bułki - 33926 przepisów (strona:1455/2262)

Czekoladowa tarta z wiśniami 240

ciasta - 300g wiśni Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy szybko, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.  Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Wałkujemy ciasto najlepiej między foliami żeby się nie przyklejało do wałka i łatwej wyłożyło do foremki. Układamy na wysmarowanej formie, wyrównujemy boki, nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy

Wypieki Rene
PIERNIK Z BAKALIAMI 199

kakao i za pomocą miksera dokładnie wymieszać na jednolita masę. Na koniec dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25 x 33 wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu piernik odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto.Na koniec posypać posikaną

Ciastka - domowe słodkości
Zapiekanka Ziemniaczana Z Klopsikami 222

mozzarelli natka pietruszki łyżeczka masła do wysmarowania formy Klopsiki: około 200 g mięsa mielonego z szynki 1 żółtko  2 czubate łyżki pokruszonych krakersów np. paprykowych lub cebulowych lub bułki tartej sól, pieprz, kurkuma do smaku szczypta domowego warzywka suszonego olej/oliwa do smażenia Sos śmietanowo jajeczny: 1/2 szkl śmietanki 30 % 1 jajko łyżka sera żółtego startego na tarce 1. Ziemniaki

Gotowanie...to proste !
Krem Romanesco 198

polskiej kuchni już od dawna. Każdy chyba miał z nim styczność, zwłaszcza kiedy pojawiał się latem taki świeżutki i Mama podawała go na obiad tylko w towarzystwie masełka z bułką tartą. Macie takie wspomnienia...? Dziś możemy spotkać to warzywo w kilku kolorach i kształtach, a przygotowane z nich potrawy w niczym nie przypominają tych z przed jeszcze kilku

Kuchnia w czekoladzie
Maakouda, marokańskie placki ziemniaczane 291

Całkiem inne niż nasze placki ziemniaczane, te marokańskie są pyszne, mięciutkie, robione z gotowanych ziemniaków. Mają chrupiącą skórkę a tylko wnętrze mięciutkie. Marokańczycy upychają te placki w bułki razem z jakąś sałatką i zajadają bez obaw że przytyją. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Maakouda czytaj makuda . Maakuda, marokańskie placki ziemniaczane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sernik. 244

wsypać budyń i wlać roztopione masło. Wszystko razem zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki, odrywać po kawałku i wykleić blaszkę. Na ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 50-60 minut

Agusiowe smakołyki
Kotlety mielone pieczone z warzywami – Angie gotuje odc. 12 276

grubej panierce i podawane najczęściej z ziemniaczanym puree i buraczkami. Jednak nie u mnie. Zobaczcie jak wyglądają moje kotlety mielone. Do kotletów mielonych wybieram drobiowe, indycze mięso. Nie używam bułki tartej, a zamieniam ją na świeżo mielone siemię lniane. Do środka kotletów wkładam warzywny farsz z serem feta. Całość piekę w piekarniku zamiast smażyć na patelni. Upieczone bez tłuszczu kotlety

Dietolog
Murzynek z powidłami i orzechami 335

wymieszane suche składniki, oraz mleko i olej. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać powidła i orzechy i jeszcze chwilę ucierać do połączenia składników. Formę  (ok. 36x24) wysmarować masłem i obsypać bułką lub wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wylać do formy i piec ok 50-60 minut (do suchego patyczka)  w temperaturze 180*C. Polewa: 4 łyżki masła 4 łyżki cuktu

The Sweet Damsel
Chińskie bułeczki na parze BAOZI 包子 324

porcji, spłaszczyć dłońmi i lekko rozwałkować brzegi pozostawiając środek placka grubszy. Nałożyć porcję nadzienia i zawinąć bułeczkę, składając krawędź w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aż bułka zostanie zamknięta. Nałożyć bułeczki na kawałki papieru do pieczenia i ułożyć na bambusowym parowcu. Odstawić na kilka minut, aż powiększą swoją objętość. Parować przez 20-25 minut w zależności od wielkości bułeczek

Pieguskowa Kuchnia
Ziti penne z salsiccia, pieczarkami i szpinakiem 510

ricotta 30 g parmezanu 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 200 g świeżego szpinaku sól i czarny pieprz do smaku Dodatkowo wióry parmezanu grzanki z bułki Obierz cebulę i czosnek, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż przez 4 minuty. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój ją w plasterki. Dodaj

codojedzenia
Oszukany piernik toruński przełożony masą z orzechów włoskich i laskowych 231

masy dodaj sodę. Mąkę przesiej z przyprawami, dodaj masę miodową oraz żółtka. Wymieszaj masę dokładnie a następnie wmieszaj w nią białka. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz piernik w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut. Wystudź ciasto na kratce.  Orzechy podgotuj z masłem, miodem i Amaretto. Zmiksuj za pomocą malaksera na niezbyt

Mango Papaja
Babka mocno cytrynowa 190

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 cytryny Na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Formę o wymiarach 35 x 11 cm dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórki i wycisnąć sok. (Sok z 1,5 cytryny, będzie potrzebny do babki, sok z pozostałej połówki zostanie wykorzystany do lukru). Nagrzać

My sweet a life
Zebra 170

łyżki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Przygotowanie Ciasto: Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Całą formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 st.  Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Cienką strużką wlewać najpierw oranżadę, a później olej, cały czas mieszając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem

My sweet a life
Ciasto na maślance 202

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jabłka Dodatkowo: galaretka brzoskwiniowa Przygotowanie: Spód formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Całość wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 st. Jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Margarynę ucierać z cukrami do uzyskania puszystej masy. Dodawać do masy po jednym żółtku

My sweet a life
Murzynek 186

będzie wmieszać białka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W dwóch partiach przelać do kakaowej masy i delikatnie wmieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.  Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec 40 - 60 min do tzw. suchego patyczka", w zależności od wielkości formy. (Przy formach o małych wymiarach czas pieczenia

My sweet a life