koniak. Z tego musiało wyjść coś dobrego – wyszła przepyszna zupa! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 500 g pasternaku, obranego i pokrojonego w kostkę 2 średniej wielkości gruszki 500 ml bulionu warzywnego kieliszek koniaku W garnku, do ugotowanego bulionu dodajemy pasternak i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Na rozgrzanej patelni umieszczamy pokrojone w cząstki gruszki, wlewamy odrobinę koniaku i podpalamy
Szybko Tanio Smaczniepiersi kurczaka -pół czerwonej cebuli -pół opiekanej czerwonej papryki -szczypior -jajko -mąka pszenna -olej -5 dkg masła -przyprawa do mięs i warzywna -bułka tarta Obrane ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym. Odcedzamy i gnieciemy praską lub gnieciuchem. Na drobno kroimy cebulę, paprykę i szczypior. Drobno kroimy też fileta z piersi kurczaka. Przyprawiamy przyprawą do mięs. Na patelni z niewielką ilością oleju
Maminek kulinarnywiosna powoli zaczyna się objawiać w postaci przebiśniegów, bazi i krokusów. Delikatny, lekko słodki krem z kalarepy jest idealnym, zielonym sposobem na dobre rozpoczęcie wiosny :) Krem z kalarepy na bulionie warzywnym składniki: 400 ml wody 200 ml bulionu (przepis) 3 kalarepy 3 ząbki czosnku 2 szczypty liści
wegetalerzeramach zdrowego gotowania z rabatu w sklepie Dajar na bardzo fajne produkty marki #Ambition – wystarczy kliknąć „sprawdź” na obrazku poniżej. Składniki: 1-1,5l bulionu – warzywnego lub drobiowego 2 łyżki oliwy 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 marchwie 2-3 gałązki selera naciowego 100ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego kilka dojrzałych pomidorów lub 2 puszki(...)tortellini z serem sól, pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony czosnek, pokrojone w półksiężyce marchew i seler. Podsmażać 5 minut, aż marchew lekko zmięknie. Dodać bulion, passatę, pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę; jeśli używacie pomidorów z puszki – dodajemy je razem z sokiem), przepłukaną i odsączoną fasolę, pokrojoną w kostkę cukinię
Pociąg Do Kuchnimięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 puszki pomidorów w puszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa
Słodka Stronateż polecam.Podałam ten przysmak na MARTHA PLATIN- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 5 podudzi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki puszka zielonego groszku Jamar 2 łyżki żelatyny bulion warzywny Wykonanie: Podudzia z kurczaka myjemy, wrzucamy do bulionu razem z marchewkami i pietruszką. Gotujemy do miękkości mięsa. Kiedy przestydnie obieramy udka, skór nie bierzemy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry
Z Majeczką w kuchnikaszy gryczanej 100 g startego żółtego sera 50 g ugotowanych i pokrojonych w paski grzybów 1/2 pęczka natki pietruszki 1 cebula 1/2 łyżki smalcu 1 jajko Sól i pieprz Bulion warzywny 1 ciasto francuskie Przygotowanie Kaszę ugotować w bulionie ,osączyć ,ostudzić. Natkę pietruszki drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę ,zeszklić na smalcu ,ostudzić. Wszystkie produkty wraz z tartym serem połączyć
R'n'G KitchenSkładniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth1 szklanka bulionu drobiowego / 1 cup of chicken broth makaron / pastakurczak / chicken włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, cebula, seler) / mix vegetables (carrot, parsley, leek, onion, celery)8 ziaren ziela angielskiego / 8 grains of pimento5 listki liścia laurowego / 5 leaves of bay leafszczypta koperku / pinch of dill1 łyżeczka majeranku / 1 teaspoon
Projekty ze smakiemktoś się domyśla, jak Pan Burak skończył swój żywot? KREM Z BURAKÓW. (oryginał: Just My Delicious; podaję już ze swoimi zmianami;) 8 średnich buraków3 szalotki3 ząbki czosnkuok. 1l bulionu warzywnego sól, pieprz ziołowy, majeranek I. wersja: Zagotowałam bulion. Buraki obrałam i gotowałam w bulionie aż do miękkości. Szalotki i czosnek posiekałam. Dodałam do gotującego się bulionu wraz z majerankiem
W kuchni Karmel-itkijest tajemnicą, że podstawą prawie każdej zupy czy sosu jest dobry bulion. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na bulion drobiowy , dziś pora na bulion warzywny. Mimo, że bez mięsa, jest równie intensywny w smaku i aromatyczny. Zazwyczaj przygotowuję raz na jakiś czas większą ilość, porcjuję i zamrażam. Dzięki temu czas przygotowania zup czy sosów znacząco się skraca(...)przez minimum 2 godziny. Na koniec próbujemy, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem i przecedzamy przez sitko. Bulion gotowy :) P.S. Nie wyrzucjcie ugotowanych warzyw z bulionu! Można z nich zrobić np. sałatkę jarzynową, pasztet lub warzywną pastę
