średnie ogórki kiszone 3 jajka majonez pieprz Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Rybę obieramy ze skóry, pozbywamy się ości i rozdrabniamy na mniejsze części. Cebulę, jajka i ogórki kroimy w drobniutką kostkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem i dodajemy majonez. Odstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę. Możemy ją udekorować szczypiorkiem lub koperkiem. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaSzybka w przygotowaniu, smaczna sałatka z makaronem i serkiem wiejskim SKŁADNIKI 1 zupka chińska 3 ogórki konserwowe 1 cebula ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo serek wiejski 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy koperek sól(...)pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Makaron razem z przyprawą zalać wrzątkiem i odstawić, gdy napęcznieje przełożyć na sitko aby odsączyć z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Ogórki, jajka, cebulę oraz czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać makaron i serek wiejski, majonez, musztardę, doprawić solą i pieprzem dokładnie wymieszać. Sałatkę na wierzchu posypać posiekanym koperkiem
RAROSSApół szklanki wody pół szklanki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 dag świeżych drożdży Dodatkowo: 10 szt. parówek ok. 15 dag żółtego sera 1-2 ogórki konserwowe pół czerwonej papryki pieprz, oregano, bazylia ketchup 1 żółtko + kilka łyżek mleka do smarowania W naczyniu wymieszać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże,posypać je cukrem. Wymieszać(...)dodać olej. Gdy składniki się połączą wyłożyć na blat i wyrobić elastyczne ciasto. Umieścić w naczyniu pod pokrywką i odstawić aby ciasto podwoiło objętość. Ser zetrzeć na grubej tarce, ogórki i paprykę pokroić w kostkę, wszystko razem wymieszać i przyprawić. Ciasto wyłożyć blat obsypany mąką, krótko wyrobić. Rozwałkować lub rozciągnąć rękami nadając kształt koła. Podzielić ciasto na 10 części
Praktyczna plmożemy ją zrobić w pół godziny. Śledzie i warzywa tworzą pyszną smakową kompozycję. Składniki: 5-6 solonych filetów śledziowych puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 4 kiszone ogórki 3 jaja ugotowane na twardo 1 czerwona(...)cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany pieprz 1. Filety zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Jaja gotujemy na twardo, odstawiamy do wystudzenia. Warzywa konserwowe odcedzamy na durszlaku. Ogórki, cebule i wystudzone jajka kroimy w drobną kostkę. Śledzie odcedzamy i drobno kroimy. 2. Łączymy wszystkie składnik, dodajemy pieprz, majonez i śmietanę, dokładnie mieszamy. Sałatki nie przyprawiamy solą
Apetyczna babeczkamakrela wędzona filet ½ papryka czerwona 2 małe ogórki konserwowe 1 cebula 1 garść kiełki rzodkiewki 2 łyżki majonez 1 łyżka śmietana 18% Sól, pieprz świeżo mielony Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojoną makrelę i kiełki rzodkiewki. Majonez połączyć z gęstą śmietaną i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
Kulinarny karnet ChristopheraFasola czerwona [TUTAJ] 2 śledzie, matiasy w oleju 2 cebule średnie 2 ogórki kiszone 3 jajka ugotowane(...)puszka fasoli czerwonej [TUTAJ] 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketczupu Śledzie pokroić w paseczki .Wsypać osączoną i przepłukaną na sicie fasolę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki oraz jajka ugotowane na twardo. Przecier wymieszać z ketczupem, dodać do sałatki i wszystko wymieszać. Odstawić na noc do lodówki. Sałatka musi się dobrze "przegryźć". Jeżeli mamy taką potrzebę
Kulinarny karnet ChristopheraPrzekładaniec z kurczakiem Skład: 1 opak ciasta francuskiego light 300 g pierś z kurczaka 50 g sera żółtego 50 g ogórków konserwowych pól cebuli 100 g kukurydzy konserwowej 1 żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie : Ciasto przedzielamy na pól pierwsza polowa posłuży jako podstawa druga do przykrycia . Cześć do przykrycia kroimy(...)Mięso z kurczaka kroimy w kostkę smażymy krotko do czasu zmiany koloru mięsa .Mięso odstawiamy na 10 m aż się ostudzi . Następnie układamy mięso na cieście francuskim dodajemy ser ogórki i wcześniej drobno pokrojoną cebule, kukurydze . Przykrywamy to druga polowa ciasta pokrojonego w paski . Następnie górę posmarować żółtkiem . Pieczemy w temp 180 C ok. 30 minut
Sylwetka Od Kuchniogórki kiszone(około 120g) 20g cebuli łyżka oliwy z oliwek(10g) sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać przepłukaną wodą i odsączoną na sitku kukurydzę Dodać odsączonego tuńczyka Jajka, ogórki i cebulę drobno pokroić Połączyć wszystkie składniki dodając oliwę oraz sól i pieprz do smaku
peanutbuttermonsterugotowanej kolby) 1 puszkę czerwonej lub białej fasoli (i znów - jeśli dysponujecie czasem, to polecam ugotowanie odpowiadającej ilości fasoli "jaś") 1 średnią paprykę (moja była żółto-zielona) 4-5 ogórków konserwowych (najlepiej lekko pikantnych) 1 pora 1 pęczek szczypiorku 100 g (1 woreczek) brązowego ryżu 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy (ja użyłam niefiltrowanego, nierafinowanego i tłoczonego na zimno(...)opakowaniu (zwykle przez ok. 30 min.) i odcedzamy. Pora kroimy drobno, przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy do obcieknięcia. W tym czasie szczypiorek siekamy, a paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odcedzamy z zalewy. W dużej misce łączymy wszystkie warzywa, ugotowany ryż i tuńczyka. Dodajemy olej oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. W razie
Ratunku obiadBardzo lubiana przez Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków(...)tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodzieTradycyjna sałatka warzywna Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) seler jabłko 3 jajka 2 ogórki gruntowe 2 ogórki kwaszone kawałek pora ewentualnie kilka łyżek kukurydzy lub groszku z puszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przeczytaj cały przepis
w kuchni i w ogrodzieSycąca, smaczna....talerz gorącej zupy jest dobry o każdej porze roku :) Składniki: 1 litrowy słoik ogórków konserwowych lub kiszonych 2 marchewki 1/2 pęczku(...)koperku 20 dag ryżu 2 łyżki mąki 1/2 szklanki słodkiej śmietany ok 2 litrów bulionu liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu sól do smaku Ogórki i marchewki przecieramy na grubej tarce i dodajemy do bulionu, gotujemy z przyprawami. W osobnym garnku gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Śmietanę rozpuszczamy z woda i mąką, roztrzepujemy
Apetyczna babeczkasałatkę: 1 mała kapusta pekińska, lub połowa dużej 2 piersi z kurczaka 2 czerwone cebule puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2-3 łyżki przyprawy gyros 4-5 sztuk ogórków konserwowych oliwa, olej lub smalec do smażenia Sos: 3/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki keczupu mały jogurt naturalny 1 łyżeczka gyrosa 1. Mięso kroimy na małe kwadraty, zasypujemy gyrosem(...)Warzywa kroimy w drobną kostkę. 3. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą majonez, keczup, jogurt i przyprawę gyrosa. 4. W przygotowanym naczyniu układamy warstwowo: kapustę pekińską - mięso - czerwona cebula - sos - ogórki konserwowe - kukurydza - sos - kapusta pekińska - czerwona papryka
Apetyczna babeczkakolacja lub przekąska. W tym przypadku sięgnęłam po firmę Graal . Zdziwił mnie widok zawartości łososia w sosie własnym - całe i ładne kawałki ryby. Hmm..... Lubię łososia, lubię ser i ogórka też, więc do dzieła! Składniki na 2 osoby: 1 puszka łosoś w sosie własnym (u mnie Graal) 200 g sera białego pół ogórka 1 łyżka listków świeżego tymianku (uwielbiam(...)śmietany sól pieprz Wykonanie: Serek miksujemy na gładką masę razem z jogurtem lub śmietaną. Na koniec dodajemy tymianek i doprawiamy solą i pieprzem i tu już mieszamy łyżką. Ogórek myjemy i wycinamy w taki sposób, aby było nam łatwo ułożyć coś na kształt różyczek, tylko beż środka. Łososia wykładamy na sitko i odsączamy. Ogórka układamy na talerzu, w środek tych
Blondynka GotujeSKŁADNIKI: ogórki - 5 kg marchewka - 1 kg cebula - 1 kg cukier - 1 szkl ocet - 1 szkl olej - 1 szkl pieprz - 20 ziarenek sól do smaku - 1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Ogórki umyć, osączyć , pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, opłukać zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać , pokroić w krążki. Wszystko razem przełożyć do miski. Następnie dodać ocet, olej, sól
Kuchnia Danusi