mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka masła, lub margaryny (do wysmarowania formy) łyżka bułki tartej 100 g rodzynek (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Babka jogurtowa jest jedną z moich ulubionych. Jest smaczna, delikatna, ale przede wszystkim puszysta. W pierwszej kolejności przygotuj jajka, oddziel białka od żółtek(...)ciasta. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż rodzynki połączą się z ciastem babki jogurtowej. Babka jogurtowa jest już prawie gotowa. Formę, w której upieczesz babkę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Dzięki temu babka jogurtowa nie będzie przywierała do blaszki. Piecz babkę w piekarniku przez 40-50 minut w temperaturze 180°C. Babka jogurtowa jest idealna na wielkanocny stół
ugotuj-przepis.plSkładniki: ziemniaki ugotowane 60 dag, marchew duszona na maśle 2 szklanki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, tarta bułka 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, surówka z rzepy Ugotowane ziemniaki razem z duszoną na maśle marchewką ( z poprzedniego dnia z obiadu ) tłuczkiem do ziemniaków utłuc, mogą być grudki. Do masy dodać pieprz ziołowy, natkę pietruszki ( soli(...)obiad ), wszystko ręką wymieszać - Masa dobrze się połączy bez jajka, jeśli jednak będzie za luźna dosypać trochę mąki ziemniaczanej. Zwilżonymi dłońmi formować nie duże kotleciki, obtaczać je wtartej bułce. Na gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano z każdej strony kotleciki. surówka z rzepy: rzepę obrać, zetrzeć na tarce grubsze oczka, posypać solą i zostawić na 30 minut, wycisnąć z rzepy
W Mojej Kuchni Lubięjajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 8 łyżek mleka tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy na puszystą masę powoli dodając cukier – mi zajęło to około 15 minut. Mąki i proszek(...)pieczenia mieszamy i przesiewamy. W dalszym ciągu miksując powoli dodajemy pozostałe składniki w 3-4 etapach. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka. Babkę studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Smacznego
dom-agi.pl300g mąki pszennej 250g masła extra 1 szklanka cukru 160ml likieru pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 100g białej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 30% 1 pomarańcza Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce(...)wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier pomarańczowy i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy o kształcie wieńca o pojemności 2 litrów. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić
Szalona Kuchnia Ewelinyskładniki: 4 pojedyńcze piersi z kurczaka ( moje miały po 300 g) 400 g mięsa mielonego z indyka, u mnie zmielony udziec 150 g szpinaku, u mnie mrożony pół bułki kajzerki namoczonej w mleku sól,pieprz Szpinak wrzucić na patelnię i odparować nadmiar wody. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz szpinak. Masę dobrze wyrobić
Monia miesza i gotujebardzo lubię wszelakie pulpety. Zapraszam na szybki, lekki obiad Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 średnie marchewki 2 duże pieczarki pół pęczka koperku jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, szczypta mielonej papryki słodkiej, pieprz ziołowy 750 ml bulionu łyżka mąki łyżka kwaśnej śmietany natka pietruszki do podania Wykonanie: Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, koperek(...)drobno posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać mięso, marchewkę, pieczarki, koperek, jajko, bułkę tartą i łyżkę zimnej wody. Doprawić i lepić kulki. Na gotujący się bulion wrzucić pulpety. Gotować 20 minut. Zwiększyć ogień. Mąkę rozrobić w małej ilości zimnej wody, wlać do bulionu cały czas mieszając, gdy sos się zagęści posypać lekko solą śmietanę i dodać
dom-agi.plłyżka oleju - 1 cebula - 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (w wersji wegetariańskiej może być 1 jajko) - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - mały pęczek natki pietruszki - kilka łyżek bułki tartej - olej (do smażenia) Sos z ogórków kiszonych - 60 g margaryny - 60 g mąki - 125 ml wody - 3-4 łyżki mleka sojowego - 200 g ogórków kiszonych - 175 ml wody(...)ogniu. Ogórki kiszone ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do sosu. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut. 6) Z ziemniaczanej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. 7) Ziemniaczane kotleciki podajemy na sosie z ogórków kiszonych
Roślinożerni urlopowiczeMyślę, że pieczone będą równie porywające. Smażyłem zarówno panierowane, jak i bez panierki. Jak dla mnie nie ma to większego znaczenia, smakowały niemalże identycznie. Lepiej użyć płatków owsianych czy bułki tartej? U mnie były to płatki owsiane błyskawiczne, takie więc polecam przede wszystkim. Jeśli jednak chcesz użyć bułki tartej, to sprawdzi się praktycznie tak samo dobrze! Przy okazji, jeśli lubisz
Blendmanpodać, zawsze smakuje tak samo wyśmienicie. 6 jajek 300 g sera gouda, startego na tarce 6 łyżek majonezu kieleckiego ok. 600 g mięsa mielonego 2 jajka do farszu bułka tarta sól, pieprz Dodatkowo: 5-6 jajek ugotowanych na twardo Jajka ubijamy na jasną pianę. Dodajemy drobno starty ser żółty oraz majonez, mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę(...)wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 15 minut. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy 2 jajka, około 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Upieczone i lekko przestudzone ciasto serowe umieszczamy na blacie papierem do góry. Ostrożnie go zdejmujemy. Nakładamy farsz mięsny. Wzdłuż dłuższego boku układamy ugotowane na twardo jajka. Zwijamy roladę
Smaki Na TalerzuPrzepyszna, urokliwa i prosta sałatka z kabanosem. Myślę, że w prostocie tkwi siła i właśnie ta sałatka z kilku podstawowych składników jest tak bardzo smaczna. Podana we własnoręcznie upieczonej bułce prezentuje się znakomicie. Przepis na bułki znajdziesz tutaj: Bułeczki drożdżowe z kukurydzą Chrupiące krokiety ziemniaczane to doskonały zamiennik zwykłych ziemniaków. I choć ziemniaki z szybkowara kocham miłością niezmienną, to takie
MamaOskarkaoleju 80 g wody Dodatkowo; 4-5 łyżek golden syropu Skworcu Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Konsystencja ma być na tyle gęsta aby nie rozpływała się po bułkach i aby można ją było wycisnąć z rękawa cukierniczego. Na każdą bułeczkę wyciskamy pastę tworząc krzyż, od razu bułki wkładamy do pieca. Pieczemy około 15-20 min w temp
Radość kipiąca uśmiechem.drobiowego lub bulionu – 4 ząbki czosnku – 2 łyżki majeranku – 2 łyżki lubczyku – 1 łyżka suszonej cebuli – 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu – 1 łyżka bułki tartej – 3/4 – 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 2 łyżki masła lub innego tłuszczu 12 jaj gotujemy na twardo w osolonej wodzie. W misce umieszczamy mielone mięso, 2 jajka, przeciśnięty(...)przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wyrabiamy i dodajemy bułkę tartą. Dalej wyrabiamy, dolewając porcjami wywar lub bulion. Jajka obieramy i odcinamy „piętki” tak, aby widoczne było żółtko. Błyszczącą stronę folii aluminiowej (rozwiniętej na dość sporą długość) natłuszczamy masłem i wykładamy na nią mięso, formując prostokątny placek. Na nim układamy jajka tak, aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie
Be Fit Be Strongwanilia, 3 jajka, 400 g mąki pszennej, 60 g jogurtu (u mnie jogurt grecki), 200 g sera białego półtłustego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Ser zemleć. Masło utrzeć „na śmietanę”. Dodać ser i dalej ucierać. Do masy dodawać stopniowo żółtka i cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia i jogurt. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać masę z pianą. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 - 50 minut
królestwo garówudka, mogą być piersi, najlepiej mieszanka mięsa białego i ciemnego – może być z rosołu) 2 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowana 3 ziemniaki ugotowane 1 cebula 1 jajko 5 łyżek bułki tartej gałka muszkatołowa 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano chili, sól, pieprz Jak zrobić pasztet drobiowy: Zaczynamy od miksowania. Najpierw przez maszynkę do mielenia mięsa mielimy mięso drobiowe. Następnie mielimy(...)również gotowane warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Potem do zmiksowanych składników dodajemy bułkę tartą, przyprawy – mieszamy wszystko. Następnie sprawdzamy smak i doprawiamy. Potem dodajemy jajko, mieszamy. W kolejnym kroku wyrabiamy wszystko i przekładamy do blachy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 180st. Finalnie pasztet kroimy po całkowitym ostygnięciu ( następnego dnia po spędzonej nocy w lodówce jeszcze lepiej się
Dorota Smakujeproszku do pieczenia 1 łyżeczki kurkumy 2 cytryn, a raczej otartej z nich skórki mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej do przygotowania formy na babkę (można też użyć bezglutenowej bułki tartej) i oczywiście formy na babkę Wykonanie krok po kroku: 1. Formę na babkę (łącznie z kominem) dokładnie smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką jaglaną lub bezglutenową bułką tartą
Okiem Blondynki by McBlondi