bułki - 33426 przepisów (strona:725/2229)

Kaczka nadziewana wątróbką 160

łyżeczki majeranku 2 łyżki masła sól pieprz olej Farsz: 500g wątróbki drobiowej 200g mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 cebula 120g masła 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki bułki tartej sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin(...)Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miski. Następnie dodać mięso mielone, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, żółtka jaj, roztarte masło, posiekaną natkę z pietruszki, bułkę tartą i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. 3. Kaczkę napełnić mięsnym farszem, dokładnie zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami. Gotową

Szalona Kuchnia Eweliny
Kruche ślimaczki z makiem 105

proszku do pieczenia 1 opak. cukru wanilinowego (16 g)  Masa makowa: 300 g maku 200 g cukru 50 g miodu 30 g masła 2 białka 2 łyżki bułki tartej 50 g orzechów włoskich (posiekanych) 3 krople aromatu rumowego Do smarowania: 1 żółtko 1 łyżka mleka Mąkę, margarynę, cukier, 2 żółtka, sól, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy(...)garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna, dodać białka, bułkę tartą, orzechy i aromat, dobrze wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma warstwami folii spożywczej, na grubość 4-5 mm (fot.1) , posmarować masą makową  (fot.2) , zwinąć całość w roladę  (fot.3

Świat Ciasta
Uszka z grzybami 189

mąki pszennej (najlepsza T500) 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki oleju 3/4 łyżeczki soli Farsz: 100 g suszonych grzybów 1 duża cebula sól, pieprz 1,5 łyżki bułki tartej olej lub masło do smażenia Przygotowanie: Przygotować farsz: grzyby suszone zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na godzinę. Po tym czasie grzyby przełożyć do garnuszka, zalać wodą do przykrycia(...)Cebulkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na złoto. Do podsmażonej cebulki dodać posiekane grzyby i chwilkę razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed lepieniem uszek dodać bułkę tartą, która wchłonie nadmiar płynów i dobrze wymieszać. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie planetarnym, hakiem do ciast drożdżowych

Kocham..lubię..gotuję..
Krokiety z pieczarkami 215

słodko) Farsz:  2 kg pieczarek 3 duże cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku  olej Dodatkowo: 3-4 jajka bułka tarta 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron(...)suche. 3. Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Zwijamy w kształt krokieta. 4. Tak przygotowane krokiety Maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce. Smażymy na sporej ilości oleju, z dwóch stron do zarumienienia

Szefowa kuchni
Pieczeń z mięsa mielonego z kapustą pekińską/pieczeń rzymska 170

kapustą pekińską - składniki:  (Forma o wymiarach około 10 x 20 cm) 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem z indyka) 1 cebula 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska) 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna) sol , pieprz Dodatkowo: 200g kapusty pekińskiej Ponadto(...)ebulę z czosnkiem zeszklić na odrobinie oleju. Wszystkie składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą i wypełnić masą mięsną.   Pieczeń piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w 180 stopniach.  (Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika.)  W przepisie użyłam przypraw

Di gotuje
wigilijne placki z brukwi, ziemniaków ze śledziem w śmietanie... 138

sztuk większe, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, sól 1,5 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki, tarta bułka 2 łyżki, smalec gęsi lub wieprzowy do smażenia - ile potrzeba śledzie matiasy 4 sztuki, duże, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, ocet 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana(...)jajka "M", sól, pieprz, majeranek, ziemniaki niech dobrze odciekną. Wodę z ziemniaków delikatnie wylać i osad mąki ziemniaczanej dodać do brukwi z ziemniakami. Do masy dodać mąkę pszenną, tartą bułkę, wymieszać wszystko, Na gorącym smalcu z gęsi smażyć nie duże, nie grube placki na rumiano z każdej strony. Śledzie w oleju pokroić drobno w kostkę, cebulę drobno pokroić, wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 142

Składniki: Filet z kurczaka 3 sztuki u mnie 750 g Szpinak świeży 200 g Mozzarella kulka Suszone pomidory 6 sztuk Cebula mała Czosnek ząbek Mąka pszenna Bułka tarta jajka 2 Sól Pieprz Papryka czerwona w proszku Olej do smażenia Przygotowanie: Filet rozbić i przyprawić z dwóch stron solą pieprzem oraz papryką czerwoną. Na patelni podsmażyć cebulą oraz czosnek. Dodać szpinak(...)ognia i przestudzić. Mozzarellę pokroić w plastry, pomidory suszone w paseczki. Na filet z kurczaka rozkładamy przygotowany szpinak, ser oraz pomidory. Całość zwijamy i obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ok. 5 minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub bez ;) Smacznego! Smakuje na ciepło i na zimno :) Zapraszam was również do odwiedzania

Kulinarne przygody
Świąteczna babka makowa 99

suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: ok. 800g masy makowej z puszki Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremek (masło lub margaryna) bułka tarta do posypania foremek lukier do polania makowców     *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając(...)ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta *** *** Na każdym cieście rozsmarowujemy równomiernie po połowie masy makowej *** *** Tak przygotowane ciasta zwijamy w rulony *** *** Foremkę do babki lub keksówki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Zwinięte rulony układamy w foremkach i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut *** *** Pieczemy w temperaturze 200’C przez około 35 minut *** *** Gdy babka całkowicie wystygnie polewamy

Blog z Apetytem
Karp smażony w panierce miodowo-czosnkowej 116

jajka 3 łyżki miodu, lejącego- nie może być zcukrzony bo się nie wymiesza 1 łyżeczka soku z cytryny 3 ząbki czosnku dodatkowo: klarowane masło do smażenia 2 szklanki białej bułki tartej, dobrej jakości do obtoczenia Dzwonki karpia, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy do smaku i odstawiamy. Jajka roztrzepujemy z miodem, wyciśniętym praską czosnkiem i sokiem(...)cytryny. Składniki musza się dokładnie połączyć, po czym odstawiamy na około 20 minut, żeby się przegryzły. Dzwonki karpia, obtaczamy najpierw w marynacie z jajek, następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron, koniecznie na klarowanym maśle, ono dodaje dodatkowego aromatu. Serwujemy na gorąco z koperkiem, sosem koperkowym lub po prostu solo. Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Karp

Ogrodnik w podróży
Ryba po japońsku 48869

efekcie czego otrzymujemy smakowity pasztecik do zjedzenia solo lub z barszczykiem, na ciepło lub na zimno – przepis tutaj KLIK . około 1 kg filetów z miruny 2 jajka bułka tarta 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki konserwowej 2 duże cebule sól, pieprz cytryna Zalewa: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru(...)pieprz Filety z miruny dzielimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy je niewielką ilością soku z cytryny. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Odstawiamy do przestudzenia. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę oraz ogórki kroimy na paseczki. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę. Doprowadzamy całość

Smaki Na Talerzu
Kotleciki Klarnetki 230

sera żółtego ·        3 łyżki maki ziemniaczanej ·          4 łyżki mąki pszennej ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        Cebula ·        1 kg pieczarek(...)dużych oczach. 4.   Doprawiamy papryką, wsypujemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżki mąki pszennej. 5.   Wszystkie składniki razem wyrabiamy i robimy kotleciki. 6.   Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 7.   W tym czasie, co smażą nam się kotlety, obieramy cebulę, drobno kroimy i prużymy na drugiej patelni

Kulinarna Chwila
Pierogi i uszka z pieczarkami i cebulką 132

ciasta na pierogi i uszka z tego przepisu lub podwójna ilość wegańskiego ciasta żytniego – 500g pieczarek – 2 duże cebule – 1 jajko – sól, pieprz – bułka tarta Przygotowujemy ciasto na pierogi i uszka z połowy składników lub z podwójnej ilości wegańskiego ciasta żytniego . FARSZ : Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebule drobno siekamy. Pieczarki(...)cebule podsmażamy na oliwie, do momentu, aż odparuje z nich woda, studzimy. Ostudzony farsz doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Do farszu dodajemy jajko i 2-3 łyżki bułki tartej, by zaabsorbowała nadmiar ewentualnej wody i by farsz był bardziej zwarty. PIEROGI : Szklanką wycinamy kółka z ciasta i na środek nakładamy po 1/3-1/2 łyżeczki farszu. Składamy ciasto na pół

Be Fit Be Strong
Krokiety z kurczakiem i cukinią 182

oleju roślinnego sól Farsz: 0,5 kg mięsa z udźca kurczaka 2 średnie cukinie 1 cebula 1 łyżka tymianku 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól, pieprz 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Wszystkie składniki ciasta miksujemy w wysokim naczyniu. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy wodę. Na suchej, płaskiej patelni smażymy naleśniki. Mięso z kurczaka mielimy(...)pieprzem. Całość smażymy przez kolejne 10 minut. Na naleśniki nakładamy farsz, zaginamy brzegi formując kwadratowe krokiety.  Każdego z osobna namaczamy w roztrzepanym jajku a następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim krokiety z obydwu stron na złoty kolor

Qchnia po prostu
Paszteciki z kapustą i grzybami 166

farsz: 1 puszka farszu Leśne Skarby 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 500 gram kiszonej kapusty tymianek suszony ok. ½ łyżeczki 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 jajka bułka tarta Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dodajemy zioła na sam koniec. Smażymy naleśniki. W między czasie na patelni podsmażamy cebulę, czosnek. Na koniec(...)wystudzoną kapustę kiszoną. W naleśnika zawijamy 2 łyżki farszu, zawijamy tak jak gołąbki, zakładając najpierw boki do środka, później od dołu zwijamy rulon. Zwinięte paszteciki panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.  Serwujemy z gorącym barszczykiem

Życie zaczyna się w kuchni
Makowiec na kruchym spodzie 146

prosty. Składniki (na dużą blachę około 40x25cm): 2,5 szklanki mąki 150g masła i odrobinę do wysmarowania formy 3 żółtka pół szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bułka do obsypania formy Na warstwę makową: 850g masy makowej z puszki – użyłam tej z bakaliami 100g suszonej żurawiny 100g orzechów włoskich 3 białka szczypta soli Na polewę: 100g masła(...)Formujemy długi wałek, zawijamy w folię i chłodzimy przez minimum godzinę.   Po czasie chłodzenia, przygotowujemy piekarnik – nastawiamy temperaturę na 180°. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.   Schłodzonym ciastem wyklejamy na cienko dno formy do pieczenia – na odkrajałam małe kawałki, rozwałkowywałam na 3-4mm i wyklejałam. Odstawiamy na moment.   Masę makową przekładamy

Smaczna Strona