Zawsze głodna!Smaczna zupka pomidorowa na bulionie warzywnym Dzisiaj prosty przepis na smaczną zupkę pomidorową znaną przez wszystkich. Dotychczas nie poznałam osoby która by nie lubiła pomidorówki. :) Zupkę możemy podawać z ryżem lub makaronem, u mnie tym razem podana z makaronem - lane kluski. Miłego dnia dla wszystkich ... Przepis: Składniki: 2,5 litra wody 1 mały seler 3 marchewki 3 białe(...)dodajemy opaloną cebulę, 2 listki laurowe i 3 ziarenka angielskie i 2 łyżeczki lubczyku i 1 łyżkę oliwy. Nastawiamy bulion na małym ogniu. 3. Po około 30 min dodajemy 2 kostki warzywne BIO, i w dalszym ciągu trzymamy zupkę na małym ogniu przez kolejne 30 min. 4. Kiedy już warzywa zmiękną wyciągamy wszystkie wraz z przyprawami
Mój pomysł naSkładniki : 400 g piersi z kurczaka 1 mrożonka, warzywna chińska 450 g 3 łyżki oleju 1 szklanka bulionu warzywnego 1 czerwona papryka 1 marchew, pokrojona w słupki kawałek pora, pokrojonego w słupki sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku imbir, czosnek, pieprz w proszku do smaku 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 opakowanie chińskiego makarony chow mein(...)według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na patelni, na oleju podpiekam kawałki mięsa, często je mieszając, następnie dodajemy, pokrojoną w paski paprykę, marchew, por, różyczki brokuła, mrożone warzywa i wlewamy bulion. Całość dusimy około 5 minut. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody. Makaron nakładamy na talerze, dodajemy porcję sosu
Kulinarne Fantazje Mariolimięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 puszki pomidorów w puszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) olej do smażenia (lub oliwa) Domowy Oryginalny
Słodka StronaSzybki i bardzo fajny obiadek z wykorzystaniem fileta z piersi kurczaka.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-4 cebule-300 ml bulionu warzywnego-100 ml słodkiej śmietany -5 dkg żółtego sera-przyprawa warzywna-sól, pieprz-olej lub masło klarowane do smażenia Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Ser tarkujemy(...)drobnych oczkach.Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i posypujemy przyprawą warzywną. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę. Dolewamy połowę bulionu i gotujemy 5 minut. Przelewamy do blendera i miksujemy do uzyskania płynnego sosu. W wersji ze śmietaną do pozostałego bulionu dolewamy śmietanę i łączymy z cebulowym miksem. W wersji bez śmietany
Maminek kulinarnymnie pasty curry były 3 łyżki (1 szaszetka 50g) i danie było jak dla mnie akurat, ale ja bardzo lubię pikantne smaki. Składniki dla 3-4 osób: 250 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego) ½ łyżeczki świeżo startego imbiru 5 cm kawałek trawy cytrynowej (biała część, rozgnieciona) lub ½ łyżeczki suszonej 2 łyżki oleju 1 szalotka lub mała cebula, posiekana 2 ząbki czosnku(...)paprykę. Podsmażyć przez minutę. Dołożyć pastę curry, podsmażać ok. 30 sekund, aż zacznie mocno pachnieć. Połowę mleka kokosowego dodać na patelnię, dobrze wymieszać. Dodać bulion, pozostałe mleko kokosowe, zamieszać. Dołożyć dynię i listki limonki, mieszankę warzywną. Dodać 1-2 łyżeczki sosu rybnego. Gotować ok. 10 minut. Gdy dynia będzie już prawie miękka, dodać łyżeczkę cukru i ewentualnie doprawić sosem rybnym
Pełny talerzmnie mielone filety z kurczaka) 2 jajka 1 duża cebula 3 łyżki płatków kukurydzianych lub owsianych 3 łyżki posiekanego drobno koperki 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki bulion warzywny (ok. 2 szklanek) olej kokosowy sól, pieprz Gotujemy w bulionie starte na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę (do miękkości). W tym czasie mieszamy mięso mielone z jajkami
Kuchnia moimi oczamipora -100 ml słodkiej śmietanki 30% -sól, pieprz 2 l wody Warzywa i pieczarki obieramy, dzielimy na mniejsze części, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Powstały po gotowaniu bulion warzywny odlewamy i pozostawiamy a warzywa i pieczarki blendujemy. Dolewamy bulion, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku powoli dolewamy śmietankę i mieszamy, aż zupa zgęstnieje. Dodajemy grzanki i mniam, mniam. Smacznego
Maminek kulinarnypatelni) 3 ziemniaki Sól ,pieprz Odrobina vegety 1/2 natki pietruszki 2 łyżki zacierek babuni Przygotowanie Z włoszczyzny ,ziela angielskiego ,liści laurowych ,papryczki ,podsmażonych łupinek cebuli ,soli i pieprzu przygotować bulion warzywny. Warzywa i łupinki wyciągnąć ,marchew pokroić w talarki. Do bulionu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki ,pokrojony w słupki seler ,zacierki i gotować jeszcze 30 min. Pod koniec gotowania wrzucić
R'n'G Kitchenmnie ochota na lekką, pełną warzyw, delikatną zupkę ryżową. Pierwsza łyżka była jak powrót do dzieciństwa, do szkoły i same ciepłe wspomnienia... Balsam na moją duszę. :) Składniki: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (można też zrobić na wodzie, ale na bulionie jest dużo smaczniejsza) 1/2 filiżanki ryżu, najlepiej typu parboiled 3 ziarna czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego
Kuchnia Prezydentowejchcecie aby na blogu było więcej przepisów obiadowych - oto jeden z nich :) SZYBKI "BARSZCZ" VEL ZUPA BURACZKOWA przepis autorski // 1 porcja ~170g buraczków tartych Primavika ~1/2 - 1 szklanka bulionu warzywnego (szklanka wody zagotowana z kostką warzywną o dobrym składzie) ~ulubione przyprawy - sól, pieprz, czosek Gorący bulion łączymy z buraczkami, zagotowujemy, doprawiamy zupę do smaku i podajemy. Można posypać natką pietruszki
chili & sugarspecjalnie nie przypadł mi do gustu. Jarmuż sam w sobie nie ma nadzwyczajnego smaku, potrzebuje doborowego towarzystwa. Zupa z jarmużu à la szczawiowa – mojego pomysłu spełnia te wymagania. Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 3,5 l)- ugotowana marchew z bulionu (3)- ok. 350g jarmużu- 2 ząbki czosnku- sok z ½ cytryny- 400ml mleka kokosowego (puszka)- ok. 5 łyżek wina ryżowego
mojewypiekiinietylkopieczoną ciecierzycę: - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody)- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule
mojewypiekiinietylkonuta.Rownie dobry na cieplo jak i na zimno np.do kanapek.Skladniki na 6 porcji:80 dkg schabu8-10 suszonych moreli bio (sa niestety ciemne)1 marchewkakawalek selera i pora1 lyzka bulionu warzywnego w proszku swieze morele 10-12 sztuklistek laurowy5-6 ziarenek ziela angielskiegolyzka masla gheesol,pieprzlyzeczka bialego octu balsamicznegopol lyzeczki miodugalazka rozmarynupol kubeczka smietany kremowkiWykonanie:Umyty,osuszony,obrany z blonek(...)morele sa ciemne,poniewaz uzylam moreli bio,nie konserwowanych siarka.Wiem,wygladaja jak sliwki,ale zapewniam Was,ze smakuja wybornie. Nazrzec teraz schab przyprawa warzywna i przyrumienic na rozgrzanym masle ghee. Podlac mieso goracym bulionem i dodac obrane warzywa i przyprawy.Dorzucic wypestkowane morele.Dusic pod przykryciem okolo 1 godziny.Gdy mieso bedzie miekkie wyjac z naczynia galazke rozmarynu,listek laurowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gęstym sosem pomidorowym jak u mnie. Składniki: 1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 kajzerki 2 czubate łyżki posiekanego koperku 4 całe jaja sól, pieprz majeranek szklanka bulionu warzywnego olej do posmarowania wierzchu pieczeni Wykonanie:Bułki zalać zimnym bulionem i odstawić na kilkanaście minut, aby napęczniały, po czym zmiksować. Mięlone wymieszać z jajkami, napęczniałą bułką, koperkiem. Doprawić solą, pieprzem
Walijskie Pichceniedyni obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę,3 łyżki serka mascarpone,ząbek czosnku, rosołek warzywny, gałka muszkatołowa, pieprz Dynię ugotować w wodzie z dodatkiem bulionu warzywnego. W czasie gotowania dodać ząbek czosnku i ewentualnie gałkę muszkatołową.Po ugotowaniu zdjąć z ognia, dodać 3 łyżki serka mascarpone, doprawić do smaku i zmiksować na krem.Ponieważ bardzo lubię szpinak
Anioły w kuchnigrillowanych mięs jak i jako lunchowa przekąska zjedzona w ciągu dnia. Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami Składniki: 1 szklanka suchego kuskus ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek natki pietruszki olej kujawski z saszetki z bazylią 1 opakowanie małych mozzarelli pomidorki koktajlowe sok z cytryny(...)Wykonanie: Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go wrzątkiem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej około centymetra. Dodajemy pastę warzywną, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wchłonięcia się bulionu. Natkę wkładamy do blednera, dolewamy olej kujawski, sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Gdy kuskus wystygnie wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z natki
Kulinarne przygody Gatity