bulka - 3613 przepisów (strona:102/241)

Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 233

same gołąbki duszą się krótko. Składniki:około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa,1 szklanka suchego białego ryżu,1 jajko,1 mała sucha bułka,1 łyżka musztardy francuskiej,1 czubata łyżeczka imbiru mielonego,sól, pieprz świeżo zmielony,1 łyżka majeranku,pół szklanki zimnej wody,oraz1 większa młoda kapusta.Kapustę obrać z wierzchnich(...)ściąć ostrym nożem środkowy nerw, który jest łykowaty.Ryż ugotować na sypko, powinien być prawie miękki, wystudzić. Mięso opłukać i zmielić. Dodać do mięsa namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy, musztardę i wodę. Woda nada soczystości mięsu. Dobrze wyrobić masę mięsną. Na końcu dodać ryż i wymieszać.Na liście nakładać masę i zwijać jak krokiety. Układać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kanapka z marynowanym w jogurcie greckim grilowanym kurczakiem 217

daje pyszne kanapki, przy tej się chowa... :-) Tak pyszna i ten kurczak soczysty, zamarynowany w jogurcie greckim z przyprawami... Mmmm po prostu niebo w gębie :-)Składniki:2 bułki (ja użyłam ciemnego pieczywa z ziarnami)1 pierś z kurczaka2 łyżki jogurtu greckiego1 ogórek kiszony1 pomidor1 mała cebula2 płaskie łyżki majonezu1 płaska łyżka ketchupucurrysól, piperzvegetazioła (np. prowansalskie)Wykonanie:Kurczaka kroimy(...)łączymy ketchup z majonezem.Bułki przekrawamy na dwie połowy. Kładziemy pomidora, ogórka i cebulę. Na to wszystko kładziemy kurczaka i polewamy sosem majonezowo-ketchupowym. Następnie wszystko przykrywamy drugą połową bułki.Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Polvorones de chocolate 187

Polworony, w wersji orzechowej, już piekłem. Teraz prezentuję wersję jednocześnie bardziej i mniej klasyczną. Bardziej klasyczna, bo z migdałami. Mniej klasyczna, bo z czekoladowe (tzn. z

Grahamka, weka i kajzerka
Roladki z szynki 217

smażonego mięsa to polecam roladki z szynki. Nadziewane pieczarkami i cukinią, podajemy na obiad lub do chleba. Składniki:500 g szynki wieprzowej2 cebule2-3 ząbki czosnkumała cukiniakilka pieczarekmąka bułka tartajajkoolej sól, pieprz, majeranek, rozmarynCebule, czosnek i cukinie obieramy, szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku.  Mięso kroimy na kotlety. Z pół kilograma szynki wykroimy 4 spore(...)były jak największe i cienkie. Każdy kotlet solimy, nakładamy po łyżce podsmażonych warzyw i zawijamy. Panierujemy jak kotlety, czyli obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym jajku i posypujemy bułką tartą. Wkładamy na rozgrzany olej, smażymy przez chwilę na średnim ogniu i delikatnie przekręcamy. Roladki mają być podsmażone z każdej strony (nie tylko od góry i od dołu

prawdziwe jedzenie
Bułeczki drożdżowe 166

grubośćok. 0,5 cm i wykrawamy krążki.   Nakładamy twaróg, na środek śliweczkę, zbieramy brzegi krążka i gotowa bułeczkawędruje na blaszkę aż do wyczerpania produktów.      Bułki na blaszce muszą być w dość dużych odstępach, ponieważ w międzyczasie jeszcze urosną.  Piec nagrzewamy do temperatury 180 st.C.Bułki smarujemy jajkiem i do pieca na ok. 15 minut

Maminek kulinarny
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami 172

ępnie dolewamy olej i resztę mleka.Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.   Smażymy naleśniki.Nakładamy farsz i formujemy krokiety.Gotowe do obsmażania.   Krokiety możemy panierować w jajku i bułce tartej, ale lepsze są panierowane w rozrzedzonym cieście naleśnikowym i bułce tartej.Tak spanierowane układamy na patelni z roztopionym masłem i obsmażamy z obu stron.Obsmażone gotowe są do jedzenia.Nadmiar możemy

Maminek kulinarny
Karczek składany z farszem 164

wydaniu, ale tak smaczny, że mniam mniam... :)Składniki:-ok. 1 kg karkówki-ok. 1/2 kg mięsa mielonego-4 pieczarki-3 cebule-3 marchewki-2 duże ząbki czosnku-1 czerstwa bułka-1 jajko-sól, pieprz, przyprawa barbecue, olej   Karkówkę kroimy w plastry a czosnek w drobną kosteczkę.   Plastry mięsa rozbijamy dłonią, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem(...)pieczarki kroimy w drobną kosteczkę.Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę.Dodajemy pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i smażymy do odparowania sosu.Studzimy.   Do mielonego mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, jajko i podsmażone pieczarki.Wyrabiamy masę, przyprawiając do smaku barbecue i solą.   Na plaster karkówki nakładamy farsz, składamy na pół a brzegi spinamy wykałaczką.   Marchewkę kroimy

Maminek kulinarny
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 183

piersi kurczaka-20 dkg fasolki szparagowej-1/2 czerwonej papryki-1 marchewka-1 jajko-1 łyżka maki pszennej-2 łyżki mleka-sól, pieprz, przyprawa warzywna-olej do smażenia-bułka tarta   Filety kroimy na płaty.   Delikatnie rozbijamy przez folie spożywczą.   Przyprawiamy sola i pieprzem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw.   Paprykę kroimy(...)marchewkę i paski papryki.   Zwijamy w rulony i spinamy wykałaczkami.   Roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, odrobinę warzywka i dokładnie mieszamy.Moczymy roladki w jajku, panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.Smażymy na niewielkim ogniu, kilka razy obracając aż do zrumienienia.   Idealnym dodatkiem jest pomidor z cebulą oraz sos czosnkowy.Smacznego

Maminek kulinarny
Schabowe sakiewki z kaszą gryczaną 208

Składniki:-ok. 10 plastrów schabu-10 dkg kaszy gryczanej-5 dkg masła-2 jajka-2 ząbki czosnku-2 czubate łyżki mąki-1/4 szklanki mleka-sól, pieprz, warzywko-bułka tarta-olej do smażenia   Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy.Przyprawiamy solą i pieprzem.   Kaszę gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę(...)kosteczkę masła.   Zbieramy brzegi mięsa i związujemy mocną nicią.   Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mleko. Doprawiamy warzywkiem.Sakiewki moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej.   Sakiewki wkładamy do głębokiego, rozgrzanego oleju i smażymy do zrumienienia.   Przekładamy na papierowy ręcznik.Usuwamy nitki.   Podajemy z dowolną surówką a kaszę mamy

Maminek kulinarny
Rurki z mięsem 143

obiad, bo rurki smakują również na zimno.   Składniki na farsz:-2 ćwiartki z kurczaka-ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej-2-3 marchewki-ząbek czosnku-czerstwa bułka-2 jajka-susz warzywny, sól, pieprz   Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego gotujemy jak na rosół.   Gdy jest miękkie wyjmujemy(...)cukrem i wymieszane z wodą.Zagniatamy ciasto.   Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.    Mięso, marchew, czosnek i odciśniętą, namoczoną bułkę mielimy.Dodajemy jajka i przyprawy do smaku.Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć zdecydowany smak.   Ciasto dzielimy na dwie części.Rozwałkowujemy na cienkie placki.Tniemy długie pasy o szerokości

Maminek kulinarny
Placuszki z kalafiora 202

Propozycja na smaczny obiad bez mięsa.   Składniki:-kalafior-por-marchewka-susz warzywny-3-4 jajka-czerstwa bułka-łyżka majonezu-2 łyżki mąki ziemniaczanej-sól, pieprz, czosnek granulowany-olej do smażenia   Do garnka z wodą dodajemy susz warzywny i sól, ewentualnie natkę pietruszki.   Kalafiora dzielimy na części i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą(...)minut.   Drobniutko kroimy pora.    Odławiamy kalafior i marchew, odsączamy i studzimy.   Marchew i kalafiora kroimy na drobno.   Namoczoną i odciśniętą bułkę mieszamy z jajkami.Dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy, dodajemy majonez i mąkę ziemniaczaną,doprawiamy do smaku i mieszamy.   Placuszki układamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu strondo

Maminek kulinarny
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 147

Składniki:-10-12 skrzydełek z kurczaka ( można je zastąpić podudziami )-5 średnich cebul-marchew-200 ml koncentratu pomidorowego-2 łyżki miodu-1/4 szklanki wody-sól, pieprz, majeranek-bułka tarta-olej do smażenia   Skrzydełka gotujemy, jak na rosół.   Cebulę kroimy w ćwierćplasterki, marchew tarkujemy na grubych oczkach.   Ugotowane skrzydełka odławiamy z rosołu, studzimy, odcinamy(...)lotkii posypujemy majerankiem.   Obtaczamy tylko w bułce tartej i układamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju.Smażymy z obu stron do zrumienienia.   Skrzydełka zdejmujemy a na patelnię wrzucamy cebulę, marchew i smażymydo zeszklenia. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy miód i smażymy na niewielkim ogniu 2-3 minuty.   Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, mieszamy

Maminek kulinarny
Krokiety z kapustą i grzybami 168

Składniki:Farsz:300g kapusty kiszonej200g grzybów leśnych2 cebulesól, pieprz1 łyżeczka cukru2 łyżki masłaNaleśniki:200g mąki3 jajka1,5 szklanki mleka szczypta solioliwa do smażeniaPanierka:bułka tartajajkoPrzygotowanie:Naleśniki: Składniki na ciasto zmiksować. Na patelnię teflonową wlewamy kilka kropel oliwy, rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron. Z podanych składników wychodzi 10-12 naleśników.Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości około(...)grzybów dodajemy ugotowaną, odcedzoną kapustę. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.Na każdym naleśniku wykładamy cienką warstwę farszu i zwijamy krokiety.Każdy krokiet namaczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dużej ilości oleju z każdej strony na złocisto-brązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło, jako dodatek

Smakowity Blog Kulinarny
Dietetyczna pieczeń z mielonego mięsa drobiowego z serową niespodzianką - polpettone di pollo con ripieno di formaggio 276

Dzisiaj polecam dietetyczną a co najważniejsze pyszną pieczeń z piersi kurczaka. Zamiast najczęściej stosowanej bułki moczonej w mleku lub bułki tartej  używam płatków owsianych błyskawicznych, które wspomagają odchudzanie,dają uczucie sytości oraz oczyszczają przewód pokarmowy. W tej wersji zaprezentowałam pieczeń z nadzieniem w środku,  ale można z niego zrezygnować i w ten sposób zmniejszyć ilość kalorii

zielonacukinka
Kotlety schabowe 181

mózgów" rozpętanej przeze mnie i przez mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe z frytkami i ogóreczkami z pikantnej zalewy. Potrzebne nam:- 4 kotlety ze schabu- jajko- bułka tarta- pieprz, sól, czosnek w pudrze i zioła prowansalskie- frytki- ogórki w zalewie słodko - pikantne- tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie: Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron i zostawić na pół(...)godziny. W międzyczasie wstawić frytki do piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozgrzać tłuszcz na patelni, rozkłócić jajko, zamoczyć kotlety i obtoczyć w bułce. Smażyć na rumiano. Podawać z frytkami i ogórkami z zalewy

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania