bułki - 33426 przepisów (strona:713/2229)

Babka marmurkowa na białkach 99

szklanki cukru 200 g masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło powoli rozpuścić na małym ogniu, przestudzić. Białka przelać do dużego naczynia, w którym będą ubijane. Dodać szczyptę soli i rozpocząć ubijanie. Gdy białka(...)przesianą z proszkiem do pieczenia, najlepiej zrobić to w 3-4 turach, starając się jak najmniej mieszać, aby nie zniszczyć napowietrzenia piany. Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 3 / 4 przygotowanego ciasta wylać do formy, resztę połączyć z kakao i wylać na białe ciasto. W cieście zanurzać widelec lub nóż i delikatnie poruszać wzdłuż formy, aby powstały

niecodziennikpary
Zakopiańska szarlotka 138

pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18 % Warstwa jabłek: 3 kg jabłek (najlepiej szara reneta) 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu Dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na blat wsypać oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia i cukier. Wrzucić pokrojone na małe kawałki zimne masło i posiekać(...)najlepiej użyć do tego robota kuchennego z założoną tarczą do krojenia w cienkie plasterki. Dodać do nich cukier puder oraz cynamon, delikatnie wymieszać. Wykonanie Na podpieczone ciasto rozsypać równomiernie bułkę tartą, która wchłonie sok z renklod. Wyłożyć plasterki jabłek, układając je poziomo, lekko docisnąć. Na koniec zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożoną część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego

niecodziennikpary
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym 122

sosu: 15 g suszonych borowików 3 średnie cebule olej do smażenia Gołąbki bez zawijania: 200 g ryżu 500 g kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia gołąbków olej do smażenia Sos grzybowy: 500 g pieczarek 750 ml rosołu 1 czubata łyżeczka mąki pszennej 3 ziarenka ziela(...)Posypać łyżeczką soli, przemieszać, odstawić na 30 minut, aby zmiękła. Do miski wsypać 1 / 3 podsmażonych grzybów oraz cebuli, ryż oraz odciśniętą kapustę pekińską, dodać mięso mielone, jajka i bułkę tartą, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. W dłoni formować podłużne kotleciki, obtoczyć każdy w mące. Na patelni rozgrzać olej, smażyć z każdej strony na złoty kolor

niecodziennikpary
Szybki piernik z powidłami 125

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika Czekoladowa polewa: 50 g gorzkiej czekolady 100 ml kremówki 30 o / o Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do garnka włożyć margarynę, smalec oraz połamaną czekoladę, dodać kakao, cukier, miód i powidła, wlać mleko. Postawić na małym ogniu, podgrzewać(...)masy wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować mikserem. Keksówkę (15/20cm) natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, wlać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 o C (z termoobiegiem), piec 50-55 minut – do suchego patyczka . Szybki piernik z powidłami zostawić

niecodziennikpary
Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu 123

pietruszka, seler) 1 cebula 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 / 2 łyżeczki mielonego pieprzu czubek noża chili sól do smaku Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Składniki wspólne kotletów i nadzienia: Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, przestudzić. Pęczek natki pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Kotlety ziemniaczane: Ugotowane ziemniaki(...)ziemniaczanej, ułożyć na niej 1,5-2 łyżeczki nadzienia z mięsa z rosołu. Brzegi masy ziemniaczanej zawinąć do środka, tak aby przykryła ona nadzienie, uformować kotlet. Obtoczyć go w bułce tartej, usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem z rosołu podawać od razu po usmażeniu z ulubioną surówką, dodatkowo można je polać np. z sosem z pieczarek

niecodziennikpary
Bażant pieczony z grzybowym nadzieniem 125

łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 / 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 / 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 czubek łyżeczki gałki muszkatołowej Nadzienie: 6 g suszonych grzybów [ ] 1 szklanka wody 2 łyżki bułki tartej 1 / 2 pęczka natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby zalać 250 ml zimnej wody, odstawić do namoczenia (ok. 2 godziny). Słoninę pokroić w cienkie plastry. Bażanta rozmrozić, następnie(...)godzinę. W tym czasie namoczone grzyby gotować przez 20 minut w wodzie z moczenia. Odstawić do przestygnięcia, po czym grzyby odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do nich bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Do bażanta włożyć nadzienie, wykałaczkami spiąć dolny otwór, a nogi związać bawełnianym kuchennym sznurkiem. Tak przygotowanego bażanta przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć go plastrami słoniny

niecodziennikpary
Babka kawowa 155

mocno czekoladową Cuba Serano 2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 płaska łyżka kakao, dzięki temu babka będzie miała ciemniejszy kolor pół szklanki rodzynek, ale można więcej tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy polewa czekoladowa lub lukier albo cukier puder do dekoracji Babka kawowa przepis 1. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. 2. Nie przerywając ucierania(...)kakao. Stopniowo wlewamy wystudzoną kawę. Miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. 4. Dodajemy rodzynki i mieszamy szpatułką lub łyżką. 5. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C, grzałka góra - dół, przez 55-60 minut albo do tzw. suchego patyczka. Przepisy na babki wielkanocne Babka marmurkowa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wielkanocne ciasto z migdałami i suszoną czereśnią 119

łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki zimnego mleka 80 g  czereśni suszonych od HELIO 4 łyżki  płatków migdałowych od HELIO Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy(...)mannę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy mleko i dokładnie ucieramy. Wsypujemy suszone czereśnie i dokładnie mieszamy.  2. Ciasto przekładamy do formy wcześniej posmarowanej masłem lub margaryną i oprószonej bułką tartą, ja piekłam w formie ceramicznej, ale ciasto można upiec w keksówce, formie do babki czy tortownicy. 3. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi.  4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni

Izabelawkuchni
makaron zapiekany z jabłkami 122

plasterki. Jajka miksujemy z cukrem na kogel mogel. Do makaronu dodajemy pokrojone jabłka oraz ubity kogel mogel, opcjonalnie cynamon do smaku i wszystko mieszamy. dodatkowo: tłuszcz do natłuszczenia naczynia bułka tarta do obsypania naczynia wykonanie: Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy makaron z jabłkami, wyrównujemy. Na wierzchu układamy kawałeczki masła. Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok.170

Domowy Smak Jedzenia
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami 117

Ciasto: Ziemniaki 500 g Jajko Mąka pszenna 1/2 szklanki Sól 1/2 łyżeczki Farsz: Pieczarki 250 g Cebula mała Natka pietruszki garść Sól 1/2 łyżeczki Pieprz 1/2 łyżeczki Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć do momentu odparowania wody. Całość doprawić solą pieprzem oraz natką pietruszki i wymieszać. Ziemniaki ugotować(...)rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania. Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje

Kulinarne przygody
Pulpety w sosie koperkowym 427

pewno w błyskawicznym tępię będą znikać z talerzy.    Pulpety w sosie koperkowym Składniki (dla 3-4 osób) : 600g łopatki wieprzowej 1 jajko 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki rozmarynu 3 liście kapusty białej Sól i pieprz Olej do smażenia Sos koperkowy: 200 ml bulionu drobiowego 200ml(...)soczyste, innym sposobem jest dodanie do mielonego mięsa namoczonej w mleku i później odciśniętej kajzerki. Dodajemy do masy mięsnej dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, jedno jajko, trzy łyżki bułki tartej i przyprawy: ostrą i słodką paprykę, tymianek i rozmaryn, całość oprószamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Z powstałej masy formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego

Księga-Smaku
Pasztet pieczony, drobiowo-wieprzowy 95

pasztet przygotowany w domu, z wiadomym składem to niezwykły rarytas. Dodatkowo można go wzbogacić o różne dodatki i z jednej bazy uzyskać różne smaki. Ten pasztet pieczony jest bez bułki i bez jajek. Łatwo daje się kroić, a równocześnie jest niezwykle kremowy i łatwo się rozsmarowuje. To co, spróbujecie? :) Składniki: 1,5 kg mięsa drobiowego (waga bez kości, mieszanka mięs(...)było bardziej smarowne wywaru musi być ciut więcej, konsystencji budyniu. Na końcu zblendować całość, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Masę przełożyć do form wysmarowanych olejem, wierzch można posypać bułką tartą (nie obsypuję) lub poukładać dodatki aby później odróżnić pasztety. Zapiec w piekarniku w temperaturze 160 0 C przez 50-55 min (aż brzegi odejdą od ścianek foremek) - na blasze piekarnikowej

Kocham..lubię..gotuję..
Kryzysowe kotleciki brokułowe 130

bardzo przypadł mi do gustu. KOTLECIKI BROKUŁOWE Składniki: 1/2 brokuła (ok. 125 g) 3-4 ugotowane ziemniaki 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko świeże szczypta soli i pieprzu bułka tara lub panko do panierowania Przygotowanie: Brokuła gotujemy, ale tak, aby pozostał al'dente. Ugotowanego kroimy na mniejsze cząstki. Jajka siekamy drobno. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. W misce łączymy(...)posiekanego brokuła, jajka, ziemniaki oraz sól, pieprz i surowe jajko. Całość mieszamy. Z masy formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy w dłoniach tak, aby powstały kotleciki. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej lub panierce panko i smażymy na złoty kolor na oleju

Bon appetit mon amie
Sernik tiramisu – przepis niebezpiecznie dobry! 725

kawowy, delikatny i kremowy. Nie jestem pewien czy to sernik idealny, ale na podium moich serników jest! Spróbuj swojego sernika tiramisu. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); POTRZEBUJEMY: Ciasto 200 gramów bułki tartej 100 gramów margaryny 80 gramów czekolady deserowej Masa serowa 0,5 kg twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie 4 jajka 250 gramów serka mascarpone 200 gramów margaryny 1 szklanka drobnego(...)łyżki likieru kawowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki ekstraktu wanilii 2 łyżki kawy instant ¾ szklanki śmietany 36% PRZYGOTOWANIE: Rozpuszczamy margarynę z czekoladą deserową. Całość mieszamy z bułką tartą do uzyskania konsystencji czegoś, co przypomina mokry piasek. Tortownicę (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia a na to nasz piasek. Wklepujemy go równo do podłoża i wsadzamy

Fleksitarianizm.pl
Domowe pieczywo – paluchy z sezamem 113

można się cieszyć domowym pieczywem. Spróbujcie. P.s. Oczywiście, jeśli nie lubicie sezamu drożdżowe paluchy możecie śmiało przygotować z makiem, czarnuszką, ulubionymi ziarnami lub bez dodatków. Szukając przepisu na bułki jak z piekarniki polecam Wam ten: Domowe bułki Składniki: 4 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 500 TOTA 1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego!) 1 jajko klasy

Słodkie okruszki