bułki - 33426 przepisów (strona:696/2229)

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą 156

Czas czytania: 3 min Rabarbar! Każdej wiosny czekam na te kwaśne zielono-różowe badyle. Najbardziej lubię kompoty z rabarbaru i ciasta z jego dodatkiem, rabarbar w

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki pszenno-pełnoziarniste z migdałami 132

nasionami czarnuszki lub skropić zimnotłoczonym olejem z tych nasion od Tłoczni Karkonoskiej . Zyskujemy na smaku, jak i wartościach odżywczych, bo czarnuszka to zdecydowanie warta uwagi roślina.  Składniki (8 bułek): 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej  80 g migdałów (Karkonoska Tłocznia) 200 ml wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru trzcinowego  1/2 łyżeczki soli(...)Odstaw do wyrośnięcia na 1h. Musi podwoić swoją objętość. Następnie podziel ciasto na 8 części i z każdej uformuj bułeczkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.  Bułki piecz około 20 minut w temperaturze

Zdrowie na języku :P
Kotlety schabowe z musztardową nutą 169

obiad. Zróbcie. Nie tylko na niedzielę. Potrzebujemy: Na kotlety: 4 plastry schabu 1 jajko 4 łyżeczki musztardy saperskiej sól do smaku kolorowy pieprz mielony do smaku około pół szklanki bułki tartej Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia Wykonanie pysznych kotletów schabowych: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie rozbijamy dokładnie tłuczkiem do mięsa. 2. Rozbite plastry mięsa oprószamy solą(...)pieprzem mielonym kolorowym, smarujemy musztardą. Mięso smarowałam i przyprawiałam z jednej strony. 3. Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli, zanurzamy w nim kolejno plastry schabu, a następnie w bułce tartej. Tak wykonane mięso wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. 4. Mięso smażymy do miękkości i zrumienienia z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru

Izabelawkuchni
Pieczeń z wątróbką 156

Składniki : 60 dag wątróbki wieprzowej 60 dag tłustego, surowego boczku 2-3 jajka 1 duża cebula mały pęczek szczypiorku lub koperku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka chili, majeranek, 2 ząbki czosnku dodatkowo mleko, smalec do smażenia, bulion Przygotowanie: Wątróbkę moczyć przez ok.30 min. w mleku, pokroić cebulę i osączoną wątróbkę również Boczek zmielić Wątróbkę i cebulę przesmażyć(...)krótko, przestudzić i również zmielić Do zmielonych składników dodać namoczoną w bulionie   bułkę tartą, ubite na pianę jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać, jeśli masa będzie sucha dodać kilka łyżek bulionu Do wysmarowanej smalcem lub wyłożonej papierem foremki o wymiarach  30 x 12 cm wyłożyć przygotowaną masę Wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego

Proste Potrawy
Ciasto truskawkowe z truskawkami 122

mocna herbata z cytryną, rumem i cukrem, mus truskawkowy : 700 g odszypułkowanych truskawek, 29 g żelatyny 4 - 5 łyżek cukru pudru, 300 g truskawek do przybrania, masło i bułka tarta do formy, Ciasto : truskawki zmiksować z sokiem z cytryny.  Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowane(...)proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Aby ciasto było bardziej różowe, można dodać trochę czerwonego barwnika. Tortownicę (u mnie 24 cm) posmarować masłem i oprószyć bułką tartą, przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na około 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do wystygnięcia

królestwo garów
Chlebek z płatkami jaglanymi 98

łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego, 8g suchych drożdży + 400ml ciepłej wody, 2 łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżka suszonej bazylii, 1 łyżka suszonego oregano, odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki. Sposób przygotowania Najpierw przygotuj rozczyn, czyli rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Następnie przygotuj keksówkę – wysmaruj ją delikatnie masłem(...)oprósz bułką tartą. Później w dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodaj do nich rozczyn i ponownie wymieszaj ciasto łyżką, aby powstała zwarta masa. Nakryj ciasto ręcznikiem i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz przemieszaj ciasto i przełóż je do przygotowanej foremki. Tak przygotowane ciasto ponownie przykryj i odstaw jeszcze

Natka Pietruszki
Chlebek z płatkami jaglanymi 124

łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego, 8g suchych drożdży + 400ml ciepłej wody, 2 łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżka suszonej bazylii, 1 łyżka suszonego oregano, odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania foremki. Chlebek z płatkami jaglanymi – sposób przygotowania Najpierw przygotuj rozczyn, czyli rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Następnie przygotuj keksówkę(...)wysmaruj ją delikatnie masłem i oprósz bułką tartą. Później w dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodaj do nich rozczyn i ponownie wymieszaj ciasto łyżką, aby powstała zwarta masa. Nakryj ciasto ręcznikiem i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz przemieszaj ciasto i przełóż je do przygotowanej foremki. Tak przygotowane ciasto

Natka Pietruszki
Chleb razowy z pestkami dyni 129

Kiedyś, w zamierzchłych czasach, gdy jeszcze kupowałam pieczywo w sklepie (czyli jakieś 3-4 miesiące temu) kupiłam bułki z pestkami dyni. Smakowały mi okrutnie. Ogólnie pestki z dyni uważam za bardzo fajny dodatek - nadają fajny smak i potrafią nieźle namieszać w teksturze dania. A ponieważ akurat nadszedł dzień, gdy trzeba upiec kolejny chlebek, mając w pamięci smak tamtych bułek postanowiłam

Z notatnika dietetyka
Kotlety z boczniaków nadziewane serem, a’la de volaille 141

boczniaków kawałek boczku, wędzonego na zimno, nie parzonego ( około 0,3 kg) ser topiony w plasterkach, najlepiej z szynką granulowany czosnek do smaku 2 małe cebule 2-3 jajka bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz do smaku klarowane masło lub smalec do smażenia ( można użyć oleju, chociaż osobiście wolę smalec i masło ) Na rozgrzanej patelni wytop boczek, aż się mocno(...)kostkę plaster sera. Dopraw solą, czosnkiem i pieprzem do smaku. Przykryj wszystkie pozostałymi kapeluszami boczniaków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dociskając rękami, obtaczaj jak schabowe, najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i tak dwukrotnie. Dość mocno dociskając rękami,żeby podczas smażenia się nie rozpadły. Usmaż na maśle na złoty kolor i serwuj na gorąco, doskonały zamiennik każdego kotleta. Moje boczniaki, udekorowałam

Ogrodnik w podróży
Pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 111

szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 4 gruszki 80 g rukoli 240 g sera Lazur 1 szklanka orzechów włoskich 1 – 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) Dodatkowo: 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki masła 1 łyżka miodu Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto(...)obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć sok. Dodać drobno posiekaną rukolę, posiekany ser pleśniowy i zmielone orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest za rzadki, dosypać bułkę tartą. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Ciasto rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody

Oryginalny smak
Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie 179

Składniki: Na leniwe gołąbki: około 850-900 g mięsa mielonego 150 -180 g ryżu 1 duża cebula 2 małe jajka pół mniejszej kapusty pekińskiej opcjonalnie: około 4-5 łyżek bułki tartej do smaku (po łyżeczce): sól, czarny mielony pieprz, słodka czerwona papryka olej do podsmażenia składników Na pomidorowy sos: 2 opakowania krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem(...)niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy jajka, doprawiamy całość przyprawami i zaczynamy dłonią wyrabiać masę. Jeśli masa wyda się za luźna, to należy ją zagęścić bułką tartą. Z masy formujemy mniejsze kotlety i krótko obsmażamy je z obu stron na oleju. Tak, by kotlety się nie rozpadały podczas gotowania. Do dużego garnka (taki by zmieściły się wszystkie

Słodkie okruszki
Roladki ze szparagami i jajkiem 122

papryki żółtej ·        5 szparag ·        3 jajka +2 jajka do panierki ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz Sposób przygotowania(...)Farsz z jajek nakładamy łyżką na każdy kawałek mięsa i po kilka szparag 5.    Zwijamy robiąc roladki, panierujemy w rozkłóconym jajku oraz obtaczamy w bułce tartej 6.    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron 7.    Roladki Gotowe 8.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Pieczarki faszerowane pastą jajeczną 111

pieczarki faszerowane jajkami 6-7 dużych pieczarek (około 400g) 4 duże jajka 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka musztardy garść tartego żółtego sera 1 op. mozzarelli w zalewie mleko bułka tarta mielona papryka słodka sól, pieprz Z oczyszczonych pieczarek delikatnie odkrawamy nóżkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Do jajek dodajemy łyżkę miękkiego masła(...)musztardę oraz przyprawy. Dodajemy garść tartego sera. Dokładnie mieszamy. Pieczarki zanurzamy (tylko zewnętrzną częścią) w mleku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Układamy obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wnętrze pieczarek wypełniamy przygotowaną pastą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na około 20 minut. Po tym czasie na pieczarkach kładziemy po plasterku mozzarelli. Ponownie wstawiamy

Smaki Na Talerzu
Kotlety mielone z indyka w płatkach owsianych 99

chilli (*).      Kotlety mielone z indyka w płatkach owsianych - składniki:   (około 11 sztuk) 500g mięsa mielonego z indyka (może być też dowolne mięso mielone) 1 sucha bułka namoczona w mleku    1 jajko 1 cebula   3 ząbki czosnku  1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)   koncentrat chilli (do smaku) sól(...)mielone z indyka w płatkach owsianych - przygotowanie: Połowę płatków osianych zmielić na drobno, a resztę zostawić w całości i wszystko razem połączyć. Kotlety. Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę niezbyt dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki porządnie wyrobić i doprawić do smaku.   Następnie z masy mięsnej należy uformować kotlety. który należy dokładnie obtoczyć w płatkach owsianych. Smażyć

Di gotuje