bułki - 33926 przepisów (strona:731/2262)

Kotlety ziemniaczane z natką pietruszki 150

natki pietruszki ale równie dobrze można wykorzystać czosnek czy suszone pomidory. Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz panierka: jajko, bułka tarta Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, natkę oraz przyprawy. Całość mieszamy tak aby masa miała dość zwartą konsystencję. Z powstałej masy formujemy małe kotleciki, które(...)obtaczamy w jajku i bułce, a następnie smażymy na złoty kolor. Smacznego

Życie ze smakiem
Kieszonki z warzywami 149

Pieprz ·        Olej do smażenia ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Szczypiorek drobno siekamy, przekładamy do naczynia. 3.   Dodajemy drobno pokrojona paprykę, czosnek oraz starty(...)mieszamy i nakładamy po łyżce farszu na każdy kawałek mięsa. 5.      Zawijamy dokładnie mięso, żeby nie wypadł nam farsz. 6.   Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. 7.   Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 8.   Kotlety gotowe. 9.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Pieczeń rzymska z jajkiem i szpinakiem 155

mały ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz majeranek Opcjonalnie wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie Tutaj ) Mięso przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, następnie dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko surowe, pokrojoną w kosteczkę cebulę którą można wcześniej podsmażyć, wlać wodę lub bulion. Jeżeli masa będzie zbyt luźna  można dodać łyżkę bułki tartej Całość dokładnie wyrabiamy aby składniki

Andzia Pichci
Makaronowe gniazdka z mięsem mielonym 179

obiad pyszny makaron zapiekany z mięsem mielonym oraz sosem pomidorowym. Danie bardzo syte, więc takie jednogarnkowe ;-) Składniki: 12 makaronowych gniazdek 300g mięsa mielonego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz majeranek słodka mielona papryka ostra mielona papryka 2 puszki pomidorów krojonych 1/2 szklanki wody 1 cebula 3 ząbki czosnku suszona lub świeża bazylia sól, pieprz słodka mielona papryka(...)śmietany 18% olej do smażenia tarty żółty ser Sposób wykonania: 1.  W naczyniu żaroodpornym ułożyć suche gniazdka makaronowe. 2.  Mięso przygotować jak na pulpety: wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Zrobić 12 pulpetów, lekko je spłaszczyć i ułożyć na makaronowych gniazdkach. 3. Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na oleju. Dodać pomidory z puszki, wodę i przyprawy, całość

Kuchnia domowa Ani
Kotlety z gotowanego kurczaka 109

makaronem włoskim , pasztet bez pieczenia z kurczaka , kurczaka w galaretce , polskie risotto … Świetnym rozwiązaniem są również kotlety panierowane z kurczaka z rosołu. Kurczak z rosołu, mąka do oprószenia, jajka, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (smalec, masło) kurczaka obrać z kości. Podzielić na kawałki – kurczaka rozdzielać wzdłuż włókien na spore kawałki (takie na kotlety). Mięso oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku(...)następnie w bułce tartej.  Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na mniej więcej ½ godziny.  Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Mięso jest gotowane, więc nie trzeba go długo smażyć. zastawa

królestwo garów
Klopsiki w sosie teriyaki 173

bardzo prostym do przygotowania aromatycznym  sosie. Smakują równie dobrze z makaronem czy ryżem. 2 porcje Na klopsy 300 gramów mięsa mielonego 1 małe jajko  2 łyżki bułki tartej 4 łyżki wody sól pieprz wegeta szczypta czosnku granulowanego Sos teriyaki 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka miodu sok z połowy(...)sezamowego może być inny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok 350 ml wywaru od gotowania klopsików ziarna sezamu do posypania Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, wegetą i czosnkiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą i wodę całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli trzema kulkami ziela angielskiego i dwóch liści laurowych. Po tym czasie formujemy

Andzia Pichci
KROKIETY PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM 214

łyżki oleju lub oliwy z suszonych pomidorów 400 g szpinaku mrożonego 200 g sera mozzarella sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa do smaku Dodatkowo 1 lub 2 roztrzepane jajka  bułka tarta olej do smażenia Jak przygotować? Szpinak wyjmuję z zamrażarki na około godzinę przed przygotowaniem krokietów. Zaczynam od naleśników: wszystkie składniki miksuję ze sobą na gładkie, niezbyt gęste ciasto(...)rulonik. W ten sposób zawinięte naleśniki nie rozpadną się podczas smażenia w panierce oraz farsz nie ucieknie ze środka. Każdego krokieta panieruję, obtaczając najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na złoty kolor z obydwóch stron.  Mozzarella obecna w farszu pod wpływem ciepła pięknie się rozpuści, dzięki czemu podczas jedzenia cudownie się ciągnie. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Pieczeń rzymska II 151

być tłuściejszy) 0,5 kg. szynki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli peklowej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego pieprz, sól do smaku 3 jajka 3 łyżki bułki tartej Wykonanie: Mięso zmielić, razem z czosnkiem. Dodać sól peklową i przyprawy. Dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc. Następnie mięso wyciągać z lodówki. Jeśli trzeba(...)jeszcze doprawić. Dodać jajka i bułkę tartą. Dobrze wymieszać i chwilę wyrobić ręką. Tak przygotowane mięso, przełożyć do keksówki, wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Wierzch przykryć folią aluminiową i piec 40 minut. Po tym czasie, odkryć mięso i piec jeszcze 20-30 minut

Agusiowe smakołyki
Kotlety salsa 150

łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1 łyżka pikantnego ketchupu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka oregano ok 1 szklanka bułki tartej olej, smalec lub masło do smażenia Salsa warzywna: 1 awokado 1 pomidor 1 ogórek kiszony 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy sól i pieprz       *** Mięso rozbijamy(...)marynaty i mieszamy tak aby całe się nią okleiły. Zamarynowane mięso odstawiamy na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Kotlety w panierce smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do mocnego zrumienienia *** *** W międzyczasie przygotowujemy salsę warzywną: wszystkie warzywa kroimy w kostkę *** *** Przekładamy do miski, polewamy oliwą, mieszamy

Blog z Apetytem
Urozmaicone schabowe 166

Sól ·        Pieprz ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Majonez mieszamy ze szczypiorkiem i smarujemy nim mięso(...)Następnie układamy ser żółty. 4.   Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. 5.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 6.   Kotlety gotowe. 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Jarskie gołąbki bez zawijania 130

kapusty 1 cebula ok. 50 gramów por biała część ok, 100 gramów pół dużej papryki czerwonej 1 mała marchewka ok. 50 gramów 1 jajko M lub L 20 gramów bułki tartej  sól  pieprz majeranek Opcjonalnie wegeta Sos pomidorowy do gołąbków 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej ok 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki dobrego(...)miękkie.  Warzywa od czasu do czasu mieszamy aby się nie przypaliły.  Przesmażone warzywa dodajemy do ryżu. Całość studzimy. Do przestudzonych składników ( mogą być letnie) dodajemy jajko i bułkę tartą doprawiamy do smaku solą, pieprzem,majerankiem, opcjonalnie wegetą. Całość dokładnie mieszamy najlepiej dłońmi. Z gotowego farszu formujemy zgrabne gołąbki. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego

Andzia Pichci
Babka zebra z białek 149

dodatkowo 4 łyżki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do ubijania białek Dodatkowo: 1 łyżka tłuszczu (masła lub margaryny) do wysmarowania foremki 2-3 łyżki bułki tartej 100g czekolady mlecznej lub deserowej + 2-3 łyżki mleka       *** Masło roztapiamy i studzimy. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Gdy białka będą sztywne stopniowo(...)jednej części dosypujemy 4 łyżki kakao- dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy 4 łyżki mąki i również dokładnie mieszamy- łyżką, nie mikserem *** *** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Następnie na zmianę łyżką nakładamy ciasto, raz ciemne raz jasne *** *** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 50 minut- do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania