bułki - 33426 przepisów (strona:733/2229)

Zrazy z mięsa mielonego 97

kajzerka 1 jajko 2 ząbki czosnku mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz, majeranek 1 cebula 3 ogórki konserwowe 1 papryka czerwona kilka plasterków boczku wędzonego olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić do napęcznienia. 2. Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać wyciśniętą kajzerkę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem(...)zrazy) i każdą część rozklepać dłonią na placek. Na każdym z nich ułożyć plasterek boczku i pozostałe składniki. Następnie dłońmi zmoczonymi wodą uformować roladki. 5. Gotowe zrazy obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Klopsiki ziemniaczane z pieczarkami 74

ziemniaków ugotowanych 200 g pieczarek 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz garść posiekanej natki pietruszki bułka tarta do panierowania olej do smażenia 100 g żółtego sera np. gouda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Pieczarki(...)obie mąki, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem i całość wyrobić na jednolitą masę. 3. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcję masy i formować nieduże klopsiki. Następnie obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone klopsiki ułożyć na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Krokiety z farszem pieczarkowym 108

mleka 1/2 szklanki wody szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: 300 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 1 cebula 2 łyżki masła lub margaryny sól, pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do panierki olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. 2. Pieczarki umyć i zmielić w maszynce do mięsa o grubych(...)nałożyć część farszu. Brzegi naleśnika założyć z dwóch stron do środka i zwinąć w rulon. Tak postępować z resztą naleśników. Następnie zapanierować je w rozbełtanym jajku, a później w bułce tartej i ponownie podsmażyć na złoty kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Schabowe inaczej 71

push({}); Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 200 g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki kilka plasterków sera 1 duże jajko lub 2 małe sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę(...)Pokroić w plastry jak na tradycyjne schabowe. Rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Jajko wybić na talerz, rozbełtać widelcem. Kotlety  obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Jak schabowe z jednej strony się zrumienią, przewrócić na drugą stronę. Na tej usmażonej położyć usmażone warzywa (paprykę, cebulę, pieczarki). Przykryć kawałkiem

Danka Pichci
Kotlety jajeczne z pieczarkami 94

ulubioną surówką i sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 jajek 200 g pieczarek 50 g żółtego sera 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 nieduża cebula sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. 5 jajek ugotować na twardo. Ostudzić, obrać. Drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Cebulę obrać, pokroić(...)tarce ser. Dodać przestudzone pieczarki. Wbić surowe jajko. Dodać mąkę. Wymieszać na jednolitą masę. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 4. Z przygotowanej masy formować nieduże kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Klopsiki w sosie musztardowym 85

smażonych na oleju.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 kajzerka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek 1 łyżeczka musztardy (ja użyłam rosyjskiej) bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sos: 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka musztardy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% lub 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku szczypiorek(...)miski, dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wyciśniętą kajzerkę. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Wyrobić na jednolitą masę. Następnie zwilżonymi dłońmi formować nieduże klopsiki. Obtoczyć je w bułce tartej. Obsmażyć na rozgrzanym oleju. 3. Klopsiki zalać bulionem tak, aby całkowicie były przykryte płynem (w razie potrzeby można dolać wody). Gotować na małym ogniu około 10 minut. 4. Śmietankę wymieszać

Danka Pichci
Krokiety w panierce z suszonymi grzybami 103

grzybami robię często lecz na święta aby wzmocnić ich grzybowy smak do panierki wsypuję zmielone suszone grzyby.  Panierka w proporcjach 15/20 gramów suszonych grzybów + 150 gramów bułki tartej jajko wymieszane z 2/3 łyżkami wody  Ciasto na naleśniki ok. 2 szklanki mąki pszennej ok.1 szklanka mleka  ok.1 szklanka wody może być gazowana 2 jajka(...)kropel magi ale to już według uznania. Całość mieszamy. Gotowy farsz rozkładamy równomiernie na naleśniku, boki zawijamy do środka i zwijamy w rulon. Suszone grzyby mielimy i mieszamy z bułką tartą. Następnie panierujemy i smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu. Musimy bardzo uważać aby się nie przypaliły panierka z suszonymi grzybami szybko ciemnieje podczas smażenia. Smacznego

Andzia Pichci
Kotleciki Afrodyzjaczki 116

Majeranek ·        Papryka ostra ·        Olej do smażenia ·        ½ szklanki bułki tartej ·        ½ kg pieczarek ·        2 mozzarelle Sposób przygotowania: 1.   Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną jedną połówkę cebuli(...)Następnie wbijamy jajko, doprawiamy solą, majerankiem, wsypujemy bułkę tartą i razem wyrabiamy masę mięsną. 3.   Dłonią robimy z mięsa większe kulki, rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4.   Pieczemy 30 minut w 180°C. 5.   W tym czasie, co pieką się nam kotlety, kroimy drobną drugą połowę cebuli i prużymy na rozgrzanym oleju

Kulinarna Chwila
Pasztet – najlepszy przepis 146

jest dobrze doprawione, szczególnie solą. Następnie dodajemy wątróbkę na ostatnie 15 min gotowania. Finalnie mięso i warzywa odcedzamy z wywaru (zachowując go), studzimy. W kolejnym kroku, w wywarze moczymy bułki. Wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Potem do masy mięsnej dodajemy przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową), ok szklankę wywaru w którym gotowało się mięso i żółtka, następnie wyrabiamy. Następnie(...)białka ubijamy na pianę, łączymy z mięsem. Masę przekładamy do dwóch foremek keksówek (10 x 30cm) wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułka tartą/kasza manną Finalnie pieczemy ok 1,5h w 180st. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem (najlepiej na całą noc). Artykuł Pasztet – najlepszy przepis pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje