bulka - 3613 przepisów (strona:87/241)

Mielone z kapustą i sosem grzybowym 185

SKŁADNIKI: 25 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu 4 liście kapusty pekińskiej 1 żółtko garść suszonych grzybów 1 cebula 150 ml słodkiej śmietanki łyżka mąki bułka tarta sól,pieprz, oregano KROK 1: Kapustę umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać Ryż ugotować i ostudzić Połączyć ryż, posiekaną kapustę, żółtko jajka oraz mięso mielone Doprawić solą, pieprzem i oregano KROK 2: Uformowane(...)kotlety spanierować w bułce tartej Na rozgrzaną patelnię wlać około 2 łyżki oleju Kotlety smażyć na małym ogniu około 10 - 15 minut z obu stron KROK 3: SOS GRZYBOWY: Garść suszonych grzybów oraz cebulę gotować około 20 minut na bardzo małym ogniu Cebulę usunąć Połączyć śmietankę z mąką, do takiej mieszanki dolać około 2 łyżki z bulionu grzybowego (zapobiega

smacznieinatemat
Torcik omletowy z grzankami 167

dzisiejsze śniadanie polecam torcik omletowy, podany z chrupiącymi grzankami. Śniadanie do przegotowania w kilka minut. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 pomidor, 1/2 kostki masła, 1 bułka, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, bazylia. PRZYGOTOWANIE: 1. Przygotowuję omlet. Jajka wybijam na talerz. Dodaję posiekany szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie ubijam jajka widelcem. Na patelni rozpuszczam połowę masła(...)smażenia omleta chwilę podsmażam plasterki pomidora. Oprószam je solą, pieprzem ziołowym i bazylią.  3. Na osobnej patelni rozpuszczam pozostałe masło. Na rozgrzany tłuszcz kładę pokrojoną w kromki bułkę. Grzanki smażę na rumiano z dwóch stron.  4. W omlecie wykrawam szklanką krążki. Na talerzyku układam warstwowo krążki z omleta i plasterki pomidora. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciabatta 257

domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 320 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 2,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić(...)podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne boki bułek, które powstaną w trakcie krojenia zawinąć pod spód. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzać do 220ºC. Piec 20-25 minut (aż skórka stanie się lekko

Bullio
Filet z piersi indyka faszerowany brązowymi pieczarkami 149

mięsa): Dodaj napis 2 łyżki masła 2 duże cebule brązowe pieczarki (250 g) 3 ząbki czosnku 2 jaja 1 duży pęczek natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 cytryna 1 czubata łyżka musztardy (użyłem limburskiej) sól pieprz majeranek olej roślinny (do pieczenia używam tego z pestek winogron) Polewa potrzebna na koniec pieczenia: 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego(...)cienkie plasterki. Pieczarki będą puszczać wodę, którą musimy odparować. Gdy to się stanie, zestawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonych pieczarek dodajemy natkę pietruszki, jaja, posiekany ząbek czosnku, musztardę, bułkę tartą, sok z drugiej połowy cytryny i mieszamy.  Wyjmujemy filet z lodówki i nacinamy w nim zgrabną kieszeń, uważając, by nie przebić jej na wylot. Napełniamy ją farszem

W SMAK
Klopsiki z pieczarkami i pietruszką 135

boczniaków . Składniki (na ok. 10-12 sztuk): 500 g mielonego mięsa wieprzowego 100 g brązowych pieczarek 1 spora cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz i sól do smaku olej do smażenia Sposób wykonania: Na  klarowanym  maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę(...)minut na średnim ogniu, po czym dodać natkę pietruszki i dusić pod przykryciem ok. 1 minuty. Zestawić z ognia i zostawić do przestygnięcia. Do miski włożyć mięso, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy i zagnieść. Dołożyć przestygnięte pieczarki z cebulą i zagnieść ponownie. Z tak przygotowanego mięsa formować małe kule i smażyć po ok. 3 minuty z obu stron, by mięso

W SMAK
Pieczony kalafior 164

zdecydowałem się go upiec i podać z zasmażką, parmezanem i natką pietruszki. Składniki (dla 2 osób): 1 spory kalafior lub 2 mniejsze 1 łyżka masła klarowanego 6 łyżek tartej bułki ok. 50 g tartego parmezanu garść natki pietruszki ok. 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Sposób przygotowania: Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, nasmarować oliwą(...)wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 30 minut. Ok. 5 minut przed końcem zapiekania kalafiora przygotować zasmażkę - na patelni stopić masło, dodać tartą bułkę i mieszać do czasu, aż przybierze złotą barwę. Wyjętego z piekarnika kalafiora wyłożyć na talerz, posypać zasmażką, startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Podawać gorące

W SMAK
Szarlotka z różową pianką 360

łyżki białego cukru; 1 łyżeczka cynamonu. Różowa pianka: 5 białek jaj; Kisiel wiśniowy (u mnie opakowanie o wadze 40 g); 1/2 szklanki białego cukru. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania blachy; Bułka tarta do obsypania blachy; Cukier puder do oprószenia po wierzchu - opcjonalnie - u mnie bez. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka jaj oddzielić od białek(...)krótką chwilę razem podsmażać. Zestawić z ognia. Odcedzić i wystudzić. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier i kisiel wiśniowy. Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na dno tak przygotowanej blachy wyłożyć 2/3 ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) lub pokruszyć w palcach. Na cieście rozsmarować masę jabłeczną

Gospodyni Miejska
De volaille – de volaj 301

troszkę urozmaicić. Podałam go z kulką z ziemniaków oraz bukietem surówek. Oto przepis: Składniki: - podwójna pierś z kurczaka - 2 większe pieczarki - 5 dag sera 2 łyżeczki masła -sól, pieprz, bułka tarta, jajko, olej do smażenia Wykonanie: Rozciąć pierś, rozbić na dwa kotlety, oprószyć solą i pieprzem. Pokroić w kostkę pieczarki i lekko je zrumienić. Na rozbite i przyprawione kotlety nakładać(...)pieczarki, łyżeczkę masła i ser pokrojony w kostkę lub grubsze paski. Zwinąć kotlety, można złączyć je wykałaczkami, maczać w jajku, następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć na małym ogniu z każdej strony. Należy pamiętać, żeby powoli dość długo smażyć, żeby w środku mięso nie było surowe. Smacznego:) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Pulpety w sosie koperkowym 197

sosem koperkowym, który wcześniej przygotowywałam tylko do jajek. Obiad pyszny i smakuje wszystkim. Składniki: - 50 dag mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego, ale można również drobiowego); - jajko; - 3 łyżki bułki tartej; - sól, pieprz, gałka muszkatołowa; - 3 szklanki bulionu warzywnego; - pęczek koperku; - 100 ml śmietany 18%; - 2 łyżki mąki; Wykonanie: W dużej misce wyrobić na jednolitą masę mięso, bułkę tartą, jajko

dom-agi.pl
Krokiety z pieczarkami 199

pszennej; - duża szczypta soli, pół łyżeczki cukru; - łyżka oleju do ciasta; Farsz: - 40 dag pieczarek; - 1 duża cebula; - 15 dag żółtego sera; - sól, pieprz; - olej do smażenia - jajko i bułka tarta do panierowania Wykonanie: Cebule drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z cebulą i wszystko razem smażymy do czasu, aż woda z patelni(...)smażeniem. Do wystudzonego farszu dodajemy starty żółty ser i doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku. Smażymy naleśniki. Na każdy układamy porcję farszu i zwijamy. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Krokiety z mięsem i pietruszką 195

krokiety są pyszne. Mi też bardzo smakowały, na dodatek szybko. Składniki: - 4 jajka; - 1,5 szklanki mleka; - 125 g mąki; - jedno udko z rosołu; - świeża natka pietruszki; - bułka tarta; - sól, pieprz, olej Wykonanie: Jedno jajko zmiksować z mąką, mlekiem, szczyptą soli i 1/3 łyżeczki cukru. Smażyć na natłuszczonej patelni cienkie naleśniki. Mięso oddzielić od kości, posiekać. Rozgrzać łyżkę oleju(...)minut, ja podlałam 4 łyżkami rosołu. Zdjąć z patelni, wystudzić. Gdy wystygnie wymieszać z 3 łyżkami posiekanej natki pietruszki. Naleśniki napełnić farszem, formując krokiety. Obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Dieta 5:2, czyli pomidorowa jajecznica i kotlety rybne 144

Węglowodany: 2,7 g Tłuszcz: 20,4 g Obiad: - 1oo g ugotowanej fasolki szparagowej mrożonej; - 50 g ugotowanej ryby; - 50 g ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej drobnej; - łyżka bułki tartej; - 1 jajko - przyprawy, koperek Rybę drobno posiekać, wymieszać z kaszą, jajkiem, koperkiem i przyprawami. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, układać na folii. Piec 8 minut z każdej strony. Smacznego function

dom-agi.pl
Zapiekane białe szparagi 144

pycha Składniki: - pęczek białych szparagów; - 10 dag wędzonej szynki; - 3 jajka ugotowane na twardo; - 2 łyżki tartego sera żółtego; - 1 łyżka masła; - 1 łyżka mąki; - 200 g śmietany; - łyżka bułki tartej; - sól, cukier; Wykonanie: Szparagi połamać w kawałki 3 cm, ugotować z dodatkiem soli i cukru. Szynkę pokroić. Mąkę podsmażyć na maśle, dodać śmietanę i 4 łyżki wody. Gotować(...)minut na małym ogniu, dodać szynkę, wymieszać i gotować 10 minut. W kokilkach układać szparagi, pokrojone na plasterki jajka, posolić, zalać sosem, posypać serem i bułką tartą. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

dom-agi.pl
Pulpety z indyka w sosie jarzynowym 154

też się najadamy. Lekkie pulpeciki w jarzynkowym sosie z ziemnaczkami i surówką to idealny obiad na ciepłe dni. Składniki: - 40 dag mięsa mielonego z indyka; - 1 jajko; - 2 łyżki bułki tartej; - sól; - gałka muszkatołowa; - 2 łyżki śmietany 30 %; - 2 łyżki mąki; - 0,5 l bulionu jarzynowego; - młode marchewki; - garść mrożonego groszku Wykonanie: Mięso, jajko, bułkę tartą, sól i gałkę wymieszać

dom-agi.pl
Kotlet schabowy z kością 178

nasze nastawienie, czy rzeczywiście inny smak, ale taki kotlet ma coś wyjątkowego w sobie… pycha! Składniki: - 4 kotlety schabowe z kością; - czosnek w proszku; - sól, pieprz; - jajko; - bułka tarta; - olej rzepakowy do smażenia; Wykonanie: Kotlety kroimy dokładnie myjemy, bo podczas rozkrajania mięsa kości lekko się kruszą i trzeba obmyć z odłamków, solimy z obydwu stron. Jajko rozbełtać, dodać pieprz(...)czosnek. Każdy kawałek mięsa rozbijamy, moczymy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor (aż z kości przestanie wypływać sok). Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania