Składniki: mięso wołowe kilka plasterków szynki, sera zółtego 3 ogórki kiszone natka pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz szczypta imbiru, tymianku 4 łyżki oleju 1 l bulionu warzywnego(...)parę kropel maggi Przygotowanie: Mięso rozklepać skropić olejem, przyprawić solą, pieprzem, imbirem, czosnkiem, tymiankiem,przyprawą maggi, zostawić na 2 godz. Płaty mięsa posmarować musztardą, położyć na nich szynkę, ser,ogórki i natkę ( ja nie siekam ). Zawinąć i związać ( nie rozwalą się ). Na patelni dobrze rozgrzać olej, włożyć roladki, dobrze podsmażyć ( będą bardziej kruche ). Jak zrobią się mocno brązowe
Gaździnka warzyśrednie korniszony mała cebula Przygotowanie: Do miseczki przeło żyć śledzia ( razem z olejem ), ser, drobno posiekaną cebulę, pietruszkę, ogórki . Doprawić solą , pieprzem i dwoma łyżkami wody spod ogórków Wszystko dobrze wymieszać. Oliwki przekroić na pół i na końcu w mieszać w pastę. W razie potrzeby jeszcze doprawić... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 5 jajek pół pęczka natki pietruszki łyżka majonezu kieleckiego ł yżka musztardy chrzanowej Kamis mał a łyżeczka chrzanu 2 - 3 łyżeczki wody spod ogórków kiszonych sól, pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić(...)obrać . Przełożyć do miseczki. Widelcem rozdrobnić na mniejsze kawałki. Natkę drobno posiekać, dodać do jajek razem z majonezem , musztardą i chrzanem, doprawić do smaku solą , pieprzem i wodą z ogórków . Wsz ystko dokładnie połączyć..... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 1 żółta papryka większa cebula 70g boczku wędzonego 280g piersi z indyka 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku łyżka świeżej bazyli 2 mniejsze kiszone ogórki 300ml sosu pomidorowego sól, pierz, słodka pa pryka, rozmaryn, sos sojowy, imbir 2 listki laurowe, c hilli 2 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie: Boczek pokroić w cienkie paski , podsma(...)kilka lis tków bazyli i umyć i osuszyć. Paprykę i ce bulę pokr oić dodać do mięsa, zrumienić. Wlać sos pomidorowy z ketchupem i pokrojone w kostkę ogórki wymieszać i gotować z 5 min niech lekko zgęstnieje (w razie potrzeby doprawić). Wyłączyć ogień i dodać posiekaną natkę, szczypiorek i bazylię. Wymieszać. Kromkę chleba ( topinkę) obsmażyć, polać nią
Gaździnka warzySkładniki: 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku listek laurowy cebula szczypta kminku 1-2 ogórki kiszone pęczek szczypioru 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) łyżka masła jajko 5 łyżek mąki 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z dwoma ząbkami czosnku, kminkiem i listkiem laurowym. Dokładnie potłuc (listek wyciągnąć), kiedy przestygną dodać jajko, mąkę, startą(...)tartej i smażyć z każdej strony na złoty kolor. W rondelku roztopić łyżkę masła, posypać łyżką mąki. Zasmażkę rozprowadzić wodą, a następnie dodać do niej starte na dużych oczkach ogórki. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i zabielić śmietaną. Na końcu wsypać posiekany szczypiorek (jeśli sos wydaje się za kwaśny, wtedy trzeba wsypać 1-2 łyżeczki cukru).. Smacznego
Gaździnka warzyktóre sprawiają, że jest jej dużo. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 torebka ryżu (100 g) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 mały słoik ogórków konserwowych przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziołowa* 3-4 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki musztardy * Ja mam mieszankę ziołową przywiezioną z Krety. W jej skład wchodzi: mięta, oregano, bazylia, melisa(...)Zawsze można kupić gotową mieszankę ziołową w sklepie, albo samemu dobrać własną wedle upodobań. WYKONANIE Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według instrukcji na opakowaniu) i zostawić do ostudzenia. Ogórki, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wsypać wszystko do dużej miski, dodać tuńczyka wraz z sosem, odsączoną kukurydzę, ostudzony ryż, majonez i musztardę. Przyprawić i dobrze wymieszać. Przełożyć
Passions hobbies lifeSkładniki: 1,5 szkl kuskusu ze sklepu Piątnica 20 dag piersi z kurczaka 3 łyżki przyprawy do gyrosa puszka kukurydzy 5 jajek pęczek szczypiorku 8 łyżek majonezu 5 ogórków kiszonych 1 większa papryka sól pieprz mielony Wykonanie: Kuskus gotujemy, studzimy wykładamy(...)salaterki. Na wierzch wykładamy usmazone wcześniej małe kawałki piersi z kurczaka doprawionej przyprawą do gyrosa, dociskamy łyżką, wykładamy 4 łyżki majonezu,wykładamy pokrojone w drobną kotkę ogórki,posypujemy posiekanym szczypiorkiem, wykładamy kukurydzę, na wierzch wykładamy resztę majonezu, posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy pokrojoną w kostkę paprykę.Gotujemy na twardo jajka, ścieramy je na tarce
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 5 kawałków schabu 2 ogórki kiszone 1/2 cebuli sól, pieprz mąka do obtoczenia(...)łyżka do zagęszczenia sosu 1 kostka rosołowa 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Kotlety roztłuc i przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 2. Ogórki pokroić w cienkie plastry a cebulę w piórka. Położyć na przyprawionych kotletach. 3. Mięso zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. 4. Zrazy obtoczyć w mące i usmażyć. Zdjąć wykałaczki
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 2 woreczki ryżu 3 marchewki 5 jajek 1 puszka kukurydzy 1/3 pora 4 ogórki konserwowe lub kiszone majonez sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować i ostudzić. 2. Marchewkę ugotować "w mundurku", obrać i pokroić(...)kostkę. 3. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. 4. Kukurydzę odsączyć i dodać do pozostałych składników. 5. Pora przekroić na pół i pokroić w bardzo cienkie piórka. 6. Ogórki pokroić w kostkę. 7. Wszystkie składniki doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 3kg ogórków gruntowych 3 marchewki(...)czerwone papryki 3 cebule 5 ząbków czosnku Zalewa: 2 szklanki octu ( 10% ) 4 szklanki wody 10 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki soli 1,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć i pokroić w plasterki ( nie obierać ). 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 3. Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie paski
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera 300g mięsa wieprzowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 litry wody 1 słoik ogórków kiszonych 2 kostki rosołowe lub warzywne 4 ziemniaki sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki koperku (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania: 1. Do wody dodać obraną pietruszkę, seler oraz obraną i pokrojoną(...)ziele angielskie. Gotować do momentu aż warzywa będą na wpół miękkie. 2. Do wywaru dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz starte na tarce na grubych oczkach ogórki. 3. Dodać kostki rosołowe lub warzywne. 4.Gdy ziemniaki będą miękkie zupę doprawić solą oraz pieprzem. 5. Dodać śmietanę dosyć szybko mieszając oraz koperek. Gotować jeszcze 2-3 minuty
A Ty Smakuj Mniespełnił moje (i nie tylko) oczekiwania i odtąd właśnie w taki sposób powstaje nasz chłodnik. Zapraszam do stołu! SKŁADNIKI 2 pęczki botwinki 1/2 l kefiru/kwaśnego mleka 4-5 ogórków kiszonych średniej wielkości 4-5 ząbków czosnku 1,5 -2 l wody/bulionu warzywnego 1 duży pęczek koperku 2-3 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz do smaku(...)etapie lekko miksuję zupę blenderem ("żyrafą") - lubimy bardzo popijać chłodnik z kubeczków, a mniejsze kawałki znacznie to ułatwiają. Gdy nieco przestygnie, dodać drobno posiekany koperek oraz ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach (te składniki celowo dodaję po zakończeniu gotowania, aby zachować ich intensywny smak i aromat). Odstawić na noc. Następnego dnia dodać kefir lub kwaśne mleko oraz
KUCHARNIANiezbyt dojrzałe gruszki, gatunku winiówek i innych twardszych układać do baryłek posypując sieczką lub prosem, baryłkę zalewa się pakiem i zatapia do studni, jak z ogórkami, uważając, by nigdzie w baryłce szpary nie było, przez którą mogłaby się woda dostać. Tym sposobem dadzą się przechowywać do połowy zimy ." * *Kucharz Warszawski, rok wydania 1914 A teraz ? Co się zmieniło(...)przez pięknie trelującą parką, nikt z nas nie myśli o tym, by zakłócić ich spokój. Studnia to przeżytek. A kto to widział chować w niej baryłki gruszek i ogórki? Kto jeszcze pamięta, że ich babcie i dziadkowie tak robili? Wszystko to trochę brzmi, jak te gruszki na wierzbie. Mamy wodę z dystrybutora. Modelowo kształtne rozmiary owoców
KUCHARNIApłaczem deszczu. Ciepło, cieplej, gorąco. To czego szukasz jest chłodne i rześkie. Ma smak dojrzałego w słońcu arbuza, któremu wtóruje słodycz lipcowych pomidorów i jędrny miąższ zielonych ogórków. Słodko-słony. Miętowy. Orzeźwiający. Tak. Chłodnik arbuzowo-pomidorowy jest tym czego szukałeś. Spijasz go łapczywie marząc, by talerz był(...)chwila jest Twoja. Tylko Twoja. Znalazłeś to czego szukałeś. Smakujesz szczęście. CHŁODNIK ARBUZOWO-POMIDOROWY 1/2 kg pomidorów 1,5 kg miąższu z arbuza (bez pestek) 1 duży zielony ogórek garść świeżych listków mięty ser feta 4-5 łyżek oliwy z oliwek sok z cytryny do smaku szczypta soli Pomidory i wypestkowanego arbuza pokroić na kawałki. Ogórek obrać
KUCHARNIAjarmużem u Amber w Kuchennymi Drzwiami i u mnie w Kucharni. Jako pierwsza rosła kukurydza, obok niej alejka śliwek i gruszy. Dalej ziemniaki i kapusta. Potem ogórki i pomidory. W głębi, najdalej na lewo, brukselka i On. W kukurydzy grałyśmy w chowanego. W cieniu śliw i gruszy planowałyśmy podróż dookoła świata i zastanawiałyśmy się(...)ogniska i walczyły o te z najbardziej przypaloną skórką. Cieszyły nas motyle w kapuście, nasze latające elfy, choć Babcia nie podzielała tego zachwytu. Ścigałyśmy się po młodziutkie ogórki, by zanurzać je potem w miodzie i chrupać zamiast nieosiągalnej czekolady. Soczyste pomidory wpadały prosto z tyczek do fartuszków ogrodniczek. Brukselka rosła niewzruszona czekając na swój jesienny czas
KUCHARNIA