bułki - 33926 przepisów (strona:1453/2262)

Kluski, kopytka-praktyczne porady 221

zmielić. Do sera dodać jajka i mąkę. Wymieszać . Uformować wałek. Pokroić na cienkie małe kluseczki. Wodę zagotować z olejem i solą. Wrzucać kluski. Gotować do wypłynięcia. Odcedzić. Podawać z bułką tartą i cukrem. Podstawowe ciasto na pyzy drożdżowe: Składniki: 250 g mąki 100 ml mleka 15 g drożdży 2 jajka 2 łyżki masła Drożdże rozkruszyć z połową letniego mleka

Ciasta z tradycjami
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 236

zmienić. Tak oto jest mój pierwszy domowy śledź w zalewie octowej. Wyszedł pyszny, mniej octowy niż sklepowy, a już na pewno dużo zdrowszy. Tamte ryby są panierowane w bułce tartej, moje śledzie obtoczyłam tylko w mące kukurydzianej (w ten sposób smażę wszystkie ryby). Składniki: - 1000-1200g surowych śledzi zielonych, atlantyckich - sól, - mąka kukurydziana - olej do smażenia (u mnie bezzapachowy

Smaczne Zdrowe
Tort makowy 288

miksując tylko do połączenia się składników. Wszystkie skłądniki suche wymieszać ze sobą w misce i dodać do ubitych jajek. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec około 40-45 minut do efektu tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy na kratkę

Pieguskowa Kuchnia
Babka pomarańczowa 255

szklanki soku z pomarańczy (z ok. 1 pomarańczy) skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Ciasto: Formę o wymiarach 35 x 11 cm (keksówkę) dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.  Masło utrzeć z cukrami. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku. Następnie w masę wmieszać  mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy

My sweet a life
Czekoladowe ciasto z masą z pianek marshmallow 227

wmieszać do masy czekoladowej. Sodę wymieszać z mlekiem i dodać do ciasta. Na koniec dodać rodzynki i migdały, ponownie wymieszać. Pieczenie – formę okrągłą formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. następnie wlać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 C przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić ciasto. Zanim położycie krem, ciasto musi całkowicie ostygnąć. Wykonanie pianki

Kuchnia Pokoleń
Parówki z szynki w cieście 286

dogi domowe układamy na blachę i przykrywamy na 30 minut żeby podrosły, potem smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami lub nie, można też lekko z góry  ponacinać żeby bułki nie pękały byle gdzie i  aby nie dostały dziwnych kształtów w piecu. Pieczemy 15 minut w rozgrzanym do 200 st.C piekarniku, w funkcji ustawienia góra/dół. Po upieczeniu

chleba naszego
Ciasto kakaowe z cukinią i kremem mascarpone 236

miksera wymieszać wszystko na gładką masę. Wszystkie składniki muszą się połączyć. Pieczenie – formę o wymiarach 23 cm x 30 wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Jak po wyjęciu patyczka z ciasta patyczek jest suchy – ciasto jest gotowe. Po upieczeniu

Kuchnia Pokoleń
Piernik ze śliwkami 521

soli na sztywną pianę. Bardzo delikatnie wmieszać ją do masy.  Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 50 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy

Opowieści z piekarnika
Kokosowy pudding z tapioki z imbirem i trawą cytrynową 220

łyżki syropu klonowego Dekoracja: 1 łyżka grubej tapioki wiórki kokosowe Przygotowanie: Miseczki kukurydziane: Płatki kukurydziane przełożyć do woreczka foliowego i rozgnieść wałkiem do ciasta. Mają mieć konsystencję grubej bułki tartej. Przełożyć do miseczki i dodać resztę składników. Dokładnie wyrobić dłonią. Foremki do babeczek wyłożyć folią spożywczą i wylepić przygotowaną masą. Schłodzić. Pudding z tapioki: Trawę cytrynową obrać, odciąć część

Oryginalny smak
Grzyby panierowane 326

Składniki: suszone kapelusze grzybów leśnych 1 jajko sól, pieprz mąka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Kapelusze grzybów ugotować w zupie grzybowej lub barszczu, wyciągnąć, ostudzić i w razie potrzeby … Czytaj dalej Grzyby panierowane

czarrna od kuchni
Kociołek imprezowy z kurczakiem, pieczarkami i uszakami 257

goście częstowali się sami. Ważne żeby było to danie pełne smaku i gorące. Dodatek grzybów zawsze dobrze współgra ze smakiem mięsa , a w gęstym sosie można maczać sobie kawałki bułki lub polać nim ryż, makaron czy ziemniaki. Takie jedzenie jest pyszne! Taką porcją pysznego, rozgrzewającego gulaszu z kurczaka i grzybów nakarmicie przynajmniej kilka osób ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy! 780

tarce jarzynowej. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy. Dolewamy wolnym strumieniem olej, cały czas mieszając. Dodajemy marchewkę i bakalie. Masę przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Polewa W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem i śmietaną, cały czas mieszając. Smarujemy polewą ciasto po ostygnięciu. Możemy wierzch dowolnie przybrać bakaliami

Mieszam w Garnku
Mój Wilgotny Piernik Z Powidłami 187

sodą. 3. Następnie dodajemy mleko wraz z roztopionym masłem z miodem, kakao, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Mieszamy i przekładamy do dwóch foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą po równo. Pieczemy w piekarniku elektrycznym w 180 stop przez około 1 h. W piekarniku gazowym w 200 stop przez około 50-60 min. Gotowy piernik przekrajemy na dwie

Gotowanie...to proste !
Skorzonera w naleśnikach 188

Południowej. Uprawiana jako warzywo jadalne- Francja, Holandia, Belgia, Niemcy. Zbiór od października do kwietnia. Po ugotowaniu podobna do szparagów troszkę. Można podać z ziemniaczanymi placuszkami. Też jak szparagi z bułką tartą.  Składniki 1 kg skorzonery 2 łyżki mąki 2 łyżki octu Sos : cytryna 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka ostrej musztardy 3 łyżki śmietany 2 żółtka sól

R'n'G Kitchen
Paszteciki z grzybami i barszczyk czysty 646

ciasta francuskiego 500 g grzybów świeżych lub mrożonych pół cebuli olej do smażenia sól pieprz majeranek estragon 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Grzyby mielimy np przy pomocy robota razem z cebulą. W głębokiej patelni dusimy grzyby bez przykrycia aż odparuj cały płyn , doprawiamy do smaku i studzimy. Dodajemy jajko i bułę tartą , mieszamy. Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy całe

Gotowanie jest łatwe