bułki - 33426 przepisów (strona:732/2229)

Naleśnikowe krokiety z mięsem i pieczarkami 146

surówka. Tanie i proste w przygotowaniu urozmaicą każdy obiad. Składniki (4 porcje) -4  naleśniki -300 g mielonego mięsa -200 g pieczarek -1/2 cebuli -1 jajko -bułka tarta do panierowania -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Przygotować naleśniki. Pieczarki pokroić, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i podsmażyć do odparowania wydobywającego się(...)pieprzem. Delikatnie ostudzić i zmielić 2 krotnie w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem. Przygotowane naleśniki posmarować farszem. Zagiąć brzegi i zwinąć w ruloniki. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać na gorąco. Smacznego

Zielona Kuchnia
Roladki z filetów kurczaka 114

Składniki: 4 filety z kurczaka po 200 g 4 łyżki pasty z karczochów 250 g brązowych pieczarek  1 cebula 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek bułka tarta 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)mieszamy ze startym parmezanem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Rozbite filety smarujemy pastą z karczochów, następnie rozsmarowujemy farsz, zawijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Cienko smarujemy majonezem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju

R'n'G Kitchen
Nuggetsy Achilleski 151

filet z kurczaka ·        Sól ·        Jajko ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        Mały kalafior ·        Papryka czerwona ·        2 łyżki(...)śmietany 36 % Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy na mniejsze kawałki, solimy. 2.   Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku, następnie w bułce tartej. 3.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 4.   Mięso układamy w naczyniu. 5.   Kalafior dzielimy na małe różyczki i prużymy na maśle. 6.   Do kalafiora dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz obraną

Kulinarna Chwila
Pulpeciki w sosie koperkowym 94

się sprawdzi. Przepis można zatem dowolnie modyfikować i dopasować do swoich upodobań i smaków. Pulpeciki w sosie koperkowym Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny duża marchewka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej ząbek czosnku mąka pszenna do obtoczenia pulpecików 2 łyżki oleju 2 liście laurowe pęczek koperku 3 łyżki śmietany 18% pieprz sól Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Najpierw obieramy marchewkę(...)ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Dodajemy ją do mięsa. Następnie dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrabiamy, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Później z mięsnej masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy z nich, osobno obtaczamy w mące. W wysokiej i dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego pulpeciki

PatiGotuje
Makaronowa zapiekanka z brukselką i boczkiem 107

brukselki 200 g boczku 300 g makaronu 150 g mozzarelli (do starcia) lub sera żółtego 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny 3 kawałki chleba lub bułki 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Instructions Brukselkę oczyścić, każdą przekroić na pół, wrzucić do gotującej się wody i gotować ok 10 minut, odstawić na durszlaku do przestygnięcia i osuszenia. Następnie(...)zetrzeć na tarce. Dodać wraz z makaronem i śmietaną do miski z brukselką. Całość dobrze wymieszać razem z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełożyć do formy do zapiekania. Bułkę rozdrobnić na okruszki w melakserze razem z oliwą i odrobiną soli. Wysypać na wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut

Cooking for Emily
Grzybowa pieczeń z warzywami i czerwoną soczewicą 128

muszkatołową. Ilość przypraw podałam orientacyjnie, należy zawsze ostatecznie przyprawiać według własnego smaku.  Jeśli ktoś nie lubi gałki, może z niej zrezygnować. Masę przełożyć do lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Ja formę po prostu wykładam papierem do pieczenia. Wierzch można oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne. Ja to robię, bo lubię 😊 Piec w piekarniku nagrzanym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety ryżowo-marchewkowe 112

duże ugotowane marchewki (około 500 g) 2 łyżki (30 ml) mielonego siemienia lnianego 1/4 łyżeczki (1 ml) kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki (2 ml) kuminu 4 łyżki (60 ml) bułki tartej sól i pieprz do smaku olej roślinny do smażenia Wykonanie: Nieobrane marchewki gotujemy w całości albo w połówkach (w zależności od wielkości) aż będą lekko twarde i odstawiamy(...)ostygły. Przestudzone marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach. Do większej miski wkładamy odmierzoną ilość ugotowanego ryżu i starte marchewki. Mieszamy i dodajemy siemię lniane, kurkumę, kumin i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z masy, lekko wilgotnymi rękami formujemy 8 kotlecików. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron aż do uzyskania złotego

Lamarida.pl
Krokiety z kapustą i pieczarkami 149

400ml mleka 100 ml wody 1 łyżka oleju nadzienie: 0,5 kg kiszonej kapusty 500g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka majeranku pieprz 2 łyżki oleju panierka: 1szklanka bułki tartej 2 jajka olej do smażenia Ciasto na naleśniki zmiksować, odstawić na 15 minut. Jeśli będzie za gęste, można dolać wody lub mleka. Patelnię smarować olejem i usmażyć cienkie naleśniki. Przygotować(...)kapusta będzie miękka, zdjąć pokrywkę i odparować nadzienie. Kapustę ostudzić. Na każdy naleśnik wyłożyć nadzienie, zawinąć brzegi i złożyć krokiety. Jajka roztrzepać. Krokiety maczać w jajku, następnie obtaczać w bułce tartej, obsmażyć na oleju z obu stron. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Smacznego

Obiad gotowy
Krokiety ziemniaczane z wędzonym twarogiem 110

sztuk): 1 kg ziemniaków około 0,5 szklanki mąki pszennej 2 cebule 250 g twarogu wędzonego 100 ml mleka 3 łyżki masła 2 jajka sól i pieprz około szklanka bułki tartej   Sos śmietanowy: 200 g jogurtu naturalnego 200 g śmietany 12% łyżka posiekanego koperku sól, pieprz   Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy(...)wyrabiamy ręką na gładką masę. Rękami namoczonymi w wodzie odrywamy porcje ciasta wielkości mandarynki. Formujemy kulę, którą rolujemy, tak aby powstał walec. Krokiety obtaczamy w rozbełtanych białkach i w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony przez około 3 minuty (na złoty kolor). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. [caption id="attachment_8459" align="aligncenter" width

e-PrzepisyKulinarne
Roladki Filimonki 154

mozzarella starty ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        Bułka do panierki ·        2 jajka Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy. 2.   Doprawiamy pieprzem i solą. 3.   Robimy farsz: Jajka obieramy ze skorupek(...)Wszystkie składniki mieszając łączymy z serem. 7.   Gotowy farsz nakładamy na środek każdego kawałka mięsa i zwijamy w roladki. 8.   Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku, następnie w bułce tartej. 9.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 10.              Danie gotowe

Kulinarna Chwila
Drożdżowe paluchy z nadzieniem z powidła, kakao i cynamonu 171

domowymi drożdżowymi paluchami. Uwielbiam takie domowe słodkie bułeczki. Nieskromnie napiszę, że drożdżowe zawsze mi się udaje. Bardzo lubię wyrabiać je wyrabiać. Lubię patrzeć jak rośnie. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, bułek czy drożdżówek. Tym razem bułeczki upiekłam w formie podłużnych paluchów. Nadziałam je powidłem śliwkowym domowej roboty, które wzbogaciłam kakao i cynamonem. Takie nadzienie jest pyszne. Polecam wypróbować. Częstujcie się moimi

Izabelawkuchni
Jesienna zupa klopsikowa 135

Takim daniem na pewno naje się cała rodzina. Jako dodatek do zupy możemy podać świeże pieczywo.     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/3 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 2-3 ziemniaki 250g(...)kapusty kiszonej 500g brukselki 2-3 łyżki kaszy gryczanej przyprawy do zupy: sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki *** Pokrojone warzywa przekładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę *** *** Ziemniaki

Blog z Apetytem
SERNIK Z GRUSZKAMI 115

miękkiego masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru (w oryginalnym przepisie 1 szklanka) 1 pomarańcza 2 gruszki, umyte, obrane, posiekane w plastry masło i bułka tarta do formy blaszka o wymiarach: 26 x 28 cm Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis jest na tortownicę o średnicy 26 cm lub formę o wymiarach(...)PRZYGOTOWANIE: Pomarańczę sparzam wrzątkiem, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok. Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Jajka rozbijam, oddzielam żółtka od białek. Miękkie masło ucieram z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodaję twaróg i ricottę. Do masy serowej dodaję skórkę z pomarańczy oraz wlewam z niej wyciśnięty sok. Białka ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z masą serową. Masę

Zasmakuj Kuchni
Ryba zapiekana z pieczarkami i serem 152

mrożonych filetów (miruna, mintaj) – 0, 2 kg żółtego sera – 0, 3 kg pieczarek – sól, pieprz, przyprawę do ryb – olej – szklankę bułki tartej – szklankę mąki – mały pęczek natki pietruszki – pikantny ketchup Sposób przygotowania: Rybę po rozmrożeniu płuczemy , solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. W tym czasie można przesmażyć(...)oleju i zetrzeć na tarce ser. Pieczarki najlepiej jest pokroić w plastry, a ser trzeć na tarce o dużych oczkach. Kiedy ryba „przejdzie” przyprawami, panierujemy całe filety w mieszance bułki tartej i mąki i smażymy na złoty kolor na bardzo rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia tak, by zakryć filetami dokładnie cały spód. Ryby

sierotka maRysia w kuchni