bułki - 33426 przepisów (strona:717/2229)

KROKIETY PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM 196

łyżki oleju lub oliwy z suszonych pomidorów 400 g szpinaku mrożonego 200 g sera mozzarella sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa do smaku Dodatkowo 1 lub 2 roztrzepane jajka  bułka tarta olej do smażenia Jak przygotować? Szpinak wyjmuję z zamrażarki na około godzinę przed przygotowaniem krokietów. Zaczynam od naleśników: wszystkie składniki miksuję ze sobą na gładkie, niezbyt gęste ciasto(...)rulonik. W ten sposób zawinięte naleśniki nie rozpadną się podczas smażenia w panierce oraz farsz nie ucieknie ze środka. Każdego krokieta panieruję, obtaczając najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na złoty kolor z obydwóch stron.  Mozzarella obecna w farszu pod wpływem ciepła pięknie się rozpuści, dzięki czemu podczas jedzenia cudownie się ciągnie. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Pieczeń rzymska II 137

być tłuściejszy) 0,5 kg. szynki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli peklowej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego pieprz, sól do smaku 3 jajka 3 łyżki bułki tartej Wykonanie: Mięso zmielić, razem z czosnkiem. Dodać sól peklową i przyprawy. Dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc. Następnie mięso wyciągać z lodówki. Jeśli trzeba(...)jeszcze doprawić. Dodać jajka i bułkę tartą. Dobrze wymieszać i chwilę wyrobić ręką. Tak przygotowane mięso, przełożyć do keksówki, wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Wierzch przykryć folią aluminiową i piec 40 minut. Po tym czasie, odkryć mięso i piec jeszcze 20-30 minut

Agusiowe smakołyki
Kotlety salsa 136

łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1 łyżka pikantnego ketchupu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka oregano ok 1 szklanka bułki tartej olej, smalec lub masło do smażenia Salsa warzywna: 1 awokado 1 pomidor 1 ogórek kiszony 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy sól i pieprz       *** Mięso rozbijamy(...)marynaty i mieszamy tak aby całe się nią okleiły. Zamarynowane mięso odstawiamy na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Kotlety w panierce smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do mocnego zrumienienia *** *** W międzyczasie przygotowujemy salsę warzywną: wszystkie warzywa kroimy w kostkę *** *** Przekładamy do miski, polewamy oliwą, mieszamy

Blog z Apetytem
Urozmaicone schabowe 154

Sól ·        Pieprz ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Majonez mieszamy ze szczypiorkiem i smarujemy nim mięso(...)Następnie układamy ser żółty. 4.   Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. 5.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 6.   Kotlety gotowe. 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Jarskie gołąbki bez zawijania 110

kapusty 1 cebula ok. 50 gramów por biała część ok, 100 gramów pół dużej papryki czerwonej 1 mała marchewka ok. 50 gramów 1 jajko M lub L 20 gramów bułki tartej  sól  pieprz majeranek Opcjonalnie wegeta Sos pomidorowy do gołąbków 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej ok 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki dobrego(...)miękkie.  Warzywa od czasu do czasu mieszamy aby się nie przypaliły.  Przesmażone warzywa dodajemy do ryżu. Całość studzimy. Do przestudzonych składników ( mogą być letnie) dodajemy jajko i bułkę tartą doprawiamy do smaku solą, pieprzem,majerankiem, opcjonalnie wegetą. Całość dokładnie mieszamy najlepiej dłońmi. Z gotowego farszu formujemy zgrabne gołąbki. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego

Andzia Pichci
Babka zebra z białek 135

dodatkowo 4 łyżki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do ubijania białek Dodatkowo: 1 łyżka tłuszczu (masła lub margaryny) do wysmarowania foremki 2-3 łyżki bułki tartej 100g czekolady mlecznej lub deserowej + 2-3 łyżki mleka       *** Masło roztapiamy i studzimy. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Gdy białka będą sztywne stopniowo(...)jednej części dosypujemy 4 łyżki kakao- dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy 4 łyżki mąki i również dokładnie mieszamy- łyżką, nie mikserem *** *** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Następnie na zmianę łyżką nakładamy ciasto, raz ciemne raz jasne *** *** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 50 minut- do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto

Blog z Apetytem
Roladki Groszkowo marchewkowe 171

sera żółtego w plasterkach ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Mąka pszenna do panierki Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, solimy(...)każdym kawałku mięsa plasterek sera i łyżkę groszku z marchewką. 3.   Zawijamy w roladki. 4.       Panierujemy w mące, następnie w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. 5.   Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 6.   Roladki gotowe. 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Bułki pełnoziarniste z mlekiem 126

Pieczenie łatwe, znikają szybko bo są pulchne, zdrowe, smakowite, odżywcze. Polecam do szkoły, pracy, na uczelnię. Do takiej buły wystarczy plaster sera czy wędliny i śniadanie gotowe. Czy lubicie bułki pełnoziarniste? Bułki razowe z mlekiem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym z gniocchi 146

sprawą dodatków. Zamiast ziemniaków, makaronu czy ryżu podajmy go z ziemniaczanymi gnocchi - smakuje wtedy doskonale:).  Pulpety: 500 g mięsa mielonego drobiowego  1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Sos: 500g pieczarek 2 cebule  2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka natka pietruszki do dekoracji 1. Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno siekamy(...)łączymy z mięsem, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe pulpety. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia  2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do pulpetów. Smażymy do odparowania wody.  3. Do garnka dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
Pasztet z białych warzyw, zielonej soczewicy i kurczaka z żurawiną i sosem malinowym 120

warzyw, selera i pietruszki cebula  gruszka  tymianek  masło do smażenia  sól i pieprz do smaku  2 jajka  garść suszonej żurawiny  3 łyżki bułki tartej  posiekany koperek  Sos malinowy: 100 g mrożonych malin  50 g masła  szczypta soli, pieprzu i cukru  Na rozgrzanej patelni podduś posiekaną cebulę z tymiankiem(...)miękkości owocu. Za pomocą blendera lub malaksera zmiksuj na gładką masę gotowane i wystudzone mięso, soczewicę, białe warzywa i zawartość patelni. Dopraw składniki solą i pieprzem. Dodaj jajka oraz bułkę tartą. Do przygotowanej masy dodaj suszoną żurawinę i posiekany koperek. Przełóż przygotowaną masę do "keksówki" o wymiarach 10 cm x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku

Mango Papaja
Zawijane fileciki w boczku 145

podłużnych plastrów boczku parzonego ·        Sól ·        Mąka pszenna do panierki ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, solimy(...)ogórka i paprykę kroimy w słupki, układamy na środku mięsa. 3.   Zwijamy w roladki i zawijamy w boczek. 4.   Panierujemy w mące, w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. 5.   Smażymy na rozgrzanym oleju. 6.   Roladki gotowe. 7 .   Smacznego

Kulinarna Chwila
Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek 116

kaszy jaglanej i jajek - przepis na 8 sztuk Do przygotowania kotlecików będziesz potrzebować: 8 jajek, pół szklanki suchej kaszy jaglanej, 2 łyżki sezamu, łyżkę miękkiego masła, 2 łyżki oleju, bułkę tartą do panierowania (w przypadku diety bezglutenowej można zastąpić np. panierką z ciecierzycy), natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. 1. Na suchej patelni upraż sezam. 2. Kaszę przesyp(...)widelcem, po czym dodaj surowe jajko, miękkie masło, przestudzoną kaszę, ziarna sezamu i przyprawy. 7. Tak przygotowaną masę dokładnie wymieszaj i mokrymi dłońmi uformuj kotleciki. 8. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.  Kotleciki w połączeniu z ziemniakami i surówką z sałaty rzymskiej, ogórka i pomidora stworzyły pyszny obiad - polecam

Z notatnika dietetyka
Wielkanocny koszyczek 139

Kilka paluszków słonych ·        Kilka liści sałaty ·        Pęczek szczypiorku ·        Bułka duża okrągła ·        ½ ogórka świeżego ·        Sałatka jarzynowa lub dowolna Sposób przygotowania: 1.   Odcinamy 1 cm spodu z bułki. 2.   Utykamy

Kulinarna Chwila