bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:40/234)

Risotto z pietruszką i orzechami piniowymi 142

syte danie kuchni włoskiej. Nie ukrywam, że czasochłonne, ale smak wynagradza wszystko! Uwielbiam mieszać risotto i patrzeć jak ryż pęcznieje.Jeśli na prawdę mi się śpieszy i nie mam bulionu warzywnego do podlewania ryżu, to korzystam z kostki rosołowej. Zalewam kostkę wrzątkiem i rozpuszczam ją. Tym bulionem następnie podlewam stopniowo ryż. Składniki ryż brązowy  BRITTA pietruszka  PROECO orzechy

Z Kuchni Do Kuchni
BIAŁA KIEŁBASA Z SUSZONYMI POMIDORAMI 173

Suszone pomidory nadają fajnego smaczku, kiełbasa jest jeszcze smaczniejsza   Składniki: 3 pętka białej kiełbasy parzonej pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju z ziołami DAGOMA 2 cebule 3 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka piwa majeranek świeży tymianek lub rozmaryn jak lubimy Wykonanie: Białą kiełbasę gotujemy w bulionie z dodatkiem piwa i majeranku- ok 2 łyżek. Po ok 10 minutach

Z Majeczką w kuchni
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami 125

garnku i dusimy parę minut cebulę z imbirem. Dodajemy kawałki dyni i marchewki. Całość ponownie dusimy około 3-5 minut. Uwaga żeby się za mocno nie przypaliło. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 15-20 minut. My używamy zwykłej kostki rosołowej, ale jeżeli ktoś samodzielnie przygotuje bulion, to tylko poprawi smak tej potrawy. Następnie blendujemy naszą zupę. Wszystko zależy

KasiaiKrzysiu.pl
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną i warzywami. 148

pory jadłam tylko raz w życiu. Wyszły bardzo smaczne i sycące. Potrzebne nam (dla 4 osób): - 2 bakłażany - szklanka kaszy jęczmiennej - papryka czerwona - mała cukinia - 2 szklanki bulionu warzywnego - 200 g startej mozzarelli - sól - pieprz - chili - suszona lub świeża bazylia Przygotowanie:  Kaszę ugotować w bulionie. Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć pestki i zasypać odrobiną soli, żeby wciągnęła gorycz

W poszukiwaniu inspiracji
Krupnik z kaszy jaglanej sekret zdrowia 112

wspomaga nasze włosy i paznokcie  Jest świetna w procesie detoksykacji organizmu. A jedząc ja podczas przeziębień czy grypy szybciej pozbędziemy się kataru.  Składniki: 2 litry bulionu warzywnego marchewka 2 suszone spore prawdziwki  natka pietruszki sól 2 żółtka natka pietruszki Z warzyw przygotuj bulion, wkrusz prawdziwki, wsyp 3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej gotuj razem

AZgotuj!
Zupa cebulowo - porowa 185

zmodyfikowałam mój kulinarny plan. Wyszło pysznie:) Zupa bardzo aromatyczna, słodkawa i ostra. Ze względu na swoje rozgrzewające właściwości świetnie nadaje się na obiad czy kolację w chłodne dni. Składniki: Bulion warzywny 1,5 l 4 spore cebule 1 por łyżka kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne Składniki na bulion: 4 marchewki 2 pietruszki kilka gałązek natki pietruszki 1 mały seler 4 ząbki

pyszne zdrowości
Zupa krem z cieciorki 126

pełen pozytywnych emocji dzień, należy się dobra sycąca zupka Zupa krem z cieciorki SKŁADNIKI: 1 puszka ciecierzycy 1 puszka pomidorów   oliwa z oliwek 500ml bulionu warzywnego pęczek natki pietruszki sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryczka chilli prażone kabanosy/ prażony boczek Do wrzącego buliony dodać pomidory  i gotować przez  ok 10 minut. Następnie dodać odcedzoną ciecierzycę

MarciochaKucharzy
Gulasz z żołądków drobiowych 202

Bardzo smaczny gulasz z żołądków drobiowych.     Składniki: -ok. 1 kg żołądków ( u nas z kurczaka ) -2 marchewki -3 ząbki czosnku -3 łyżki mąki kukurydzianej -2,5 l bulionu warzywnego -2-3 łyżki masła -olej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -ciemny sos sojowy W dwóch litrach bulionu z dodatkiem ząbka czosnku i marchewki  gotujemy do miękkości umyte żołądki. Marchewkę

Maminek kulinarny
Zupa gulaszowa na ostro z lanymi kluseczkami i świeżą kolendrą 281

pieprz ziarnisty kolorowy Na lane kluseczki: - 2 jaja rozmiar L - 45 g mąki pszennej - 45 g mąki kukurydzianej  Zupa: - 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki  - 2 l bulionu warzywnego  - 6 dużych, świeżych marchewek  - 1 świeża papryka - pęczek świeżej kolendry - pieprz, sól, kurkuma, majeranek 1. Bulion Obieramy warzywa, po czym kroimy je na mniejsze części

Sajkofanka smaku
Roladka z łopatki w domowym sous vide z kremowym risotto 223

ciepłej wody wkładamy nasze roladki i trzymamy w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. Składniki potrzebne do przygotowania risotto : 150 g. ryżu 20 ml. masła 400 ml. śmietany 200 ml. bulionu warzywnego 50 g. parmezanu Ryż wrzucamy na rozgrzane masło i krótko przesmażamy, następnie po trochu dodajemy bulionu, gdy ryż wchłonie cały bulion dodajemy śmietanę. Ryż dusimy aż do miękkości. Przed

Full Smaku
Zupa pomidorowa z boczniakami, papryką, cieciorką i szpinakiem 121

papryki 2 łyżki pasty paprykowej (Ajvaru) 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% sól i pieprz, po pół łyżeczki kminku i imbiru słodka papryka w proszku posiekany koperek około 3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka masła Grzyby oczyścić, pokroić w paseczki same kapelusze i niezdrewniałe części trzonków. Zalać bulionem i zagotować kilka minut. Marchew i selera obrać, umyć i zetrzeć na grubej

Czerwień i błękit
Szybka pomidorowa na rosole 123

Czasami nie ma czasu, żeby ugotować od podstaw pomidorową. Ale na szczęście jest na to szybki sposób, na przykład kiedy mamy wczorajszy rosół. Potrzebujemy: rosół lub bulion warzywny - przepis klik  200g przecieru/koncentratu pomidorowego 3 duże łyżki śmietany 12% lub do zup i sosów Bulion podgrzewamy, kiedy będzie ciepły olewamy 3 łyżki do kubka. W kubku mieszamy pół słoiczka przecieru

Kolejny blog o gotowaniu
Kremowa zupa pomidorowa 275

zupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy: Składniki:2 puszki pomidorów3-4 świeże pomidory100 ml koncentratu pomidorowego 1 duża cebula3 ząbki czosnku 400 ml bulionu warzywnego lub kurczakowegogarść świeżej bazylii200 ml gęstej śmietany1 łyżka mąkisól, pieprz Wykonanie:Bulion kurczakowy wlewamy do garnka , dodajemy pomidory z puszki, poszatkowaną cebulę, ząbki czosnku, pokrojone pomidory i koncentrat- gotujemy

Smaki Edyty
Cukiniowa zupa krem 139

które jadłam, uwielbiam kremy warzywne. Doprawianie zostawiam Wam, u mnie było nieco pikantnie, ale dodałam też jogurt naturalny, co troszkę zrównoważyło smak zupy. Składniki :* cukinia - około kg* pół litra bulionu warzywnego * łyżka oliwy z oliwek* ząbek czosnku* zioła i przyprawy do smaku* łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie :Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek. Dodać pokrojoną cukinię, ja środek wydrążyłam

Magiczne Życie Marty
Chiński rosół z makaronem i warzywami 202

się do tego we wschodnim stylu. Chiński rosół z dodatkiem delikatnych warzyw, to istna witaminowa i smakowa bonanza. Wystarczający dowód na to, że można przyrządzić wyśmienity i bardzo aromatyczny bulion warzywny, nie dodając do niego zbędnego mięsa. Źródłem wspaniałego smaku jest duża ilość warzyw oraz przyprawy: imbir, anyż, trawa cytrynowa, chili, sos sojowy. I to wystarczy. Wiem, że pierwszy rzut(...)ratunek tak szybko i tak skutecznie, jak ta gorąca miska makaronu i warzyw w aromatycznym bulionie. Idealna do gryzienia, siorbania i do utrzymania spójności ciała z duchem, co czasem bywa osiągalne.  Składniki na 4 porcje: 1,5 litra mocnego wywaru warzywnego z tego przepisu  3 cm kawałek imbiru 2 owoce anyżu gwiazdkowatego 1 ząbek czosnku 1 źdźbło trawy

Roślinna - blog wegański
Avgolemono - grecka żółta zupa z kurczaka z cytryną 155

Podstawą sosu / zupy avgolemono jest aromatyczny bulion warzywny lub mięsny, zagęszczony zawsze jajkami i cytryną. Taki żółty słoneczny sos może być serwowany z klopsikami, kurczakiem, jagnięciną, warzywami, rybą lub ryżem (ewentualnie także z drobnym makaronem w kształcie ryżu). Składniki: 1,5 l bulionu z kurczaka i warzyw 0,5 szklanki ryżu 3 jajka(...)cytryny sól, pieprz garść świeżej natki pietruszki Przygotowanie: 1. Gotujemy bulion. Gdy będzie gotowy wrzucamy do niego ryż i zagotowujemy. 2. Jajka ubijamy trzepaczką w miseczce, dolać sok z 1,5 cytryny. 3. Cały czas ubijając dolewać powoli do wywaru mięsno - warzywnego. 4. Gotować zupę 5 minut, uważając by jajka nie ścięły się. Zdjąć z ognia, przyprawić, dodać drobno posiekaną

Zasmakuj Kuchni
ZUPA KREM Z ZIEMNIAKA 97

przepis na rozgrzewający krem z ziemniaków, do którego można dodać śmietankę, prażone ziarna słonecznika, a zamiast boczku, podsmażaną szynkę. A Wy jaką najbardziej lubicie zupę?  Składniki: 1 litr bulionu warzywnego  1 duża cebula 500 g ziemniaków  3 ząbki czosnku  kawałek boczku  sól,pieprz  Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni

Kukuleczki
KREM ZE SZPARAGÓW. 226

krem. Ostatnio mogłabym jeść tylko zupy warzywne bądź kremy. KREM SZPARAGOWY WG KARMEL-ITKI. /spontaniczny;/ na 4-6 porcji 2 pęczki szparagów 1 pietruszka 1/4 selera ok. 800 ml bulionu warzywnego  1 biała część pora ew. sos sojowy do smaku Por kroję w plasterki. W garnku rozgrzewam odrobinę oleju,  wrzucam por i przesmażam.  Szparagi obieram (jeśli(...)umyć i usunąć łuski), kroję w małe kawałki. Pietruszkę i seler obieram i również drobno kroję. Warzywa wrzucam do garnka z przesmażonym porem, chwilę razem podgrzewam, następnie zalewam  bulionem tak, by ten zakrył w całości warzywa. Gotuję do miękkości. Następnie całość miksuję za pomocą blendera, doprawiam ewentualnie do smaku i podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ZUPA-KREM Z AWOKADO / Ziołowe wcierki na wzmocnienie włosów 141

Składniki: ♥ awokado ♥ duży ogórek ♥ duży pęczek szczypiorku ♥ 200ml jogurtu sojowego ♥ 250ml bulionu warzywnego ♥ 2 łyżki soku z cytryny ♥ sól, pieprz Wykonanie: Awokado, ogórka oraz szczypiorek wrzucamy do blendera. Zalewamy bulionem, jogurtem i sokiem. Dodajemy trochę soli i pieprzu. Miksujemy na kremową konsystencję. kozieradka / łopian / orzech włoski Ostatnio testuję różne wcierki do włosów, więc chciałabym podzielić się przepisami: 1. WCIERKA

Kasia Sarna
PIECZEŃ RZYMSKA W BOCZKU 154

plastrami boczku   Składniki: 1 kg mieszanego mięsa mielonego wołowo wieprzowego 1 czerstwa bułka 2 jajka surowe 4 jajka ugotowane na twardo sól,pieprz, majeranek 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego 8 cienkich plastrów boczku wędzonego Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajka, wlewamy bulion i dokładamy wymoczoną odciśniętą bułkę. Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Foremkę do pieczenia

Z Majeczką w kuchni
Aromatyczna zupa z ciecierzycy 247

Kiedy ciecierzyca będzie już odpowiednio wymoczona, gotujemy w wodzie z moczenia (można troszkę dolać) około 50 - 60 minut, do miękkości.  W międzyczasie przygotowujemy około 3 litry wywaru - bulionu warzywnego lub warzywno - mięsnego. O tym, jak ja go przygotowuję możecie poczytać w tym wpisie - klik . Gotowy bulion cedzimy.  Cebulę i por drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Barszcz czerwony inaczej 126

dlaczego nie iść właśnie tym tropem i nie dodać jeszcze ogórków i podać z jajkiem. Tak właśnie powstał – barszcz czerwony inaczej.     Składniki: - ok. 2,5 l bulionu (warzywny lub mięsny) - 6 buraków (najlepiej upieczonych, ale ugotowane też mogą być) - 2 – 3 ugotowane marchewki (z bulionu) - 6 ogórków kiszonych - sok z ogórków (ilość do smaku) - 2 cebule

mojewypiekiinietylko
Biała zupa z zielonej soczewicy 118

Składniki: 100 g zielonej soczewicy pół piersi kueczaka 1 marchewka szczypior 2 - 3 łyżki śmietany sól, pieprz 1 l bulionu warzywnego łyżka masła Przygotowanie: W rondelku na łyżce masła lekko zeszklić marchewkę, dodać soczewicę wymieszać i zalać bulionem. Jak się zagotuje włożyć do środka pokrojoną w paski pierś kurczaka. Gotować 30 min. Na końcu zabielić śmietaną, posypać szczypiorkiem i ..................... Smacznego

Gaździnka warzy
Klops z kaszy... 140

Klops z kaszy z pszenicy durum 150g. kaszy z pszenicy durum 500g świeżo zmielonego mięsa wieprzowego 1 szt papryki czerwonawej 1 szt papryki zielonej 1 duże jajko 0,5 bulion warzywny ( rosół) natka pietruszki 1 ząbek czosnek, papryka słodka, świeżo zmielony pieprz, sól Wykonanie: Kaszę zalać wrzącym bulionem dodać drobno posiekaną natkę pietruszki zamieszać.Odstawić na około

kgwjanczewo
UDKA KURCZAKA Z MAKARONEM I WARZYWAMI 229

Składniki:4 podudzia kurczaka1 brokułgarśc fasolki szparagowejpól puszki groszku konserwowego3 marchwie10 dag makaronu rurki4 łyżki sosu sojowego2 szklanki bulionusól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskieWykonanie:Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki brokuła, wlewamy sos sojowy i bulion. Dokładamy pokrojone na mniejsze kawałki fasoliszparagowej. Dusimy ok 20 minut

Z Majeczką w kuchni
Na poprawe humoru 171

rowniez goracy napoj. Jego letnia, delikatna won powoli rozchodzila sie po kuchni i poprawiala humor."Krem" z zielonego ogorka do piciaskladniki: 1 ogorek okolo 200g 50g serka topionego 750ml bulionu warzywnego 1 lyzka masla 1 lyzka maki sol, pieprz do smaku garsc posiekanego koperku wykonanie:Do goracego bulionu wrzucamy serek topiony, maslo i make. Mieszamy az sie wszystko rozpusci. Dokladamy

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania