bułki - 33426 przepisów (strona:1456/2229)

Szybkie ciasto z rabarbarem 269

dodać olej i jaja. Wytrzepać wszystko porządnie i wlać do suchych składników. Wymieszać. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.  Blachę ( nie za dużą) wysmarować masłem i posypać bułką, wylać ciasto i poukładać na wierzch kawałki rabarbaru. Piec w 170 -180 °C  przez 35 minut, do suchego patyczka. SMACZNEGO .CMOK

Pasje Jolki
Klopsy zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym 173

Polecam to danie, podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pure ziemniaczanym. Przygotowanie klopsów – do mięsa mielonego dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, majeranek, vegetę, słodką paprykę i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować duże klopsy, w środek każdego włożyć jedną pieczarkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki, rozrzucić na dnie żaroodpornego naczynia. Na marchewkach rozłożyć klopsy

Kuchnia Pokoleń
Fougasse z oliwkami. 185

Fougasse to francuski odpowiednik włoskiego chlebka foccacia. Wypiek ten jest charakterystyczny oczywiście dla Prowansji, jednak w różnych wersjach można spotkać także w innych częściach kraju. Bułki mają kształt liścia i stanowią bardzo smaczny dodatek do innego prowansalskiego dania o nazwie ratatouille. Moje fougasse piekłam z dodatkiem ziół prowansalskich oraz czarnych oliwek. Można też stosować inne dodatki takie, jak sól gruboziarnistą

zadanie-gotowanie
Sernikobrownie z galaretką i truskawkami 554

ognia, ostudzić. Cały czas miksując lub mieszając rózgą dodawać po 1 jajku. Na koniec dodać mąkę i mleko, wymieszać. Spód i boki tortownicy (24 cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać brownie i piec ok 15 minut w 180 stopniach. Sernik: Gdy brownie się piecze ucieramy w misce wszystkie składniki na sernik tylko do połączenia. Wylać na podpieczone

Smakołyki Asi
Drożdżówki z serem i rodzynkami . 194

rogi złożyć do środka i nałożyć ser. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.  Przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika bułki posmarować mlekiem. Piec  w temperaturze 180/190 stopni na złoty kolor około 15/20 minut. Cukier puder mieszamy z wodą lub mlekiem ma mieć konsystencję gęstej śmietany i lukrujemy bułeczki. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kotlety mielone z indyka z cukinią 211

Wszak jeszcze sezon na nią trwa!)- w sam raz! 😊 Około 8 sztuk: * pierś z indyka- 300 g * starta cukinia- 130 g (pół średniej) * jajko- 1 szt. * cebula- 1 mała * bułka tarta- 4 czubate łyżki * sól, papryka czerwona- po 1 łyżeczce * pieprz- 1/2 łyżeczki * olej rzepakowy- 1 łyżeczka + do smażenia Na 1 łyżeczce oleju zeszklić drobniutko posiekaną cebulę. Pierś z indyka

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto jogurtowe z czekoladą i wiśniami (szybkie i tanie) 148

naprzemiennie olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Na końcu wmieszać aromat i posiekaną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki należy przełożyć masę. Na wierzchu ułożyć owoce. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec (do tzw. "suchego patyczka") około 50 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe

Di gotuje
Drożdżowe ciasto z jagodami na noc z lodówki 256

grudek mąki, nie jest wymagane tu długie mieszanie . Ciasto wyjdzie dość rzadkie - nie przejmować się, takie ma być! Na koniec wmieszać delikatnie świeże jagody.   Keksówkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i wylać do niej ciasto.  Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec około 40 minut - czas pieczenia mocno zależy od specyfiki posiadanego piekarnika, najlepiej stan upieczenia sprawdzać

Grunt to przepis!
Jogurtowe ptasie mleczko z truskawkami na kakaowym biszkopcie 322

żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiać przez sitko i dodawać po łyżce do masy jajecznej. Mieszając już bardzo delikatnie. Dno blaszki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Blaszka o wymiarach 20 x 25 cm. Biszkopt thermomix nałożyć motyle, dodać żółtka i trochę cukru, ubijać 1 minuta, obroty 3,5 wylać żółtka, umyć

Kuchnia Pokoleń
Marmurkowa babka z truskawkami 192

pasek i owijam jak cukierka. Końce sklejam, i górę też. Chodzi o to żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia i nie przykleiło się do formy. Formę smaruję masłem, wysypuję bułka tartą, i układam roladę sklejonym do góry. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Na wierzchu układam połówki truskawek. Kruszonka: Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zarabiam palcami. Na końcu dodaję

wesoła kuchnia
Placek drożdżowy bez wyrabiania. 162

dodajemy lekko podgrzane mleko i olej. Całość zasypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny (nie mieszać). Po 2 godzinach składniki mieszamy i wykładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na ciasto kładziemy umyty owoc. W osobnej misce ugniatamy ze sobą masło, cukier i mąkę tworząc kruszonkę. Posypujemy nią wcześniej ułożony owoc. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

Magia jedzenia.
Biszkopt z budyniem i truskawkami 239

cukier i cukier waniliowy, ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.  Formę o średnicy 24cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy ciasto i pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Studzimy. Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Zdejmujemy z gazu, czekamy, aż odrobinę wystygnie. Na biszkopt

Czerwona Porzeczka
Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką 195

laski wanilii czarna porzeczka Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Naleśniki: Płatki kukurydziane wsypać do foliowego woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta (mają wyglądać jak gruba bułka tarta). Następnie dodać przesianą mąkę, jajko, mleko, olej i syrop klonowy. Zmiksować. Rozgrzać patelnie teflonową i wlać porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło warstwą dno. Smażyć

Oryginalny smak
Zielone kopytka ze szpinakiem 167

czym jeść kopytka szpinakowe ? Najlepiej smakują z rozgrzanym na patelni masłem. Możecie podać je także z dowolnym sosem, a nawet w wersji na słodko, z cukrem, zrumienioną tartą bułką i truskawkami. PRZEPIS NA ZIELONE KOPYTKA ZE SZPINAKIEM Składniki na zielone kopytka: 350 g ugotowanych ziemniaków 100 g liści szpinaku 1 ząbek czosnku 1 jajko około 200 g mąki pszennej

kolorowotorcikowo
Kluski na parze. 184

Kluski na parze, to drożdżowe bułki gotowane na parze. Mają różne nazwy np.buchty, parowce, pampuchy. Można je jeść na słodko lub na słono. U nas tym razem na słodko bo z sosem truskawkowym. Pyszne są też z sosem pieczeniowym i mięskiem :) Nie zależnie z czym podacie, zawsze będą smakować znakomicie :) Zachęcam Was do zrobienia takich klusek, tym bardziej, że zaczyna

Agusiowe smakołyki