bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:49/234)

Zupa- krem z groszku 93

Składniki: 400 g groszku   600 ml bulionu warzywnego   1 cebula   śmietana 30% przyprawy: sól, pieprz, papryka chili   ser pleśniowy   listki mięty   grzanki lub groszek ptysiowy   Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić i lekko podsmażyć w garnku, dolać bulionu, dodać groszek. Wszystko zagotować. Na koniec doprawić do smaku, dodać śmietanę wrzucić listki mięty. Całość zmiksować

Kukuleczki
Krem z brokuła 113

przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min Składniki 500 g brokułów 750 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1 średni ziemniak 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny pieprz biały sól Dodatkowo 4 łyżki płatków migdałowych 4 łyżki jogurtu naturalnego Instrukcje Bulion doprowadzamy

Wędrówki po kuchni
Zupa krem brokułowa z fetą 164

bulionu i dodatków. Zupa krem brokułowa Składniki: na 4 porcje 1 duży brokuł 3 łyżki posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania 1 marchewka 1 pasternak 1 l warzywnego bulionu 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Do podania 100 g sera feta 1 chili 2 dymki pokrojone w piórka czarny pieprz, grubo mielony Podziel brokuła na różyczki. Marchewkę

codojedzenia
Medaliony z mięsa mielonego z sosem koperkowym 188

Propozycja na smaczny obiad.    Składniki: -0,8 kg mięsa mielonego -cebula -czosnek -pieprz ziołowy i naturalny -czosnek niedźwiedzi -sól -ok. 2 l bulionu warzywnego Do mięsa dodajemy starte na drobnych oczkach czosnek i cebulę. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, naturalnym i solą. Dodajemy dużą szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Formujemy klops. Zagotowujemy bulion i wkładamy do niego uformowane mięso

Maminek kulinarny
"Ryba" z kotletów sojowych po grecku (wegańska) 165

trzymać. Po ostatnich badaniach morfologii widzę, że warto i nie mam zamiaru nic zmieniać. Składniki na 4-5 porcje. Składniki: - 1l bulionu (1l wody + 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 500ml przecieru pomidorowego - 10-12 kotletów sojowych (2-3 na osobę) - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 por (biała część) - 1 cebula - 0,5 selera - 1 łyżka sosu sojowego(...)mąka kukurydziana + woda - sól, pieprz Przygotowujemy bulion. Kiedy się zagotuje, umieszczamy w nim kotlety sojowe i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy. Marchewki, pietruszki i selera obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pora w talarki. Cebulę z porem smażymy na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy starte

Be Fit Be Strong
Rozgrzewająca zupa krem dyniowo-batatowa z nutką chili 167

zimniej, więc taka zupka będzie jak znalazł. Ogłaszam ostatni przepis z dyniowego cyklu. Przepis na 6-8 porcji. Składniki: - 1,25l bulionu (1,25l wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 dynia (ok. 1kg) - 1 duży batat - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki chili (można więcej, ale uważajcie, by nie przesadzić! ) Przygotowujemy bulion. Dynię

Be Fit Be Strong
Zupa z porów 127

mnóstwa energii. Kaszę jęczmienną można zastąpić makaronem -  będzie równie smacznie. Potrzebne nam: - 1 duży lub 2 mniejsze pory (białe części) - serek topiony (200g) - 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej - litr bulionu warzywnego lub drobiowego - chili - pieprz czarny mielony - sól - gałka muszkatołowa - 2 łyżki oliwy czosnkowej - łyżka masła Przygotowanie:  Pory kroimy na talarki i podsmażamy na oliwie z masłem. Zalewamy bulionem

W poszukiwaniu inspiracji
Rozgrzewająca zupa marchewkowa 159

też zajadać z bagietką prosto z gara - taka jest dobra! Proporcja na dwie osoby: - 5 średnich marchewek - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 strąk ostrej papryczki - 1 litr bulionu warzywnego / wody - 2 łyżki oleju / oliwy / masła - sól do smaku Warzywa obrać. Marchewkę, cebulę pokroić na równej wielkości kawałki. Umieścić w garnku razem z czosnkiem i papryczką. Zalać bulionem / wodą

kawawszklance
Zupa krem z dyni 115

kosteczkę cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy dynie z ziemniakami i podsmażamy całość. 3. Kiedy dynia z ziemniakami nam się podsmaży to całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym lub mięsnym. Gotujemy pod przykryciem około 30 min.  4. Następnie całość blendujemy i doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy zahartowaną śmietanę ( śmietanę mieszamy najpierw z gorącym bulionem, następnie

Gotowanie...to proste !
Zupa z kalafiora 146

ok.500g) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki garam masala 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 500 ml bulionu warzywnego 165 ml mleczka kokosowego sól, pieprz W garnku rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić cebulę. Dodać kalafior podzielony na różyczki. Podsmażyć kilka minut. Dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Zalać bulionem. Gotować

Moja Galeria Smaku
Przepis na… – Cioppino, włoską zupę rybną z San Francisco 323

łososia cytryna oliwa z oliwek chilli sól, pieprz grubo mielony cebula seler naciowy passata pomidorowa pomidor papryka czerwona i żółta świeży tymianek 160 ml białego wytrawnego wina półtora litra bulionu warzywnego W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy seler, czosnek, papryki i cebulę (wszystko posiekane). Smażymy kilka minut. Dolewamy wino (połowa powinna odparować), następnie dodajemy pomidory i bulion. Wszystko

Bon Ton Italia
Zupa ryżowa z marchewką 86

Lekka zupa ,rozgrzewająca w chłodne ,pochmurne dni. Składniki 100 g ryżu 400 g marchewki 40 g masła łyżka mąki cebula 1 l bulionu warzywnego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Marchew obieramy i kroimy w cienkie talarki. Razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle około 2-3 min ,oprószamy mąką i zalewamy bulionem ,cały czas mieszając. Osobno gotujemy ryż (półtwardo) ,płuczemy

R'n'G Kitchen
Duszona marchew 124

daje niesamowity aromat. Składniki 3 średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 łyżki smalcu gęsiego 3 łyżki bułki tartej 120 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki obieramy i kroimy w julienne (słupki). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy marchew ,podsmażamy kilka minut i zalewamy bulionem

R'n'G Kitchen
Kalarepka w sosie z bazylii 107

Uwielbiam sezon na kalarepki ! :) u mnie dziś w sosie ze świeżą bazylią. Składniki: 300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 4 łyżki gęstej śmietany Pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku 4 kalarepki 5 łyżek oleju z bazylią 2 łyżki posiekanej bazyli Wykonanie: Bulion zagotować, dodać śmietanę cały czas mieszając. Doprawić pieprzem i wymieszać z posiekaną bazylią. Kalarepkę obrać

Tradycyjna Kuchnia
Pieczona karkówka wieprzowa QAFP w sosie śliwkowym z puree z marchwii 201

nieco oliwy, obsmażać porcje  z każdej strony. Doprawić do smaku jeśli konieczne. W czasie gdy mięso się piecze, przygotować sos śliwkowy i puree z marchewki. Śliwki suszone zalać bulionem warzywnym lub wodą, tak aby były zakryte i gotować do miękkości, doprawić solą i zmiksować na lekki sos. Jeżeli sos wydaje nam się za gęsty - rozrzedzić go mozna bulionem. Doprawić

Stare Gary
Risotto z owocami morza 136

frutti di mare! SKŁADNIKI dla 2 osób : 1/2 opakowania ryżu arborio cebula 3 ząbki czosnku papryczka chili ok. 4 łyżek masła 100 ml wytrawnego białego wina 1 l bulionu warzywnego (2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, 1/2 cebuli, 1/2 selera) 500 g mieszanki owoców morza 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz koszt.: ok. 30 zł. KROK 1 Sporządzenie bulionu; Do garnka

smacznieinatemat
SPAGHETTI PO WŁOSKU 147

musiałam go wykorzystać. Pycha!!!   Składniki: garść makaronu spaghetti razowy z pełnego ziarna Makarony Polskie 1/2 kg mięsa mielonego puszka pomidorów w puszcze 1/2 małego koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego suszona bazyli, pomidory,czosnek- 3 łyzki sól,pieprz so smaku parmezan Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Mięso mielone przesmażamy na oleju, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat,dolewamy bulion dodajemy

Z Majeczką w kuchni
Szpinakowa na zakwasie z wasabi i naleśnikiem 128

Składniki:pół kilograma szpinaku - najlepiej świeży ale może być też mrożony w liściach1 litr bulionu warzywnego2 ząbki czosnku2 liście laurowe2 ziela angielskiezakwas z mąki

Bon Appetit Małgorzaty
Z... (pikantna) zupa dyniowo - paprykowa! 164

Zupoholizmu ciąg dalszy ;) dynia nie gości u mnie zbyt często, ale jak już wpada, staram się z niej wyczarować jak najwięcej rzeczy. A zupa dyniowa to

Kitchens Alphabet
Zupa groszkowa z łososiem i chorizo 151

plasterków podsmażonego chorizo, dzięki czemu zupa będzie trochę bardziej wyrazista. Źródło: "Łatwe zupy", Warszawa 2012, s. 13. Składniki: 300 g mrożonego zielonego groszku 1 łyżka cukru 1 l gorącego bulionu warzywnego kilka plasterków chorizo 400 g filetu z łososia 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany koperek Wykonanie: Mrożony groszek przełożyć do garnka, posłodzić i zalać gorącym bulionem. Zagotować

Pasja Smaku
PRZEPISY MISTRZÓW: Zupa krem z dyni wg Magdy Gessler 276

wyzwaniami wg receptur kuchennych autorytetów.Na pierwszy ogień pójdzie Magda Gessler i jej przepis na:   Zupa krem z dyni Składniki: 1,5kg dyni 200 ml mleka 200 ml bulionu warzywnego 200 śmietanki kremówki 4 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatałowej natka pieruszki łuskane pestki dyni sól morska biały pieprz  Dynię obrać i pokroić w kostkę, zalać mlekiem i bulionem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa z czerwonej soczewicy i dyni 185

wiadomo soczewica zawiera duża białka, więc śmiało mogą ją jeść wegetarianie. Nie chciałam, aby zupa była taka prosta - dodałam dynię. Smak był bardzo wykwintny z nutą pikantności. ;) Składniki: 2l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 startej dyni Hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 średnie ziemniaki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki pieprzu

Truskawkowa Fiesta
Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem 117

czeka nas już niedługo, gdy na straganach zaczną się pojawiać młode warzywa :) Polecam! Na śniadanie, obiad lub kolację! Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem ½ szkl. pęczaku 2 szkl. bulionu warzywnego lub z kurczaka ½ ogórka szklarniowego 1 pęczek młodych buraczków ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka koperku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny sól Pęczak ugotować do miękkości w bulionie*,posolić

Posadzone i zjedzone
Zupa ze świeżej kukurydzy z soczewicą 121

Pyszny krem z kukurydzy z nutą oregano i kawałkami brązowej soczewicy. Niezwykłe pożywna i smaczna. Składniki: 1l bulionu warzywnego 4 świeże kukurydze 1 szalotka 1 marchewka 100g soczewicy brązowej od Symbio 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz oregano  Kukurydze obieramy, ścinamy nożem ziarna, płuczemy i dodajemy do bulionu. Marchewkę i szalotkę obieramy, kroimy na małe kawałki. Soczewicę płuczemy kilka

Gotowanie i blogowanie
Krem z marchwi z groszkiem z białej kiełbasy 200

sobie to wymyśliliśmy...a co :P ...wszystko pod ręką, tylko skąd tyle marchewki u nas??? Ale nieważne :D była...i jest zupa ;)   Składniki 1 kg marchewki 1 l bulionu warzywnego 2 pętka białej kiełbasy 1 łyżeczka cząbru 1 ząbek czosnku pieprz 1 pęczek szczypiorku     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki kroimy

R'n'G Kitchen
Sos paprykowy 86

Składniki 4 średnie czerwone papryki 1/2 szklanki bulionu warzywnego Oliwa z oliwek Przygotowanie Paprykę umyć ,wyjąć gniazda nasienne ,każdą pokroić na 4 części. Wymieszać z odrobiną oliwy ,grillować aż zmięknie. Obrać ze skórek ,wrzucić do rondelka ,wlać bulion i dusić ok 30 min ,po czym ostudzić i zmiksować. Ponownie wstawić na płomień ,zredukować

R'n'G Kitchen
Brokułowa zupa krem 169

brokuły muszą być zawsze takie nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Składniki 1 brokuł 4 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 300 ml jogurtu naturalnego sól pieprz garść płatków migdałowych Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Odcinamy różyczki brokuła od łodygi. Następnie płuczemy. Bulion gotujemy i na wrzątek

My Chcemy Jeść
POTRAWKA Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 368

smakuje. Zasmakuje i małym i dużym drobiożercom.   Składniki: 70 dag piersi  z kurczaka 1/2 kg pieczarek puszka groszku konserwowego 1,5 szklanki śmietany 12 % 2,5 szklanki bulionu warzywnego sól  pieprz  zioła prowansalskie Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy sola i pieprzem, obsmażamy na oleju. Na patelnię dokładamy pokrojone w plastry pieczarki, kiedy się delikatnie zrumienią

Z Majeczką w kuchni
Sos szczypiorkowy + film 148

moim domu często jest serwowany na obiad z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo. składniki na 3 porcje pęczek szczypiorku 2 łyżki margaryny 3 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki ) pół szklanki śmietany 18% żółtko szczypta cukru szczypta soli przepis Opłukany szczypiorek drobno siekamy. Z margaryny i mąki sporządzamy zasmażkę a następnie rozprowadzamy ją bulionem

Smakowite Dania
Kulebiak z rybą 119

duży pieróg nadziewany farszem z mięsa , lub  farszem z ryb. Potrawa pochodzi z Ukrainy.  Składniki: 500 g  ciasta francuskiego 700 g filetów z mintaja 1 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka ugotowanego ryżu sok z 1 cytryny 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Filety z ryby zalać bulionem

O kuchni z uczuciem
Rolada ze schabu i sos cebulowy 159

rulon. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 1,5 godz. Sos cebulowy: Składniki: 2 duże cebule ok 300 ml bulionu warzywnego łyżka mąki pszennej łyżka masła (dałam roślinne) 1,5 łyżeczki cukru sól, pieprz kolorowy, łyżka soku z cytryny Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy pół szklanki gorącego bulionu

e-PrzepisyKulinarne
Zupa krem z selera 152

Składniki:1 duży seler4 młode ziemniaki3 gałązki selera naciowego2 litry bulionu warzywnegogałka muszkatołowasól, pieprz2 łyżki olejuPrzygotowanie:W rondlu na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki

Smakowity Blog Kulinarny
PAPRYKOWE PAŁKI KURCZAKA 120

W moim domu częściej na stole gości drób niż wieprzowina. Gotuje z myślą o dzieciach ich gustach, my dorośli się temu ,, podporządkowujemy "Dzieciaki bardzo chętnie sięgają

Z Majeczką w kuchni
KOTLETY Z RYŻU ZE SZPINAKIEM. 203

wyhamowanie. Potrzebujemy takich momentów. Niestety, w życiu jest ich zastraszająco mało. KOTLETY Z RYŻU ZE SZPINAKIEM. /przepis własny;/ na 5-6 sztuk 1 szklanka zwykłego ryżu 2 szklanki bulionu warzywnego 2,5 szklanki posiekanych świeżych liści szpinaku 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej roślinny do smażenia Ryż gotuję do miękkości w bulionie, studzę

W kuchni Karmel-itki
Tarta z czarną soczewicą i marchewką. 150

Tart with black lentils and carrots. Składniki. 100 g sera twarogowego 200 g mąki pszennej 100 g soczewicy czarnej 1 szklanka bulionu warzywnego 6 marchewek (50 dag) 1 żółtko 4 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki kminku mielonego sól, pieprz 1 łyżka masła Wykonanie. Bulion zagotować i wsypać przebraną i przepłukaną soczewicę. Może

Kulinarny karnet Christophera
Ozdobniki. Ogarniam sprzęt Stwórcy 295

mielone wyrobiłam z jajkiem, bułką tartą i pesto. Uformowałam z niego małe kulki, które następnie smażyłam. Mini kotleciki podałam z risotto oprószone startym parmezanem.  szklanka ryżu jaśminowego szklanka bulionu warzywnego 3 łyżki suszonych pomidorów (z oliwą)łyżka masła starty parmezan do posypania Ryż wrzuciłam na rozgrzaną oliwę i smażyłam (użyłam oliwy z pomidorów). Kiedy lekko zbrązowiał podlałam częścią bulionu

bastalena
Śmietanowy blok wielkanocny z jajkiem. 134

Dziś na szybko. Bez wstępów. ŚMIETANOWY BLOK WIELKANOCNY Z JAJKIEM. (źródło: prasa; z moimi modyfikacjami) 400g kwaśniej śmietany 1,5 szklanki wrzątku 1 żółta papryka 4 korniszony 2 kostki bulionu warzywnego słoik mieszanki sałatkowej (groszek, marchew, kukurydza) 4 cieniutkie kabanoski 1/2 szklanki posiekanego koperku 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy sarepskiej 6 jajek na twardo 1 opakowanie żelatyny Kostki bulionu

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania