bułki - 33426 przepisów (strona:1451/2229)

Piernik żydowski 122

anyż, imbir) Sodę rozpuścić w rumie. Jajka ubić, dodać rum z sodą, miód i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę i ucierać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (ja wysypuję mielonym piernikiem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 40 minut. Wyjąc ciasto z piekarnika, odstawić na chwilę, aby przestygła, a następnie wyjąć

królestwo garów
Szafranowe ciasto z kokosowym mlekiem 145

szafran i kokosowe mleko. Zmiksuj do połączenia składników. Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj szpatułką do ciasta. Formę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Wyłóż masę do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez 50 minut w nagrzanym uprzednio piekarniku. Wyjmij ciasto i ostudź w foremce. Ostudzone ciasto wyjmij na metalową kratkę. Rozpuść czekoladę

codojedzenia
BABECZKI KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 195

Moja córka uwielbia babeczki i muffinki. Ja z kolei cenię w nich szybkość i prostotę wykonania. W ciągu kilku minut mamy smaczne drugie śniadanie zamiast „słodkiej bułki” do lunch boxa lub podwieczorek. Jako, że święta tuż tuż zrobiłyśmy babeczki korzenne z powidłami śliwkowymi. Wyszły mięciutkie, wilgotne, a do tego wspaniale pachną… świętami Składniki na 6-8 sztuk

Ola la LCHF
Pierogi leniwe 152

Możecie je zajadać z tartą bułką przesmażoną na maśle, polane stopionym masełkiem, cynamonem, posypane cukrem. Wybór i upodobania zostawiam Wam. Kuchnia „na leniucha” – ten ciekawy i smaczny przepis pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej . Składniki: 50 dag sera białego 2 jajka 10 dag mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sól Przygotowanie pierogów

Zasmakuj Kuchni
Śledzie na ciepło z migdałami i żurawiną 170

pieką. Składniki: ok 14 filetów śledziowych w oleju – u mnie 2 beczki śledzi z olejem wiejskim Seko 100 g mąki z ciecierzycy np. panier z ciecierzycy lub zwykłej bułki tartej 3 ząbki czosnku przetarte przez praskę garść migdałów blanszowanych garść suszonej żurawiny cytryna 25 g tartego parmezanu lub innego twardego sera pęczek koperku posiekany słodka papryka w proszku

Ugotowane pozamiatane
Tort z suszonych moreli 101

robić się sucha. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia. Ubić białka ze szczyptą soli, wymieszać z zimną masą morelową. Przełożyć do tortownicy (średnica 20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni około godziny. Tort polukrować lukrem pomarańczowym. Lukier pomarańczowy: 200 g cukru, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, sok z pomarańczy

królestwo garów
IMPREZOWE BUŁECZKI 269

szkl. masło roztopione 10 g.  sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka drożdże świeże 40 g.  jaja 2 szt.  żółtko jaja rozbełtane pestki dyni do obsypania bułek Farsz duże pieczarki 6 szt. cebula 1 szt. masło 2 łyżki sól i pieprz do smaku mozzarella w kostce około 60 g.  serek topiony w plasterkach 4 plastry ketchup kotlin

Kuchnia Paulettes
Orientalna fasolka szparagowa 134

Fasolka w takim wydaniu to ciekawa, zaskakująca alternatywa dla tradycyjnej wersji z podsmażoną bułką tartą. To prosty i szybki sposób, aby przyrządzić oryginalne, lekkie danie, które świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy, kolacja lub przystawka. Teraz kiedy sezon na fasolkę w pełni, nie zapomnijcie o niej podczas zakupów w warzywniaku i koniecznie przetestujcie ten przepis, a ja życzę

Fitsweet.me
Japońskie zupy OYAKATA w nowej odsłonie 196

jajko, podsmażoną cebulkę oraz połowę posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i formujemy małe kulki. Jeśli jajka byłoby zbyt dużo w stosunku do mięsa możemy dorzucić trochę bułki tartej. Na patelnię, na której smażyliśmy cebulę dodajemy ponownie odrobinę oliwy i  obsmażamy  kulki mięsne na złoty kolor. W międzyczasie kroimy marchewkę w kostkę. Na talerz przekładamy makaron

Kolizje Smaków
Chlebak – jaki wybrać, by sprawdził się w kuchennym wnętrzu? 117

Pieczywo smakuje najlepiej, gdy jest świeżo kupione, jeszcze ciepłe i pachnące. Taki smakowity bochenek, rogalik czy bułka znikają bardzo szybko. Innym razem kupujemy z kolei nieco większy zapas, by nie musieć codziennie biegać do piekarni. Każde pieczywo ma jednak określony termin przydatności do spożycia. Zarówno białe, jak i ciemne pieczywo może przetrwać nieco dłużej, jeśli […] Artykuł Chlebak – jaki

PysiaGotuje.pl
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 214

Różnią się od większości pasztetów mniej jednorodną strukturą, przez co świetnie spełniają się w roli dania głównego. Oprócz warzyw i dużej ilości orzechów mogą zawierać zboża (często pod postacią bułki tartej) lub strączki, zwłaszcza soczewicę. Traficie również na przepisy z dodatkiem jajek bądź sera, grzybów czy suszonych owoców. Tym jednak, co łączy wszystkie niemięsne pieczenie są zioła i przyprawy, nadające

Even Better Food
Pasztet z suszonymi grzybami i żurawiną 195

dodać żółtka, żurawinę, odciśnięte kajzerki i ubitą pianę z białek. W razie gdyby masa prze dodaniem białek była sucha, podlać ją wywarem z mięsa. Keksówki nasmarować tłuszczem i wysypać bułką lub kaszą manną. Nałożyć mięso do keksówek. Piec w 180 stopniach ok 1h - aż góra się zrumieni. 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasztet-z-suszonymi-grzybami-i-zurawina/ MieszamWGarnku Artykuł Pasztet z suszonymi grzybami i żurawiną pochodzi

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania