bułki - 33426 przepisów (strona:748/2229)

BAGIETKI Z SAMOPSZY, PŁASKURKI I ORKISZU 159

bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki

Smaczne Zdrowe
Ciasto imprezowe 260

Beza orzechowa: 5 białek  szklanka cukru 150 g mielonych orzechów (u mnie pół na pół laskowe i włoskie, ale mogą być też np migdały) 2 łyżeczki bułki tartej szczypta soli Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Pod koniec wsypujemy orzechy i bułkę tartą, całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej

Cynamonowe szczęście
bułeczki obwarzane 158

tura poszła jeszcze gorąca, takie były dobre. Świeże są chrupiące, później skórka robi się miękka ale wilgotne i smaczne są nawet na trzeci dzień.  Składniki na 9 dużych bułek: półtorej szklanki ciepłej wody łyżka cukru łyżka soli 14 g drożdży 570 g mąki 30 g roztopionego masła dodatkowo: 20 g roztopionego masła łyżka gruboziarnistej soli 5 łyżek sody woda(...)posmarować masłem i posypać solą. Od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10-15 minut aż będą mocno brązowe. Wystudzić na kratce.  Inspiracja- bułki preclowe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
TOSTY FRANCUSKIE NA SŁODKO 120

staną się płynne. Tosty francuskie na słodko - przepis, który sprawi, że wszyscy będą oblizywać palce! Chrupiące tosty francuskie na słodko. Tosty francuskie na słodko - składniki: 4 kromki  bułki wrocławskiej 1/2 - 1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej 1 duże jajko 3 łyżki mleka masło do smażenia Dodatki do tostów francuskich : płynny miód konfitury owocowe twarożek na słodko Tosty francuskie(...)pyszny przepis: Krok 1. W miseczce ubić trzepaczką jajko z mlekiem i startą skórką pomarańczową. Krok 2. Rozgrzać masło na dużej patelni, aż zacznie skwierczeć. Krok 3. Zanurzać kromki bułki wrocławskiej  w masie jajecznej z obu stron, żeby były nią równo pokryte, i smażyć je po 2 minuty z każdej strony lub do czasu, aż nabiorą złocistobrązowej barwy, następnie

Moja Książka Kucharska
Tarta ze szparagami 174

100g cebula – 1 duża sztuka koperek – 1 pęczek śmietana 30% – 150ml jajko – 2 sztuki ser kozi – 50g, miękki sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta – do posypania Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Składniki na ciasto zagnieć i rozwałkuj. Foremkę na tartę posmaruj olejem i posyp bułką tartą. Ciasto kruche przełóż

wiecejwarzyw.pl
Szaszłyki z kotlecikami 166

Szaszłyki z kotlecikami Szaszłyki z kotlecikami Składniki: 400g mięsa mielonego 2 jajka ugotowana marchewka posiekana pietruszka 5 łyżek bułki tartej cebula papryka Szaszłyki z kotlecikami Wykonanie: Mięso wymieszać z jajkami, rozgniecioną marchewką, startą cebulą i posiekaną pietruszką oraz bułką tartą. Formować niewielkie kuleczki z przygotowanej mięsnej masy.  Czerwoną cebule obrać i pokroić w talarki. Z papryki usunąć gniazda nasienne

Pomysłowa kuchnia
Smażone matiasy z sosem jogurtowym , kuchnia skandynawska 164

nasze europejskie smaki . Polecam ! Składniki na 2 osoby : 4 pojedyńcze filety a’la matias ( mogą być w oleju ) 2 szklanki mleka pieprz do smaku 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki pszennej sos jogurtowy : 1 kubek bardzo gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 mała czerwona cebula 1/2 małego pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego(...)wyjmujemy je z mleka , dokładnie płuczemy , ponownie pod bieżącą zimną wodą . Następnie doprawiamy pieprzem . Nie solimy są wystarczająco słone . Obtaczamy w roztrzepanych jajkach , a potem w mieszance mąki i bułki tartej . Postępujemy dokładnie tak jak ze schabowym Smażymy na dość głębokim, dobrze rozgrzanym oleju , na złoty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco , natychmiast z patelni , podając do nich , schłodzony

Ogrodnik w podróży
Grzanki z jajecznicą 107

Brak pomysłu na śniadanie? Proponuję jajecznicę w nowej odsłonie - na chrupiących grzankach zyskała nowego życia:).  2 bułki kajzerki 4 jajka 1 łyżeczka masła sól, pieprz warzywa do dekoracji: kiełki, pomidor, szczypior 1. Bułki przekrawamy na pół, grillujemy w tosterze lub na grillu elektrycznym.  2. Na patelni rozpuszczamy masło, wbijamy jajka, mieszamy, solimy, smażymy aż się zetną. 3. Jajecznicę

Szefowa kuchni
Puszyste ciasto z rabarbarem i kruszonką 128

220g cukru 400g mąki pszennej 2/3 szklanki mleka 3 łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Dodatkowo: 350g rabarbaru bułka tarta cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie zmiksować mikserem. Ciasto wylać do okrągłej formy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać bułką tartą, ułożyć rabarbar i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto posypać kruszonką i dalej piec przez następne 30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Grillowany mielony z boczkiem i puree koperkowym 147

porcje: - kotlety: 300g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 6 plasterków boczku wędzonego parzonego 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku przyprawa do mielonego sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka musztardy łyżka startego sera - puree ziemniaczane: 4 ziemniaki łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka masła szczypta gałki muszkatałowej - surówka 1 mały ogórek świeży ok. 8 dużych rzodkiewek łyżka śmietany(...)łyżeczki cukru sól, pieprz łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: Mięso wrzucamy do miski i dodajemy cebulę, posiekany czosnek, przyprawy, jajko, bułkę tartą i musztardę - całość mieszamy i formujemy kotlety. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety z obu stron - układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch kładziemy plastry boczku. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 ° C - wkładamy naczynie

Alutka-Gotuje
Błyskawiczne gołąbki z młodej kapusty – bez zawijania 164

które z pewnością zasmakuje całej rodzinie.       Składniki: 50dkg wieprzowego mięsa mielonego 1/2 główki młodej kapusty 1 niewielka marchewka 100g ugotowanego ryżu – 1 woreczek 2 łyżki bułki tartej 2 jajka ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia gołąbków przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka olej do smażenia Sos pomidorowy: 1 cebula 4 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)słodkiej śmietanki lub serka śmietankowego       *** Kapustę kroimy w drobną kostkę *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy kapustę oraz marchew i ponownie mieszamy *** *** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni, na rozgrzanym oleju

Blog z Apetytem
Wiosenny garnek: pyszne klopsiki duszone w młodej kapuście. PRZEPIS 630

jednogarnkowe. Robi się szybko i każdemu smakuje. Przepis na pulpeciki duszone w młodej kapuście Składniki: 500 gramów mięsa mielonego z indyka (może być też wieprzowe), 1 jajko, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule, średniej wielkości główka młodej kapusty, 2 marchewki, pęczek świeżego koperku, łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz, olej. Zrób tak: do mięsa wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dopraw solą

Kulinarna Polska
Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania z parówkami 210

popadajmy w paranoję, niech się uderzy w piersi ten kto nie jadł hot dogów z parówkami na stacji benzynowej ORLEN, czy w sklepie IKEA cienkie parówki w bułce z prażoną cebulką i konserwowymi ogórkami? Co zrobić z parówek? Proponuję przygotować parówki na kilka sposobów: w cieście francuskim lub kukurydzianym, w pysznej sałatce z ziemniakami, która jest idealna na grilla, jako(...)składnik wytrawnych naleśników, czy jako rogalik z farszem, który doskonale zastąpi bułki na śniadanie, oraz jako dodatek w potrawach. Dania z parówkami są proste, szybkie i smakują każdemu, szczególnie dzieciom! Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania z parówkami: Parówki w cieście francuskim Parówki w cieście kukurydzianym Rogaliki z parówką i serem Naleśniki z parówką i serem Sałatka ziemniaczana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TOSTY FRANCUSKIE - przepis na pyszne i szybkie śniadanie 275

się domyślić, jest wiele możliwości podawania tego specjału. Tosty francuskie, które proponuję, to prosty  przepis dla każdego. Tosty francuskie z jajkiem. Pyszne, domowe tosty francuskie - składniki: 4 kromki bułki wrocławskiej o grubości ok. 1 cm  1 jajko 3 łyżki mleka szczypta soli masło do smażenia Dodatki do tostów francuskich: konfitury owocowe sezonowe owoce wędliny sery, serki pomidory świeże(...)zioła twarożek ze szczypiorkiem lub rzodkiewką   Tosty francuskie - sposób wykonania: Krok 1. W miseczce rozmieszać razem jajka oraz mleko, posolić. Rozgrzać masło na patelni. Kromki bułki maczać w roztrzepanym jajku z mlekiem, lekko osączyć i kłaść na patelnię. Tosty smażyć z każdej strony na złoty kolor, następnie wykładać na papierowy ręcznik i podawać. Pyszne i szybkie śniadanie gotowe. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Szybka pizza w 15 minut! 193

może być to co akurat zalega w lodówce i odpowiada podniebieniom Waszych domowników.  Czas start!. Porcja na 4 mini pizze. Czas przygotowania 15 minut. Składniki: - 2 duże płaskie bułki lub podpłomyki - 2 gałązki pomidorków koktajlowych - 4 plastry sera do tostów - 1 czerwona cebula - 8 plastrów boczku  - 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego Sos: - 4 łyżki koncentratu pomidorowego(...)ząbki czosnku - suszony majeranek lub bazylia po pół łyżeczki 1. Koncentrat pomidorowy mieszamy ze startym czosnkiem i suszonymi ziołami.  2. Bułkę kroimy na połowę, smarujemy łyżką oliwy, następnie sosem pomidorowym. Układamy warstwami boczek, ser, cebula i pomidorki.  3. Gotowe pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C na ok. 10 minut. Smacznego

Apetyczna babeczka