bulka - 3613 przepisów (strona:89/241)

Chrupiące parówki. 122

Gorące śniadanie czy kolacja to dobra rzecz szczególnie w chłodne dni, proponuję CHRUPIĄCE PARÓWKI szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo dobre.  SKŁADNIKI: 6 cienkich parówek 2 jajka bułka tarta, płatki kukurydziane 2-3 łyżki masła klarowanego lub oliwy czosnek, pieprz mąka, vegeta, może kamis- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem?? WYKONANIE: jajka i wszystkie przyprawy wraz z mąką mieszamy(...)otrzymania lekkiego ciasta parówkę zanużamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce wraz ze zmiażdżonymi płatkami smażymy najlepiej na maśle klarowanym na złoty kolor i gotowe

Kuchnia Beaty
Wiosenny obiad. 121

wtedy czas na lekki wiosenny obiad. Pewnie u wielu z Was gości taki obiad na stole, nie ma w nim nic wyjątkowego, ale chce zdradzić Wam sekret chrupiącej bułki z masełkiem do młodej smacznej fasolki i sposób na pyszną mizerię. Aby bułka tarta była chrupiąca smażymy ją na patelni najpierw bez dodatku tłuszczu, aż do oczekiwanego zrumienienia. Masło dodajemy chwilę

Kuchnia Beaty
Dorsz w chrupiącej panierce. 139

mięsko tej rybki. Najczęściej przygotowuję ją w chrupiącej panierce, choć bardzo lubię również z grilla i gotowanego z warzywami. SKŁADNIKI: filet z dorsza 2 garście płatków kukurydzianych 4 garście bułki tartej cytryna 2 jajka, 2-3 łyżki mąki sól, pieprz, papryka ostra, vegeta WYKONANIE: filet pociąć na kawałki, posypać solą i pieprzem, skropić cytryną, włożyć do lodówki(...)przygotować panierkę: płatki kukurydziane rozwałkowujemy na drobno, dodajemy bułkę i przyprawy, jajko trzeba rozkłócić i dobrze wymieszać z mąką, na patelni rozpuszczamy masło klarowane- 1 łyżkę, rybę zanużamy w cieście, panierujemy i smażymy na wolnym ogniu

Kuchnia Beaty
Knedle ze śliwkami. 130

żeby śliwką nie wypłynęła  W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, do wrzątku wkładamy knedle, gotujemy 8-10min. od wypłynięcia, w tym czasie na patelnię wsypujemy bułkę tartą rumienimy, dodajemy masło i około 1 łyżki cukru(wg. uznania) ugotowane knedle przesmażamy z bułką i gotowe

Kuchnia Beaty
Schabowy z parmezanem i ulubionymi dodatkami. 114

mięsa, spulchnia je!) ciasto: 3-5 gr. parmezanu startego na drobnych oczkach 2 jajka ulubione przyprawy papryka pocięta w cienkie paski lub kostkę 2-3 łyżki mąki   bułka tarta masło klarowane WYKONANIE: z podanych składników przygotowujemy ciasto, w cieście maczamy ubite schabowe, następnie  obtaczamy bułką tartą i smażymy na maśle klarowanym i małym ogniu na złocisty kolor

Kuchnia Beaty
Ryby smażone w zalewie octowej. 183

moim stole wigilijnym to właśnie te ryby. Zazwyczaj kupuję mintaja amerykańskiego- jest mało oblodzony , dość gruby i bardzo smaczny. SKŁADNIKI: 1kg. mintaja amerykańskiego 3 jajka 3- 4 łyżki mąki bułka tarta przyprawa do ryb sól, pieprz ZALEWA: 1 szklanka octu 10 proc.  4 szklanki wody 3 średnie cebule pokrojone w piórka, 5 liści laurowych  1/2 łyżeczki soli(...)łyżki cukru WYKONANIE: rybę kroimy na kawałki osuszamy papierowym ręcznikiem, jajka, mąkę, przyprawy łączymy i dokładnie mieszamy (powstaje lekkie ciasto) rybę maczamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce i smażymy na klarowanym maśle zalewę zagotować, przestudzić, letnią zalać ryby SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Polędwiczki z dorsza. 182

polędwiczki z dorsza w panierce. Do tego ziemniaczki "księżnej", surówka z kiszonej kapusty i królewski obiad gotowy. SKŁADNIKI: 60 dag. polędwiczek z dorsza 2 jajka 1-2 łyżki mąki bułka tarta 1-2 łyżki oliwy z oliwek kilka kropel limonki, przyprawy: vegeta, sól, pieprz, przyprawa kamis- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, WYKONANIE: rozmrożone polędwiczki osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy(...)kropli na kawałek) sokiem z limonki, spryskujemy oliwą z oliwek i odstawiamy na 2 godz. następnie z jajka, , mąki oraz przypraw, przygotowujemy rzadkie ciasto, maczamy kawałki dorsza, obtaczamy w bułce i smażymy na lekkim ogniu na klarowanym maśle

Kuchnia Beaty
Klops z jajkiem 214

mięsa     sól     pieprz     2 cebule     1 jajko     2 ząbki czosnku     2 łyżki bułki tartej     2 łyżki startego sera cheddar     4 jajka ugotowane na twardo     około 10 cienkich plastrów wędzonego boczku Przygotowanie:    Cebulę(...)kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, bułkę tartą i łączymy składniki (ja robię to dłonią). Na końcu dorzucamy wystudzoną cebulę i starty ser i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy plastry boczku obok siebie tak aby wystawały poza keksówkę

Amatorka kuchenna
Strucla orzechowa 168

Składniki na masę orzechową :        400g mielonych orzechów (ja dałam kilka migdałów, żurawiny,  którą zmieliłam )        1/3 szklanki bułki tartej        1 łyżka masła czekoladowego        1/4 szklanki gorącego mleka        3 łyżki rumu(...)szklanki cukru        2 białka Przygotowanie:         Zmielone orzechy, masło czekoladowe, bułkę tartą wymieszać z rumem. Dodać gorące mleko - wymieszać. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier. Białka dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.         Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt ( około

Amatorka kuchenna
Krokiety nadziewane serem, szynką, pieczarkami i ogórkiem kiszonym 193

serca (ewentualnie ser pokrojony w paski, ale łatwiej jest zwinąć naleśnik w krokiet, jeśli ser będzie w plastrach), 1/2 plasterka szynki 1/2 ogórka kiszonego pokrojonego w słupki Panierka: mąka bułka tarta 1 jajko Usmażyć naleśniki według własnego przepisu Pieczarki pokroić w kostkę Szynkę pokroić w paski Rozgrzać na patelni odrobinę oleju i podsmażyć pieczarki i szynkę Ogórek przekroić wzdłuż(...)muszą się stykać), a następnie powoli zwijając go od siebie tworząc płaski rulon Tak przygotowane krokiety należy najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej - podsmażyć na tej patelni, na której były podsmażane na samym początku pieczarki z szynką  Tak naprawdę ilość składników to sprawa indywidualna. Ja na przykład lubię gdy jest dużo żółtego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Serek cammembert w panierce 139

Uwielbiam! :) Bardzo proste w przygotowaniu danie i zajmujące naprawdę niewiele czasu. Składniki: 2 serki cammembert dżem lub sok malinowy ew. dżem żurawinowy 1 jajko bułka tarta sól pieprz Rozbić jajko, przyprawić solą i pieprzem Serki obtoczyć najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Ja tę czynność powtarzam jeszcze raz - lubię podwójną panierkę Na patelni rozgrzać olej i na małym ogniu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotlet de volaille zwany "dewolajem":) 212

kurczaka zrolowana z masłem. Ja natomiast do środka wkładam ser żółty.  Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 plasterki żółtego sera (u mnie gouda) 1 jajko 2 łyżki mąki bułka tarta sól pieprz mielona słodka papryka Mięso umyć i oczyścić delikatnie z ewentualnych błonek Każdą pierś rozbić tłuczkiem dosyć cienko (lepiej się usmaży w środku) Ser pokroić w paski(...)jednej połowie piersi i zwijać od tej strony, gdzie ser został ułożony  Zrolowane piersi opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem przypraw, a na końcu w bułce tartej (ja panieruję dwa razy, pomijając za drugim mąkę) Kotlety smażyć na małym ogniu z czterech stron  Dzisiaj podałam z brokułami oraz ziemniakami posypanymi szczypiorkiem   Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Mini ruloniki z kurczaka w panierce 157

pierś, która mi została po rozmrożeniu opakowania, a jak wiadomo, nie mrozi się mięsa drugi raz. Powstało więc sześć drobiowych mini ruloników. Składniki: 1 pierś z kurczaka mąka jajko bułka tarta sól pieprz można dodać przyprawę do drobiu Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, pokroić na kawałeczki i przyprawić Pierś obtoczyć w mące delikatnie formując ruloniki Następnie obtoczyć w jajku(...)bułce tartej Ruloniki smażyć w głębokim oleju (u mnie to była frytownica)  Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Twarogowce 157

mnie to był twaróg tłusty Piątnicki)  1 jajko 1/2 opakowania cukru waniliowego, ale można też dać całe - będzie słodsze 5 łyżek mąki  3-4 łyżki cukru  bułka tarta Ziemniaki, twarożek, jajko, cukier waniliowy, mąkę i cukier mieszamy w malakserze lub miksujemy. Ma powstać ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk Z powstałej masy formujemy kotleciki(...)panierujemy w bułce tartej z obu stron Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy na złoty kolor Zjadamy gorące Smacznego :) Biorę udział w akcji dla dzieci

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotlety mielone z marchewką 191

mnie mieszane, ale może być drobiowe - dla dziecka fajne 1 marchewka 2 czerstwe, a nawet zupełnie suche kajzerki 2-3 szklanki mleka 1 jajko 1 nieduża cebula sól pieprz bułka tarta Zaczynamy od namoczenia kajzerek w mleku. Moczymny tak długo, aż zupełnie rozmokną Mięso przekładamy do salaterki lub naczynia, w którym będziemy mieszać wszystkie składniki Cebulę obieramy i drobno kroimy(...)Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach - według upodobania Do mięsa dodajemy jajko, cebulę, startą marchewkę, namoczoną i odciśniętą bułkę - wszystko dokładnie mieszamy ręką, doprawiamy solą i pieprzem Formujemy kotleciki. Z tej ilości wyszło mi 8 sztuk Rozgrzewamy olej na patelni. Ilość oleju ma być taka, żeby kotleciki dobrze się usmażyły - nie może być

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania