bułki - 33426 przepisów (strona:730/2229)

Świąteczny sernik z masą makową 169

masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej 1 puszka masy makowej z bakaliami od HELIO Wykonanie pysznego sernika z masą makową: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez około pół(...)godziny. Następnie wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.  2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, wsypujemy oba cukry i ucieramy, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku i dokładnie

Izabelawkuchni
Tartaletki z jabłkiem i złocistą kruszonką 111

dodatkiem aromatycznego cynamonu to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 125g masła ekstra 70g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania foremek masło do wysmarowania formy Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Farsz jabłkowy: 500g jabłek (waga po obraniu) 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy(...)Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek o średnicy 9 cm wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ponownie w piekarniku

Szalona Kuchnia Eweliny
Meksykańskie kotleciki drobiowe 1191

łyżka majonezu 1/4 szklanki mąki Przyprawy: 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano Dodatkowo: 1 szklanka bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka ziaren sezamu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej olej do smażenia       *** Filety myjemy, osuszamy, kroimy na części i lekko rozbijamy(...)jednolitej konsystencji *** *** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka jedną godzin (można także włożyć do lodówki nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z papryką, posiekaną pietruszką oraz sezamem *** *** Kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w panierce *** *** Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor *** *** Kotlety

Blog z Apetytem
szybkowar-gołąbki z nadzieniem z marchewki, ryżu, drobiu... 160

Składniki: kapusta biała 1 główka duża, marchew 6 sztuk średnie, ryż ugotowany 4 woreczki, mielone drobiowe mięso 50 dag, kucharek 2 łyżki, bułka namoczona w wodze 1 sztuka, pieprz ziołowy, cebula podsmażona na oleju 2 sztuki, papryka ostra 1 łyżeczka, woda 1,5 litra, przecier pomidorowy 100 gram, śmietana 100 gram, mąka pszenna 2 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka Cebulę(...)kostkę posypaną 1 łyżeczką cukru podsmażyć na 1/2 szklanki oleju, wystudzić, marchew obrać i zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać do mięsa mielonego z przyprawami, odciśniętą z wody bułką, ugotowanym ryżem, cebulą, dokładnie wszystko wymieszać. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ścigać sparzone liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw, na każdy liść nakładać porcję nadzienia i ciasno zawijać

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto dyniowe z jabłkami 155

pieczenia szczypta soli płaska łyżeczka cynamonu 2 słodkie, twarde jabłka – użyłam jedno czerwone i jedno żółte jabłko 2 łyżki rozpuszczonego masła i trochę do posmarowania blachy odrobina bułki tartej do posypania blachy   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Jabłka do przepisu myjemy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Odkładamy

Smaczna Strona
Babka z orzechami laskowymi i suszoną żurawiną 167

pieczenia 3/4 szklanki suszonej słodzonej żurawiny 100g orzechów laskowych do polewy: 100g czekolady i 100 ml śmietanki kremówki, mielony orzechy do ozdoby do wysmarowania formy: łyżka masła i łyżka bułki tartej Przepis: W dużej misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka i jogurt, Do masy maślanej dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać, Na końcu(...)dodać suszoną żurawinę i posiekane orzechy laskowe, ciasto delikatnie wymieszać łyżką, Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę do babek wysmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą, Ciasto przełożyć do formy, babkę piec około 40 minut do suchego patyczka. Przygotować polewę: w garnuszku na małym ogniu podgrzać śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać oba składniki, Wystudzoną babkę polać czekoladą i ozdobić

tyfranbox
Rożki mięsne do barszczu 23972

fileta z kurczaka 250g mięsa drobiowego z rosołu 200g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz do smaku Tłuszcz do smażenia- olej rzepakowy Dodatkowo do panierowania: 2 jajka Bułka tarta Sposób przygotowania: Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, a następnie dorzucamy pokrojone pieczarki. Podsmażamy do momentu zredukowania nadmiaru wody z grzybów. Mięso drobiowe rosołowe oraz świeżą pierś kurczaka(...)mięsa. Łączymy z przestudzonymi pieczarkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieczarkami. Farszem napełniamy waflowe rożki, a następnie panierujemy je w rozbełtanym jajku (z drobiną soli i pieprzu) i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy do barszczu

Kuchnia w czekoladzie
Roladki z niespodzianką 127

papryka czerwona ·        Mozzarella ·        Mąka pszenna do panierki ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz(...)kapuście kawałek papryki oraz pasek mozzarelli. 7.   Zawijamy brzegi i zwijamy w roladki. 8.   Panierujemy w mące pszennej, następnie w roztrzepanym widelcem jajku i na koniec w bułce tartej. 9.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 10.              Roladki gotowe

Kulinarna Chwila
Roladki z marchewką 157

czosnku ½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego 3 łyżki słodkiej śmietanki 12% lub 18% sól, czarny pieprz   500g   schabu sól, pieprz, papryka, tymianek, majeranek jajko mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia   Sposób przygotowania: Farsz marchewkowy: W małym garnuszku rozgrzewamy masło klarowane, a na nim przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (uwaga bo szybko się przypala(...)majerankiem i solą. Na każdy kawałek mięsa nakładamy farsz marchewkowy, boki kotletów zawijamy do środka   i zawijamy ściśle w roladkę. Zawinięte roladki panierujemy kolejno w: mące, jajku i bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Serwujemy na ciepło z ziemniakami i ulubiona surówką.   Czas przygotowania: 30’ Trudność: średnia Ilość porcji: 5 Kaloryczność

Pyry na Gaz
Nadziewane roladki ze schabu w borowikowym sosie 380

Skarby 1 cebula 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki 3 łyżki masła około 4 łyżek śmietanki 30% 3 szczypty słodkiej czerwonej papryki pieprz i sól do smaku 1 jajko bułka tarta do panierowania opcjonalnie: 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu (patrz uwagi na końcu) Przygotowanie: Suszone grzyby przekładamy do garnka i zalewamy wodą (woda ma przykryć nasze grzyby), odstawiamy na minimum(...)każdy kotlet nakładamy nasz farsz. Kotlety zwijamy w roladki. Aby nasze schabowe roladki się nie rozpadały spinamy je wykałaczkami. Każdą roladkę najpierw obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Obsmażamy roladki na maśle. Następnie dodajemy pozostałe grzyby (można je wcześniej drobniej posiekać) wraz z wywarem, w którym się gotowały. Całość doprawiamy pieprzem, solą i słodką czerwoną papryką. Dusimy

Słodkie okruszki
Klopsy w sosie pieczarkowo-brokułowym 151

ziemniakami, kaszą, ryżem, kluskami, z pieczywem.....  Jak, kto chce. Klopsy z mielonej wieprzowiny, w sosie z pieczarkami i brokułami. 1 kg karkówki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku pół opakowania serka Almette ze szczypiorkiem i cebulką Vegeta, sól, pieprz 2 kostki rosołowe drobiowe np. KNORR lub KUCHAREK 30 dag pieczarek pół główki niewielkiego brokuła 2 łyżki(...)mąki olej rzepakowy mała cebula             Mięso zmielić, dodać zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, serek, jajko oraz na końcu łyżeczki soli, pieprzu i Vegety. Wyrobić jednolitą masę, po czym formować klopsy (10-11 sztuk). W większym naczyniu zagotować około 1 litr wody z kostkami bulionowymi. Klopsy wrzucać na wrzątek, gotować pod przykryciem 60 minut. Pieczarki obrać

Praktyczna pl
Kulebiak z grzybami 227

świeżych 3 łyżki stopionego masła (45g) 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz grzybowy/pieczarkowy: 500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych) 2-3 łyżki bułki tartej 2 cebule jajko pieprz, sól masło klarowane do smażenia Dodatkowo: żółtko ziarenka maku Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać(...)podsmażyć na złoto na maśle. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 20 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować. Ciasto rozwałkować na prostokąt (dłuższy bok długości Waszej blachy), odciąć niewielki pasek na dekorację, wyłożyć farsz

Kocham..lubię..gotuję..
Makowiec. 149

mielonego 2 łyżki miodu 25 g. miękkiego masła 2 łyżki płatków migdałów 3 łyżki mieszanki bakaliowej 2-3  łyżki cukru 1 niepełna łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego 1 łyżka bułki tartej 2 białka ( dodać przed nałożeniem maku na ciasto) Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka (białka(...)dłuższy od keksówki. Przełożyć na niego rozwałkowane  ciasto. Można ciasto nawinąć na wałek i w ten sposób przełożyć na folię. Do masy makowej przed wyłożeniem na ciasto, dodać bułkę tartą i ubite białka. Na rozwałkowane ciasto, wyłożyć połowę maku. Zawinąć delikatnie w roladę. I tu zaczyna się problem :) Ciasto jest bardzo delikatne i będzie pękać. Dlatego zawijamy delikatnie

Agusiowe smakołyki
Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście 161

cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru ) 2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu pół szklanki rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko(...)posypanej mąką na krążek większy niż tortownica, żeby boki były. Przekładamy je do tortownicy o średnicy około 21 cm, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i miksujemy, następnie wsypujemy budynie w proszku

Izabelawkuchni