Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem 178czeka nas już niedługo, gdy na straganach zaczną się pojawiać młode warzywa :) Polecam! Na śniadanie, obiad lub kolację! Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem ½ szkl. pęczaku 2 szkl. bulionu warzywnego lub z kurczaka ½ ogórka szklarniowego 1 pęczek młodych buraczków ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka koperku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny sól Pęczak ugotować do miękkości w bulionie*,posolić
Posadzone i zjedzone
Zupa ze świeżej kukurydzy z soczewicą 175Pyszny krem z kukurydzy z nutą oregano i kawałkami brązowej soczewicy. Niezwykłe pożywna i smaczna. Składniki: 1l bulionu warzywnego 4 świeże kukurydze 1 szalotka 1 marchewka 100g soczewicy brązowej od Symbio 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz oregano Kukurydze obieramy, ścinamy nożem ziarna, płuczemy i dodajemy do bulionu. Marchewkę i szalotkę obieramy, kroimy na małe kawałki. Soczewicę płuczemy kilka
Gotowanie i blogowanie
Krem z marchwi z groszkiem z białej kiełbasy 258sobie to wymyśliliśmy...a co :P ...wszystko pod ręką, tylko skąd tyle marchewki u nas??? Ale nieważne :D była...i jest zupa ;) Składniki 1 kg marchewki 1 l bulionu warzywnego 2 pętka białej kiełbasy 1 łyżeczka cząbru 1 ząbek czosnku pieprz 1 pęczek szczypiorku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki kroimy
R'n'G Kitchen
Sos paprykowy 158Składniki 4 średnie czerwone papryki 1/2 szklanki bulionu warzywnego Oliwa z oliwek Przygotowanie Paprykę umyć ,wyjąć gniazda nasienne ,każdą pokroić na 4 części. Wymieszać z odrobiną oliwy ,grillować aż zmięknie. Obrać ze skórek ,wrzucić do rondelka ,wlać bulion i dusić ok 30 min ,po czym ostudzić i zmiksować. Ponownie wstawić na płomień ,zredukować
R'n'G Kitchen
Brokułowa zupa krem 232brokuły muszą być zawsze takie nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Składniki 1 brokuł 4 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 300 ml jogurtu naturalnego sól pieprz garść płatków migdałowych Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Odcinamy różyczki brokuła od łodygi. Następnie płuczemy. Bulion gotujemy i na wrzątek
My Chcemy Jeść
POTRAWKA Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 427smakuje. Zasmakuje i małym i dużym drobiożercom. Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 1/2 kg pieczarek puszka groszku konserwowego 1,5 szklanki śmietany 12 % 2,5 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy sola i pieprzem, obsmażamy na oleju. Na patelnię dokładamy pokrojone w plastry pieczarki, kiedy się delikatnie zrumienią
Z Majeczką w kuchni
Sos szczypiorkowy + film 202moim domu często jest serwowany na obiad z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo. składniki na 3 porcje pęczek szczypiorku 2 łyżki margaryny 3 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki ) pół szklanki śmietany 18% żółtko szczypta cukru szczypta soli przepis Opłukany szczypiorek drobno siekamy. Z margaryny i mąki sporządzamy zasmażkę a następnie rozprowadzamy ją bulionem
Smakowite Dania
Kulebiak z rybą 181duży pieróg nadziewany farszem z mięsa , lub farszem z ryb. Potrawa pochodzi z Ukrainy. Składniki: 500 g ciasta francuskiego 700 g filetów z mintaja 1 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka ugotowanego ryżu sok z 1 cytryny 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Filety z ryby zalać bulionem
O kuchni z uczuciem
Rolada ze schabu i sos cebulowy 211rulon. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 1,5 godz. Sos cebulowy: Składniki: 2 duże cebule ok 300 ml bulionu warzywnego łyżka mąki pszennej łyżka masła (dałam roślinne) 1,5 łyżeczki cukru sól, pieprz kolorowy, łyżka soku z cytryny Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy pół szklanki gorącego bulionu
e-PrzepisyKulinarne
Zupa krem z selera 211Składniki:1 duży seler4 młode ziemniaki3 gałązki selera naciowego2 litry bulionu warzywnegogałka muszkatołowasól, pieprz2 łyżki olejuPrzygotowanie:W rondlu na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki
Smakowity Blog Kulinarny
PAPRYKOWE PAŁKI KURCZAKA 173W moim domu częściej na stole gości drób niż wieprzowina. Gotuje z myślą o dzieciach ich gustach, my dorośli się temu ,, podporządkowujemy "Dzieciaki bardzo chętnie sięgają
Z Majeczką w kuchni
KOTLETY Z RYŻU ZE SZPINAKIEM. 273wyhamowanie. Potrzebujemy takich momentów. Niestety, w życiu jest ich zastraszająco mało. KOTLETY Z RYŻU ZE SZPINAKIEM. /przepis własny;/ na 5-6 sztuk 1 szklanka zwykłego ryżu 2 szklanki bulionu warzywnego 2,5 szklanki posiekanych świeżych liści szpinaku 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej roślinny do smażenia Ryż gotuję do miękkości w bulionie, studzę
W kuchni Karmel-itki
Tarta z czarną soczewicą i marchewką. 207Tart with black lentils and carrots. Składniki. 100 g sera twarogowego 200 g mąki pszennej 100 g soczewicy czarnej 1 szklanka bulionu warzywnego 6 marchewek (50 dag) 1 żółtko 4 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki kminku mielonego sól, pieprz 1 łyżka masła Wykonanie. Bulion zagotować i wsypać przebraną i przepłukaną soczewicę. Może
Kulinarny karnet Christophera
Ozdobniki. Ogarniam sprzęt Stwórcy 357mielone wyrobiłam z jajkiem, bułką tartą i pesto. Uformowałam z niego małe kulki, które następnie smażyłam. Mini kotleciki podałam z risotto oprószone startym parmezanem. szklanka ryżu jaśminowego szklanka bulionu warzywnego 3 łyżki suszonych pomidorów (z oliwą)łyżka masła starty parmezan do posypania Ryż wrzuciłam na rozgrzaną oliwę i smażyłam (użyłam oliwy z pomidorów). Kiedy lekko zbrązowiał podlałam częścią bulionu
bastalena
Śmietanowy blok wielkanocny z jajkiem. 196Dziś na szybko. Bez wstępów. ŚMIETANOWY BLOK WIELKANOCNY Z JAJKIEM. (źródło: prasa; z moimi modyfikacjami) 400g kwaśniej śmietany 1,5 szklanki wrzątku 1 żółta papryka 4 korniszony 2 kostki bulionu warzywnego słoik mieszanki sałatkowej (groszek, marchew, kukurydza) 4 cieniutkie kabanoski 1/2 szklanki posiekanego koperku 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy sarepskiej 6 jajek na twardo 1 opakowanie żelatyny Kostki bulionu
W kuchni Karmel-itki
PILAW Z GROSZKIEM I MARCHEWKĄ – lekki, dietetyczny obiad – BE FIT! 214albo talerz będzie oblizywał do zera! Polecam! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * ryż – 1 szkl * marchew – 1 szt * groszek ( mrożony ) – 100 g * czosnek – 1 ząbek * bulion warzywny – 2 szkl * świeża pietruszka * sól, pieprz, sok z cytryny * oliwa z oliwek – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, przesmażamy
Ostra na Słodko
SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM 209kilka gałązek natki pietruszki 300 ml śmietany 30% sól,pieprz 4 ziarna ziela ang, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 3 liście laurowe olej do smażenia mąka do obtaczania 3 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Plastry schabu delikatnie rozbijamy, oprószamy solą , pieprzem,obtaczamy w mące,zrumieniamy na niewielkiej ilości oleju. Na oleju zrumieniamy tez dość grubo pokrojone plastry pieczarek. Do gotowych pieczarek
Z Majeczką w kuchni
Dekonstrukcja domowych gołąbków + gołąbki 216się farszu. 5. Naczynie żaroodporne skraplamy oliwą, lub wykładamy liśćmi kapusty i wkładamy kolejno gołąbki. Teraz możliwości jest sporo, możemy lekko podlać gołąbki wodą z kapusty, lub bulionem warzywnym, lub podlewamy lekko sosem. 6. Gołąbki zakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Dusimy je tak przez około godziny co jakiś czas podlewając je wodą
Mój pomysł na
Zupa cebulowa w miseczce chlebowej. 182powstały moje talerze :) Zupa cebulowa z dodatkiem białego wina, doprawiona tymiankiem jeszcze nigdy mi tak nie smakowała :) Składniki: Zupa: 4 duże cebule 2 łyżki masła 3 szkl. bulionu warzywnego 100 ml białego wina wytrawnego tymianek sól pieprz Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i smażyć na małym ogniu ok. 20 minut. Wlać wino i chwilę dusić. Następnie dolać bulion
zadanie-gotowanie
ZUPA ZIMOWA 193mieszanki chińskiej - ok.450 g ( u mnie z biedronki) 5-6 ziemniaków 2 puszki czerwonej fasoli 4-5 pomidorów lub poza sezonem puszka pomidorów 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego ząbek czosnku przyprawy : sól, pieprz ziołowy, papryka słodka w proszku, papryka ostra w proszku, odrobina masła Mieszankę chińską, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki wrzucić
pieprzny smaczek
Domowy koncentrat bulionu warzywnego 270niezdrową chemiczną bombą". Jedynym ich plusem jest to, że dzięki nim zyskujemy trochę czasu, ale nic więcej! Dlatego chciałabym Wam pokazać, w jak prosty sposób możemy przyrządzić domowy koncentrat bulionu warzywnego, który starczy nam na dłuugi czas. Jest zdrowszy, obfity w warzywa, wiemy co w nim jest, a przede wszystkim smakuje o niebo lepiej. W podobny sposób możemy przygotować koncentrat
Be Fit Be Strong
Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy 194serem, podane z grzankami są pyszną kompozycją. Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy SKŁADNIKI : 3-4 średnie młode ziemniaki 3-4 młode pietruszki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 800 ml bulionu warzywnego 100 g serka topionego gouda pieprz biały do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej grzanki – do podania PRZYGOTOWANIE : Pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa dziadowska 213Widząc bryndzę w sklepie naszła nas ochota na góralską zupę. Wyszła smaczna i delikatna. Składniki 1,5 l bulionu warzywnego 300 g bryndzy (u nas flisacka) 1 ząbek czosnku szczypta mielonego kminku 1 kg ziemniaków sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bryndzę rozrabiamy w ostudzonym bulionie (1/2 l) ,resztę bulionu zagotowujemy. Rozrobiony wywar powoli wlewamy
R'n'G Kitchen
Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki 183zestawienie :) Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki SKŁADNIKI: 150 g kaszy bulgur 500 g mięsa mielonego wieprzowego papryka czerwona i zielona natka pietruszki 1 duże jajko bulion warzywny sól, pieprz, czosnek, papryka słodka puszka cieciorki 1 cukinia 1 cebula 2 puszki pomidorów z puszki kiść boczniaków (ewentualnie) sól, pieprz, czosnek, tymianek, oregano, chilli Kaszę bulgur zalać wrzącym bulionem
MarciochaKucharzy
Zupa misz-masz (z kalarepą, porem, boczniakami i zielonym groszkiem) 272smak zupy, niby oczywiste, a nie wszyscy o tym pamiętają. Najlepiej do zrobienia tej zupy użyć świeżych składników, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone warzywa. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka 2 duże kalarepy 2 duże pory ok. 200 g boczników (ewentualnie pieczarek) 3 serki topione (np. ementaler, gouda) - serki można pominąć jak ktoś nie lubi(...)oczywiście używamy świeżego) duży pęczek szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: Kalarepę obieramy i kroimy w ok. 1-2 cm kostkę, pora kroimy w półkrążki. Natomiast boczniaki kroimy w paseczki Do bulionu wrzucamy serki topione i pokrojone warzywa. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy zielony groszek i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dokładamy
IMPRESJA SMAKU
Risotto z pistacjami 188mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki orzeszków pistacjowych/bez skorupki/+do dekoracji ok. 800 ml domowego bulionu warzywnego sól, pieprz/do smaku oraz 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka masła Wykonanie: -Pistacje podgotować ok. 5-6 minut , przestudzić, obrać i drobniutko posiekać /odłożyć kilka
Zakamarki mojej kuchni
Jajka w sosie koperkowym 232Jajko w roli glownej do drugiego dania.Prosto,tanio i pysznie.Sos koperkowy ,ziemniaki puree,ulubiona jarzynka i pelnowartosciowy posilek gotowy.Od zawsze lubie ten zastaw ( ulubione danie z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w pomarańczach 233Jakoś dużo łatwiej mi idzie z eksperymentowaniem w przygotowaniu wytrawnych potraw niż z eksperymentowaniem w przygotowywaniu ciast. Zresztą gdzie znajdę chętnych do próbowania moich słodkich wynalazków
UgotujmyTo.pl