bułki - 33426 przepisów (strona:722/2229)

Kotlety drobiowe z marynaty 107

codzienny obiad lub na świąteczny stół. Niby klasyka, ale w nowszym wydaniu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka 2 jajka kilka łyżek bułki tartej 2-3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Marynata: 1 łyżka ketchupu z cukinii 1 łyżka musztardy 5 łyżek oleju 0,5 łyżeczki(...)przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie kotlety wyjęłam z marynaty i każdy z nich opanierowałam w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej ( w takiej kolejności). Opanierowane kotlety smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Kotleciki można podać z dowolnymi dodatkami typu ziemniaki/frytki/opiekane

Waniliowe Improwizacje
Kotleciki rosołowe 122

Składniki: 2 podudzia z kurczaka (u mnie z wiejskiego koguta) 1 marchewka z rosołu 0,5 cebuli 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 małe jajko 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku 0,5 łyżeczki majeranku mąka pszenna do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Z podudzi oddzieliłam mięso. Skóry i kości odrzuciłam. Mięso(...)zmieliłam razem z marchewką i cebulą w maszynce do mięsa. Dodałam jajko, majonez, musztardę, bułkę tartą (1-2 łyżki w zależności od gęstości masy). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Wszystko wymieszałam na jednolitą masę. Z masy odrywałam nieduże kawałki, formowałam z nich kulki i lekko spłaszczałam tworząc krążek. Tak uformowane kotleciki panierowałam w mące pszennej i układałam

Waniliowe Improwizacje
Smażona ryba z marynaty 114

łyżki śmietany 30% 1- 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich sok z cytryny sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki mąki pszennej lub owsianej kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Sposób przygotowania: Użyłam filetów rybnych mrożonych, więc pierwszym krokiem było oczywiście ich rozmrożenie. W tym celu ułożyłam rybę na durszlaku i pozostawiłam(...)marynacie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miseczkę przykryłam i wstawiłam do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierowałam w mące owsianej, roztrzepanym jajku i bułce tartej i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Ryby smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Taką rybę

Waniliowe Improwizacje
Ryba po japońsku 136

window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 500g filetów z morszczuka argentyńskiego (może być też inna ryba) 1 czerwona papryka 3-4 ogórki konserwowe średniej wielkości 1,5 cebuli 2-3 jajka bułka tarta do panierowania sól, pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewa: 1szkl. wody 0,5szkl. cukru 150ml ketchupu (użyłam z cukinii) 100g koncentratu pomidorowego 2 łyżki(...)Jeśli używacie świeżej ryby należy oczywiście pominąć ten etap. Rozmrożone filety skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam je solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Następnie opanierowałam w roztrzepanych jajkach i bułce tartej i usmażyłam na rumiano na oleju. Usmażone ryby wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi i odstawiłam.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paprykę czerwoną umyłam, osuszyłam, wycięłam gniazdo nasienne i pokroiłam

Waniliowe Improwizacje
Uszka z grzybami i soczewicą 124

ciasto: 3,5szkl. mąki tortowej ok. 1szkl. gorącej wody 70g masła szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 1/3szkl. suchej zielonej soczewicy ok. 50g suszonych grzybów 1 łyżka bułki tartej 1 cebula sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Grzyby przesypałam do miski i zalałam zimną wodą. Pozostawiłam je w tej wodzie na kilka godzin(...)wody, lekko osoliłam i ugotowałam do miękkości. Ugotowaną odstawiłam do przestygnięcia. Następnie przestudzoną soczewicę zmieliłam razem z grzybami i cebulą w maszynce do mięsa. Do zmielonego farszu dodałam łyżkę bułki tartej i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i wszystko wymieszałam.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę pszenną tortową wsypałam do miski. Dodałam szczyptę soli. W szklance gorącej wody rozpuściłam masło

Waniliowe Improwizacje
Polska - Schabowy z selera 159

miłym zaskoczeniem! Składniki (4 porcje): - pół selera - sól, pieprz Proporcje do panierki na oko: - pół szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki z ciecierzycy + 5-6 łyżek wody - pół szklanki bułki tartej - olej (do smażenia) Przygotowanie: 1) Seler kroimy w plastry grubości około 0.5-1 centymetra. 2) Do garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Plastry selera wkładamy do garnka(...)będzie miękki (ale raczej al dente niż całkiem rozgotowany) 3) Plastry selera przepłukujemy zimną wodą, posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące przennej, jajku z mąki z ciecierzycy i bułce tartej. 4) Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty z każdej strony

Roślinożerni urlopowicze
Pyzy z soczewicą 114

szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 0,5szkl suchej soczewicy płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz szczypta majeranku szczypta słodkiej papryki w proszku 1 cebula 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotowane i wystudzone (najlepiej z dnia poprzedniego) zmieliłam w maszynce do mięsa. Rozłożyłam je równomiernie w misce i podzieliłam(...)papryką. Cebulę wymieszałam z przyprawami, chwilę przesmażyłam i dodałam do soczewicy. Farsz zblendowałam na jednolitą masę. Można też zmielić w maszynce lub pozostawić bez mielenia. Zmielony farsz wymieszałam z bułką tartą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z ciasta odrywałam nieduże kawałki. Spłaszczałam je w dłoniach. Na środek układałam po łyżeczce farszu i zlepiałam brzegi formując okrągłe pyzy. Pyzy odkładałam na deskę obsypaną

Waniliowe Improwizacje
Litwa - Cepelinai su morkomis (Cepeliny z marchewką) 120

porcje): - 1 kg startych na najdrobniejszych oczkach ziemniaków  - 0.5 kg gotowanych ziemniaków - 200 g marchewki - 1 łyżka oleju  - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka maku - 1 łyżka bułki tartej  - sól  - olej (do gotowania i serwowania) - kilka łyżek mąki do obtoczenia przed gotowaniem Przygotowanie: 1) Ziemniaki obieramy (0.5 kg), gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i robimy purée(...)samym dole powinna osadzić się skrobia. Dodajemy ją do ziemniaków. Dokładnie mieszamy purée ze startymi ziemniakami, aż powstanie jednolita masa. 4) Do marchewki dodajemy olej, cukier, mak i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. 5) W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy trochę soli i oleju. 6) Z ziemniaków formujemy okrągłe placki wielkości dłoni. Na środek nakładamy odrobinę farszu, zlepiamy brzegi, aby powstał

Roślinożerni urlopowicze
Tarta razowa z gruszkami i lawendą 101

szklanki mąki razowej 3 łyżki fruktozy 120 g masła (powyżej 82% tłuszczu mlecznego) 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 duże jajko 2 łyżki śmietany 18% masło do posmarowania blachy bułka tarta do wysypania formy Nadzienie: 6-7 dojrzałych gruszek 3 łyżki konfitury lawendowej (opcjonalnie) kwiaty lawendy (świeże lub suszone) Ewentualnie do podania: lody waniliowe Wszystkie składniki do zrobienia ciasta powinny być(...)coś na kształt okruchów chleba. Dodaj jajko i śmietanę - zagnieć ciasto i schowaj do lodówki na 20-30 minut. Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Formę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Kawałeczkami ciasta wyklej formę i ponownie włóż do lodówki. Kiedy piekarnik się rozgrzeje - wyjmij tartę z lodówki, przykryj folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciąż np. ziarnami fasoli

Gary Bez dna
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI I KREMEM ŚMIETANKOWYM 94

mąki razowej) 3 garście zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru ok 150 g zimnego masła szczypta soli duże jajo 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30% masło do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Składniki na krem:  (porcja na jedną dużą tartę) ok 300 ml słodkiej śmietanki 30% 3 duże jaja 4 łyżki cukru wanilia chlust Amaretto - do smaku(...)wymieszane ze śmietanką. Zagnieć szybko. Ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok 20-30 minut. Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Formę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Kawałeczkami ciasta wyklej formę i ponownie włóż do lodówki. Kiedy piekarnik się rozgrzeje - wyjmij tartę z lodówki, zabezpiecz brzegi tarty folią aluminiową i  podpiecz przez około 20 minut

Gary Bez dna
Kotleciki z kurczaka i ryżu 149

przygotowania kotlecików będziesz potrzebować: torebkę ryżu Basmati, filet z piersi kurczaka, cebulę, 2 jajka, sól i pieprz do smaku oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich, olej rzepakowy (do smażenia), tarta bułka (do panierowania). 1. Wsyp ryż do garnka, zalej wodą w proporcji 1:1,2-5 (1 porcja ryżu na 1,5-2 porcje wody), dodaj sól i gotuj(...)kostkę. 3. Posiekaj cebulę. 4. Połącz ryż z mięsem, cebulą, 1 jajkiem i przyprawami, po czym dokładnie wyrób masę. 5. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w jajku i bułce tartej, po czym usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju - pamiętaj, nie wkładaj kotletów na zimny olej, ponieważ wchłoną wtedy znacznie więcej tłuszczu podczas smażenia. 6. Kotlety wyłóż na ręcznik papierowy

Z notatnika dietetyka
Chleb pszenno-żytni 111

Pieczywo dla większości Polaków jest istotnym elementem codziennej diety. O pieczywie mówi się różnie, ale większość osób się zgadza, że niestety chleb czy bułki z białej mąki, które możemy kupić w większości sklepów, nie są zbyt treściwe. Pomijając już sławetny cukier, który znajdziemy tam w dużych ilościach, to przede wszystkim po takich "dmuchanych" bułkach szybko robimy się znowu głodni. Dlatego

Z notatnika dietetyka
Babka Eli 115

pszenna – 2,5 szkl Cukier – 1 szkl Olej- ¾ szkl Woda gazowana – ¾ szkl Proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki Kakao słodkie – 3 łyżki Mąka pszenna – 2 łyżki Cukier puder Tłuszcz Bułka tarta    Jajka wbić do miski, ubić wsypując powoli cukier aż do uzyskania gęstej puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody gazowanej(...)wyczerpania składników. Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną. Formę keksową smarujemy margaryną i posypujemy cienko bułką tartą. Wylewany ciasto na przemian do formy,  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st i pieczemy około godziny. Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem

przepisy- Milki
Zapiekanka z Mięsem Mielonym i Brukselką 122

prezentuje wam przepyszną zapiekankę z mięsem mielonym, ziemniaczkami i brukselką. Zapiekanka ta zasmakuje każdemu domownikowi, polecam... SKŁADNIKI: 450g mięsa mielonego 3 duże ziemniaki 500g brukselki 1 cebula 1 mała bułka 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 jajko sól pieprz SKŁADNIKI NA ZALEWĘ: 300g jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 30% 2 łyżki kopru 2 jajka 100g sera żółtego (tartego(...)grubych oczkach) sól pieprz WYKONANIE: 1. Brukselkę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie na półtwardo. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy na grubsze plasterki także delikatnie podgotowujemy. 3. Do mięsa mielonego dodajemy bułkę wcześniej rozmoczoną w wodzie, cebulę pokrojoną w kostkę, majeranek, paprykę, jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy. 4. Do jogurtu naturalnego dodajemy śmietanę, koper, jajka, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszamy

Dziś Ja gotuje