bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:39/234)

Risotto z pietruszką i orzechami piniowymi 199

syte danie kuchni włoskiej. Nie ukrywam, że czasochłonne, ale smak wynagradza wszystko! Uwielbiam mieszać risotto i patrzeć jak ryż pęcznieje.Jeśli na prawdę mi się śpieszy i nie mam bulionu warzywnego do podlewania ryżu, to korzystam z kostki rosołowej. Zalewam kostkę wrzątkiem i rozpuszczam ją. Tym bulionem następnie podlewam stopniowo ryż. Składniki ryż brązowy  BRITTA pietruszka  PROECO orzechy

Z Kuchni Do Kuchni
BIAŁA KIEŁBASA Z SUSZONYMI POMIDORAMI 208

Suszone pomidory nadają fajnego smaczku, kiełbasa jest jeszcze smaczniejsza   Składniki: 3 pętka białej kiełbasy parzonej pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju z ziołami DAGOMA 2 cebule 3 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka piwa majeranek świeży tymianek lub rozmaryn jak lubimy Wykonanie: Białą kiełbasę gotujemy w bulionie z dodatkiem piwa i majeranku- ok 2 łyżek. Po ok 10 minutach

Z Majeczką w kuchni
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami 162

garnku i dusimy parę minut cebulę z imbirem. Dodajemy kawałki dyni i marchewki. Całość ponownie dusimy około 3-5 minut. Uwaga żeby się za mocno nie przypaliło. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 15-20 minut. My używamy zwykłej kostki rosołowej, ale jeżeli ktoś samodzielnie przygotuje bulion, to tylko poprawi smak tej potrawy. Następnie blendujemy naszą zupę. Wszystko zależy

KasiaiKrzysiu.pl
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną i warzywami. 189

pory jadłam tylko raz w życiu. Wyszły bardzo smaczne i sycące. Potrzebne nam (dla 4 osób): - 2 bakłażany - szklanka kaszy jęczmiennej - papryka czerwona - mała cukinia - 2 szklanki bulionu warzywnego - 200 g startej mozzarelli - sól - pieprz - chili - suszona lub świeża bazylia Przygotowanie:  Kaszę ugotować w bulionie. Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć pestki i zasypać odrobiną soli, żeby wciągnęła gorycz

W poszukiwaniu inspiracji
Krupnik z kaszy jaglanej sekret zdrowia 143

wspomaga nasze włosy i paznokcie  Jest świetna w procesie detoksykacji organizmu. A jedząc ja podczas przeziębień czy grypy szybciej pozbędziemy się kataru.  Składniki: 2 litry bulionu warzywnego marchewka 2 suszone spore prawdziwki  natka pietruszki sól 2 żółtka natka pietruszki Z warzyw przygotuj bulion, wkrusz prawdziwki, wsyp 3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej gotuj razem

AZgotuj!
Zupa cebulowo - porowa 279

zmodyfikowałam mój kulinarny plan. Wyszło pysznie:) Zupa bardzo aromatyczna, słodkawa i ostra. Ze względu na swoje rozgrzewające właściwości świetnie nadaje się na obiad czy kolację w chłodne dni. Składniki: Bulion warzywny 1,5 l 4 spore cebule 1 por łyżka kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne Składniki na bulion: 4 marchewki 2 pietruszki kilka gałązek natki pietruszki 1 mały seler 4 ząbki

pyszne zdrowości
Zupa krem z cieciorki 157

pełen pozytywnych emocji dzień, należy się dobra sycąca zupka Zupa krem z cieciorki SKŁADNIKI: 1 puszka ciecierzycy 1 puszka pomidorów   oliwa z oliwek 500ml bulionu warzywnego pęczek natki pietruszki sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryczka chilli prażone kabanosy/ prażony boczek Do wrzącego buliony dodać pomidory  i gotować przez  ok 10 minut. Następnie dodać odcedzoną ciecierzycę

MarciochaKucharzy
Gulasz z żołądków drobiowych 238

Bardzo smaczny gulasz z żołądków drobiowych.     Składniki: -ok. 1 kg żołądków ( u nas z kurczaka ) -2 marchewki -3 ząbki czosnku -3 łyżki mąki kukurydzianej -2,5 l bulionu warzywnego -2-3 łyżki masła -olej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -ciemny sos sojowy W dwóch litrach bulionu z dodatkiem ząbka czosnku i marchewki  gotujemy do miękkości umyte żołądki. Marchewkę

Maminek kulinarny
Zupa gulaszowa na ostro z lanymi kluseczkami i świeżą kolendrą 326

pieprz ziarnisty kolorowy Na lane kluseczki: - 2 jaja rozmiar L - 45 g mąki pszennej - 45 g mąki kukurydzianej  Zupa: - 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki  - 2 l bulionu warzywnego  - 6 dużych, świeżych marchewek  - 1 świeża papryka - pęczek świeżej kolendry - pieprz, sól, kurkuma, majeranek 1. Bulion Obieramy warzywa, po czym kroimy je na mniejsze części

Sajkofanka smaku
Roladka z łopatki w domowym sous vide z kremowym risotto 271

ciepłej wody wkładamy nasze roladki i trzymamy w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. Składniki potrzebne do przygotowania risotto : 150 g. ryżu 20 ml. masła 400 ml. śmietany 200 ml. bulionu warzywnego 50 g. parmezanu Ryż wrzucamy na rozgrzane masło i krótko przesmażamy, następnie po trochu dodajemy bulionu, gdy ryż wchłonie cały bulion dodajemy śmietanę. Ryż dusimy aż do miękkości. Przed

Full Smaku
Szybka pomidorowa na rosole 164

Czasami nie ma czasu, żeby ugotować od podstaw pomidorową. Ale na szczęście jest na to szybki sposób, na przykład kiedy mamy wczorajszy rosół. Potrzebujemy: rosół lub bulion warzywny - przepis klik  200g przecieru/koncentratu pomidorowego 3 duże łyżki śmietany 12% lub do zup i sosów Bulion podgrzewamy, kiedy będzie ciepły olewamy 3 łyżki do kubka. W kubku mieszamy pół słoiczka przecieru

Kolejny blog o gotowaniu
Kremowa zupa pomidorowa 319

zupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy: Składniki:2 puszki pomidorów3-4 świeże pomidory100 ml koncentratu pomidorowego 1 duża cebula3 ząbki czosnku 400 ml bulionu warzywnego lub kurczakowegogarść świeżej bazylii200 ml gęstej śmietany1 łyżka mąkisól, pieprz Wykonanie:Bulion kurczakowy wlewamy do garnka , dodajemy pomidory z puszki, poszatkowaną cebulę, ząbki czosnku, pokrojone pomidory i koncentrat- gotujemy

Smaki Edyty
Cukiniowa zupa krem 170

które jadłam, uwielbiam kremy warzywne. Doprawianie zostawiam Wam, u mnie było nieco pikantnie, ale dodałam też jogurt naturalny, co troszkę zrównoważyło smak zupy. Składniki :* cukinia - około kg* pół litra bulionu warzywnego * łyżka oliwy z oliwek* ząbek czosnku* zioła i przyprawy do smaku* łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie :Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek. Dodać pokrojoną cukinię, ja środek wydrążyłam

Magiczne Życie Marty
Chiński rosół z makaronem i warzywami 244

się do tego we wschodnim stylu. Chiński rosół z dodatkiem delikatnych warzyw, to istna witaminowa i smakowa bonanza. Wystarczający dowód na to, że można przyrządzić wyśmienity i bardzo aromatyczny bulion warzywny, nie dodając do niego zbędnego mięsa. Źródłem wspaniałego smaku jest duża ilość warzyw oraz przyprawy: imbir, anyż, trawa cytrynowa, chili, sos sojowy. I to wystarczy. Wiem, że pierwszy rzut(...)ratunek tak szybko i tak skutecznie, jak ta gorąca miska makaronu i warzyw w aromatycznym bulionie. Idealna do gryzienia, siorbania i do utrzymania spójności ciała z duchem, co czasem bywa osiągalne.  Składniki na 4 porcje: 1,5 litra mocnego wywaru warzywnego z tego przepisu  3 cm kawałek imbiru 2 owoce anyżu gwiazdkowatego 1 ząbek czosnku 1 źdźbło trawy

Roślinna - blog wegański
ZUPA KREM Z ZIEMNIAKA 138

przepis na rozgrzewający krem z ziemniaków, do którego można dodać śmietankę, prażone ziarna słonecznika, a zamiast boczku, podsmażaną szynkę. A Wy jaką najbardziej lubicie zupę?  Składniki: 1 litr bulionu warzywnego  1 duża cebula 500 g ziemniaków  3 ząbki czosnku  kawałek boczku  sól,pieprz  Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni

Kukuleczki
KREM ZE SZPARAGÓW. 267

krem. Ostatnio mogłabym jeść tylko zupy warzywne bądź kremy. KREM SZPARAGOWY WG KARMEL-ITKI. /spontaniczny;/ na 4-6 porcji 2 pęczki szparagów 1 pietruszka 1/4 selera ok. 800 ml bulionu warzywnego  1 biała część pora ew. sos sojowy do smaku Por kroję w plasterki. W garnku rozgrzewam odrobinę oleju,  wrzucam por i przesmażam.  Szparagi obieram (jeśli(...)umyć i usunąć łuski), kroję w małe kawałki. Pietruszkę i seler obieram i również drobno kroję. Warzywa wrzucam do garnka z przesmażonym porem, chwilę razem podgrzewam, następnie zalewam  bulionem tak, by ten zakrył w całości warzywa. Gotuję do miękkości. Następnie całość miksuję za pomocą blendera, doprawiam ewentualnie do smaku i podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ZUPA-KREM Z AWOKADO / Ziołowe wcierki na wzmocnienie włosów 223

Składniki: ♥ awokado ♥ duży ogórek ♥ duży pęczek szczypiorku ♥ 200ml jogurtu sojowego ♥ 250ml bulionu warzywnego ♥ 2 łyżki soku z cytryny ♥ sól, pieprz Wykonanie: Awokado, ogórka oraz szczypiorek wrzucamy do blendera. Zalewamy bulionem, jogurtem i sokiem. Dodajemy trochę soli i pieprzu. Miksujemy na kremową konsystencję. kozieradka / łopian / orzech włoski Ostatnio testuję różne wcierki do włosów, więc chciałabym podzielić się przepisami: 1. WCIERKA

Kasia Sarna
PIECZEŃ RZYMSKA W BOCZKU 200

plastrami boczku   Składniki: 1 kg mieszanego mięsa mielonego wołowo wieprzowego 1 czerstwa bułka 2 jajka surowe 4 jajka ugotowane na twardo sól,pieprz, majeranek 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego 8 cienkich plastrów boczku wędzonego Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajka, wlewamy bulion i dokładamy wymoczoną odciśniętą bułkę. Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Foremkę do pieczenia

Z Majeczką w kuchni
Aromatyczna zupa z ciecierzycy 307

Kiedy ciecierzyca będzie już odpowiednio wymoczona, gotujemy w wodzie z moczenia (można troszkę dolać) około 50 - 60 minut, do miękkości.  W międzyczasie przygotowujemy około 3 litry wywaru - bulionu warzywnego lub warzywno - mięsnego. O tym, jak ja go przygotowuję możecie poczytać w tym wpisie - klik . Gotowy bulion cedzimy.  Cebulę i por drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Barszcz czerwony inaczej 180

dlaczego nie iść właśnie tym tropem i nie dodać jeszcze ogórków i podać z jajkiem. Tak właśnie powstał – barszcz czerwony inaczej.     Składniki: - ok. 2,5 l bulionu (warzywny lub mięsny) - 6 buraków (najlepiej upieczonych, ale ugotowane też mogą być) - 2 – 3 ugotowane marchewki (z bulionu) - 6 ogórków kiszonych - sok z ogórków (ilość do smaku) - 2 cebule

mojewypiekiinietylko
Biała zupa z zielonej soczewicy 159

Składniki: 100 g zielonej soczewicy pół piersi kueczaka 1 marchewka szczypior 2 - 3 łyżki śmietany sól, pieprz 1 l bulionu warzywnego łyżka masła Przygotowanie: W rondelku na łyżce masła lekko zeszklić marchewkę, dodać soczewicę wymieszać i zalać bulionem. Jak się zagotuje włożyć do środka pokrojoną w paski pierś kurczaka. Gotować 30 min. Na końcu zabielić śmietaną, posypać szczypiorkiem i ..................... Smacznego

Gaździnka warzy
Klops z kaszy... 170

Klops z kaszy z pszenicy durum 150g. kaszy z pszenicy durum 500g świeżo zmielonego mięsa wieprzowego 1 szt papryki czerwonawej 1 szt papryki zielonej 1 duże jajko 0,5 bulion warzywny ( rosół) natka pietruszki 1 ząbek czosnek, papryka słodka, świeżo zmielony pieprz, sól Wykonanie: Kaszę zalać wrzącym bulionem dodać drobno posiekaną natkę pietruszki zamieszać.Odstawić na około

kgwjanczewo
UDKA KURCZAKA Z MAKARONEM I WARZYWAMI 269

Składniki:4 podudzia kurczaka1 brokułgarśc fasolki szparagowejpól puszki groszku konserwowego3 marchwie10 dag makaronu rurki4 łyżki sosu sojowego2 szklanki bulionusól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskieWykonanie:Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki brokuła, wlewamy sos sojowy i bulion. Dokładamy pokrojone na mniejsze kawałki fasoliszparagowej. Dusimy ok 20 minut

Z Majeczką w kuchni
Na poprawe humoru 209

rowniez goracy napoj. Jego letnia, delikatna won powoli rozchodzila sie po kuchni i poprawiala humor."Krem" z zielonego ogorka do piciaskladniki: 1 ogorek okolo 200g 50g serka topionego 750ml bulionu warzywnego 1 lyzka masla 1 lyzka maki sol, pieprz do smaku garsc posiekanego koperku wykonanie:Do goracego bulionu wrzucamy serek topiony, maslo i make. Mieszamy az sie wszystko rozpusci. Dokladamy

Przysmaki Karolki