bułki - 33426 przepisów (strona:744/2229)

Szarlotka kruszonkowa 322

jabłek, najlepiej odmiany kwaskowej  sok z połowy niedużej cytryny 1-2 łyżki cukru - opcjonalnie ( jeżeli jabłka są bardzo kwaśne ) 1-2 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie Dodatkowo: 2 płaskie łyżki bułki tartej lub mielonych migdałów lub orzechów Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia. W naczyniu wymieszać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i oba cukry(...)minut. Podczas gdy spód się podpieka obrać jabłka, wykroić z nich gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić sokiem z cytryny.  Na podpieczony spód ( może być ciepły ) wysypać bułkę tartą lub mielone migdały/orzechy. Na to wyłożyć jabłka ( układałam promieniście ). Posypać cukrem i cynamonem ( jeśli używacie ). Na wierzch wysypać równomiernie drugą połowę kruszonki. Ciasto piec w temperaturze

Opowieści z piekarnika
ZAPIEKANA FASOLKA SZPARAGOWA Z MOZZARELLĄ I JAJKAMI 680

często będę ją robić w swoim domu. ZAPIEKANA FASOLKA SZPARAGOWA Z MOZZARELLĄ I JAJKAMI: 0,5 kg fasoli szparagowej 1 kulka sera mozzarella 4 jajka łyżka masła ząbek czosnku bułka tarta opcjonalnie sól i pieprz Fasolkę myjemy i obgotowujemy 10-15 min w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na łyżce masła podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz(...)bułkę tartą choć można ją równie dobrze pominąć. Polewamy tym naszą fasolkę, na wierzch układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę i całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, grzanie góra-dół. Po ok 15min wyciągamy i delikatnie wbijamy jajka aby żółtka zostały w całości, jednak jeśli Wam się to nie uda to nic się nie stanie Posypujemy jajka solą

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Filet z kurczaka zapiekany z ziemniakami 164

Składniki: 8-10 ziemniaków 2 podwójne filety z kurczaka Kilka plasterków wędliny i sera przyprawy oliwa z oliwek bułka tarta jajko mąka opcjonalnie koperek Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej szklanka mleka sól, pieprz,czosnek   Filety oczyścić i podzielić na części, doprawić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać sola i skropić(...)oliwą, można dodać koperek. Przygotowanie sosu: Roztopić masło, dodać mąke – wymieszać. Następnie wlać mleko i przyprawić chwile mieszając. Filety obtoczyć w mące jajku i bułce tartej. Wyłożyć na ziemniaki i naciąć mały pasek, następnie dać na to pocięty plasterek wędliny i sera. Zalać przygotowanym sosem beszamelowym Zapiekać ok godzinę w piekarniku Przepis zaczerpnięty ze strony pyszności

Moje Wyroby
Ryba w majonezowo , koperkowej , chrupkiej panierce 118

suszony lub świeży siekany koperek granulowany czosnek ( nie może być świeży bo jest zbyt ostry i zdominuje delikatną rybę ) sok z cytryny sól , pieprz cytrynowy do smaku 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej Rybne filety , jeśli są mrożone to rozmrażamy . Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem . Kroimy na średniej wielkości kawałki , każdy skrapiamy sokiem z cytryny(...)solimy i odstawiamy na pół godziny . Po tym czasie , każdy filet posypujemy koperkiem , czosnkiem , pieprzem i smarujemy obustronnie majonezem . Na koniec obtaczamy w roztrzepanym jajku i mieszance bułki tartej z mąką . Smażymy na oleju do momentu aż zrobią się złociste i chrupiące . Wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu . Gotowe . Serwujcie na gorąco . Polecam z surówką z jabłka

Ogrodnik w podróży
Kotlet schabowy z kremowymi mini pieczarkami 162

gramów malutkich pieczarek 150 ml. słodkiej śmietanki 1 średnia cebula łyżka masła sól pieprz duży ząbek czosnku opcjonalnie pół łyżeczki ziół prowansalskich smalec do smażenia kotletów jajko, mąka, bułka tarta do panierowania  Kotlety rozbijamy tłuczkiem do mięsa przyprawiamy solą i pieprzem następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy najlepiej na smalcu  po ok. 4 minuty

Andzia Pichci
Kurczak nadziany mięsem mielonym, dynią i żurawiną 113

łyżki przyprawy do kurczaka sól pieprz olej Farsz: 500g mięsa mielonego drobiowego 200g dyni (waga po obraniu) 60g suszonej żurawiny 1 pęczek natki z pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 mała cebula olej sól pieprz Wykonanie: 1. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 1 godzinę(...)drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Mielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki, bułkę tartą, jajko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Następnie dodać dynię, suszoną żurawinę, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Kurczaka napełnić farszem, dokładnie zaszyć

Szalona Kuchnia Eweliny
DOMOWA NUTELLA - NAJLEPSZA! 128

różnych potraw - zup, sosów, koktajli, a także rozdrobni mięso oraz warzywa. Duża moc sprawia, że doskonale poradzi sobie nawet z twardymi produktami - zmieli orzechy, rozkruszy kostki lodu, zmieli twarde bułki na bułkę tartą. Dodatkowo trzepaczka szybko ubije pianę z białek lub bitą śmietanę.  Przetestowałam go na różnych produktach i jestem zadowolona z tego sprzętu. Spełnia on moje oczekiwania

Kuchnia MagdaLeny
DOMOWA NUTELLA - NAJLEPSZA! 128

różnych potraw - zup, sosów, koktajli, a także rozdrobni mięso oraz warzywa. Duża moc sprawia, że doskonale poradzi sobie nawet z twardymi produktami - zmieli orzechy, rozkruszy kostki lodu, zmieli twarde bułki na bułkę tartą. Dodatkowo trzepaczka szybko ubije pianę z białek lub bitą śmietanę.  Przetestowałam go na różnych produktach i jestem zadowolona z tego sprzętu. Spełnia on moje oczekiwania

Kuchnia MagdaLeny
Prosta Ryba w Panierce 89

danie, ale z tą przyprawą poczujecie różnicę, danie okazuje się rewelacyjne. SKŁADNIKI: 4 kawałki ryby przyprawa do ryb Na Szlaku Smaku kupicie w POLO MARKET sok z cytryny mąka bułka tarta jajko WYKONANIE: 1. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, całą nacieramy przyprawą do ryb Na Szlaku Smaku. 2. Panierujemy w mące, rozbitym jajku, bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty

Dziś Ja gotuje
CIASTO Z JABŁKAMI I PIANKĄ 116

się każdemu. Dodatkowo dołożyłam śliwki i wyszło przepysznie :) SKŁADNIKI: CIASTO: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 5 żółtek 20 dag masła bułka tarta PIANKA: 5 białek 0,5 szklanki cukru kryształu 1 budyń lub kisiel NADZIENIE: 1,5 kg jabłek 30 dag śliwek  1-2 łyżki cukru ok.1 łyżka cynamonu WYKONANIE: Jabłka(...)dodajemy partiami cukier i dobrze ubijamy. Na końcu wsypujemy budyń. Miksujemy na małych obrotach. Jabłka dobrze odciskamy, ze śliwek usuwamy pestki i przepoławiamy. SKŁADANIE CIASTA: Ciasto w blaszce posypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka i śliwki, posypujemy cynamonem wg. gustu. Wykładamy równo pianę i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w 170- 180 st. C  MAŁA RADA: Żeby spód ciasta

Pani na deser
Podudzia z kurczaka nadziewane pieczarkami 156

świetna propozycja na różnego rodzaju przyjęcia. 6 szt dużych podudzi (pałek) z kurczaka  8 dużych pieczarek 1 mała cebula sól  pieprz odrobina czosnku w proszku Czubata łyżka bułki tartej 1 małe jajko przyprawa do kurczaka lub ulubione przyprawy A by przygotować takie nadziewane pałeczki z kurczaka musimy pozbyć się kości.Wbrew pozorom to  nie jest trudna czynność(...)kości, aż do punktu przełamania. Kostki odkładamy można wykorzystać do wywarów czy rosołu Farsz Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę , przyprawiamy dodajemy bułkę tartą i całość łączymy z jajkiem. Nie podsmażam wcześniej pieczarek i cebuli, ale można wcześniej podsmażyć. Gotowym farszem ( będzie nieco luźny) za pomocą łyżki nadziewamy podudzia. Staramy się umieścić jak najwięcej

Andzia Pichci
Sałatka kalafiorowa z indykiem 100

świeżym koperku, który zimą nie ma takiego aromatu. Tak więc, korzystając z dostępnych świeżych warzyw, często robię o tej porze różne sałatki. Sporo osób przygotowuje kalafior z podsmażaną bułką tartą, ja niestety takiego nie lubię, gdyż kalafior traci swój delikatny smak i wyczuwalna jest tylko bułka. Moim ulubionym sposobem na kalafiora są właśnie sałatki, w których jest on chrupiący

Kuchcik gotuje
Cebula zapiekana z mięsem 88

inne dodatki również się sprawdzą. Cebulę będzie trochę ciężko obrać, trochę popłaczemy ale efekt wart tej męki:) Zapraszam do przepisu. Składniki 500 g mielonego mięsa 6 sporych cebul 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 2 jajka sól, pieprz 2 łyżki oleju 100 g żółtego sera tartego Cebulę obieramy, ścinamy czubek i wydrążamy środek. Cienkim nożykiem, dużą łyżką można sobie pomóc(...)Resztki cebuli drobno siekamy. Rozgrzewamy olej dodajemy cebulę. Lekko zeszklić ,następnie dodać mięso, doprawić solą ,pieprzem lekko poddusić , około 5 minut. Przełożyć do miski, lekko wystudzić. Dodać jajka, odciśniętą bułkę, masę dokładnie wyrobić. Napełnić cebule, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać do zrumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed końcem pieczenia posypać wierzchy cebul żółtym serem.Podawać na gorąco

gotuj ze mną
Wysoki jabłecznik z borówkami -przepis z mojego bloga 154

też da się upiec w takiej ,ale polecam tortownice 26 cm . składniki 1,5 kg jabłek obranych i startych na tarce 20 dag borówek umytych 2 1/2 szklanki bułki tartej 2 1/2 szklanki mąki 2 1/2 cukru kryształu ale może być ciut mniej niż 1/2 szklanki żeby nie było za słodkie 1 1/2 margaryny może się wydawać dużo(...)zawsze całość się zużywa . przygotowanie Mąkę ,bułkę tartą ,cukier kryształ wymieszać w jednej misce i podzielić na 3 części . Jabłka podzielić na 2 części . Przygotować tortownicę i wyłożyć papierem do pieczenia . 1 suchą warstwę wysypujemy na dno tortownicy i kładziemy parę plasterków margaryny, potem wysypać jabłka a na to połowę borówek . Teraz dajemy 2 część suchej masy

Moje Wyroby
Zapiekanka z cukinii z ryżem i serami 127

starciu 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g ryżu 2 jajka 60 g parmezanu 60 g sera cheddar 1/2 pęczka natki pietruszki 3 kromki chleba można też użyć bułki 3 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła do posmarowania formy Instructions Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i zostawić na sitku na 20-30 minut, odciskając(...)ryż, jajko, starte sery, posiekaną natkę, sól, pieprz i całość wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wyłożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekać 15 minut. Chleb ( bułkę) pokruszyć w melakserze, wysypać na wierzch zapiekanki, polać lekko oliwą. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut

Cooking for Emily