej olej do smażenia Sos czosnkowy: 8 ząbków czosnku 1 łyżka masła klarowanego 3 łyżki mąki 250 ml mleka 250 ml bulionu drobiowego lub wody 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)mielony pieprz do smaku Jak zrobić klopsiki z indyka w sosie czosnkowym? Do mięsa dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, płatki chili, kaszę lub bułkę, sól i pieprz. Mięso dokładnie wyrobić i uformować klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. Podczas formowanie dłonie zanurzać w zimnej wodzie, wtedy mięso nie będzie kleić się do rąk. Klopsiki obsmażyć
Kuchcik gotujedobry pomysł bo zupa jest jeszcze bardziej syta, ale zarazem bardzo dobra. Zapraszam :) Syta zupa jarzynowa z klopsikami Klopsiki: 300 g mięsa wieprzowego pół cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku olej rzepakowy do smażenia Zupa: 2,5 l wody 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół średniej cebuli 150 g białej kapusty kilka różyczek kalafiora garść fasolki(...)ziele angielskie koper natka pietruszki jogurt naturalny łyżka mąki sól, pieprz Zacznijmy o klopsików. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, jajkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy małe klopsiki. Smażymy na rozgrzanym oleju. Wyjmujemy i przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym. Teraz czas na zupę: Gotujemy wodę, wrzucamy kostki rosołowe
Kuchnia moimi oczamiinaczej. Spróbujcie sami Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 15 pieczarek 20 dag sera żółtego w kawałku 20 dag szynki np drobiowej kilka gałązek natki pietruszki bułka tarta do panierki dwa jajka sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: *Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach, wrzucamy na rozgrzana patelnię z odrobiną oleju, oprószamy solą i pieprzem, zrumieniamy(...)plastry, każdy plaster cieniutko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa wykładamy grubą warstwę farszu, zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami. * Każdą roladkę panierujemy w jajku, następnie bułce tartej. * Na mocno rozgrzany głęboki olej wykładamy roladki, smażymy do zrumienienia z obu stron. * Podajemy z frytkami i ulubioną surówką
Z Majeczką w kuchnikociołek z klopsikami Sycące, kolorowe i przepyszne danie jednogarnkowe. Świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny! Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 5-6 młodych ziemniaków 1 cebula 1 młoda cukinia 1 marchew 1 czerwona papryka 2 łyżki(...)koperek, pietruszka, bazylia, oregano itp 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron *** *** Mięso zdejmujemy
Blog z Apetytem