bulka - 3613 przepisów (strona:85/241)

mielone zrazy z łopatki z kapustą kiszoną i pieczarkami... 177

Składniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1 szklanka, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, boczek parzony 10 plastrów, ogórek kiszony 1 duży, cebula 2 sztuki, musztarda delikatesowa 5 łyżeczki, pieczarki 10 sztuk, kapusta kiszona 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szkanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, majeranek(...)łyżka, woda 1/2 szklanki mieloną łopatkę dobrze wyrobić z kucharkiem, pieprzem jajkiem, tartą bułką, wodą na zwartą masę zrobić placek z mięsa i posmarować musztardą, nałożyć plasterek boczku, kawałek kiszonego ogórka, kawałek cebuli nakryć drugim plackiem i zlepić dokładnie, zraz mielony owinąć boczkiem na patelni na oleju zrumienić z każdej strony i przekładać na talerz do garnka przelać tłuszcz

W Mojej Kuchni Lubię
Mini tarty z owocami leśnymi 242

rozmrożeniu daje lepszy efekt estetyczny. Składniki : 1 paczka mixu na tarte ( kruche ciasto ), 200 gr owoców leśnych , masło do smarowania foremek,  25 g cukry  3 łyżeczki  bułka tarta, 1 łyżka mąki,  jajko do smarowania Przygotowanie   Kruche ciasto przygotowujemy  i wkładamy  do lodówki na około jedną godzinę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik(...)ciasta wałkujemy i wycinamy kółka przy pomocy np. miseczki większej niż otwory w naszej foremce do muffin. Smarujemy je masłem i  posypujemy bułką tartą, wykładamy w otworach nasze krążki  z ciasta. Owoce mieszamy z 1 łyżką mąki i cukrem, następnie wysypujemy je do naszych  tart . Pozostałą część ciasta wałkujemy i wycinamy paski którymi ozdobimy wierzch naszych mini

cookpl
Szybki kurczak z warzywami (z mrożonki) 350

bardzo dobre ;)   Składniki:  drobne mrożone warzywa, np. sałatka meksykańska (typowe warzywa na patelnie są za duże i trudne dłużej się gotuje) filet z kurczaka przyprawa do kurczaka bułka tarta masło/margaryna trochę oleju do smażenia Wykonanie: Gotujemy ryż/kaszę/makaron. W tym czasie wstawiamy też lekko osoloną wodę na warzywa. Kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy przyprawą(...)smażymy na patelni. Gdy warzywa się ugotują wylewamy wodę i dodajemy ok. 2 łyżek bułki tartej i ok. 1,5 łyżki margaryny. Wszystko mieszamy, dodajemy kurczaka. Smacznego

W kuchni bez szafek
kotlety mielone w plastrach boczku parzonego... 169

Składniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, cebula podsmażona 1 duża, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 3/4 szklanki, woda 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, boczek parzony 6 plastrów/duże, olej rzepakowy 6 łyżek mięso mielone z łopatki dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkiem, tartą bułką, pieprzem mielonym, wodą zimną, wystudzoną cebulą podsmażoną

W Mojej Kuchni Lubię
4 proste przepisy na pstrąga z grilla 180

grilla. Farsz ze szpinaku dodaje dużo smaku i pomaga przekształcić tego pstrąga z grilla w kompletny posiłek. Składniki: 4 całe świeże pstrągi, oczyszczone 2 szklanki posiekanego szpinaku 1 ¼ szklanki bułki tartej 1 szklanka białego wina ¼ szklanki wytrawnego Sherry ¼ szklanki oliwy z oliwek ¼ szklanki oleju arachidowego ¼ szklanki poszatkowanej cebuli ¼ szklanki chudego mleka 2 łyżeczki masła 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soku(...)cytryny 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Cebulę podgrzać na oliwie aż zmięknie. Dodać sherry i dobrze wymieszać. Dodać szpinak i olej arachidowy. Całość gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać bułkę tartą, mleko i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Pstrągi dobrze umyć i osuszyć. Do każdego pstrąga dać ¼ wcześniej przygotowanego farszu. Pstrągi odłożyć na bok. W międzyczasie rozgrzać grilla

naRuszcie
Łosoś w chrupiącej panierce 207

Soczysty i delikatny łosoś w chrupiącej panierce z bułki tartej i mielonego lnu.     Składniki: -filet z łososia bez skóry -bułka tarta z lnem -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -2 jajka -olej do smażenia Łososia kroimy na porcje. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Jajka roztrzepujemy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Łososia panierujemy w panierce, jajku i ponownie w panierce

Maminek kulinarny
Tort makowy 172

ciasto. Składniki  na biszkopt makowy 800 g  suchego maku  czubata łyżka skórki pomarańczowej  5-6 drobniutko posiekanych daktyli 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 20 g czystej wódki 150 g cukru pudru(...)przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski.Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować,   połączyć z makiem..Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą, skórkę pomarańczową, daktyle i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując  łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia

Gosia gotuje
Kotlety ryżowe z sosem szparagowo-czosnkowym 163

łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku 1/4 szklanki pokrojonego świeżego lubczyku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry sól i pieprz czarny do smaku bułka tarta olej do smażenia Sos: 1 szklanka gęstego jogurtu 3 łyżki  majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki tymianku 5  główek(...)ugotować do miękkości, przestudzić. Dodać do ryżu cała pokrojoną drobniutko zieleninę, czosnek przeciśnięty przez praskę i jajka.Wymieszać, doprawić sola pieprzem , majerankiem i curry. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron po około 3 minuty ( kotlety powinny się zarumienić ). Sos... Jogurt połączyć z majonezem, dodać  sok z cytryny, pokrojone drobniutko główki szparagów

Gosia gotuje
Zupa cebulowa z grzankami 188

Składniki: 4 duże cebule 4 łyżki oleju tymianek  1 liść laurowy 1 litr bulionu warzywnego 100 g białego wina półłwytrawnego sól i pieprz do maku 4 kromki bułki wrocławskiej 4 plastry ostrego sera żółtego  Sposób przygotowania : Cebulę smażymy na oleju, dodajemy tymianek i liście laurowe. Następnie dolewamy bulion i wino, gotujemy przez około(...)Kromki bułki obkładamy serem i kroimy w kostkę. Wkładamy do piekarnika nagrznego na 180 stopni, aż będą chrupiące.   Zupę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z grznkami i tymiankiem... Smacznego

Gosia gotuje
Brukselka gotowana w mleku 320

zapachu, a samo warzywo jest delikatne i świetnie się nadaje jako ciepła, przekąska, czy składnik zimnej sałatki. Składniki: 1 kg brukselki 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki masła 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru kilka gałązek szczypiorku kilka listków bazylii Przygotowanie: Brukselkę przebrać, umyć i wrzucić do garnka. Zalać wodę, tak aby zakrywała warzywo. Dodać mleko, cukier(...)sól. Gotować na małym ogniu około 25 minut . Podawać z bułką tartą  i masłem, posypaną pokrojonym szczypiorkiem i bazylią. Smacznego

Gosia gotuje
Tort makowy z masą budyniową 143

Dzisiaj zapraszam na tort z puszystą masą budyniową. Składniki  na biszkopt: 600 g  suchego maku 200 g  orzechów włoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 30 g likieru pomarańczowego 120 g cukru(...)młynku na proszek. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować,  połączyć z makiem i orzechami. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując  łyżką, nie miksować.  Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia

Gosia gotuje
Śledzie smażone 144

Składniki: 6 świeżych wypatroszonych śledzi 3 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Śledzie umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz. Rybę obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju. Proste, klasyczne i smaczne danie

O kuchni z uczuciem
Naleśniki z parówką i serem 163

przedstawiam jeden z najlepszych parówkowych przepisów. Składniki: Ciasto: -szklanka mleka -100 g mąki pszennej (trochę ponad pół szklanki) -jajko -sól -tłuszcz do smażenia Farsz: -parówki -żółty ser Panierka: -jajko -bułka tarta Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy, najlepiej mikserem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Z podanych składników(...)jeden dwa plastry (albo dajemy trochę startego, ale komu by się chciało trzeć). Zawijamy naleśniki jak rolady. Tak przygotowane obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnie. Często obracamy żeby się nie przypaliło. Naleśnik jest gotowy gdy jest złoty z każdej strony. Naleśniki z parówkami i żółtym serem są naprawdę pysznym i sycącym

Tanie przepisy studenckie

Proponowane wyszukiwania