bułki - 33926 przepisów (strona:745/2262)

Roladki z marchewką 172

czosnku ½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego 3 łyżki słodkiej śmietanki 12% lub 18% sól, czarny pieprz   500g   schabu sól, pieprz, papryka, tymianek, majeranek jajko mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia   Sposób przygotowania: Farsz marchewkowy: W małym garnuszku rozgrzewamy masło klarowane, a na nim przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (uwaga bo szybko się przypala(...)majerankiem i solą. Na każdy kawałek mięsa nakładamy farsz marchewkowy, boki kotletów zawijamy do środka   i zawijamy ściśle w roladkę. Zawinięte roladki panierujemy kolejno w: mące, jajku i bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Serwujemy na ciepło z ziemniakami i ulubiona surówką.   Czas przygotowania: 30’ Trudność: średnia Ilość porcji: 5 Kaloryczność

Pyry na Gaz
Nadziewane roladki ze schabu w borowikowym sosie 396

Skarby 1 cebula 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki 3 łyżki masła około 4 łyżek śmietanki 30% 3 szczypty słodkiej czerwonej papryki pieprz i sól do smaku 1 jajko bułka tarta do panierowania opcjonalnie: 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu (patrz uwagi na końcu) Przygotowanie: Suszone grzyby przekładamy do garnka i zalewamy wodą (woda ma przykryć nasze grzyby), odstawiamy na minimum(...)każdy kotlet nakładamy nasz farsz. Kotlety zwijamy w roladki. Aby nasze schabowe roladki się nie rozpadały spinamy je wykałaczkami. Każdą roladkę najpierw obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Obsmażamy roladki na maśle. Następnie dodajemy pozostałe grzyby (można je wcześniej drobniej posiekać) wraz z wywarem, w którym się gotowały. Całość doprawiamy pieprzem, solą i słodką czerwoną papryką. Dusimy

Słodkie okruszki
Klopsy w sosie pieczarkowo-brokułowym 165

ziemniakami, kaszą, ryżem, kluskami, z pieczywem.....  Jak, kto chce. Klopsy z mielonej wieprzowiny, w sosie z pieczarkami i brokułami. 1 kg karkówki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku pół opakowania serka Almette ze szczypiorkiem i cebulką Vegeta, sól, pieprz 2 kostki rosołowe drobiowe np. KNORR lub KUCHAREK 30 dag pieczarek pół główki niewielkiego brokuła 2 łyżki(...)mąki olej rzepakowy mała cebula             Mięso zmielić, dodać zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, serek, jajko oraz na końcu łyżeczki soli, pieprzu i Vegety. Wyrobić jednolitą masę, po czym formować klopsy (10-11 sztuk). W większym naczyniu zagotować około 1 litr wody z kostkami bulionowymi. Klopsy wrzucać na wrzątek, gotować pod przykryciem 60 minut. Pieczarki obrać

Praktyczna pl
Kulebiak z grzybami 240

świeżych 3 łyżki stopionego masła (45g) 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz grzybowy/pieczarkowy: 500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych) 2-3 łyżki bułki tartej 2 cebule jajko pieprz, sól masło klarowane do smażenia Dodatkowo: żółtko ziarenka maku Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać(...)podsmażyć na złoto na maśle. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 20 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować. Ciasto rozwałkować na prostokąt (dłuższy bok długości Waszej blachy), odciąć niewielki pasek na dekorację, wyłożyć farsz

Kocham..lubię..gotuję..
Makowiec. 162

mielonego 2 łyżki miodu 25 g. miękkiego masła 2 łyżki płatków migdałów 3 łyżki mieszanki bakaliowej 2-3  łyżki cukru 1 niepełna łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego 1 łyżka bułki tartej 2 białka ( dodać przed nałożeniem maku na ciasto) Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka (białka(...)dłuższy od keksówki. Przełożyć na niego rozwałkowane  ciasto. Można ciasto nawinąć na wałek i w ten sposób przełożyć na folię. Do masy makowej przed wyłożeniem na ciasto, dodać bułkę tartą i ubite białka. Na rozwałkowane ciasto, wyłożyć połowę maku. Zawinąć delikatnie w roladę. I tu zaczyna się problem :) Ciasto jest bardzo delikatne i będzie pękać. Dlatego zawijamy delikatnie

Agusiowe smakołyki
Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście 178

cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru ) 2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu pół szklanki rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko(...)posypanej mąką na krążek większy niż tortownica, żeby boki były. Przekładamy je do tortownicy o średnicy około 21 cm, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i miksujemy, następnie wsypujemy budynie w proszku

Izabelawkuchni
Karaski w zalewie 124

karasi (ok. 4 szt) 1 średnia cebula sok z cytryny sól, pieprz mielony pieprz ziarnisty kolorowy, liść laurowy, ziele angielskie 0.5 szkl octu 10% 0,5 szkl cukru bułka tarta olej   mleko     Ryby wypatroszyłam i oczyściłam z łusek. Odcięłam łebki. Na godzinę namoczyłam w osolonym mleku. Po tym czasie bardzo dokładnie je wypłukałam, pokroiłam na porcje, obtoczyłan(...)bułce tartej i usmażyłam na rumiano Cebulę pokroiłam w piórka. Do 1 litra wody włożyłam listek, pieprz ziarnisty i ziele angielskie, cebulę, 1 łyżkę soli i cukier. Zagotowałam wszystko i gotowałam ok. 10 min. Przestudziłam, do zalewy wlałam olej ze smażenia ryb. Rybę ułożyłam w słoiku przekładając cebulą i zalałam ciepłą ale nie gorącą zalewą. Odstawiłam

Co w garnkach piszczy
Czwartek: Polędwiczki z kurczaka w sezamowo-migdałowej panierce 152

marzenie się spełni. Czas przygotowania : 20 minut Czas smażenia : 8-10 minut Liczba porcji : 2 Panierka nie musi być nudna – pisaliśmy to już wielokrotnie. Nie mamy nic przeciwko standardowej bułce, jajku i mące, sami od czasu do czasu tak robimy mięso, jednak możliwości zapanierowania kotleta jest tyle, że naprawdę warto popróbować innych rozwiązań. Naszą ulubioną panierką była dotąd mieszanka orzechowa(...)jaką podpatrzyliśmy u sióstr Hemsley . Ostatnio bardzo nam przypadł do gustu inny zamiennik nieśmiertelnej bułki. Przeglądając blog FitmenCook (to jedno z naszych ulubionych miejsc inspiracji w blogosferze), zauważyliśmy bardzo ciekawy przepis na kurczaka w panierce sezamowo-migdałowej, który od razu postanowiliśmy wypróbować. FitmenCook to sprawdzone źródło bardzo ciekawych dań i patentów, głównie dla ludzi aktywnych fizycznie. Taki też jest przepis

Niedzielny kucharz
BABKA TWAROGOWA 197

orkiszowej tortowej typ450 lub 2 szklanki* pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy bezglutenowy) - skórka otarta z 1/2 cytryny (daję gotową Oetkera) *szklanka 250ml dodatkowo: - masło i bułka tarta lub mąka do formy - puder lub lukier (u mnie lukier marcepanowy-nasz ulubiony) Miękkie masło miksujemy z cukrem lub ksylitolem na puszystą, gładką masę. Dodajemy partiami twaróg i miksujemy(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz skórkę otartą z cytryny. Całość miksujemy do połączenia składników. Formę do babki (z kominem) o śr.24cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą (nadmiar strzepujemy). Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165*C, pieczemy ok. 45-55 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu, do tzw. suchego

Smaczne Zdrowe
Schabowe Puerto Rico 146

pierzynką, idealne danie na święta lub niedzielny obiad a może zaskoczymy nimi gości. Składniki: ·        1 kg schabu ·        Bułka tarta do panierki ·        Mąka pszenna do panierki ·        2 jajka ·        Olej do smażenia(...)sera żółtego Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym widelcem jajku i na koniec w bułce tartej. 2.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 3.   Po usmażeniu wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 4.   Następnie robimy pierzynkę, cebulę obieramy, drobno kroimy

Kulinarna Chwila
pierogi z pieczarkami 209

Głosów:5    Średnia:5/5] składniki na farsz: 400 g pieczarek 1 i 1/2 cebuli 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Pieczarki oczyszczamy, myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Przekładamy do cebuli, smażymy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Do wysmażonych pieczarek dodajemy bułkę tartą

Domowy Smak Jedzenia
kotlety ziemniaczane z pieczarkami 268

Średnia:5/5] składniki: 1500 g ziemniaków 2 jajka 1 szkl mąki ziemniaczanej 500 g pieczarek 1 cebula 100 g żółtego sera natka pietruszki sól, pieprz dodatkowo: tłuszcz do smażenia bułka tarta jajka wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dusimy tłuczkiem do ziemniaków lub prasą. Odstawiamy do wystudzenia. Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)ziemniaczaną. Odrywamy po kawałku masy ziemniaczanej, forujemy płaskie placuszki. Na środek każdego nakłada porcję farszu pieczarkowego i sklejamy brzegi tworząc kotlety. Każdy panierujemy w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony. Podajemy zamiast tradycyjnych ziemniaków np. z sosem mięsnym i surówkami

Domowy Smak Jedzenia
Babka jogurtowa z żurawiną 192

waniliowego 200g jogurtu naturalnego 100g masła pół szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka świeżej żurawiny 2 łyżki cukru pudru do wysmarowania formy: łyżka masła i łyżka bułki tartej Przepis: Żurawinę opłukać i oprószyć cukrem pudrem, W dużej misce utrzeć masło z cukrem i cukrem pudrem, dodać jajka i jogurt, Do masy maślanej dodać przesianą mąkę i proszek(...)pieczenia, dobrze wymieszać, Na końcu dodać żurawinę, ciasto delikatnie wymieszać łyżką, Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę do babek wysmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą, Ciasto przełożyć do formy, babkę piec około 40 minut do suchego patyczka. Babkę podawać oprószaną cukrem pudrem lub polaną lukrem. Artykuł Babka jogurtowa z żurawiną pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
Pasztet z czerwonej soczewicy i cukinii 188

masła 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej) 1/2 łyżeczki chili 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka suszonego lubczyku sól Do przygotowania foremek: 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej 2 małe foremki "keksówki" Sposób wykonania: Soczewicę płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy 3 szklankami zimnej wody i gotujemy około 7 minut od momentu wrzenia (soczewica powinna wchłonąć wodę). Cukinię(...)Warzywa z patelni przerzucamy do dużej miski, dodajemy ugotowaną soczewicę, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C oraz smarujemy foremki masłem i oprószamy bułką tartą. Gdy masa będzie letnia wbijamy do niej jajka. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek.  Pieczemy przez 1 godzinę. Podajemy z pieczywem i z ostrymi dodatkami (np. chrzan

Qchnia po prostu