ogórki - 26528 przepisów (strona:710/1769)

Sałatka z makrelą wędzoną 353

wielkości wędzona makrela - 4 duże ziemniaki - 3 ogórki konserwowe - 2 jajka - 2 łyżeczki kaparów - sól, pieprz - majonez Przygotowanie: Ziemniaki oraz jajka gotujemy. Po wystudzeniu kroimy je w kostkę. Ogórki obieramy i również kroimy je w kostkę. Makrelę rozdrabniamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Dodajemy do nich kapary i majonez a doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Zainspirowana w kuchni
Sałatka jarzynowa w koszyczkach 210

podanie jej w kruchych koszyczkach. Smakuje wyśmienicie, wygląda wykwintnie i świetnie sprawdzi się na przyjęciach. Składniki 3 marchewki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 4 jajka winne jabłko 3-4 ogórki kiszone strąk czerwonej papryki natka pietruszki majonez musztarda francuska sól, biały pieprz kruche koszyczki: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól Sposób przygotowania(...)seler obrać i ugotować w osolonej wodzie. Można tez użyć włoszczyzny pozostałej po gotowaniu rosołu. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Wystudzoną włoszczyznę, jajka, kiszone ogórki, obrane jabłko i paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy majonez oraz dużą łyżkę musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Doprawiamy do smaku solą

Pyry na Gaz
Śledzie pod pierzynką 209

cebule 3 ogórki konserwowe Sposób wykonania: Śledzie namoczyć przez około pół godziny w mleku. W międzyczasie przygotować „pierzynkę”: Obrane jabłka zetrzeć na wiórki,  cebule  i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystko z majonezem a następnie śmietaną. Śledzie odsączyć z mleka, pokroić w paski i pokropić octem.  Dodać pieprz do smaku. Połączyć z przygotowaną pierzynką

Na słodko lub wytrawnie
PASTA Z MAKRELI 152

odrobina oliwy sól, pieprz A jak to zrobić: Z makreli wydobyć to co najlepsze - mięso oddzielić od skóry i ości, przełożyć do miski i rozdrobnić. Cebulę, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby. Doprawić oliwą, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastę nakładać na świeże pieczywo. Jeśli nie mamy pod ręką wędzonej

Kuchnia w opałach
"SAŁATKA DO RYBY" I FILET Z TILAPII 155

polecam. SKŁADNIKI: filety z ulubionej ryby przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól  odrobina soku z cytryny mąka  olej 5-6 ziemniaków 1 mała cebula 3-4 kiszone ogórki 2-3 jajka sól, pieprz ocet oliwa A jak to zrobić: Filety rybne zamarynować w przyprawach wymieszanych z sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 2-3 godziny(...)piórka, można ją lekko sparzyć, będzie wtedy trochę mniej intensywna w smaku. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić tak jak ziemniaki na półplasterki.  Ogórki kiszone pokroić w cienkie plastry. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski, doprawić solą,  pieprzem oraz skropić octem i oliwą. Całość dobrze wymieszać

Kuchnia w opałach
PRZEKĄSKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 143

patelni z dwóch stron, aż się zarumienią. Jajko pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem. Ogórka i grzybki pokroić w kostkę i wymieszać. W ringu układać kolejno warstwy: podsmażony chleb jajko podsmażony chleb ogórki z grzybkami podsmażony chleb łosoś drobno pokrojony pokrojony w kosteczkę suszony pomidor bazylia do dekoracji Tak przygotowane danie przełożyć

Kuchnia w opałach
SOS TATARSKI 133

marynowanych podgrzybków 3-4 ogórki korniszony sól pieprz 4 łyżki majonezu (jeśli chcemy aby sos był rzadszy dodajemy go więcej) A jak to zrobić: Szalotkę, grzybki i ogórki kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie z majonezem. Gotowy sos przechowujemy w lodówce. Idealnie sprawdzi się do jajek, ale także jako dodatek do wędlin

Kuchnia w opałach
Przetwory 261

Frużelina z borówki amerykańskiej Konfitura z czarnej porzeczki Syrop sosnowy Dżem z cukinii Cukinia ala ananas Sok z czarnego bzu Brzoskwinie w syropie Sałatka z ogórków i papryki Ogórki konserwowe z chili Gruszki w octowej zalewie Pomidory suszone Fasolka szparagowa z marchewką Syrop z mniszka lekarskiego

Ala piecze i gotuje
Sałatka warstwowa z tuńczykiem 1026

stole dzięki warstwom. Składniki: 4-5 ogórków konserwowych 2 torebki ryżu 1 por 4 jajka tuńczyk w oleju ketchup oraz majonez Sposób przyrządzenia: na sam spód miski układamy ogórki pokrojone w kostkę następnie pół torebki ryżu ketchup por pokrojony w kosteczkę pół torebki ryżu majonez jajka pokrojone w kostkę pół torebki ryżu majonez tuńczyk odsączony z oleju ostatnia

upichcic
Grillowany kalafior z sosem Panna 231

kalafiora i go nim polewać w trakcie grillowania. Sos Panna Składniki: 1/3 szklanka natki pietruszki drobno posiekanej 1/3 szklanki świeżej Bazyli drobno posiekanej ¼ szklanki zielonych oliwek drobno posiekanych 2 ogórki konserwowe drobno posiekane 1 łyżka drobno posiekanej szalotki 1 łyżeczka papryki jalapeno drobno posiekanej 2 łyżeczki soku(...)cytryny/limonki około 200 gram Sardeli w oliwie 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¾ szklanki oliwy z oliwek extra virgin sól koszerna i czarny pieprz Przygotowanie: W misce umieścić: pietruszkę, bazylię, oliwki, ogórki konserwowe, szalotkę, paprykę, sardele i czosnek. Wszystko wymieszać z oliwą z oliwek a następnie z sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Sos ten powinniśmy odstawić na około

naRuszcie
Piersi kurczaka w pieprzu pomarańczowym + mizeria z rzodkiewkami 175

Rapso) Składniki na mizerię: 2 ogórki 5 rzodkiewek 200 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Piersi kurczaka obtaczamy w pieprzu pomarańczowym i smażymy na oleju, aż będą gotowe Ogórki i rzodkiewki szatkujemy, po czym dodajemy jogurt i doprawiamy sola i pieprzem. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Sałatka śledziowa 402

również na nasz  nastrój, ponieważ zwiększają poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjne, wzmacniają pamięć i koncentrację. Składniki: 1 op śledzi matias w oleju 1 jabłko 0,5 papryki czerwonej 5 ogórków konserwowych w kurkumie 1 łodyga selera naciowego 0,5 puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 2 łyżki majonezu sól,pieprz, Wykonanie: Jabłko(...)obieramy kroimy na cztery części i oczyszczamy z nasion kroimy w kostkę. Paprykę myjemy przekrawamy na pół i również wyciągamy nasiona kroimy w kosteczkę. W ten sposób kroimy też ogórki, seler naciowy obraną cebulę.  Śledzie kroimy w paski. Wszystko przekładamy do miski dodajemy majonez oraz przyprawy wszystko mieszamy. Wkładamy na godzinę do lodówki, aby składniki się przegryzły. Przed

kgwjanczewo
Sałatka warstwowa z karkówką 469

przepisu Karkówka w cebuli - karkówkę polewamy ostrym ketchupem - ogórki konserwowe z cebula pokrojone w kostkę - puszkę groszku konserwowego i puszkę kukurydzy - Zalewamy to majonezem wymieszanym z woda z ogórków - posypujemy szatkowana kapusta pekińską lub startym żółtym serem Smacznego

chwile dla mnie
Mięso z ryżem, warzywami i serem żółtym 401

Jedzonko bardzo dobre zarówno na ciepło, np. jako obiad lub jako sałatka;) Jest to danie banalne, jednakże smakuje świetnie. Składniki: 200g ryżu, 1/2 papryki, 2 ogórki kiszone, 2-3 łyżki kukurydzy, zioła prowansalskie, ser żółty, pierś z kurczaka, przyprawa gyros, olej. 1. Gotujemy ryż, aż będzie miękki(...)Dodajemy kostkę rosołową. Studzimy. 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros. Wkładamy do na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy. 4. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę. 5. Ogórki kiszone oraz ser żółty kroimy w kostkę. 6. Mieszamy wszystkie składniki razem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Ryba po japońsku. 175

filetów z dorsza 6 łyżek ketchupu 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 szklanki wody 2 duże cebule 1/2 szklanki oleju 3 łyżki cukru 6 łyżek octu słoik 500g ogórków konserwowych słoik 500g  papryki konserwowej sól, pieprz ziołowy Ciasto: 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka sól Wykonanie: Filety dorsza posypać solą i pieprzem ziołowym. W miseczce wymieszać(...)półmisek do wystygnięcia. Cebulę pokrój w piórka. Do rondla wlać odrobinę oleju i zeszklić cebulę, a następnie dodać ketchup,olej,ocet,wodę,koncentrat pomidorowy i wszystko zagotować. Dodać ogórki i paprykę pokrojone w paseczki.. Gotować około 2 min. Rybę zalać przygotowaną ciepłą zalewą

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania