bulka - 3613 przepisów (strona:93/241)

Pulled pork – wolnopieczona, szarpana wieprzowina 282

podaje się najczęściej w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty i korniszonów. Można podać ją na talerzu wraz z puree ziemniaczanym i wspomnianymi dodatkami lecz znacznie popularniejsza jest podawana w bułce. Tak więc można zaryzykować, że to tańsza wersja hamburgera. Tańsza – nie znaczy gorsza. Nam kanapki z taką wieprzowiną smakują bardzo. Szczególnie mężowi, który dopomina się powtórki. Pulled Pork(...)podgrzanego sosu BBQ – można kupić gotowy, ale polecam go zrobić samodzielnie. Tak przygotowane mięso podajemy z surówką z czerwonej kapusty (np. taką ) i korniszonami. Gdy podajemy całość w bułce hamburgerowej – podpiekamy ją i smarujemy musztardą. Sos barbecue (BBQ): W rondelku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę posiekaną w kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy przez

Poezja smaku
Kotlety drobiowe pod pierzynką 2167

suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem- 4 plastry    http://www.ser-korycinski.pl/ cebula - 1 szt  pieczarki - 35 dag  tłuszcz  mąka - 3 łyżki  jajko - 2 szt  bułka tarta do panierki  PRZYGOTOWANIE  Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na 4 porcje.  Każdy filet posypać przyprawą do kurczaka.  Panierować filety w mące, zanurzać(...)roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, obtaczać w tartej bułce. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć z pieczarkami na tłuszczu, doprawić solą i pieprzem.  Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.  Następnie nałożyć pieczarki i na każdym filecie plaster sera korycińskiego, przykryć pokrywką, dosmażyć na wolnym ogniu, do rozpuszczenia sera.  Podawać

Kuchnia Danusi
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 192

przyszedł DZIEŃ OLŚNIENIA! - PO CO??? Po co gotować coś, potem to siekać, mieszać z innym pomielonym czymś i górą przypraw, taplać to wszystko w jajku, toczyć w tartej bułce a potem jeszcze smażyć i niby takie to zdrowe wegetariańskie jeść??! Przecież taki brokuł czy inna pieczarka nie ma już żadnej wartości odżywczej!! Nie lepiej ugotować brokuła i PO PROSTU(...)uładzone wilgotnymi rękami tak Te kotlety nigdy nie rozpadły mi się nie patelni, nic z nich nie opada w czasie smażenia a naprawdę nie dosypuję do nich żadnej mąki, bułki, nie lepię siemieniem ani innym glutem, wszystko tak, jak napisałam. Gotowe kotlety rzucam na DOBRZE ROZGRZANY olej, rumienię chwilkę z każdej strony (BEZ PRZYKRYWANIA PATELNI OCZYWIŚCIE), ściągam delikatnie łyżką

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU 312

cebula 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 posiekanego pęczka pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Następnie zalewam(...)zimną wodą, zostawiam do wystudzenia, obieram. Marchew i pietruszkę obieram, ścieram na grubych oczkach. Wrzucam do miski wraz z cebulą, czosnkiem, pietruszką. Dodaję bułkę tartą, olej, orzechy i sos sojowy oraz przyprawy. Musi powstać zwarta, ale niezbyt sucha, lepka masa. Jajka obklejam powstałą masą warzywną dokładnie dociskając. Jest to dość niewdzięczne zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję do zsuwania się, jednak

W kuchni Karmel-itki
Crème brûlée 183

elektrycznej maszynki do mielenia. Odkąd stałam się jej posiadaczką, czyli wiele lat temu, przestałam kupować mielone mięso. Oprócz tego mielę z jej pomocą suche bułki, bo wtedy mam pewność, że to bułka a nie resztki chleba. I w zasadzie to są dwa moje najbardziej ulubione urządzenia. Oprócz tego mam sporo innych (np. elektrycznego grilla, sokowirówkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babka ucierana w polewie kakaowej 187

polewę czekoladową: 100 g masła lub margaryny 6 łyżek  cukru pudru 3 łyżki wody 4 łyżki kakao Dodatkowo do smarowania foremki Tłuszcz (masło lub margaryna) 2 łyżki bułki tartej. Sposób wykonania: Żurawinę namoczyć  1 godzinę w wodzie. Masło lub margarynę odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, tak aby była w temperaturze pokojowej a następnie utrzeć z ½ szklanki cukru(...)następnie dodać do gotowego ciasta i dokładnie wszystko wymieszać, dodać również namoczoną żurawinę. Dużą foremkę na babkę wysmarować masłem ( ja rozpuszczam odrobinę i smaruję pędzelkiem)  i podsypać bułką tartą, wlać gotowe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona. Jeżeli po nakłuciu babki patyczek będzie suchy

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto ze śliwkami i migdałami 145

margaryny 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 250 g cukru 75 zmielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Tłuszcz do wysmarowania tortownicy 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo do dekoracji Płatki migdałowe i 2 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy, nie przerywając ucierania(...)wcześniej usunięte więc nie ma potrzeby ich nawet rozmrażać wcześniej. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem ( Dobrze jest rozpuścić odrobinę masła lub margaryny i wysmarować tortownicę pędzelkiem) a następnie posypać bułką tartą. Gotowe ciasto wlać do przygotowanej tortownicy. Na wierzch poukładać śliwki przecięciem do góry i posypać całość płatkami migdałowymi. Całość wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 18o stopni

Na słodko lub wytrawnie
Placek drożdżowy - wykorzystanie dużej ilości białek 175

oleju szczypta soli dodatkowo: 600 – 700 g świeżych lub mrożonych owoców, dałam mrożone śliwki i porzeczki ( nie ma potrzeby rozmrażania) 100 g płatków migdałowych tłuszcz to wysmarowania blachy i bułka tarta do posypania. Sposób wykonania: Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je rozkruszyć, połowę ciepłego mleka 2 łyżki cukru i odrobinę mąki i odstawić na kilkanaście minut do momentu(...)pomocą miksera bo początkowo zrobi się dość rzadkie, ale z upływem czasu po około 5 minutach będzie miało odpowiednią konsystencję. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy, przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godziny do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Przed włożeniem do piekarnika ułożyć na cieście owoce i posypać migdałami. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka z bezą kokosową 134

cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych. Dodatkowo Tłuszcz do wysmarowania blachy 1 – 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Gotowe ciasto rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej(...)bułką do pieczenia formy. Boki wyrównać. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika, żeby się podpiekło 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i pokroić w dosyć cienkie paski. Przełożyć do rondelka, dodać cukry i cynamon. Całość dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu do momentu aż jabłka się rozpadną. Przygotować bezę kokosową: Białka ubić

Na słodko lub wytrawnie
DROŻDŻÓWKI Z JABŁKIEM 112

roztopionego masła szczypta soli kruszonka: 200g mąki 100g cukru 50g masła ponadto: 2 duże jabłka   4 śliwki węgierki 2 łyżki cukru brązowego cynamon, kardamon, imbir bułka tarta A jak to zrobić:     Drożdże rozkruszyć w misce dodać po łyżce cukru i mąki, zalać 1/4 szklanki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na 15 - 20 minut, żeby drożdże zaczęły "pracować(...)oprószoną mąką stolnicę i lekko wyrobić.   Formować okrągłe bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.   W bułeczkach zrobić duże wgłębienie, nasypać na dno bułki tartej i nałożyć owoce.  Drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać zagniecioną z podanych składników kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 - 30 minut

Kuchnia w opałach
Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes 1659

farsz: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 cebula, pokrojona w kostkę 150 g sera gouda, startego na tarce sól, pieprz bułka tarta 1 duże jajko rozbełtane z 2 łyżkami wody Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki, do powstania jednolitego ciasta i usmaż 6 cienkich naleśników. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju(...)jeżeli to konieczne. Rozłóż naleśniki na stole i wyłóż na środek każdego przygotowany farsz. Złóż jak na zdjęciu, ewentualnie zabezpieczając brzegi wykałaczkami. Zanurz krokiety w jajku, następnie obtocz w bułce i usmaż na patelni do ładnego zarumienienia panierki. Podawaj gorące z ulubioną sałatką. Polecam! English version Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes (6 crepes) Ingredients for crepes: 1 1/2 cups

karmelowy
Domowy McRoyal jak z McDonald's 393

miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy nieduże kuleczki, a następnie lekko je spłaszczamy i przekładamy na papier do pieczenia. Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo(...)mięso, następnie drugi plaster sera, ogórek (ok. 2 plasterki), cebulę. Górną część bułeczki smarujemy od wewnątrz ok. łyżeczką ketchupu oraz musztardy i przykrywamy całość. Tak samo postępujemy z resztą bułek tworząc apetyczne domowe McRoyal'e.   Moje posty

Słodka Strona
Tarta z jabłkami pod śmietanowo – bananową kołderką 177

łyżeczki cynamonu, 1 żółtko, 1 całe jajko, 1 duży dojrzały banan, 40 g cukru pudru, 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej, 50 ml śmietanki 30%, ponadto: masło do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, cukier puder, 2 łyżki migdałów na wierzch tarty. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, żółtko i sól. Całość siekamy nożem do połączenia(...)dodajemy czekoladę, sok z małej mandarynki i zagniatamy ciasto. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.   Formę do pieczenia smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Piekarnik nastawiamy na 200 ° C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy

Moniki Smakołyki
Roladki z kurczaka po włosku 293

pomidory z zalewy olejowej (całe lub połówki) 4 płaskie łyżki startego sera Grana Padano  świeże oregano (można zastąpić suszonym) czosnek granulowany sól, pieprz do smaku 1 jajko mąka, bułka tarta do panierowania olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz i rozbij dość cienko. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym świeżym (ew. suszonym(...)odsączonego z zalewy suszonego pomidora a następnie zwiń w rulon. Oba końca każdej roladki delikatnie wciśnij do środka Roladki opanieruj w mące, przyprawionym solą i pieprzem rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na niewielkim ogniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.  Zamiast panierować i smażyć, możesz przygotować te roladki na parze

Ze smakiem i z pasją
Drobiowe roladki ze szpinakowym nadzieniem, serowane z wody lub z patelni:) 227

Drobiowe roladki ze szpinakiem S kładniki: 1 podwójny filet z kurczaka 200 g szpinaku 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz,  opcjonalnie: olej, jajko i bułka tarta do panierki Szpinak poddusić na rozgrzanej patelni na maśle, dodać rozdrobnione ząbki czosnku i sól, wystudzić. Filety zemleć. Ubić pianę z 2 białek, dodać do zmielonego mięsa wraz(...)wyrobić na jednolitą masę.  Wariant I /z patelni Z mięsa formować płaskie placuszki, na środek nakładać przestudzony szpinak, boki zawijać tworząc pulpety. Standardowo panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej smażąc na rozgrzanym tłuszczu. Wariant II / z wody Rozwinąć folię spożywczą, skropić ją wodą (rolada ładniej nam odejdzie po ugotowaniu), całość mięsnej masy   rozłożyć cienko w formie prostokąta

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania