bułki - 33426 przepisów (strona:1455/2229)

Leczo z młodej cukini. 143

cukinia będzie all dente taka na ząb nie może zbytnio się rozpadać bo powstanie ciapka.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku solą lub pieprzem. Leczo można podawać z bułką lu ziemniakami. Proporcje możecie oczywiście zmniejszyć. Smacznego :) Asia

Sama słodycz i szczypta chili
Shoarma drobiowa (z udek kurczaka) 497

Shoarma drobiowa to pomysł na szybkie przygotowanie mięsa drobiowego, które idealnie sprawdzi się do nadziana bułki, podania z ryżem bądź samodzielnie z dużą ilością warzyw. Udka przygotowane w poniższy sposób będą lekko pikantne i orientalne w smaku. Polecam przygotować :) Składniki na 2-3 porcje: około 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 łyżeczka masła klarowanego 2 ząbki czosnku

Ugotować
Fit salatka z kalafiora 156

Również i w naszej kuchni w tym czasie, zdecydowanie sięgamy po zimne dania. Dzisiaj na stole króluje kalafior. Większość z nas przygotowuje go na ciepło, polanego masłem z tartą bułką, ale na zimno w postaci sałatki jest równie przepyszny i znacznie mniej obciążający dla naszego układu trawiennego. Porcja tej sałatki to jedynie 60 kcal! A jest naprawdę ogromna i sycąca

Kuchnia od dwojga
Udzik po żydowsku (Udko po żydowsku) 214

pęczek 20 posypania 21 przygotujcie 22 wcześniej 23 rękaw 24 mięso 25 po pracy 26 piekarnik 27 włóżcie 28 zamkniętym 29 rozetnijcie 30 przypiekła 31 sałatką 32 bułką 33 ziemniakami Artykuł Udzik po żydowsku (Udko po żydowsku) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
CIASTO "ANANASEK" 386

łyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut.  Moja rada: zawsze biszkopt po upieczeniu, jeszcze gorący i oczywiście

Zrób to smacznie
Bułeczki śniadaniowe z masłem truskawkowym 177

wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy. Przykrywamy ręczniczkiem kuchennym, pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, na około 45 minut, aż się zetkną.  Wyrośnięte bułki smarujemy przygotowanym jajkiem, pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC.  Masło truskawkowe Składniki: - 5 truskawek - 100 g masła Optima Omega 3 - 2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Truskawki dokładnie miksujemy

Kulinarne życie
Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami 450

wszystko się połączy nie wyciągając łyżki podczas mieszania - najlepiej mieszać w jedną stronę!  Gotową masę przełóż na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piecz ok. 35 minut w temp. 160 stopni. Wykonanie masy: Przygotuj 500ml mleka. Odlej 3/4 szklanki. Resztę zagotuj. Do szklanki wsyp 2 budynie i dobrze wymieszaj. Jeśli masz budynie

Mania Wypiekania
Domowe burgery drobiowe 315

Czasem nachodzi mnie ochota na domowy fast food 🙂 Przedstawiam przepis na drobiowe burgery. Najlepsze oczywiście z samodzielnie upieczoną bułką (przepis tutaj). Burgery można smażyć na patelni lub piec na grillu

Bullio
Ciasto drożdżowe 361

wyrośnięcia. --> Po tym czasie ciasto wyjmujemy, przekładamy na blat i ponownie wyrabiamy przez chwilę. Przekładamy do keksówki ( o wymiarach około 12 x 33 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Formę przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. --> Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

Marta Gotuje
Schab z serem korycińskim i pomidorami 163

było ? A był to schab zapiekany z serem korycińskim z chia i pomidorkami koktajlowymi. Schab podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i fasolką szparagową polaną masłem z bułką tartą. Ser jaki wykorzystałam to ser z wytwórni Agnieszki i Marcina Bielec . Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sałatka kalafiorowa z pomidorem 299

można zjeść tylko na dwa sposoby: gotowanego z bułeczką przysmażoną na masełku lub w zupie, tak zazwyczaj robiła go mama;) Warzywo to jednak zasługiwało na szersze zastosowanie niż z bułką tartą na maśle J Smak takiej sałatki poznałam zdecydowanie za późno, jest bardzo smaczna, kolorowa i dość sycąca z kukurydzą Bonduelle smakuje wyjątkowo! Składniki: ½ kalafiora 3 jajka 20 dag świeżego

Wanilia i Kardamon
CHLEBEK TRUSKAWKOWY 154

dokładnie wymieszać. Potem dodać posiekane orzechy włoskie - wymieszać robotem. Na koniec dodać pokrojone truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą.  Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Wystudzony chlebek posypać cukrem pudrem Diamant. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej : "Cukier z głową

Ciastka - domowe słodkości
Fasolka szparagowa z czosnkowo cytrynową nutą 217

wolno jej spożywać na surowo, ponieważ zawiera fazynę – toksyczne białko roślinne (toksalbuminę), które zostaje zneutralizowane dopiero podczas gotowania. Najbardziej popularne połączenie, to ugotowana fasolka polana masłem z bułką tartą. Dla jej wielbicieli… i nie tylko – przepis mojej Mamy – fasolka szparagowa z czosnkowo cytrynową nutą. Składniki: - ok. 800 g żółtej fasolki szparagowej - 2 duże ząbki czosnku - olej lub oliwa

mojewypiekiinietylko
Bruschetta z blanszowanym bobem 193

Pełnia wiosennego hedonizmu i tylko 15 minut roboty! Bruschetta to przekąska (antipasti) z Włoch. To nie tylko dobrze znana grzanka z pomidorami. Bruschetta to po prostu grzanka – z chleba, bułki, opieczona na ogniu, grillu, posmarowana lub skropiona oliwą i natarta świeżym czosnkiem. Takie grzanki jedli robotnicy na plantacjach pomidorów i oliwek (we Włoszech w dalszym ciągu uważa się, że najlepsza

Karo in the Kitchen
Zawartość łyżki i łyżczki 226

Podane poniżej wartości odnoszą się do płaskiej łyżki lub łyżeczki. Są to oczywiście wartości przybliżone ze względu na wielkość i głębokość łyżki lub łyżeczki. Produkt Łyżka stołowa Łyżeczka Bułka tarta 6g 3g Cukier 15g 6g Cukier puder 9g 4g Cynamon mielony 5g 2g Kakao 25g 13g Masło 12g 6g Mąka

AleTorcik