bułki - 33426 przepisów (strona:711/2229)

Pierogi z kapustą i grzybami 108

patelni i podawane do czerwonego barszczu. Udostępnij Składniki na pierogi z kapustą i grzybami Nadzienie: 400 g kiszonej kapusty 15 g suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka bułki tartej 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 5-7 ziarenek pieprzu sól, pieprz do smaku olej do smażenia Ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 1 jajko(...)laurowego, ziaren pieprzu, jałowca i ziela angielskiego. Ostudzić, odcisnąć, wyjąć przyprawy, drobno pokroić. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor. Kapustę, grzyby, cebulę z tłuszczem oraz bułkę tartą dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i jeśli potrzeba również solą. Ciasto: Ciasto nie może zbyt długo czekać, ponieważ zacznie wysychać, dlatego należy je zrobić na samym końcu, gdy nadzienie będzie

niecodziennikpary
Kluseczki z kaszy kuskus 98

złocistej opalenizny. Było więc trochę pracy, ale warto było, gdyż doskonale komponowały się ze smażoną piersią z kaczki . Składniki 250 g białego sera 100 g kaszy kuskus 50 g bułki tartej 2 jajka 2 ząbki czosnku 60 g masła w temperaturze pokojowej sól, pieprz 1 / 2 pęczka szczypiorku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ser dokładnie pognieść widelcem, dodać(...)niego kuskus, bułkę tartą, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, masło oraz posiekany szczypiorek, posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać, zostawić na 15-20 minut. Z masy formować podłużne kluseczki. Włożyć je do gotującej się wody, zmniejszyć ogień na minimalny, trzymać 10 minut. Wyjąć je łyżką cedzakową, pozostawić do przestygnięcia, następnie smażyć na oleju na złoty kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kluseczki

niecodziennikpary
Drożdżowa babka z rodzynkami 119

szklanki mleka 50 g cukru 1 / 2 opakowania cukru wanilinowego 3 żółtka 50 g masła 50 g rodzynek skórka starta z jednej cytryny szczypta soli Dodatkowo: margaryna do formy bułka tarta do formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać połowę letniego mleka i łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut(...)wyrobić. Dodać rodzynki i startą skórkę z cytryny, zagnieść do równomiernego rozłożenia się dodatków. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Formę natłuścić, posypać bułką tartą, włożyć ciasto (do połowy wysokości), przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 170 o C piekarnika (z termoobiegiem

niecodziennikpary
Faszerowane jajka zapiekane w skorupkach 117

góra nadzienia zamkniętego w skorupce jajka. Składniki 6 jajek 4 średnie pieczarki 1 / 2 natki pietruszki 40 g masła w temperaturze pokojowej 60 g startego żółtego sera 2 łyżeczki bułki tartej sól, pieprz do smaku masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie bardzo ostrym nożem każde przeciąć wzdłuż(...)startego żółtego sera, pieczarki, masło, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Do każdej połówki skorupki włożyć porcję przygotowanego nadzienia, posypać mieszanką z reszty żółtego sera i bułki tartej, lekko docisnąć do masy jajecznej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C (z termoobiegiem), piec 15 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Faszerowane jajka zapiekane w skorupkach pochodzi z serwisu

niecodziennikpary
Pszenno-żytni chleb z ziarnami 112

drożdży instant (7-8 g) 1 łyżeczka soli 200 g ziaren (łuskany słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane) 1 łyżeczka kminku 500 ml wody Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypać mąkę pszenną i żytnią, dodać drożdże, sól, ziarna, kminek, wlać wodę, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce(...)minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki, powierzchnię wyrównać łyżką maczaną w wodzie, następnie wzdłuż zrobić nacięcie. Dodatkowo można posypać ziarnami. Do piekarnika na spód wstawić żaroodporne naczynie z wodą, rozgrzać do 190 o C (z termoobiegiem) . Pszenno-żytni chleb włożyć do piekarnika, piec 70-75 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pszenno-żytni chleb z ziarnami pochodzi

niecodziennikpary
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z serwatką 115

żytniej pełnoziarnistej TYP 2000 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej TYP 1850 100 g zakwasu żytniego 500 ml serwatki (lub wody) 1 czubata łyżeczka soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mąkę żytnią wsypać do miski, wlać lekko podgrzaną serwatkę lub wodę, dodać zakwas, dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić(...)ciepłe miejsce. Do poprzednich składników wsypać mąkę pszenną oraz sól, wyrobić ręką jednolite ciasto. Ponownie przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Keksówkę natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto na chleb i równomiernie je rozłożyć. Po raz trzeci przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Do piekarnika na najniższy poziom wsunąć

niecodziennikpary
Cytrynowa babka z majonezem 117

opakowanie cukru wanilinowego 4 czubate łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Do jajek wsypywać stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia, miksując(...)wysokich obrotach. Dodać skórkę i łyżkę soku z cytryny, zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką majonez. Formę do babki natłuścić i posypać bułką tartą, wlać do niej ciasto maksymalnie do 3 / 4 jej wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C (z termoobiegiem), piec ok. 60 minut – do suchego patyczka. Babkę cytrynową z majonezem po upieczeniu wyjąć

niecodziennikpary
Babka marmurkowa z cukinią 88

łyżeczki cukru wanilinowego 1 szklanka oleju 400 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 2 łyżki mleka Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na puszystą, białą masę. Wlać olej, zmiksować(...)masy jajecznej wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując na wysokich obrotach. Formę natłuścić margaryną, posypać bułką tartą. Wlać do niej połowę ciasta, do pozostałej części dosypać kakao oraz dolać 2 łyżki mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C ( z termoobiegiem ), piec ok. 55-60 minut

niecodziennikpary
Tarta jabłkowo-rabarbarowa 133

cukru Pianka z bezy: 4 białka (z jajek wielkości L) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy 3 łyżki bułki tartej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone na małe kawałki masło, żółtko, wodę oraz szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą, wstawić(...)minut do lodówki. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 o C (z termoobiegiem), piec na złoty kolor ok. 10 minut. Odsączone owoce wymieszać z bułką tartą, rozłożyć równomiernie na upieczonym cieście. Na górę wyłożyć ubite białka. Tartę jabłkowo-rabarbarową wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 o C ( z termoobiegiem ), piec ok. 35 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

niecodziennikpary
Serowe knedle z truskawkami 91

miękkim i delikatnym cieście z dodatkiem twarogu zamknięta jest słodka i soczysta truskawka. Przepis jest bardzo łatwy, a w efekcie otrzymujemy knedle domowej roboty, które podane z posypką z bułki tartej lub śmietaną posmakują każdemu. Udostępnij Składniki na serowe knedle z truskawkami 500 g ziemniaków 250 g białego sera 60 g masła w temperaturze pokojowej 125 g mąki pszennej(...)przywarło do dna. Gotować przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz. Serowe knedle z truskawkami podawać zaraz po wyjęciu. Można dodać posypkę z bułki tartej czy też polać je kwaśną lub słodką śmietaną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Serowe knedle z truskawkami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Knedle z truskawkami 102

Knedle: 500 g ziemniaków 300 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli szczypta cukru 400 g truskawek cukier do obtaczania truskawek Posypka do knedli: 100 g masła 100 g bułki tartej 30 g zmielonych orzechów włoskich 1 / 2 łyżeczki cynamonu 50 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Knedle: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, rozdrobnić tłuczkiem(...)tworząc kształt kuli. Odkładać na blat oprószony mąką. Tak samo postępować z pozostałymi kawałkami ciasta na knedle. Posypka: Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki posypki. Podsmażać do zrumienienia się bułki tartej. Wykonanie W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić. Wrzucać partiami knedle z truskawkami, lekko je przemieszać, aby nie przywarły do garnka, gotować przez 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć

niecodziennikpary
Babka ziemniaczana 116

mąki ziemniaczanej 300 g kiełbasy 150 g boczku wędzonego 1 / 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka majeranku czubek noża suszonego imbiru sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebule obrać, jedną zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ziemniaków(...)ziemniaczanej masy dołożyć przestudzony boczek i kiełbasę, jajka, dosypać mąkę ziemniaczaną, dodać przyprawy, posolić i popieprzyć do smaku. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Babkę ziemniaczaną z boczkiem i kiełbasą piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ) przez około 90 minut . Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Babkę

niecodziennikpary
Babka pomarańczowa 100

pomarańczy (ok. 250 ml) 320 g mąki pszennej 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju skórka starta z 1 pomarańczy Dodatkowo: margaryna na natłuszczenia formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pomarańczę sparzyć i wyszorować. Zetrzeć z niej cienką warstwę skórki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać olej, zmiksować. Naprzemiennie dodawać(...)pomarańczy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszać skórkę startą z pomarańczy. Keksówkę natłuścić margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C ( z termoobiegiem ), piec 55-60 minut – do suchego patyczka. Babkę pomarańczową pozostawić przez kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, z formy wyjąć dopiero po całkowitym wystudzeniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

niecodziennikpary
Zapiekanka serowa z kaszą manną 96

szklanki kaszy manny 500 ml mleka 500 g białego sera 2 łyżki cukru 2 jajka 2 łyżki rodzynek 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaszę mannę ugotować na mleku, gdy zgęstnieje, odstawić z ognia i przykryć folią spożywczą, przestudzić. Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem(...)pianę i wraz z rozgniecionym serem i rodzynkami połączyć z przestudzoną kaszą. Delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki przełożyć przygotowaną masę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( góra-dół ), piec 50-60 minut – aż zapiekanka się zrumieni, a wbity patyczek będzie suchy. Zapiekankę serową z kaszą manną podawać

niecodziennikpary
Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki 96

miąższu z cukinii 300 g białego sera 1 pęczek natki pietruszki 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, pozostawić do przestygnięcia. Miąższ cukinii zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oprószyć solą(...)dodać gałkę muszkatołową, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wyrobić do połączenia się składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy cukiniowo-ziemniaczanej formować małe kotleciki, obtaczać je z bułce tartej. Gdyby kotleciki się nie sklejały, należy dosypać trochę mąki pszennej. Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki smażyć na dużej ilości oleju, z obu stron do zezłocenia. Podawać na gorąco, z dodatkiem np. sosu

niecodziennikpary