szklanki cukru pudru / 85 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki drobnego cukru kryształu / 110 g 500 g rabarbaru sól cynamon bułka tarta ewentualnie: łyżka kwaśnej śmietany * Tutaj znajdziesz proporcje na inne wielkości blaszek i tortownic . Przygotowanie: Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Oprósz niewielką ilością cynamonu i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek(...)początku za pomocą łyżki, a następnie wyrób dłońmi na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj łyżkę śmietany. Dno formy wylep połową ciasta, ponakłuwaj widelcem. Posyp ciasto bułką tartą (na tą wielkość blaszki 2 łyżki wystarczy), która wchłonie nadmiar soku z rabarbaru. Na ciasto wyłóż przygotowany wcześniej rabarbar i ubitą pianę z białek. Na wierzch wyłóż pozostałą część ciasta
Słodki BlogSkładniki : 70 dag mięsa z dzika 30 dag wieprzowiny 2 duże jajka ok. 5 łyżek kaszy manny lub bułki tartej pęczek szczypiorku i mały pęczek koperku ugotowana marchew sól, pieprz mielony, czarny 25 dag pieczarek, cebula płaska łyżeczka wędzonej papryki Przygotowanie: Mięsa i marchew zmielić Dodać jajka, przesmażone pieczarki z cebulą, wymieszać Szczypiorek i koperek pokroić, wsypać do masy mięsnej(...)Dodać przyprawy, kaszę lub bułkę dokładnie wyrobić Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem lub papierem do pieczenia Pieczemy w temp. 180-190*C przez
Proste Potrawychłodnym dniu warto się rozgrzać pysznymi drobiowymi klopsikami w pysznym aromatycznym sosie z papryką i brązowymi pieczarkami. SKŁADNIKI na klopsy: 400g mielonego mięsa drobiowego 6-7 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii sól pieprz SKŁADNIKI na sos: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 250g brązowych pieczarek cebula(...)łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka majeranku sól pieprz chilli WYKONANIE: 1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. W misce umieszczamy mięso, bułkę tartą, jajko, czosnek, cebulę, pietruszkę, bazylię, sól i pieprz, Całość dokładnie wyrabiamy. Kulamy około 15 sztuk klopsów, delikatnie oprószamy mąką, smażymy na niewielkiej ilości oleju. Klopsy przekładamy do garnka
Dziś Ja gotujeWłóżcie jajka do ciepłej wody i dajcie im się ogrzać przez kilka minut – to wystarczy. Ciasto na słodkie wypieki najlepiej piec w temperaturze 180°C , wypieki takie jak bułki, chleby i pizza wymagają wyższych temperatur – co najmniej 200°C. To kilka najbardziej potrzebnych wskazówek, dzięki którym ciasto drożdżowe powinno wyjść za każdym razem. Ciasto możecie również wstawić(...)lodówki i wyjmijcie na ok. 1 godzinę przed pieczeniem. Jeśli szukacie przepisów na więcej drożdżowych wypieków: Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą Drożdżowe kieszonki z serem i szynką Słodkie bułki pszenne z ziemniakami Cynamonowe bułeczki Artykuł Ciasto drożdżowe z żurawiną i pomarańczą pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowaniegałka muszkatołowa, zioła prowansalskie na beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa kilka łyżek startego parmezanu, opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z łososiem i beszamelem, przygotowanie: Łososia oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i granulowanym czosnkiem. Smażyć kilka minut z każdej strony (ryba nie musi być usmażona(...)plastry, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ułożyć usmażone warzywa. Na warzywa ułożyć pozbawioną ości rybę. Zalać całość beszamelem. Posypać startym parmezanem i bułką tartą. Zapiekać około 20 minut w 180C. Zapiekanka łososiowa dobrze smakuje z sałatą lub zestawem surówek. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku: Lekcje
Lekcje w kuchnikażdym straganie. Są przepyszne, delikatne puszyste wnętrze i chrupiąca skorupka, miód w buzi. Można je zajadać same lub jeśli jeszcze chcecie podkręcić smaki z dżemem, masłem. Na bułkach w postaci skorupki odciśnięty jest wzór niczym na muszlach. Stąd nazwa, bo „concha” [ˈkoᶇ.ʧ̑a] to po hiszpańsku muszla właśnie. Do upieczenia bułek zaprosiła mnie Ania z Jaśminowej Kuchni tworząc właśnie wydarzenie
Moje Małe Czarowanierozpływają się w ustach. Proste i sycące danie na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego z indyka 1 jajko natka pietruszki lub koperek 1 cebula 3 łyżki bułki tartej sól,pieprz olej do smażenia SOS POMIDOROWY 2 szklanki passaty pomidorowej bazylia,oregano,słodka papryka,czosnek mielony sól,pieprz WYKONANIE Mięso przekładamy do miski i dodajemy jajko,startą(...)tarce cebulę,sól,pieprz,bułkę tartą i wyrabiamy dokładnie masę.Odstawiamy na 10 min.aby składniki się smakowo połączyły :). Następnie z masy mięsnej formujemy kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego.Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy uformowane kuleczki i smażymy z każdej strony przez kilka minut. Kiedy klopsiki się podsmażą wlewamy passatę i dodajemy wszystkie przyprawy.Gotujemy je w tym sosie
Mała w garnku mieszakapuście i sosiku pomidorowym. Mini gołąbki możemy podać z ziemniaczkami lub świeżym pieczywem. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 100g ugotowanego białego ryżu 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula 1 marchewka 1 liść laurowy sól, pieprz pół pęczka koperku pół(...)szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/3 szklanki przecieru pomidorowego pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, ugotowany ryż, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Kapustę kroimy w dużą kostkę *** *** Cebulę drobno kroimy, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie
Blog z Apetytemsera 15 dag surowego boczku wędzonego 1 mała czerwona cebula 2 jajka 2 łyżki ziołowej przyprawy do kurczaka 1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka 2 łyżki kaszy manny bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso kurczaka oraz boczek mielimy. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Ser, cebulę, jajka, kaszę oraz przyprawy(...)dodajemy do zmielonego mięsa. Wyrabiamy całość dłonią to połączenia się wszystkich składników. Zwilżamy dłonie w zimnej wodzie i formujemy owalne, płaskie kotlet, które następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor
Qchnia po prostudrobiowe z serem i boczkiem - 1 podwójny filet z piersi kurczaka - ok 20g pokrojonego w kosteczkę wędzonego boczku - ok 3-4 plasterków żółtego sera - sól, pieprz, zioła prowansalskie - mąka , bułka tarta, jajko ( do panierki) - olej do smażenia - wykałaczki Filety myjemy, osuszamy i kroimy na poprzek na pół. z 2 filetów mają powstać co najmniej 4 kotlety. Rozbijamy bardzo cienko(...)posypujemy solą, pieprzem i ziołami. NA każdym płacie układamy kawałek sera i troche boczku. Zwijamy w roladkę, pomagając sobie przy tym wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej ( w tej kolejności) i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Dobrze jest potrzymać takie roladki trochę ( u mnie około godziny minimum) w lodówce żeby potem przy panierowaniu się
Kuchnia Pełna Emocjiząbki czosnku - 3 łodygi selera naciowego - 2 średnie marchewki - sól, pieprz, bazylia - szczypta cukru pudru - 1 łyżka masła Pulpeciki - 500g mięsa mielonego z indyka - pęczek natki pietruszki - pół czerstwej bułki - jajko - sól, pieprz Na początek warto przygotować pulpeciki. Mięso przekładamy do miski. Bułkę namaczamy a następnie wkruszamy do mięsa. Dokładamy jajko oraz posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku
Kuchnia Pełna Emocjigołąbki troszkę w innym wydaniu. Polecam serdecznie jako danie obiadowe lub na kanapki :) Pieczeń " gołąbkowa" - 1 kg mięsa mielonego - 2 woreczki ugotowanego ryżu ( 200g) - 2 jajka - 3-4 łyżki bułki tartej - kilka listków poszatkowanej białej kapusty - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - garść ( spora) ulubionych świezych ziół ( u mnie lubczyk, natka pietruszki, szczypiorek, koper, rozmaryn, tymianek, szałwia) - sól, pieprz do smaku(...)czosnek siekamy . Podsmażamy chwilę wszystko na odrobinie oliwy bądź oleju. Mięso łączymy z ryżem, kapustą, podsmażoną cebulą i czosnkiem. Zioła siekamy drobno i dodajemy do masy. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Długą keksówkę wykładamy folią aluminiową i wkładamy tam masę mięsną. Polewamy wierzch oliwą i posypujemy obficie majerankiem. Pieczemy
Kuchnia Pełna Emocjinudnych schabowych ;) Zapiekane schabowe - 4 kotlety ze schabu - 4 plastry sera - pasztet do smarowania - 8 pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe, średniej wielkości pomidory - świeże zioła : bazylia, tymianek - mąka, jajko, bułka tarta do panierki - sól, pieprz do smaku - olej do smażenia Kotlety myjemy, osuszamy, rozbijamy i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Dokładnie tak jakbyśmy chcieli usmażyć zwykłe schabowe
Kuchnia Pełna Emocjiwięc są nie tylko smaczne ale i ekonomiczne. Składniki: - 1,5 kg mięsa mielonego - najlepiej mieszanego ( wołowo - wieprzowego) - 100 g ryżu - 1 duża cebula - 2 duże ząbki czosnku - odrobinę bułki tartej - sól, pieprz, kurkuma, - natka pietruszki do smaku - olej do smażenia - 2 - 3 jajka kurze Wykonanie : Ryż gotuję do miękkości, studzę i dodaję do mięsa. Cebulę kroję w kosteczkę(...)czosnek drobno siekam. Podsmażam , trochę studzę i dodaję do mięsa. Dodaję jajka, posiekaną natkę pietruszki i doprawiam do smaku. Formuję kotlety i na koniec obtaczam je w bułce tarte, po czym smażę na złoty kolor
Kuchnia Pełna Emocjimały pęczek szczypiorku - mały pęczek natki pietruszki - lub łyżka płaska suszonej - 1 łyżka posiekanego kopru - duża gałązka rozmarynu lub łyżka suszonego - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 2 jajka - bułka tarta do związania masy - 1/4 łyżeczki kurkumy - sól, pieprz do smaku - ziele angielskie ( 3-4 szt.), liść laurowy ( 2-3 listki), - łyżka oleju do podsmażenia cebuli i czosnku ( najlepiej rzepakowy(...)problemu ręką. Do miski wkładam mięso . Dorzucam przestudzoną cebulę z czosnkiem, szpinak, szczypiorek, pietruszkę , koperek. Mieszam wszystko, po czym dodaję jajka i przyprawy . Znów mieszam. Na koniec dodaję bułkę tartą- tyle, żeby związać składniki. Formuję pulpety i wkładam je do garnka. Zalewam wodą. Do wody wrzucam łodyżkę rozmarynu, liście laurowe i ziele angielskie. Solę i dosypuję pieprz. Zakrywam pokrywką
Kuchnia Pełna Emocji