Keks - babka nadziana bakaliami 207koniec dodaję mąkę i bakalie. Masę mieszam, jest bardzo gęsta. Ciasto przekładam do keksówki (30 cm) można ją wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Piekę 1 godzinę w 180 st C. Na zimny keks wylewam lukier cytrynowy i wykładam posiekane orzechy
Takie tam pichcenie
Zimowa zupa krem z dyni, słodkich ziemniaków i papryki. Rozgrzewająca i aromatyczna. 194Bardzo aromatyczny krem o przepięknym pomarańczowym kolorze. Osoby z którymi podzieliłam się zupą uznały, że rewelacja. Nawet moja roczna dziewczynka jadła z zapałem maczając bułkę w zupie. Składniki 3 papryki (żółta, 2 czerwone) średniej wielkości dynia piżmowa duży słodki ziemniak 2 łyżki oleju rzepakowego cebula 2 ząbki czosnku 150ml śmietany 12% sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, imbir, papryka słodka
wysmienity
Królewska szarlotka 270cukier waniliowy. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta. Krótko miksujemy. Dodajemy olej. krótko miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy. ?Pieczemy do 35-40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte
Ciasta z tradycjami
Ryba po grecku 180wiem, że ta ryba po grecku zwyczajnie by się zmarnowała. Lubię ją za to bez okazji. Ciepłą na obiad, zimną na kolację. Rybę można zapanierować w jajku i bułce, można tylko obtoczyć w mące. Można podawać ją w większych kawałkach lub rozdrobnić i wymieszać z jarzynami. I jeszcze jedno. W tej potrawie równie ważne jak jarzyny i ryb jest
bistro mama
Barszczyk czerwony z uszkami 323patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i grzyby. Smażyć na średnim ogniu do czasu aż cały płyn wyparuje. W razie konieczności można dodać do farszu 1-2 łyżeczki bułki tartej aby nie był zbyt wodnisty. Farsz przyprawić do smaku i ostudzić. Ciasto: Do większej miski przesiać 2 szkl mąki, dodać olej i wlewać gorącą wodę, mieszając łyżką aby się
Smakołyki Asi
Najlepsze przekąski na Imprezę! 1797Muffinki z porem i kiełbasą Bułeczki ze szczypiorkiem Drożdżowe pierożki z kiełbasą Calzone Caprese Frytki z batatów Spring rolls Spring rolls z mięsem mielonym Klopsiki z cukinii Bułki z pieczarkami Tarte Flambee Tarte Flabee z pomidorami Drożdżowe bułeczki z szynką i serem Pierożki z ciasta francuskiego z czerwonym pesto Pierożki z ciasta francuskiego z serem camembert (adsbygoogle
Delusional Trine
Domek z piernika + szablon do pobrania 326gęściejszy lukier musimy dać odpowiednio więcej pudru. Kolory uzyskałam dzięki dosłownie szczyptom barwników spożywczych. Na dekorację choinki użyłam gotowego lukru z torebki i jadalnego mchu (odrobiny pietruszki zmiksowanej z bułką tartą), który miałam z obiadu i stwierdziłam, że będzie całkiem fajnie wyglądał oraz kolorowych perełek. Na końcu całość oprószyłam cukrem pudrem. Więcej zdjęć domku już niebawem zamieszczę na FP Kuchni
Kuchnia w czekoladzie
Biszkoptowa krówka. 206cukier, a następnie żółtka z miodem. Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Tak przygotowane ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut. Składniki na masę: 1 litr mleka 5 łyżek cukru 1 żółtko 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Agusiowe smakołyki
śląskie makówki 193ogniu około 15 minut. Dodać miód i cukier, gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, wsypać posiekane bakalie (trochę odłożyć do dekoracji) i wymieszać. Na dnie pucharków ułożyć po kromce bułki i nałożyć rzadką masę makową. tak samo układać kolejne warstwy. Wierzch ozdobić bakaliami. Wstawić do lodówki żeby kromki wsiąknęły mleko. Najlepiej podawać następnego dnia po przygotowaniu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mazurek a’la Twix 275chciały się połączyć to dodajemy śmietanę 12%. Gotowe ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę do tart wcześniej wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Ciasto w formie kujemy widelcem oraz wykładamy grochem lub fasolą, aby nie wyrosło mocno. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Po 15 minutach zdejmujemy groch lub fasolę z ciasta
Ciasta z tradycjami
Murzynek pełen wiśni 250Miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Na koniec dodajemy do masy wystudzony, gładki dżem. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Ciasta z tradycjami
Łabędzi puch 3127ściągamy papier i przekrawamy na pół. Kajzerki moczymy w dwóch szklankach mleka. Następnie rozgniatamy je widelcem, dodajemy wiórka kokosowe i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy namoczone bułki z kokosem i gotujemy przez 5 min. Masę kokosowo- bułkową odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas masę należy pomieszać. Masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy masę kokosowo- bułkową. Dolny
kulinarne odsłony pati