zostaw na ok. 5 minut. Następnie dodaj jajko, szczyptę soli i pieprz oraz łyżkę płatków drożdżowych. Całość zmiksuj dokładnie aż masa połączy się. Tortownicę wysmaruj oliwą, posyp ją lekko bułką tartą (w wersji bezglutenowej użyj płatków drożdżowych lub bezglutenowej bułki tartej). Masę wyłóż do tortownicy, wyrównaj wierz i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz ok. 20 minut
365 dni dookoła kuchniSkładniki: łopatka mielona wieprzowa bez kości 80 dag, cebula smażona 1 sztuka, smalec 1 łyżeczka, tarta bułka 1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, zimna woda 1 szklanka, smalec 1/2 kostki Łopatkę wieprzową pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Do mielonego mięsa dodać tartą bułkę, usmażoną cebulę
W Mojej Kuchni Lubiępomysł na szybki, prosty i przepyszny obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Palce lizać! Składniki: ok 10 pieczarek 1 cebula 400g mielonej wieprzowiny 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego mąka do obtoczenia klopsików 1/2 małego pora 1 niewielka marchewka olej do smażenia(...)Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą, podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Do mięsa mielonego dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką, jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy
Blog z Apetytemgotować właśnie tego typu rzeczy. Proste, smaczne i takie, które zje roczne dziecko :). Składniki: 250 g twarogu 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta cynamonu 1 czubata łyżka bułki tartej 2 łyżki masła cukier (wg uznania) (przepis na 2 porcje) Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego mąkę, jajko i sól, zagniatamy ciasto. Jeśli się bardzo klei, podsypujemy odrobiną mąki(...)ciasta formujemy wałek, który lekko spłaszczamy nożem, wycinamy z niego 2 cm kluski. Leniwe wrzucamy do gotującej wody i gotujemy dosłownie chwilę od wypłynięcia. Odcedzamy. Na patelni rumienimy bułkę, dodajemy masło i cynamon, mieszamy. Dorzucam do tego leniwe, mieszamy, posypujemy cukrem i od razu jemy
KardamonovySmażone kulki ziemniaczane - przepis składniki krokiety: ok 200 g ugotowanych ziemniaków 50 g startego twardego sera (dałam parmezan) 2 żółtka Sól i świeżo zmielony czarny pieprz dodatkowo tarta bułka białko z 2 jajek dodatkowo Olej roślinny do smażenia przygotowanie Jajka rozbić, oddzielić żółtaka od białek. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, umieścić w dużej misce. Dodać starty(...)razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 13 kulek. Każdą kulkę zanurzyć w białku, a następnie obtoczyć w tartej bułce. Ułożyć w jednej warstwie na talerzu i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Do głębokiego ale niedużego garnka nalać olej i dobrze rozgrzać (używam małego woka, to wygodny sposób
Stare Garyminut Składniki na pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym: 1400 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 gałązki natki pietruszki 2 małe jajka 2 - 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 1 łyżka majeranku Sos pomidorowy z warzywami: 1 marchewka(...)passaty pomidorowej 2 łyżki oleju. Jak zrobić pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym? Do mięsa dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę, jajka i bułkę tartą. Przyprawić kolendrą, papryką, majerankiem, pieprzem i solą. Mięso wyrobić i uformować z niego pulpety wielkości piłeczki do pingponga. Pulpeciki krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z kilkoma łyżkami oleju. Pulpety
Kuchcik gotujeTakie upieczone roladki są o wiele zdrowsze niż te smażone na tłuszczu. 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 biała cebula 3 jajka 10 różyczek brokuła 3 łyżki bułki tartej 100 g surowego boczku wędzonego Sól Pieprz Czosnek granulowany Liść lubczyku Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku. Do miski przekładamy mięso(...)mielone. Dodajemy posiekaną bardzo drobno białą cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszonym liściem lubczyku. Brokuł kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Mięso wyrabiamy na jednolitą i gładką masę. Formujemy podłużne kotleciki, każdy owijamy plastrem surowego wędzonego boczku. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190*C przez 50-60 minut
VioletoweKucharzenieznajdziecie najlepsze sposoby na czerstwe pieczywo. Czerstwe pieczywo – najlepsze sposoby na jego odświeżenie Zacznijmy od tego jak powinno się przechowywać pieczywo, żeby jak najdłużej cieszyć się jego świeżością. Bułki i chleb powinny być trzymane w suchym i ciemnym miejscu w pokojowej temperaturze. W chlebaku wykonanym z drewna, metalu lub z plastiku, zaleca się sprawdzenie czy pojemnik posiada atest(...)minut . Ten czas wystarczy żeby ser się trochę roztopił, a czerstwe pieczywo stało się chrupiące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Odświeżenie pieczywa w mikrofalówce Czerstwe pieczywo możemy odświeżyć w mikrofalówce. Bułkę lub chleb należy owinąć namoczonym ręcznikiem papierowym i włożyć do mikrofalówki na 5-10 sekund. Tak przygotowane pieczywo będzie o wiele świeższe i smaczniejsze. Odświeżenie pieczywa w piekarniku Jest
To Musisz Wiedziećmałego selera 3-4 liście laurowe duży pęczek koperku łyżka masła 125 g pokrojonego w małą kostkę wędzonego boczku łyżka smalcu 2-3 łyżki mąki sól Grzanki francuskie: 1/2 bułki paryskiej (weki) pokrojonej na kromki 2 jajka 125 ml mleka płaska łyżka mąki masło klarowane/olej do smażenia sól Rozpoczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Następnie ścieramy(...)dodajemy szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Później dodajemy mąkę i również dokładnie mieszamy, tak żeby nie było grudek. Na patelni rozgrzewamy około dwie łyżki masła klarowanego/oleju. Każdą kromkę bułki paryskiej moczymy z obu stron w mleku z jajkiem i smażymy na średnim ogniu z obu stron na brązowo. Zupę podajemy z pysznymi, brązowymi grzankami. Smacznego Artykuł Zupa koperkowa
PatiGotujeSkładniki: Ciasto serowe: 3 jajka ok 300g żółtego sera ( użyłam sera gouda ) 3 łyżki majonezu Farsz: 1 polędwiczka wieprzowa 350g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz *** Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy od mięsa białe błonki i rozcinamy polędwiczkę wzdłuż, aby powstał duży płat mięsa *** *** Polędwiczkę rozbijamy tłuczkiem na cienki płat(...)Dodajemy starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia *** *** Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy *** *** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Do sera dodajemy jajka oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy *** *** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia
Blog z Apetytemsera camembert, 1 cebula dymka ze szczypiorkiem, 1 łyżka oleju rzepakowego, szczypta soli, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), pieprz czarny świeżo mielony, 1 płaska łyżka bułki tartej, świeżo mielona suszona chili do smaku, ok. 12 szt. całych zielonych oliwek. Przygotowanie: Cebule kroimy w drobna kostkę, szklimy na oleju z dodatkiem soli. Pasztet, ser camembert dzielimy na mniejsze kawałki(...)miksujemy na puszystą masę. Dodajemy cebulę, bułkę tartą, pieprz, chili i całość krótko miksujemy. Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Ciasto rozwijamy i na całej powierzchni rozsmarowujemy masę z pasztetu. Ciasto delikatnie zwijamy i za pomocą ostrego noża kroimy na roladki, które wkładamy do foremek na babeczki. Do środka każdej roladki wkładamy po oliwce. Rada: metalowe foremki wykładamy małym krążkiem
Moniki Smakołykicałej rodziny. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki mąki 1 szklanka bułki tartej Przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej, szczypta chilli olej do smażenia *** Filety myjemy, osuszamy i kroimy na części *** *** Każdy kawałek mięsa lekko(...)całość ponownie dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny *** *** Po tym czasie kotleciki obtaczamy kolejno w bułce tartej *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano *** *** Po zdjęciu z patelni mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE
Blog z Apetytemkości 50 dag, jajka 2 sztuki "L", ryż suchy 3 szklanki, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula smażona 2 sztuki, smalec 1/4 kostki, bułka sucha moczona w wodzie 1 sztuka, kapusta młoda 2 główki większe, woda 1,5 litra, sok pomidorowy 1/2 litra, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, natka pietruszki(...)wrzątku i gotować na średnim ogniu ściągając liście z kapusty, po wystudzeniu wyciąć gruby nerw z liści. Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa, wsypać suchy ryż, paprykę, pieprz, kucharka, bułkę moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, wystudzoną cebulę pokrojoną w kostkę usmażoną na smalcu razem z tłuszczem, jajka. Mięso dokładnie wymieszane ręką z ryżem, na każdy liść nakładać porcję
W Mojej Kuchni Lubięłopatki wieprzowej 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki 2 cebule 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy do panierowania: 2 jajka + bułka tarta (przepis na 12 krokietów) Mleko, wodę, mąkę, 1 łyżkę oleju i szczyptę soli wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, odstawiamy na 30 minut (w międzyczasie można ugotować mięso), można oczywiście(...)robię). Doprawiamy to porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Na naleśniki nakładamy farsz z mięsa i formujemy krokiety. Jajka roztrzepujemy widelcem, maczamy w nim krokiety i panierujemy w bułce. Smażymy na złoty kolor, na wolnym ogniu, ze wszystkich stron (na dość sporej ilości oleju
Kardamonovyminuty do momentu odparowania wody. 2 Przekładamy paluszki do blendera, dodajemy serek, imbir i przyprawy, miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy i wkładamy do lodówki. Składniki na grzanki 1 bułka paryska 2 ząbki czosnku 100 ml oleju szczypta soli do roztarcia czosnku Krok po Kroku 1 Przeciśnięty przez praskę czosnek delikatnie posypujemy solą i rozcieramy łyżką. Następnie dodajemy olej(...)mieszamy. 2 Bułkę kroimy ukośnie na kromki, smarujemy jedną stronę olejem i układamy na kratce do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na około 6-8 minut (do uzyskania złotego koloru). 3 Wystudzone grzanki smarujemy pastą. Dekorujemy plasterkiem jajka, ogórka konserwowego i szczypiorkiem. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy