znana, różni się składem, w zależności od regionu. Składniki: * 3 ziemniaki * 3 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek selera - wielkości 1 ziemniaka * 1 cebula * 1 kwaśne jabłko * 3-4 ogórki kiszone * 2 jajka gotowane na twardo * 200 g groszku konserwowego(...)łyżek kukurydzy ( można pominąć ) * majonez * musztarda * sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera dokładnie wyszorować - nie obierać. Warzywa zalać wodą - ugotować do miękkości. Wystudzić. Ugotowane warzywa oraz ogórki, jabłko, cebulę i jajka pokroić w miarę równą kostkę. Dodać odcedzone z płynu groszek i kukurydzę. Całość wymieszać. 3 łyżki majonezu wymieszać z łyżeczką musztardy. Sałatkę warzywną połączyć z sosem
kolorowotorcikowojablko i jajko.Jest jednak jeden warunek,trzeba dac salatce czas,by skladniki sie wzajemnie przemacerowaly.Skladniki:500 g filetow sledziowych3 ugotowane w mundurkach ziemniaki2-3 ugotowane buraki1 cebula1 winne jablko1-2 ogorki konserwowe3 jajka ugotowane na twardopieprz grubo mielony4 czubte lyzki majonezu lub majonez wymieszany pol na pol z jogurtem lub gesta smietana.Wtedy dodatkowo doprawic sos szczypta soli,pieprzu,cukru(...)lyzeczka soku z cytrynydodatkowo:zielony pieprz i rzezucha Wykonanie:wymoczone,umyte filety sledziowe osuszyc ,pokroic w gruba kostke ,posypac grubo mielonym pieprzem i odstawic na 1 godzineziemniaki cebule i ogorki pokroic w kostke.Jablko i buraki zetrzec na grubych oczkach tarkiukladac warstwami w salaterce:ziemniaki,cebule,sledzie,majonez,jablka,ogorki,buraki,majonez .Posypac startymi na tarce jajkami i zielonym pieprzem.Naczynie przykryc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mała kapusta pekińska 1 czerwona cebula 3/4 szk kiełków fasoli mung 1 marchewka 2 krótkie świeże ogórki sól morska do smaku pieprz kolorowy(...)smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku kilka łyżek oleju Kapustę posiekać i wrzucić do miski. Cebulę i marchew obrać a potem umyć razem z ogórkami i zetrzeć na tarce do warzyw na grubych oczkach. Dodać kiełki i przyprawy do smaku oraz olej i wymieszać surówkę. Zostawić ją na kilka minut aby smaki się przegryzły. Podawać
Ewa w kuchnikrótkich świeżych ogórków 1 pomidor 1/2 cebuli 3/4 szk posiekanego szczypiorku 3/4 szk rzeżuchy 2 garście mix sałat z sałatą rzymską Dresing : sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku(...)ocet ryżowy do smaku cukier do smaku 4 łyżki oleju ryżowego 2 łyżki wody Składniki dresingu umieścić w miseczce, wymieszać i odstawić na 5 minut. Warzywa umyć i pokroić : ogórki i rzodkiewki w plasterki, pomidora i cebulę w kostkę i wrzucić pokrojone składniki do miski. Dodać szczypiorek i rzeżuchę oraz mix sałat. Następnie dodać dresing i wymieszać sałatkę. Podawać
Ewa w kuchnicorn flakes sól świeżo zmielony pieprz słodka papryka mielona olej lub oliwa z oliwek do smażenia mieszanka sałat (użyłam roszponki, endywii, rukoli i sałaty lodowej) 2 pomidory pół dużego ogórka pół czerwonej cebuli 4 jajka ugotowane na twardo SKŁADNIKI NA SALSĘ POMIDOROWĄ: 2 pomidory pół czerwonej cebuli 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 puszki czerwonej fasoli garść liści świeżej bazylii(...)jogurtu dodaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz cukier i dokładnie wymieszaj. PODANIE: Na talerz wyłóż umytą sałatę, pokrojone w ćwiartki pomidory, jajka, pokrojone w plasterki ogórki, cebule w piórkach. Na warzywa ułóż usmażone mięso. Podaj z salsą i sosem czosnkowym.Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonygłówki kapusty pekińskiej kawałek pora (biała część) 2 pomidory 2 ogórki konserwowe mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1 ząbek(...)czosnku sól Kapustę pekińską pokroić bardzo drobno. Pomidory umyć i pokroić, na grubą kostkę. Z pora odciąć tylko białą część i pokroić w cienkie półplasterki. Ogórki konserwowe pokroić w dosyć drobną kostkę. Dodać jogurt, 2 łyżki majonezu i przeciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Surówkę posolić dopiero 5 minut przed podaniem, żeby warzxywa
Świat Domowej Kuchnijajek 3 plastry ananasa 1 puszka groszku konserwowego 1 słoik selera (najepiej z ananasem) 2 średnie ogórki kiszone por zielony (około 15 cm) 1 łyżeczka musztardy(...)łyżki majonezu sól pieprz Dziś propozycje na nowy sałatkowy kolor. Zielony. Sałatka jest lekka i ma przyjemny lekko słodkawy posmak. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Ugotowane jajka, ananasa i ogórki pokroić w dość drobną kostkę. Seler wyjąć ze słoika, przełożyć na sitko, odcisnąć z zalewy i lekko pokroić. Por wymyć i pokroić w cienkie talarki. Następnie dodać dobrze odcedzony
Świat Domowej Kuchnidrobnego makaronu (np. małe muszelki) 250 g papryki konserwowej 250 g ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy z groszkiem (285 g) 5 łyżek majonezu ½ pęczka szczypiorku 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki sól pieprz Na blogu wkuchennymoknie znalazłam wyśmienity przepis na sałatkę, łączącą delikatny drobny makaron z kwaskowatymi piklami, które w rezultacie dają bardzo ciekawą kompozycję smaków. Serdecznie polecam(...)oryginału zmniejszyłam jedynie ilość makaronu. Odmierzyć 300 g suchego makaronu, a następnie ugotować go według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do całkowitego wystudzenia. Paprykę i obrane ze skórki ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Kukurydzę z groszkiem odsączyć dokładnie z zalewy. Przygotować dużą miskę i połączyć w niej wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Doprawić solą
Świat Domowej Kuchniziele angielskie – 3 ziarenka * bulion warzywny – 500 ml * śmietana 18% kwaśna – 2 łyżki * maślaki zasmażane Provitus – 1 szt DODATKOWO : * kasza gryczana biała * ogórki kiszone SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Oczyszczone mięso kroimy na niewielkie plasterki ( jeśli mamy grubą , dużą polędwicę – każdy plaster przekrójmy jeszcze na 2 części ). Obtaczamy w mące. W garnku z grubym dnem ( u mnie(...)duszącego się mięsa – dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do gęsiarki , podgrzewamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące z ugotowaną na sypko kaszą i ogórkami kiszonymi. Smacznego
Ostra na Słodkowielbicielom chrzanu. Dzięki dodatkowo kurczaka jest nie tylko niezwykle smaczna , ale i sycąca! SKŁADNIKI: * Filet z kurczaka – 250 g * Jajko – 3 szt * Kukurydza – 150 g * Ser żółty – 150 g * Ogórek konser. – 2 szt * Cebulka Maryn. – 80 g * Chrzan – 3 łyżki * Majonez – 4 łyżki * Jogurt naturalny – 3 łyżki * Szczypiorek – 1 pęczek * Sól – do smaku * Pieprz – do smaku * Papryka – do smaku * Oliwa(...)papryką. Podsmażamy do miękkości na gorącej oliwie , uważając by nie przypiec , bo mięso będzie twarde. Jajka gotujemy na twardo , kroimy w kostkę , dodajemy do mięsa. Ser żółty oraz ogórki również kroimy w drobną kosteczkę – dodajemy do mięsa i jajek. Wsypujemy odsączoną z zalewy kukurydzę i cebulkę marynowaną. Dodajemy majonez , chrzan i jogurt , a następnie posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszamy
Ostra na Słodkoprzyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu . SKŁADNIKI * Papryka czerwona – 3 szt * Cukinia – 1 szt * Kiełbasa cienka np. śląska / zwyczajna – 3 szt * Czosnek – 2 ząbki * Ogórek kiszony – 2 szt * Natka pietruszki – 0,5 pęczka * Koncentrat pomidorowy – 4 łyżki * Sól – do smaku * Pieprz – do smaku * Chili – do smaku * Papryka słodka – do smaku * Oregano – do smaku * Cukier(...)cukinię zalewamy ciepłą wodą ( tak , aby zakryła warzywa ) i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy podsmażoną kiełbasę. Dodajemy drobno posiekany czosnek i połowę natki pietruszki , a następnie pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Dodajemy zioła , cukier , paprykę słodką , chili , pieprz , a następnie koncentrat pomidorowy. Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 35-40 minut – papryka
Ostra na SłodkoCzas na rybę tym razem wędzoną. Pasta z wędzonej makreli, twarożku , ogórka, jajka- jest doskonała do pieczywa zarówno na śniadanie jak i na kolację. Polecam. SKŁADNIKI 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 2 łyżki twarogu 2 jajka 1 cebula pół pęczka szczypiorku 2 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżka musztardy delikatesowej sól, pieprz do smaku WYKONANIE Rybę oczyszczamy z ości(...)dokładnie rozdrabniamy i wkładamy do miski , dodajemy twaróg.. Jajka gotujemy na twardo. Cebulkę i ogórek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby. Jajka siekamy drobno dodajemy do składników pasty. Doprawiamy odrobiną solą i pieprzem. Dodajemy musztardę, ketchup, część pokrojonego szczypiorku i wszystko dobrze mieszamy, jednocześnie rozgniatając składniki. Możemy ozdobić. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewypołączeniu z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami smakuje rewelacyjnie. Idealna także jako dodatek na świąteczny stół. A święta tuż tuż... Składniki: 4 filety śledziowe np. matiasy 4 ziemniaki 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 2 jajka majonez, jogurt naturalny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Śledzie moczymy w zimnej wodzie, około 3 razy zmieniamy wodę na nową, by pozbyć się nadmiaru soli(...)kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy, a potem gotujemy w małej łyżeczce soli, w całości, w mundurkach. Kiedy ostygną, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W następnej kolejności kroimy ogórki kiszone, cebulę oraz jajka ugotowane na twardo. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy z majonezem i jogurtem w dowolnej proporcji i ilości. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem
upichcicsklepu, czy też w ostateczności nawet gotowego mięsa nazywanego tatarem, choć wiadomo, że tracimy wtedy na jakości. Bogatsi używają polędwicy wołowej ;) Składniki: - 200 g mięsa wołowego - 1 cebula - 2 ogórki konserwowe - 1 żółtko - 1 łyżka oleju / oliwy - sól, pieprz A przygotowanie? Banalne - wystarczy do drobno zmielonego mięsa dodać olej, przyprawić solą i pieprzem, a następnie uformować w ładne kółko(...)oblewając je wrzątkiem - to uchroni nas przed salmonellą. Gdy będzie już sparzone, oddzielamy żółtko od białka i to pierwsze umieszczamy w zagłębieniu mięsa. Pozostaje już tylko pokroić cebulę i ogórki w kostkę (jej wielkość zależy od Waszych indywidualnych upodobań), położyć je na talerzu wokół mięska i gotowe :) Całość posypać można jeszcze odrobiną pieprzu by ładnie wyglądało ;) Metod jedzenia jest
Kulinarne zapędy Kokosanori Zaprawa do ryżu: 4 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru szczypta soli dodatki: łosoś (ok. 200 g) awokado paluszki krabowe (jedno opakowanie) sałata lodowa krewetki (ok. 150 g) ogórek Sushi - Futomaki - Sposób przygotowania: Ryż dokładnie wypłukujemy w wodzie. Czynność tę należy powtarzać do momentu aż woda w której płuczemy ryż stanie się całkowicie przejrzysta (zwykle chwile to trwa(...)składnikami Rolujemy ku górze. Następnie za pomocą ostrego noża (koniecznie bez ząbków) dzielimy sushi na 2-3 centymetrowe porcje. Przykładowe łączenia składników: paluszek krabowy łosoś krewetka awokado łosoś awokado ogórek sałata lodowa krewetki sałata lodowa awokado ogórek Do sushi warto podać: - marynowany imbir który orzeźwi nasze kubki smakowe i pozwali rozkoszować się
Słodka Strona