drobiowej z cieciorką i warzywami. Składniki: -1/2 kg wątróbki drobiowej -filet z piersi kurczaka -puszka cieciorki -suszone pomidory -cebula -2 marchewki -papryka -natka pietruszki -3 jajka -bułka tarta -przyprawa do mięs -słodka papryka, sól, pieprz -olej Wątróbkę przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Kurczaka drobno kroimy(...)olejem, zdejmujemy i studzimy a następnie kroimy na drobno. Do kurczaka dodajemy 2/3 suszonych pomidorów, wątróbkę, jajka, pokrojoną natkę pietruszki, rozgniecioną cieciorkę, 3-4 łyżki bułki tartej, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Na patelni z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką porcje masy, formując kotleciki. Smażymy na rumiano z obu stron. Kotlety zdejmujemy
Maminek kulinarnywykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego boczku 3 jajka 2 cebule 3 łyżki bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku olej Wykonanie: Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, sól
Walijskie Pichceniecałe jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 750g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych) 2 duże cebule 3-4 łyżki masła 2 białka 4 łyżki bułki tartej dodatkowo: jedno rozbełtane jajko Ze składników na ciasto zagniatam gładką, jednolitą masę. Siekam masło z mąką, rozcieram do konsystencji mokrego piasku, dodaję resztę i zagniatam kulę, którą owijam folią spożywczą(...)Cebule obieram, siekam dość drobno i szklę na maśle. Dodaję grzyby i duszę do miękkości, do rozpadu składników. Studzę. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Grzyby mieszam z bułką tartą, dodaję delikatnie pianę z białek. Odstawiam. Foremki do muffinek natłuszczam, wylepiam ciastem, nakłuwam i obciążam np. fasolą. Wstawiam do piekarnika i podpiekam przez 10 minut w 200 stopniach. Następnie
W kuchni Karmel-itkinawet tym, którzy zazwyczaj kaszą gryczaną gardzą ;) Wystarczy na obiad dla 4 głodnych osób...Kotleciki z jajek i kaszy gryczanejSkładniki:7 ugotowanych jajek3 cebule2 woreczki kaszy gryczanej troszkę bułki tartejsólpieprzpieprz ziołowysuszony koperekolej do smażeniaPrzygotowanie:Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać, pokroić.Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć.Kaszę gryczaną ugotować wg instrukcji umieszczonej na opakowaniu;) Przestudzić. Jajka i cebulkę(...)wrzucić do blendera, dodać przyprawy i suszony koperek. Blendować aż do uzyskania jednolitej masy ;)Do masy jajecznej dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszać.Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Można podawać z sosem grzybowym lub solo... a to już jest kwestia smaku
Lawendowe Niebosuszone a miejsce podgrzybków zajmują prawdziwki.SKŁADNIKI (na ok 80 szt.)Cisto25 dkg mąki1 żółtkook 300 ml letniej wody łyżeczka oliwyszczypta soliFarsz30 dkg grzybów (u mnie mrożone podgrzybki)cebulałyżka bułki tartej łyżka masłasól i pieprz do smaku Zaczyna od przygotowania ciasta. Do miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, żółtko i oliwę - wszystkie składniki zarabiam widelcem. Następnie dodaję małymi porcjami wodę(...)maszynce do mięsa. Cebulę drobno siekam i podsmażam około 3 minut na maśle. Do podsmażonej cebuli dodaję zmielone grzyby i razem podsmażam do momentu odparowania płynu. Następnie dodaję bułkę tartą i dosmaczam solą i pieprzem.Ciasto rozwałkowuję na podsypanej desce (najlepiej na sylikonowej podkładce ponieważ nie wymaga obfitego podsypywania) bardzo cienko. Wykrawam małe kółeczka. Na każde kółeczko nakładam farsz i sklejam
Magiczna kuchnia DariiTomka :)Pomysł wziął się z prawie pustej lodówki. Niewiele w niej bylo oprócz jajek.Na dwie całkiem spore frittaty i jedną mini-mini dla dziecka zużyłam:6 jajek2 łyżki bułki tartej3/4 żóltej paprykicebulęsalami (ok. 10 plastrów pokrojonych na plastry)dwa szparagi z zalewydwa pomidoryser camembertsól, pieprz, papryka2 łyzeczki maslaUbilam jajka (tzn. robot ubił) na puszysta pianę, w międyczasie poddusiałm cebulkę(...)papryką na patelni, żeby nie były zbyt trwarde. Dodałam do masy jajecznej bułkę tartą, cebulkę i paprykę, sół i pieprz. Rozgrzalam dwie patelnie, roztopiłam po lyżeczce masła, wylalam ubite jajka z częścią składników. Pozostałe, tzn. salami, pomidory w kawałkach, szparagi i camembert rozlożyłam na wierzchu.Patelnie stały na średnio rozgranej płycie z omletami ok. 7-10 min.Było dużo, pysznie
bistro mamanasza masa będzie już gotowa formujemy kotleciki na wzór kotletów mielonych. (można sobie pomóc mocząc lekko dłonie w zimnej wodzie). Gdy nasz kotlecik będzie gotowy obtaczamy go w bułce tartej i kładziemy go na rozgrzany wcześniej olej. Smacznego
Kuchnia moimi oczamipieczenia1 łyżka cukru pudruMasa serowa:1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego100 g masła250 g cukru pudru7 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego1 op. cukru waniliowego1 łyżka bułki tartejstarta skórka z jednej cytrynypół szklanki namoczonych w wodzie rodzynekWYKONANIEMargarynę z mąką i proszkiem siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło.Masa(...)wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą. Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego. Pieczemy w 170 st. przez około 1,5 godz. Sernik zostawiamy w lekko uchylonym
W kuchennym oknie EwySKŁADNIKI:1 średnia cukinia1 jajko1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki bułki tartejŚwieży koperekok. 70 ml mlekaSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, posiekany koperek, mąkę, bułkę tartą, mleko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Aby nie straciły swojej chrupkości, układamy usmażone placuszki na papierowym ręczniku, który pochłonie zbędny
kulinarnyJaCzas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:1 kg jabłek250 g masła350 g mąki pszennej100 g cukru1 jajko100 g cukru pudrusólcynamon2 łyżki skrobi ziemniaczanej1 łyżka bułki tartejPRZYGOTOWANIE musu jabłkowego:Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę. Zasypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Smażymy na małym ogniu. Gdy jabłka zmiękną redukujemy mus do gęstej konsystencji(...)dodając 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i 1 łyżkę bułki tartej. Gęsty mus jabłkowy odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się do przygotowania kruchego ciasta.PRZYGOTOWANIE ciasta:Do miski wkładamy 200 g pokrojonego masła, dodajemy 300 g mąki, 100 g cukru, szczyptę soli i wbijamy jedno jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i zagniatamy. Ciasto wyrabiamy w kulę i wykładamy na stolnicę
kulinarnyJaśrodku placki ziemniaczane.Czas przygotowania: 30 minPorcja dla 4 osób (ok. 20 placków)Koszt przygotowania: 6,00 złSKŁADNIKI:300-400 g puree ziemniaczanego1 czerwona cebula4 łyżki mąki pszennej2 łyżki bułki tartej1 jajko1 szklanka mlekasól, pieprzolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Puree ziemniaczane przekładamy do miski. Dodajemy 1 jajko i posiekaną w kostkę cebulę. Dosypujemy 4 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki bułki tartej. Dolewamy
kulinarnyJapomocą ubijaczki lub widelca łączymy ze sobą składniki, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE sałatki:W pierwszej kolejności panierujemy pokrojony w plastry ser camembert w jajku i bułce tartej. Zalecam podwójna panierkę. Ser smażymy na oleju z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Usmażony układamy na ręczniku papierowym. Następnie delikatnie podsmażamy na oliwie szynkę szwarcwaldzką. Na talerzu układamy liście
kulinarnyJaśrednie boczniaki5 pomidorków koktajlowychpłatki z sera grana padanonatka pietruszki1/2 szklanki mlekabułka tartamix sałat (dębowa, rzymska, rukola)oliwa truflowaPRZYGOTOWANIE:Boczniaki myjemy i osuszamy. Zanurzamy w mleku i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.Na talerzu układamy umyte i porwane sałaty. Dodajemy pokrojone pomidorki i wcześniej usmażone boczniaki. Wszystko polewamy
kulinarnyJazłSKŁADNIKI do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym:500 g mielonego mięsa wieprzowego1/2 czerwonej papryki1/2 zielonej papryki1/2 żółtej papryki1 jajko1 cebula1 puszka pomidorów rozdrobnionych3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki bułki tartej3 łyżki mąkigarść świeżych liści bazylii2 szklanki wody1 łyżeczka pieprzu ziołowego2 łyżeczki papryki słodkiej mielonejsóloliwaSKŁADNIKI na puree ziemniaczane:10 średnich ziemniaków1 łyżka masła2 łyżki śmietany 18%szczypta gałki muszkatołowejsólPRZYGOTOWANIE pulpetów:Do miski(...)przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz ziołowy i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy dłonią na jednolitą masę. Z mięsnej masy wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące.Pulpeciki smażymy na oliwie, aż się delikatnie zarumienią. Usmażone odstawiamy na bok.Paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku z dodatkiem oliwy i mielonej papryki czerwonej
kulinarnyJa