bułki - 33426 przepisów (strona:742/2229)

Kotlety z tofu wędzonego 102

około 5 sztuk) 1 opakowanie tofu wędzonego (u mnie 180g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz ulubione zioła Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Tofu odcedzić z zalewy i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić za pomocą widelca, a cebulę posiekać oraz zeszklić na odrobinie oleju.  Następnie wszystkie(...)składniki dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować okrągłe kotlety, który należy kolejno obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor

Di gotuje
Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami 110

kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko skrapiamy olejem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Bułki zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego przyprawy, namoczone bułki razem

Kardamonovy
SAŁATKA Z PANIEROWANYM KURCZAKIEM, POMIDORAMI, RUKOLĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 184

przykład: zamiast rukoli możecie użyć dowolnej sałaty, jaką akurat macie w kuchni albo po prostu dać gotowy mix salat. Zamiast płatków kukurydzianych do panierowania kurczaka możecie użyć zwykłej bułki tartej lub mąki, zaś słonecznik zastąpić jakimikolwiek innymi ziarnami. Nie rezygnujcie tylko z pysznego sosu - to mój popisowy sos, który dodaję do większości sałatek, jest przepyszny i idealnie komponuje się(...)pomidory  1 duża cebula 6 łyżek słonecznika + 1 łyżeczka oleju 1 duża pierś z kurczaka albo 2 małe 1 jajko + 2 łyżki wody lub mleka płatki kukurydziane (opcjonalnie bułka tarta) 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki olej do smażenia sól i pieprz do smaku odrobina parmezanu lub innego ulubionego sera do posypania   SKŁADNIKI NA SOS: 3 łyżki oleju

Słodko-Słony Świat Ilony
Smażony camembert z frużeliną żurawinową, na świeżym szpinaku z orzechami i suszoną żurawiną 96

uśmiech na mojej twarzy. Zdjęcia jeszcze sprzed czasów zmiany nawyków żywieniowych oraz zdecydowania się na dietę redukcyjną. Polecam serdecznie, jeśli nie musicie liczyć kalorii :) Składniki: 1 serek camembert jajko bułka tarta  sól odrobina masła klarowanego/oleju do smażenia Do podania: świeży szpinak orzechy włoskie żurawina suszona Frużelina żurawinowa: 250 g owoców żurawiny, świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka żelatyny w proszku(...)kisiel - ale przed użyciem tylko ją podgrzewam krótko w mikrofali, wtedy znów ma konsystencję sosu. W miseczce roztrzepać widelcem jajko ze szczyptą soli. Panierować w jajku a później w bułce tartej serek camembert. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć serek z obydwu stron, następnie brzeg serka aż będą złote. Smażyć na średnim ogniu aby serek w środku się rozpuścił. Podawać

Kocham..lubię..gotuję..
Drożdżowe bułeczki odrywane z pieczarkami 155

łyżki stopionego masła (45 g) 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz grzybowy/pieczarkowy: 500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych) 2-3 łyżki bułki tartej 2 cebule jajko pieprz, sól olej Dodatkowo: jajko mak/sezam Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło(...)złoto na odrobinie oleju. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 20 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować. Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoni na okrągły placuszek, nałożyć farsz i uformować

Kocham..lubię..gotuję..
Udka kurczaka po kujawsku 103

wierzchu chrupiąca panierka. Polecam i Wam bardzo serdecznie :) Składniki: 4 udka z kurczaka 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie słodka papryka sól pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu bułka tarta Przygotowanie: Udka z kurczaka oczyścić, opłukać i wytrzeć do sucha np. ręcznikiem papierowym. Każde udko z obydwu stron natrzeć czosnkiem przepuszczonym przez praskę, oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką(...)przypraw. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 0 C. Udka przełożyć na blaszkę lub do naczynia posmarowanego olejem. W miseczce wymieszać ketchup i majonez. Mieszanką posmarować dokładnie udka i posypać bułką tartą. Udka wstawić do piekarnika i piec 45 minut pod przykryciem (pokrywa naczynia żaroodpornego lub folia aluminiowa) i kolejne 20-25 min bez przykrycia do zrumienienia skórki. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Kruche ciasto z wiśniami 109

masła w temperaturze pokojowej 120 g cukru Warstwa  wiśniowa: 700 g świeżych wiśni (waga bez pestek) 80 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Składniki na ciasto kruche umieścić w misce i wyrobić na kruszonkę. Formę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)tylko delikatnie rozsypać i uklepać. Spód wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i zapiec 15 min, do bladozłotego koloru. Piekarnika nie wyłączać. Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą lub mielone migdały. W misce wymieszać wydrylowane wiśnie, cukier i mąkę ziemniaczaną. Owoce rozłożyć na podpieczonym spodzie, całość posypać resztą kruszonki. Formę z powrotem wstawić do piekarnika i zapiekać

Kocham..lubię..gotuję..
Babka Eli 156

pszenna – 2,5 szkl Cukier – 1 szkl Olej- ¾ szkl Woda gazowana – ¾ szkl Proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki Kakao słodkie – 3 łyżki Mąka pszenna – 2 łyżki Cukier puder Tłuszcz Bułka tarta    Jajka wbić do miski, ubić wsypując powoli cukier aż do uzyskania gęstej puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody gazowanej(...)wyczerpania składników. Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną. Formę keksową smarujemy margaryną i posypujemy cienko bułką tartą. Wylewany ciasto na przemian do formy,  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy około godziny. Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem

ciasta i desery czyli na słodko
Caffe w czekoladzie 156

kostki margaryny 3-4 jajka 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szklanka mocnej kawy szczypta gałki muszkatołowej tłuszcz i bułka tarta do formy polewa czekoladowa  Margarynę ucierać, dodając po jednym jajku i po łyżce cukru. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać ostudzoną kawę, dokładnie wymieszać. Dodać przesiane kakao(...)gałkę muszkatołową, wyrobić (ciasto powinno być dość gęste). Formę do babki natłuścić, posypać bułka tartą. Wlać ciasto. Piec godzinę w temp. 180ºC. Ostudzić. Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, polać babkę

ciasta i desery czyli na słodko
Klopsiki z kurczaka z parmezanem w sosie pomidorowym 100

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Klopsiki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 jajka 2 łyżki drobno startego parmezanu 2 łyżki bułki tartej Pół łyżeczki suszonych ziół – bazylia i oregano. Można zastąpić świeżą natką pietruszki. Sól i biały pieprz do smaku Sos pomidorowy: 1 butelka pasaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów(...)dodać pomidory lub pasatę. Dusić ok. 10 min. Na koniec dodać pokrojony lub zmiażdżony czosnek. Można odrobinę posłodzić. Przygotowanie klopsików: Mięso zmielić w maszynce lub blenderze. Dodać jajka, tartą bułkę, parmezan, zioła i wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować małe kulki i od razu wrzucać je do gotującego się sosu pomidorowego. Klopsiki dusić

Gotujemy i jemy
Kotlety z cukinii z serem żółtym 128

młode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego czosnku Pół łyżeczki pieprzu cytrynowego Pół łyżeczki soli Oliwa z oliwek do smażenia (nie extra vergine) lub olej roślinny Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić, wymieszać i pozostawić na ok. pół godziny, aby puściły(...)Starte warzywa odcisnąć na gęstym sitku lub przez gazę. W misce rozmącić całe jajka, ale ich nie ubijać. Dodać przyprawy, ser oraz cukinię. Na końcu stopniowo dodawać bułkę tartą, tak żeby masa miała zwartą konsystencję. Porcje wykładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na oliwie na złoty kolor z obu stron. Kotleciki z cukinii świetnie smakują na ciepło

Gotujemy i jemy
Kotleciki z cukinii z oscypkiem i świeżymi ziołami 111

młode cukinie 2 całe jajka 1 – 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki oscypka startego na tarce Po pół łyżeczki posiekanych świeżych ziół: tymianku, majeranku i estragonu Pół łyżeczki startej skórki cytrynowej 2 ząbki czosnku (zmiażdżyć lub drobno posiekać) Pół łyżeczki soli Pieprz do smaku. Olej + łyżeczka masła do smażenia Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić. Wszystko wymieszać i pozostawić(...)misce rozmącić całe jajka, ale ich nie ubijać. Dodać zioła, czosnek, skórkę cytrynową oraz oscypka i wszystko wymieszać. Dołożyć starte cukinie i ponownie wymieszać. Na końcu stopniowo dodawać bułkę tartą, tak żeby masa miała zwartą konsystencję. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Porcje masy wykładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto z obu stron. Kotleciki z cukinii

Gotujemy i jemy
CIASTO POEZJA 138

białka 15 dag wiórek kokosowych 15 dag cukru łyżka mąki ziemniaczanej CIASTO ORZECHOWE: 4 jajka 15 dag cukru 15 dag zmielonych orzechów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia JABŁKA: 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych) 1 łyżka cukru ok.1 łyżka cynamonu WYKONANIE: JABŁKA: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dusimy z cukrem(...)sztywno, dosypujemy powoli cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i kokosy. Delikatnie mieszamy. CIASTO ORZECHOWE: Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Orzechy, proszek, bułkę tartą i mąkę mieszamy. Wsypujemy partiami do jajek i delikatnie mieszamy. SKŁADANIE CIASTA: Na podpieczone kruche ciasto wykładamy jabłka, wyrównujemy. Wylewamy ciasto z kokosem i równo rozprowadzamy. Na nie wylewamy ciasto

Pani na deser
Zapiekanki z awokado, łososiem i serem pleśniowym 172

pyszne! ;-) Składniki (4 porcje) -2 półbagietki graham -1 dojrzałe awokado -opakowanie sera pleśniowego typu lazur (ok. 125 g) -100 g wędzonego łososia -100 g tartego żółtego sera -pieprz Przygotowanie Bułki rozkroić wzdłóż. Każdą posmarować dojrzałym awokado i . Łososia pokroić na mniejsze "skrawki". Na każdej bułce poukładać porcję wędzonego łososia i posypać pokruszonym serem pleśniowym. Całość oprószyć żółtym serem. Zapiec

Zielona Kuchnia