gram piersi z kurczaka przyprawa gyros pół główki kapusty pekińskiej keczup łyżka majonezu dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego ząbek czosnku łyżka posiekanego koperku pół puszki kukurydzy 10 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona 2 jaja ugotowane na twardo 1 duża lub dwie mniejsze cebule czerwone łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą(...)czosnkowy. Mieszamy majonez ze śmietaną, koperkiem i drobno posiekanym ząbkiem czosnku. W naczyniu układamy warstwami: usmażony kurczak cebulka keczup (około 2-3 łyżki) kukurydza pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe jajka również pokrojone w kosteczkę papryka czerwona sos czosnkowy bardzo drobno pokrojona kapusta pekińska Smacznego
Mango Papajacienkie paski 500 gram młodych ziemniaków, wyszorowanych, pokrojonych w ćwiartki świeży tymianek świeże oregano szczypta kminku chili w płatkach sól pieprz 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 ogórki małosolne, pokrojone w bardzo drobną kosktę 200 gram jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu pół pęczka posiekanego szczypiorku 1 łyżka prażonej cebulki gotowy sos do hamburgerów Zaczynamy od przygotowania(...)minut. Podczas pieczenia ziemniaki mieszamu od czasu do czasu. Czas na przygotowanie mięsa. Mięso mielone mieszamy w misce wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulką oraz ogórkami małosolnymi, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy 5 kul, układamy je na talerzu wysmarowanym olejem rzepakowym, delikatnie dociskamy, formując kotlety i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut
Mango Papajadania) szczypior 150-200 gram ryżu olej do smażenia sos sojowy olej sezamowy ocet ryżowy cukier 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej (albo ziemniaczana) rozrobiona w gorącej wodzie Sałatka: średni ogórek zielony małe jabłko 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki cukru WYKONANIE W woku rozgrzewamy mocno olej do smażenia. Piersi kaczki smażymy skórą do dołu. Gdy skóra będzie rumiana, przekręcamy piersi(...)kaczkę do składników w woku. Wszystko mieszamy aż utworzy się w miarę gęsty sos. Podajemy z ryżem lub makaronem chow mein. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Dodatkiem może być sałatka z ogórka i jabłka. Brzmi banalnie, ale to daje ciekawy efekt smakowy. Sałatka: ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Tak samo postępujemy z jabłkiem. Śmietanę bardzo dokładnie mieszamy z cukrem. Polewamy
OstryKęsuwielbiamy zupy na zimno, więc decyzja była szybka... chłodnik i już :) Składniki: 50 dag botwinki, 1 szklanka wody, Sok z 1/2 cytryny, 1 szklanka soku z buraków, 30 dag ogórków gruntowych, Pęczek rzodkiewki, 1/2 paczki pietruszki, 1 pęczek koperku, 1/2 pęczku szczypiorku, 1,5 litra kefiru, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, pieprz. Dodatkowo: Jajka ugotowane na twardo(...)buraki ścieram na tarce o dużych oczkach). Przekładamy do rondelka, dodajemy z sok z cytryny, wodę, 1/2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę cukru i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy. Ogórki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rzodkiewkę ścieramy na tarce, a zieleninę siekamy. Wszystko przekładamy do ugotowanej botwinki, zalewamy kefirem i sokiem z buraków. Całość mieszany, doprawiając 1 łyżeczką
Delicious TitbitsOgórki każdy przecież umie zakisić. Tak stwierdziła moja mama, gdy na pytanie po co robię zdjęcia ogórkom powiedziałam, że oczywiście na blog. Czy każdy? No nie wiem, to podobnie jak każdy umie zrobić jajecznicę i kotlety. Każdy, kto ma ten pierwszy raz za sobą. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowypodobne do mięsnych burgerów. Dodatek czerwonej papryki i cebuli sprawił, że były jeszcze ciekawsze w smaku. Polecam eksperymentowanie z wege burgerami. Składniki: 8 bułek 1 pomidor kilka plasterków ogórków z curry (lub innych) 8 plasterków sera 8 listków sałaty 2 puszki czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz chili ulubiony(...)mocno rozgrzanym oleju. Bułki przeciąć na pół i podpiec na patelni. Do każdego burgera włożyć liść sałaty, kotlet z czerwonej fasoli, plaster sera, plaster pomidora i kilka plasterków ogórków. Drugą połowę bułki posmarować sosem. Smacznego
Pasja Smakuwitamin, białka. Polecam . Zaczynamy: Składniki: ok 100 gr mozzarella ok 200 gr pomidorków koktailowych 4-5 ogórki konserwowe szczypior oliwa z oliwy Wykonanie: Pomidorki kroimy na pół, ogórki kroimy w talarki. Mozzarellę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce . Dodajemy szczypior. Skrapiamy oliwką. Opcjonalnie można posolić I popieprzyć do smaku. Gotowe. Smacznego
Smaki Edytyduże marchewki 2 pietruszki pół małego selera 3 jajka puszka groszku (jeżeli lubicie kukurydzę w sałatce, to dajcie pół puszki groszku i pół puszki kukurydzy) pieprz (duużo) 4 ogórki kiszone 3 ziemniaki 1 jabłko 1 mała cebula Wykonanie: 1. Umyj warzywa (seler, ziemniaki, marchewki, pietruszki) i ugotuj je w skórkach do miękkości. Odstaw do ostygnięcia. 2. Ugotuj(...)kostkę. 3. Ugotowane warzywa obierz ze skórek i pokrój w dość drobną kostkę. 4. Do dużej miski przełóż groszek, pokrojone warzywa i jajka, pokrojone w kostkę ogórki, jabłko i cebulę. 5. Zmieszaj warzywa z dwiema łyżkami musztardy i majonezem (majonezu lub jogurtu tyle, aby nadać sałatce konsystencji widocznej na zdjęciach). 6. Dopraw sałatkę pieprzem
Przepisy AleksandryJego Wysokość Hamburger Potrzebujemy: 4 bułki (mogą być zwykłe, nie musza być hamburgerowe) 500 g mielonego antrykotu wołowego 1 czerwoną cebulę 1 pomidora 1 szalotkę kilka listków sałaty kilka ogórków konserwowych pikantny keczup sos czosnkowy 1 niepełną łyżeczkę cukru 1 łyżkę musztardy (u mnie Dijon) 4 plastry ostrego żółtego sera (opcjonalnie) sól, pieprz olej do smażenia Mięso doprawiamy solą(...)minuty z każdej strony. W tym czasie bułki podpiekam na elektrycznym grillu lub w piekarniku. Na spodzie układam cebulkę, później żółty ser i kotlet. Na mięsie układam ogórki, które polewam keczupem. Układam na nim dwa plastry pomidora i sałatę. Wierzch bułki polewam sosem czosnkowym i przykrywam nią warzywa. Gotowe :) Chociaż żałuję, że nie udało mi się znaleźć dobrego mięsa
Ratunku obiadmielonego z warzywami (przepis na 12 niewielkich roladek) Do przygotowania roladek będziemy potrzebować: 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka/indyka 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 3-4 niewielkie ogórki konserwowe 1/2 cukinii 1/2 papryki przyprawy: zioła prowansalskie (lub inne ulubione, np. majeranek lub tymianek), sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 1-2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo(...)morska, zioła (te same, których użyliśmy do mięsa) Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami na jednolitą, dość zwięzłą masę, odstawiamy na czas krojenia warzyw do lodówki. Ogórki, paprykę i cukinię kroimy w zbliżonej długości grube słupki. Na płaskie powierzchni rozwijamy kawałek folii aluminiowej lub spożywczej i smarujemy go cienko oliwą. Łyżką nabieramy porcję mięsa, którą układamy
Ratunku obiadogórki konserwowe - 1 - 2 kawałki papryki konserwowej - 1 średniej wielkości cebula - 2 łyżki majonezu - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Z tuńczyka odlewamy zalewę, przekładamy do miski. 2. Kroimy jajka, ogórki i paprykę w drobną kostkę. 3. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kraina Tysiąca Smakówpotraw możemy odtworzyć sami w domu, niektórych jednak możemy spróbować tylko w danym regionie, gdyż składniki mogą okazać się trudno dostępne , np. pasztet z sandacza z rakami lub ogórki kołobrzeskie z solanką z kołobrzeskich źródeł . Nie jest to książka dla miłośników albumowych wydań, którzy każdą potrawę "jedzą" najpierw oczami , nie znajdziemy tu precyzyjnie wystylizowanych potraw. Jest za to sporo(...)szneki z glancem ze szpotu - drożdżowe bułeczki z kruszonką i lukrem zawinięte "w ślimaczka", przepis z rodzinnych okolic mojej mamy. W tym roku w piwnicy staną na pewno słoiczki ogórków królewskich z miodem . Wyobrażam sobie też minę mojego niemęża jak otworzy słoiczek grzybów marynowanych z zieloną sosnową szyszką !! :> Dla mnie osobiście jest to książka bardzo inspirująca - z pewnością
Kraina Tysiąca Smakówimprezę proponuję podwoić ilość składników. Porcja dla 2 - 3 osób. Składniki: - ok. 100 g dowolnego makaronu (dodawałam na oko) - jedna pierś z kurczaka (pojedyncza) - 2 średniej wielkości ogórki konserwowe - 1/4 świeżej, czerwonej papryki - średniej wielkości cebula - opcjonalnie: groszek lub kukurydza konserwowa - 50 ml białego, wytrawnego wina - łyżka oleju - dwie łyżki majonezu - sól, pieprz - czerwona słodka papryka - suszone(...)surowych fragmentów wlewamy na patelnie wino i około 1/3 łyżeczki czerwonej papryki. Smażymy do momentu, aż całe wino wyparuje i odstawiamy do wystygnięcia. 3. Kroimy bardzo drobno cebulę i ogórki konserwowe. Paprykę kroimy na nieduże kawałki. Mieszamy w misce z makaronem, kurczakiem i majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią i oregano. Smacznego
Kraina Tysiąca Smakówsię również z "kombinacjami", np. tzatziki z rzodkiewką zamiast ogórka. Dziś na blogu jednak przepis podstawowy. Z moim ulubionym dodatkiem - odrobiną koperku :) Warto przygotować go chociaż kilka godzin przed planowanym spożyciem, bo najlepiej smakuje, gdy się przegryzie :) No i najlepszy jest teraz - młody czosnek, świeże ogórki, to wszystko ma znaczenie ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówŚwięta na naszym stole. [przepis: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: słoik selera marynowanego puszka kukurydzy puszka ananasa 2 jabłka 6 jajek 2-3 ogórki(...)kiszone 2 pomidory 25 dag szynki konserwowej cebula czerwona majonez pęczek szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo. Seler i kukurydzę odcedzić. 2. Jabłka, jajka, pomidory, ogórki, cebulę i plastry ananasa pokroić w drobną kostkę. 3. Szczypiorek posiekać. 4. Szynkę pokroić w paseczki. 5. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku. insertCookd("2009d85c75ee51aa0f695554b7c9ba86
Pasja Smaku