bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:43/234)

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU 134

SKŁADNIKI: 2.5 l bulionu warzywnego 1 marchewka 200 g mrożonego groszku zielonego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pieprz i sól do smaku natka pietruszki szczypiorek PRZYGOTOWANIE:  Bulion zagotowujemy. Międzyczasie obieram marchewkę i kroję w drobną kostkę. Następnie wsypuję kaszę jęczmienną. Gotuję ok 10 min następnie dodaję marchewkę i groszek. Gotuję jeszcze ok 10 min. Na koniec dodaję przyprawy do smaku

Gotowanie Patki
Fit zupa krem z 3 warzyw 120

grupy B oraz fosforu, którego ma najwięcej z pośród wszystkich korzeniowych.  ZUPA (4 porcje) : 3 duże ziemniaki, 1/2 kalafiora, seler objętościowo jak 1.2 ziemniaka, 1 l bulionu warzywnego (może być drobiowy),* 1/2 łyżeczki tymianek, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta chilli, sól, pieprz * Nie mieliśmy bulionu, dlatego zrobiliśmy wywar z pora, marchewki, pietruszki, cebuli przypalonej

Kuchnia od dwojga
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE KOPERKOWYM Z KASZĄ KUSKUS - SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 228

sól pieprz sok z cytryny 0.5 szkl.bulionu warzywnego  ********************************************************* Mięso w miseczce doprawić solą i pieprzem,dodać białko i bułkę tartą.Z masy formujemy pulpety i gotujemy je w bulionie warzywnym z marchewką starta na tarce.Zredukować( odparować) sos,lekko wstydzić i dodać jogurt naturalny oraz koperek 3 łyżki.Wymieszać.Całość podawać z kaszą kuskus ,posypać resztą zieleniny.,ogórkiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW 106

bezmięsnie i delikatnie. Zupka krem poleca się na piątkowy obiad ;) Składniki: 1/3 selera 3 pietruszki 1 kalafior 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 cebula sól,pieprz 6-7 szklanek bulionu warzywnego gałka muszkatałowa 2 garście grzanek czosnkowych Wykonanie: Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do garnuszka, dodajemy poobierane warzywa, zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości dodając przyprawy do smaku. Miksujemy

Z Majeczką w kuchni
SZCZAWIOWA Z DUŻYMI KAWAŁKAMI WARZYW 131

Musi być dużo ziemniaków, marchwi, dużo szczawiu i dużo jajek. Taka jest przepis na zupę szczawiową przekazany z pokolenia na pokolenie.   Składniki: 2 wędzone żeberka 2,5 l bulionu warzywnego słoiczek szczawiu siekanego  DAGOMA 3 marchwie 4 jajka ugotowane na twardo 8 ziemniaków sól,pieprz śmietana do zabielenia Wykonanie: Do bulionu wrzucamy wędzonkę. Dodajemy też ziemniaki pokrojone

Z Majeczką w kuchni
Botwinka z mleczkiem kokosowym 85

pęczek botwinki 1 l wywaru warzywnego puszka mleczka kokosowego szczypiorek do udekorowania sól, pieprz 1 łyżeczka ostrej papryki garść żółtej fasolki puszka fasolki czerwonej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. W osobnym garnku gotujemy fasolkę, którą dodajemy po ugotowani do zupy wraz z czerwoną fasolką. Jak się zupa zagotuje dodajemy

Łycha smaków
Chłodnik 128

dał się pokroić. Na letnie upały nie ma nic lepszego. Nooo, może poza porządnie schłodzonym piwem, ale jedno nie przeczy drugiemu, można i to i to. Potrzebujemy: 2 litry bulionu warzywnego 2 pęczki botwinki (lub 1 duży) 500 ml kefiru 4 łyżki posiekanego szczypiorku pęczek rzodkiewek 1 łyżka soku z cytryny Bulion zagotowujemy. Wrzucamy do niego oczyszczone i pokrojone

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z kuskusem i fetą 164

Ekspresowa sałatka gotowa w 10 minut. Kolorowa, pełna witamin i wartościowej kaszy. Sprawdzi się, jako smaczna przystawka lub samodzielne danie. SKŁADNIKI: Szklanka kaszy kuskus Bulion warzywny lub drobiowy ¾ szklanki mrożonego groszku Pól [pęczka dymki Pęczek rzodkiewki Płatki papryki Sos sałatkowy ziołowy WYKONANIE: Kaszę zalewamy gotującym się bulionem taka, aby płynu było około 1cm ponad kaszę. Przykrywamy i pozostawiamy do napęcznienia

Pyry na Gaz
Zupa pomidorowo-paprykowa z dzikim ryżem 123

dodatki takie jak kasze, makarony, ryż. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje doskonale z ryżem, makaronem ale też bez dodatków. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy:bulion warzywny (około 2 litry)2 puszki pomidorów1 czerwona paprykacebula2 ząbki czosnkusólpieprzugotowana marchewka (może być z bulionu)oliwa z oliwekNa oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz paprykę. Gdy warzywa są usmażone

Smakowity Blog Kulinarny
SZCZUPAK POD GALARETKĄ 151

Idealna potrawa postna ale nie tylko bo sprawdzi się również dobrze na mniejszym i większym przyjęciu domowymSkładniki:1 kg wyfiletowanego szczupaka - zostawiamy tez oczyszczony łeb i ogon2 litry bulionu warzywnego 3 marchwie 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 1 cytryna natka pietruszki 3 łyżki żelatyny sól,pieprz KamisWykonanie:Do bulionu dodajemy w całości obrana marchew, pietruszke, seler, cebulę.Gotujemy

Z Majeczką w kuchni
Krem z brokułu i batata o nucie indyjskiej 119

Rozgrzewająca, sycąca, w smaku zaskakująca. Składniki:   1 świeży brokuł ok. 450 g, 1 batat ok. 250 g, 3 ząbki czosnku, 1 biała cebula, 1 marchew, 0,7 l bulionu warzywnego, 1-2 łyżki sosu sojowego, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, przyprawa garam masala do smaku. Przygotowanie:  Cebulę, czosnek, kroimy w kostkę. Batat(...)dzielimy na mniejsze różyczki. Kilka różyczek odkładamy i gotujemy na parze.  W garnku podgrzewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę, batat, marchew i podsmażamy ok. 3 min, zalewamy 100 ml bulionu i dusimy pod pokrywką kolejne 5 min. Dodajemy różyczki brokuł, dolewamy pozostałą częścią gorącego bulionu i gotujemy do miękkości ok. 20 min. Pod koniec dodajemy sos sojowy (do smaku !), doprawiamy

Moniki Smakołyki
Pieczeń wołowa po burgundzku 99

Składniki: 400 g pieczeni wołowej 1 pęczek (tacka) włoszczyzny 1 cebula 200 ml czerwonego wina 250 ml bulionu warzywnego 2 goździki 1 łyżka rodzynek 1 liść laurowy 3 jagody jałowca 1 łyżka masła śmietana (opcjonalnie) Pieczeń najpierw trzeba zamarynować, najlepiej jedną dobę wcześniej. Włoszczyznę i cebulę posiekać na małe kawałki. Do rondelka wlać czerwone wino, bulion, goździki, rodzynki, liść laurowy

Moja Galeria Smaku
Zupa z kalarepą i groszkiem 147

pożywna zupa z kalarepa i groszkiem w roli głównej. Moja zupa szybko się ugotowała za sprawą bulionu który staram się zawsze mieć w zapasie. Zupę można ugotować na bulionie warzywnym. 1 kalarepa fioletowa 1 szklanka groszku obranego 2 marchewki 1/5 brokuła 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz 1 litr bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany 18 % koperek Kalarepę, marchewkę

wesoła kuchnia
Zupa - krem z pora 158

gustu. Podałam ją z prażonym słonecznikiem i dodatkowo mąż lubi z serem żółtym :) Składniki: 3 białe części pora 2 większe ziemniaki 2 marchewki ząbek czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego masło klarowane do podsmażenia pora śmietana 18 % trochę słonecznika ewentualnie starty żółty ser Ziemniaki i marchewki obrałam, wrzuciłam do wcześniej przygotowanego bulionu i gotowałam, dorzuciłam do nich pokrojony czosnek. Pora

kruche babeczki
Kaszotto z warzywami, jajem i parmezanem 167

linii  WOLL Szafir Wypędzlowałam patelnię oliwą, rozgrzałam i na dość ciepłą wsypałam obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Wsypałam kaszę i delikatnie podprażyłam.Podlałam odrobiną bulionu warzywnego. Przykryłam patelnie pokrywą i zostawiłam do podduszenia się. Obrałam batata, pokroiłam, dodałam do kaszy wraz z ciecierzycą.Przykryłam. Kiedy potrawa wchłonęła bulion dodałam warzyw i dolałam bulionu,powtarzałam czynność

Z Kuchni Do Kuchni
Sos koperkowy 158

koperkowy do obiadu.     Składniki: -300 ml. bulionu warzywnego -3-4 łyżki słodkiej śmietanki -2 łyżki koperku świeżego lub mrożonego -czubata łyżka mąki kukurydzianej Do szklanki wlewamy śmietankę, dolewamy trochę bulionu, wsypujemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Bulion zagotowujemy, dolewamy zawartość szklanki, zagotowujemy, dodajemy koper, mieszamy i zagotowujemy. Do smaku możemy doprawić solą i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Marchewka z groszkiem 130

pewno będzie pyszna. Zielony groszek to równiez bogactwo mikroelementów. Zapraszam na super zdrową, niesłusznie zapomnianą jarzynkę. Składniki: 500-600 g marchewki 200-250 g mrożonego groszku 200 - 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego lub maggi 1 płaska łyżka mąki krupczatki sól koperek Wykonanie: marchewke obrać i pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować 10 minut. Dodać zielony groszek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Perfekcyjny bulion warzywny. Bulion miłosny. 142

Dziś perfekcyjny bulion warzywny na bazie lubczyku.  Nie chcę używać kostki rosołowej, która ma w sobie dużo soli i substancji których nie znam. Wolę przygotować bulion, który jest naturalny, pachnie warzywami i jest zdrowy. Ten bulion to baza do zup i innych dań. Ja dodaję cały pęczek lubczyku więc bulion to afrodyzjak. W ludowych wierzeniach lubczyk miał niezwykłą magiczną

Apetyt na Zielone
Krem z groszku 127

Składniki: 3 szklanki mrożonego groszku 1 marchewka 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego (ja użyłam z tego przepisu) 1 cebula olej natka pietruszki sól, pieprz Cebulę posiekać i zeszklić na oleju w garnku. Wlać bulion. Dodać marchewkę, pietruszkę i groszek. Gotować około 15 minut. Doprawić. Dodać natkę pietruszki i zmiksować na krem. Podawać ze startym żółtym serem i/lub papryczką chili

Moja Galeria Smaku
Zupa - krem z pomidorów z serkiem mascarpone + film 189

kwaśną nutą, zupa krem z pomidorów z dodatkiem serka mascarpone to znakomita propozycja na gorącą kolację. Podana z grzankami lub bagietką czosnkową smakuje wyśmienicie. składniki na 3 porcje szklanka bulionu warzywnego 500 g pomidorów z puszki 300 g koncentratu pomidorowego 125 g serka mascarpone czarny pieprz cukier sól przepis Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy

Smakowite Dania
zupa krem z pieczarek 172

przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak jest intensywnie pieczarkowy. Jeśli macie pod ręką, to dodajcie do niej kilka grzybów, wtedy jej smak jeszcze bardziej zniewoli SKŁADNIKI 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula 50 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka masła pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE Ugotowany bulion odstawić do wystygnięcia. Cebulę drobno pokroić. Pieczarki

zabawa smakiem
Placuszki z soczewicy i suszonych pomidorów 73

Składniki: 1 czerwona cebula ząbek czosnku pół łyżeczki masła 100 g soczewicy 200 ml bulionu warzywnego 60 g suszonych pomidorów pół pęczka natki pietruszki jajko 2 - 3 łyżki mąki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Soczewicę ugotować na bulionie do miękkości ( ostudzić ). Drobno posiekaną cebulę zeszklić z wyciśniętym czosnkiem na maśle.Posiekać pomidory.  W misce wymieszać soczewicę, cebulę, pomidory, jajko

Gaździnka warzy
Mintaj w sosie śmietanowym 164

Składniki: półtorej łyżki masła tyle samo mąki szklanka bulionu warzywnego kilka kropel soku z cytryny pół szklanki śmietany sól koperek Przygotowanie: Masło rozpuścić, dodać mąkę i zasmażyć ciągle mieszając. Rozprowadzić zimnym bulionem, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać ze śmietaną. posolić do smaku, włożyć rybę i zagotować. Posypać posiekanym koperkiem......... Smacznego

Gaździnka warzy
Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami 150

Składniki:żeberka wieprzowe pół kilo liść laurowy2 sztukiziele angielskie 2 kulkipieprz ziarnisty 3 kulkibulion warzywny 1 szklankasól i pieprzłyżeczka papryki czerwonejkilka suszonych grzybkówcebula 1 dużaolejmąka pszenna – ok. 2 łyżkiszklanka bulionuokoło 5 liści czosnku niedźwiedziegoMięso myjemy, posypujemy przyprawami. Na rozgrzany olej wkładamy żeberka. Obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni zalewamy mięso wodą. Dodajemy, liście laurowe(...)pieprz i ziele. Dusimy pod przykryciem. Grzyby moczymy w gorącej wodzie ok pół godziny. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Gdy woda troszkę odparuje dolewamy szklankę bulionu. Czosnek niedźwiedzi kroimy drobno i dodajemy do sosu. By sos był bardziej gęsty na koniec rozrabiamy w połowie szklanki wody ok. 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy by nie było grudek. Wlewamy rozrobioną mąkę

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z groszkiem 183

Zupa z zielonym groszkiem to nie to samo, co grochówka.Jest przejrzysta, lekka i smaczna.   Składniki:-2 l rosołu lub bulionu warzywnego-słoiczek  groszku konserwowego lub ok. 40-50 dkg mrożonego-5 ziemniaków-1 marchew-łyżka posiekanego koperku-1/2 szklanki śmietany   W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i ziemniaki.Dodajemy groszek a kiedy warzywa zmiękną dolewamy

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania