bułki - 33426 przepisów (strona:749/2229)

Babka z białek z rodzynkami 153

Składniki (16 porcji) -3 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 białek -0,5 szkl. letniego mleka -100 g rodzynek -150 ml oleju* -cukier wanilinowy -szczypta soli -tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy -ulubiona polewa lub lukier (opcjonalnie)** *olej można także zastąpić ok. 200g rozpuszczonego masła lub margaryny **swoją polewę zrobiłam rozpuszczająć 2 tabliczki mlecznej czekolady z 50ml mleka(...)Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, olej, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia. Rodzynki oprószyć mąką. Dodać do ciasta i całość wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć masę. Piec ok 50-60 minut w temperaturze 180st. Po ostudzeniu polać polewa, lukrem lub udekorować według uzania. Smacznego

Zielona Kuchnia
Klopsiki z soczewicy i pieczarek w sosie pomidorowym 165

użyłam brązowej) 0,5 kg pieczarek 3 łyżki otrębów owsianych lub gryczanych 2 łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz łyżeczka papryki słodkiej w proszku szczypta cayenne czosnek w proszku bułka tarta do panierki olej do smażenia Soczewicę wcześniej namoczoną na 1 h ugotować z dodatkiem soli, odcedzić na sitku. Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach podsmażyć na łyżce oleju(...)woda odparuje. Soczewicę zblendować, dodać pieczarki, otręby, mąkę kukurydzianą i przyprawy, dokładnie wymieszać. Formować małe pulpeciki, obtoczyć delikatnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, następnie osuszyć na ręczniku papierowym. SOS POMIDOROWY: puszka pomidorów krojonych 3/4 szklanki wywaru z warzyw  2 ząbki czosnku,  łyżeczka oregano 1 łyżka oleju sól, pieprz 0,5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki cayenne (można

Mój pomysł na
Pikantna zupa z soczewicą i pulpecikami 171

sycąca a przede wszystkim smaczna. Idealna na chłodne dni Składniki: Pulpeciki 500 g mięsa mielonego z szynki 2 ząbki czosnku sól, pieprz,  papryka słodka w proszku pół czerstwej bułki namoczonej w mleku 2 łyżki oleju rzepakowego Mięso, posiekany czosnek, przyprawy oraz dobrze odciśniętą bułkę wymieszać do połączenia składników. Formować małe kuleczki. W garnku rozgrzać olej, smażyć pulpeciki na złoty

Mój pomysł na
Pulpety duszone w kapuście w sosie koperkowym 206

szybki obiad. Zjadłam go z przyjemnością! Składniki: 500 mięsa mielonego (u mnie z łopatki) 1 jajko sól, pieprz papryka słodka w proszku 2 ząbki czosnku tymianek suszony 1 łyzka bułki tartej ćwiartka dużej włoskiej kapusty 1 cebula 1 marchew 1 łyżka oleju 500 ml wrzątku 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka mąki pęczek koperku Mięso mielone wymieszać z przyprawami(...)czosnkiem. jajkiem i bułką tartą. Uformować małe pulpeciki, smażyć w głębokim rondlu na mocno rozgrzanym oleju. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach – warzywa dodać do usmażonego mięsa, wymieszać, podsmażyć 5 minut , następnie zalać wrzątkiem, przyprawić solą, pieprzem dusic pod przykryciem ok 15 minut. Na koniec wymieszać mąkę ze śmietaną, wlać

Mój pomysł na
Odrywane bułki drożdżowe z serem i kruszonką 107

Niewielkie bułki drożdżowe do zjedzenia na kilka kęsów wypełniłam masą serową i posypałam kruszonką. Przed pieczeniem wystarczy je ponacinać, żeby można je było później jedynie odrywać. Z podanej ilości składników można upiec całą blachę odrywanych bułek

Przepisy Kulinarne
KOTLETY JAJECZNE Z TUŃCZYKIEM(keto, LCHF, paleo, wege, bez glutenu i laktozy) 259

dołożyć odsączonego tuńczyka. Dodając czosnku lub cebuli należy je obrać, posiekać drobno i zeszklić na odrobinie tłuszczu i także wymieszać z pozostałymi składnikami. W tradycyjnych kotletach dodawana była namoczona bułka lub bułka tarta by nadać im odpowiedniej konsystencji i formować kotleciki. Kiedyś eksperymentalnie dodałam łupin babki jajowatej i jeśli komuś nie przeszkadza jej smak to jest to fajna opcja. Jednak

Ola la LCHF
Burger z kurczakiem i sosem czosnkowym 197

sosu czosnkowego. W trwającym okresie grillowym możesz przygotować kurczaka na grillu i dodać, oprócz świeżych warzyw także te grillowane, jak papryka czy cukinia. Wyjdzie równie pysznie 😍 Składniki: 1 bułka 1 kawałek piersi z kurczaka (ok. 100 g) kilka plasterków pomidora kilka plasterków ogórka kilka pasków papryki czerwonej  1 liść sałaty 2 łyżeczki pasty słonecznikowej ( użyłam z żurawiną od Primavika(...)kurczaka. Smaż na wolnym ogniu, z dwóch stron przez około 7 minut.  W międzyczasie pokrój warzywa oraz przygotuj sos - wyciśnij ząbek czosnku i wymieszaj z pozostałymi składnikami.  Bułkę przekrój i każdą połówkę posmaruj pastą słonecznikową. Dodaj sałatę, świeże warzywa, warzywa z patelni i kurczaka. Polej sosem czosnkowym

Zdrowie na języku :P
Ciasto orzechowa kostka 180

kawy. Ciasto jest bardzo eleganckie i smakuje wyśmienicie. Z powodzeniem zastąpi tort podczas przyjęcia. Ciasto orzechowe: 300 g zmielonych orzechów włoskich 8 jajek 250 g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowo-orzechowa: 4 żółtka jajko 3/4 szkl cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 200 g masła 125 g margaryny 300 g zmielonych orzechów włoskich kieliszek(...)słoiczka dżemu z czarnej porzeczki kakao do posypania połówki orzechów do dekoracji Biszkopt: Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i bułką tartą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z biszkoptem. Dno kwadratowej tortownicy (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Biszkopt piec ok 50 minut

Smakołyki Asi
Kruche ciasto z bezą i rabarbarem 148

150g konfitury malinowej 2 łyżki kaszki manny Beza: 4 białka szczypta soli 200g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki płatków migdałowych Dodatkowo: 1 łyżka masła + 2 łyżki bułki tartej do obsypania foremki       *** Przygotowujemy spod: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier, sól oraz proszek do pieczenia i wszystko rozcieramy, aż powstanie kruszonka(...)Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto *** *** Tortownicę lub foremką (moja ma średnicę 26cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą *** *** Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremkę. Widelcem nakłuwamy ciasto w wielu miejscach *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C w opcji góra-dół bez termoobiegu i pieczemy przez 20 minut *** *** Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w centymetrowe kawałki i przekładamy

Blog z Apetytem
Bułki do kebaba 126

Już nie raz przygotowywałam domowe pizze, czy hamburgery. Za to kebab zrobiłam po raz pierwszy. Muszę podziękować Szefowej w swojej kuchni, bo to u niej znalazłam przepis na bułki. Z pewnością bez nich, nie doszłoby do skutku wykonanie kebaba w domu;) TUTAJ przepis na mięso do kebaba. 600 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka

Smaki Na Talerzu
NUGGETSY Z KURCZAKA + FILMIK 140

płaska łyżeczka soli 2 kromki chleba tostowego 100 ml  jogurtu naturalnego/kefiru  lub mleka 50 g serka kremowego 1 jajko 1 jajko + 3 łyżki mleka do panierowania bułka tarta olej do smażenia(...)jajko, serek i sól. Chwilkę miksujemy. Masę przekładamy do miski i formujemy z niej małe kotleciki wielkości orzecha włoskiego i układamy na desce. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju na złoto.  Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczone szparagi w serowo-ziołowej panierce (Asparagi in crosta di parmigiano e erbe aromatiche) 149

końcówek. Umyte i osuszone szparagi odkładamy na bok.  Przygotowujemy 2 naczynia. Do pierwszego wbijamy jajka, które roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiego naczynia wsypujemy starty parmezan, bułkę tartą oraz zioła prowansalskie. Szparagi panierujemy najpierw w jajku a później w bułce tartej i parmezanie. Szparagi wykładamy na formę pokrytą   papierem do pieczenia. Pieczemy

La grande e la piccola cuoca
Pędy chmielu, chmieliczek 116

taki jak do szparagów, polać nim odcedzony i wsypany do rondelka chmieliczek podać na gorąco. Można też podawać z bułeczką. ” pędy chmielu, sól, cukier, 2 – 3 łyżki masła, łyżka bułki tartej, Pędu chmielu oczyścić. Odciąć boczne liście. Wrzucić do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 2 minuty. Na patelni zrumienić lekko bułkę tartą, dodać masło, wymieszać. Dodać odsączone chmieliczki

królestwo garów
Menu na tydzień: Mniej niż 100 zł dla 2 osób 111

można przejść obojętnie. Zobacz przepis . Czwartek : Loco moco Danie o dość zabawnej nazwie, wymyślone stosunkowo niedawno, wywodzące się z kuchni hawajskiej. Właściwie jest to rodzaj hamburgera, tyle że zamiast bułki występuje kleisty ryż, a całość podlana jest zawiesistym sosem. Danie pyszne i mega sycące. Piątek: Lasagna z ravioli Danie proste, że bardziej nie można. Zamiast klasycznych płatów lasagni występują pierożki(...)Kasza orkiszowa (100 g) 2 zł Tortelini 250 g 6,9 zł Nabiał/jaja Mozzarella (2 sztuki) 5 zł Parmezan 16 zł Jajko 2 zł Dodatki Bułka tarta (1 szklanka) 1,5 zł Orzechy pistacjowe (garść) 2 zł Masło 2 łyżki 1 zł Przyprawy Tymianek Papryka słodka Czosnek granulowany Suszona cebula Liść laurowy Sos sojowy Sos worchester Mąka ziemniaczana Szklanka

Niedzielny kucharz
Recenzja książki - Zula i rozgniewany las! a także przepis na bułeczki rozmarynowe. 149

ciasto wyrabiamy i dzielimy na 8-10 kawałków. Każdy formujemy na kształt bułeczki. Układamy w sporych odstępach na blaszce. Odstawiamy na pół godziny do kolejnego wyrośnięcia. Po tym czasie, bułki smarujemy olejem, tępym brzegiem nożu tub trzonkiem od łyżki drewnianej robimy wgłębienie przez środek każdej bułki. Dociskając prawie do spodu.  Piekarnik nagrzewamy do 230C, na dno piekarnika wkładamy naczynie

Radość kipiąca uśmiechem.