bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:44/234)

Zupa - krem z pora 158

gustu. Podałam ją z prażonym słonecznikiem i dodatkowo mąż lubi z serem żółtym :) Składniki: 3 białe części pora 2 większe ziemniaki 2 marchewki ząbek czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego masło klarowane do podsmażenia pora śmietana 18 % trochę słonecznika ewentualnie starty żółty ser Ziemniaki i marchewki obrałam, wrzuciłam do wcześniej przygotowanego bulionu i gotowałam, dorzuciłam do nich pokrojony czosnek. Pora

kruche babeczki
Kaszotto z warzywami, jajem i parmezanem 167

linii  WOLL Szafir Wypędzlowałam patelnię oliwą, rozgrzałam i na dość ciepłą wsypałam obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Wsypałam kaszę i delikatnie podprażyłam.Podlałam odrobiną bulionu warzywnego. Przykryłam patelnie pokrywą i zostawiłam do podduszenia się. Obrałam batata, pokroiłam, dodałam do kaszy wraz z ciecierzycą.Przykryłam. Kiedy potrawa wchłonęła bulion dodałam warzyw i dolałam bulionu,powtarzałam czynność

Z Kuchni Do Kuchni
Sos koperkowy 158

koperkowy do obiadu.     Składniki: -300 ml. bulionu warzywnego -3-4 łyżki słodkiej śmietanki -2 łyżki koperku świeżego lub mrożonego -czubata łyżka mąki kukurydzianej Do szklanki wlewamy śmietankę, dolewamy trochę bulionu, wsypujemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Bulion zagotowujemy, dolewamy zawartość szklanki, zagotowujemy, dodajemy koper, mieszamy i zagotowujemy. Do smaku możemy doprawić solą i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Marchewka z groszkiem 130

pewno będzie pyszna. Zielony groszek to równiez bogactwo mikroelementów. Zapraszam na super zdrową, niesłusznie zapomnianą jarzynkę. Składniki: 500-600 g marchewki 200-250 g mrożonego groszku 200 - 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego lub maggi 1 płaska łyżka mąki krupczatki sól koperek Wykonanie: marchewke obrać i pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować 10 minut. Dodać zielony groszek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Perfekcyjny bulion warzywny. Bulion miłosny. 142

Dziś perfekcyjny bulion warzywny na bazie lubczyku.  Nie chcę używać kostki rosołowej, która ma w sobie dużo soli i substancji których nie znam. Wolę przygotować bulion, który jest naturalny, pachnie warzywami i jest zdrowy. Ten bulion to baza do zup i innych dań. Ja dodaję cały pęczek lubczyku więc bulion to afrodyzjak. W ludowych wierzeniach lubczyk miał niezwykłą magiczną

Apetyt na Zielone
Krem z groszku 127

Składniki: 3 szklanki mrożonego groszku 1 marchewka 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego (ja użyłam z tego przepisu) 1 cebula olej natka pietruszki sól, pieprz Cebulę posiekać i zeszklić na oleju w garnku. Wlać bulion. Dodać marchewkę, pietruszkę i groszek. Gotować około 15 minut. Doprawić. Dodać natkę pietruszki i zmiksować na krem. Podawać ze startym żółtym serem i/lub papryczką chili

Moja Galeria Smaku
Zupa - krem z pomidorów z serkiem mascarpone + film 189

kwaśną nutą, zupa krem z pomidorów z dodatkiem serka mascarpone to znakomita propozycja na gorącą kolację. Podana z grzankami lub bagietką czosnkową smakuje wyśmienicie. składniki na 3 porcje szklanka bulionu warzywnego 500 g pomidorów z puszki 300 g koncentratu pomidorowego 125 g serka mascarpone czarny pieprz cukier sól przepis Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy

Smakowite Dania
zupa krem z pieczarek 172

przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak jest intensywnie pieczarkowy. Jeśli macie pod ręką, to dodajcie do niej kilka grzybów, wtedy jej smak jeszcze bardziej zniewoli SKŁADNIKI 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula 50 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka masła pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE Ugotowany bulion odstawić do wystygnięcia. Cebulę drobno pokroić. Pieczarki

zabawa smakiem
Placuszki z soczewicy i suszonych pomidorów 73

Składniki: 1 czerwona cebula ząbek czosnku pół łyżeczki masła 100 g soczewicy 200 ml bulionu warzywnego 60 g suszonych pomidorów pół pęczka natki pietruszki jajko 2 - 3 łyżki mąki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Soczewicę ugotować na bulionie do miękkości ( ostudzić ). Drobno posiekaną cebulę zeszklić z wyciśniętym czosnkiem na maśle.Posiekać pomidory.  W misce wymieszać soczewicę, cebulę, pomidory, jajko

Gaździnka warzy
Mintaj w sosie śmietanowym 164

Składniki: półtorej łyżki masła tyle samo mąki szklanka bulionu warzywnego kilka kropel soku z cytryny pół szklanki śmietany sól koperek Przygotowanie: Masło rozpuścić, dodać mąkę i zasmażyć ciągle mieszając. Rozprowadzić zimnym bulionem, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać ze śmietaną. posolić do smaku, włożyć rybę i zagotować. Posypać posiekanym koperkiem......... Smacznego

Gaździnka warzy
Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami 150

Składniki:żeberka wieprzowe pół kilo liść laurowy2 sztukiziele angielskie 2 kulkipieprz ziarnisty 3 kulkibulion warzywny 1 szklankasól i pieprzłyżeczka papryki czerwonejkilka suszonych grzybkówcebula 1 dużaolejmąka pszenna – ok. 2 łyżkiszklanka bulionuokoło 5 liści czosnku niedźwiedziegoMięso myjemy, posypujemy przyprawami. Na rozgrzany olej wkładamy żeberka. Obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni zalewamy mięso wodą. Dodajemy, liście laurowe(...)pieprz i ziele. Dusimy pod przykryciem. Grzyby moczymy w gorącej wodzie ok pół godziny. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Gdy woda troszkę odparuje dolewamy szklankę bulionu. Czosnek niedźwiedzi kroimy drobno i dodajemy do sosu. By sos był bardziej gęsty na koniec rozrabiamy w połowie szklanki wody ok. 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy by nie było grudek. Wlewamy rozrobioną mąkę

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z groszkiem 183

Zupa z zielonym groszkiem to nie to samo, co grochówka.Jest przejrzysta, lekka i smaczna.   Składniki:-2 l rosołu lub bulionu warzywnego-słoiczek  groszku konserwowego lub ok. 40-50 dkg mrożonego-5 ziemniaków-1 marchew-łyżka posiekanego koperku-1/2 szklanki śmietany   W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i ziemniaki.Dodajemy groszek a kiedy warzywa zmiękną dolewamy

Maminek kulinarny
Z dalekich wypraw... #8 Teraz Polska. Przepis Ślązaków na polewkę z raków 171

nieco wiedzy na temat gotowania raków, historii kulinarnej Dolnego Śląska i utwierdziłam, że eksperymentowanie jest nie dla mnie.  raki 10 sztuk (dokładnie mięso i skorupki z odwłoków) litr bulionu warzywnego (z kostki) żółtko szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu 2 łyżki masła 3 łyżki jogurtu maturalnego mini bagietki (do podania) Raki ugotowałam w bulionie. Wyjęłam. Wystudziłam. Wyskubałam mięso z odwłoków

bastalena
Chłodnik z botwinki 146

sama (na specjalną prośbę), przejrzałam kilkanaście (o ile nie więcej przepisów), poeksperymentowałam i oto jest – klasyczny litewski chłodnik z botwinki.   Składniki: – 1 -1,5 l bulionu warzywnego – 3 pęczki młodej botwinki (z liśćmi) – 500 ml maślanki albo zsiadłego mleka – 250 ml kefiru – 250 ml śmietany 18% – 1-2 łyżki soku z cytryny(...)octu białego – sól, pieprz – pęczek rzodkiewki – 1 duży zielony ogórek (podłużny) – pęczek koperku świeżego – opcjonalnie – świeży szczypiorek i gotowane na twardo jajko Wykonanie: Bulion zagotować. Buraczki z botwinki porządnie wyszorować (można obrać, ale dla mnie szkoda każdego kawałka). Drobno posiekać razem z częścią liści. Posiekaną botwinkę wrzucić do bulionu. Posolić. Gotować kilka minut

Pociąg Do Kuchni
Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą 153

Zachęcam do wypróbowania. Składniki:  1 świeży brokuł 1 marchewka 1 pietruszka 4 ziemniaki 2 szalotki 30 dag świeżego szpinaku baby 2 łyżki klarowanego masła 1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub rosołu 2 liście laurowe 150 ml słodkiej śmietanki 18% Jarzynka lub sól do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 20 dag  cienkiej kiełbasy bekonowej Natka pietruszki

Wanilia i Kardamon
Zupa krem z czerwonej soczewicy 219

białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego :)  Tak więc oto spróbowałam i się nie zawiodłam :) Zakupy: - bulion warzywny ( świeże warzywa lub kostki rosołowe) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 250 g czerwonej soczewicy - puszka pomidorów krojonych - sól, pieprz Przygotowanie: Do garnka z bulionem wkładam obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę

Tanio smacznie i prosto
Zupa cebulowa z grzankami 149

Rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe dni. Delikatny aromat cebuli daje cudowne doznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam! Zupa cebulowa Składniki: 3 duże cebule 2 L bulionu warzywnego lub drobiowego 1 średnia marchewka liść laurowy szczypta słodkiej papryki szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz dodatkowo: grzanki lub inne pieczywo  Przygotowanie: Ugotować bulion z liściem laurowym i marchewką

Tagebuch po polsku
Zupa krem z papryki i soczewicy. 236

minut . Składniki: 4 średnie papryki 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka posiekana w plastry 1 pietruszka pokrojona w plastry 2 ząbki czosnku 1/2 l. bulionu warzywnego (może być drobiowy) sól, pieprz  1 łyżka oliwy Cebulę, marchew i pietruszkę zeszklić na łyżce oleju. Przełożyć do garnka, dodać soczewicę zalać bulionem. gotować na średnim ogniu

Farmażony
Krem z marchewki z imbirem 120

papryczki chili, jest wspaniale rozgrzewająca - idealna na pierwsze chłodniejsze dni.  1 średnia cebula 6-8 średnich marchewek 1 łyżka startego swieżego imbiru kilka cienkich plasterków papryczki chili 500ml bulionu warzywnego sól, pieprz olej do smażenia Cebule drobno posiekać i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju aż zrobi sie szklista, w razie potrzeby podlać bulionem. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki

Codzienne Gotowanie
Sciorba karaa 138

Pyszna, delikatna i wyborna w smaku zupa dyniowa. Składniki 2 kg miąższu z dyni 125 g ryżu 2 l bulionu warzywnego 250 ml mleka sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy do miękkości. Dynię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i mlekiem, dodajemy sól, pieprz, gotujemy 20 min. Zupę studzimy i miksujemy na gładki

R'n'G Kitchen
Zupa z boczniaków 117

bardzo szybko ,smakuje wyśmienicie.   Składniki 250 g boczniaków puszka krojonych pomidorów z zalewą 2 marchewki pietruszka mały seler 4 średniej wielkości ziemniaki cebula łyżka masła 1,25 ml bulionu warzywnego ziele angielskie liść laurowy natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Marchewki ,pietruszkę ,seler ,cebulę i ziemniaki pokroiłem w kostkę ,podsmażyłem na maśle zalałem bulionem. Dodałem ziele angielskie ,liść laurowy ,sól

R'n'G Kitchen
Zupa z kalarepy 154

chipsem z wędzonego boczku. Ale to sprawdzę przy następnej okazji. Krem z kalarepy składniki 2 kalarepy 1 korzeń pietruszki (średniej wielkości lub 2 małe) 1 por (tylko biała część) bulion warzywny śmietana 18% sól, pieprz 1 łyżka masła - opcjonalnie zielony groszek (mrożony) 2 łyżki na talerz wykonanie Pokrojoną kalarepę, pietruszkę i por zalewam bulionem i gotuję do miękkości. Miksuję blenderem

Przysmaki Karolki
Marchwiowo-pomarańczowa zupa krem 180

Znowu kremowo i pysznie. Marchwianka nie jest moja ulubioną zupą, ale złamana lekką kwasowością pomarańczy była przepyszna. Szybka i prosta. 800g marchwii 2 duże pomarańcze esencjonalny bulion warzywny pieprz, sól, kurkuma suszone liście selera naciowego do ozdoby Marchew obieramy i kroimy na nieduże cząstki. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy bulionem tak, by była przykryta z 2 centymetrową nadwyżką. Gotujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Grillowany kurczak w za'atarze z sałatką z kuskusem 185

idea przemawia w 100%! Ogromnie polecamy! Składniki: (dla 2-3 osób) 3 piersi kurczaka, za'atar, sól, pieprz 3/4 szklanki razowego kuskusu, 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego, pęczek natki pietruszki, garstka listków mięty, ziarna z połowy granatu, 1 większa cukinia, zielony ogórek, sól, pieprz Kuskus wsypać do miski, zalać bulionem i przykryć talerzykiem na kilka minut. Kiedy kuskus wchłonął

Plate of Joy
Cebulowa zapiekanka z bagietkami i serem 119

masła sól - do smaku pieprz - do smaku tymianek oregano - do smaku bazylia - do smaku 1 bułka paryska 1 garść prażonej cebulki 150 - 200 g żółtego sera 250 - 400 ml bulionu warzywnego PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę - podduszamy na złoty kolor.  Następnie zalewamy cebulę bulionem, dodajemy sól pieprz, tymianek oregano

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tagliatelle pesto z suszonymi pomidorami 125

Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: ok 13,50 zł SKŁADNIKI:200 g makaronu Tagliatellesuszone pomidory sos pesto1 średnia cebula1 ząbek czosnkuser tarty

kulinarnyJa
Kurczak duszony w sosie własnym z cebulką 15133

troszkę oleju, jeżeli jest taka potrzeba.Mięso kładziemy od strony skórki.Po 5-7 min.przewracamy na drugą stronę i dalej podsmażamy drugą połowę na złoty kolor.Dodajemy szklankę wody, lub bulionu warzywnego, Rosół też może być.Zagotowujemy i dodajemy cebulę.Mieszamyi przykrywamy.Dusimy na małym ogniu.Ja podkładam drewnianą łyżkę,aby woda lub bulion miały gdzie odparować.Po 20 minutach przewracamy kurczaka

Pasje Jolki
JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM 257

JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM /własny;/ 8 jajek na twardo 1 duża cebula odrobina oleju roślinnego 3-4 słoiczki tartego chrzanu (te 180g) 200 ml śmietanki 12 % 250 ml bulionu warzywnego sól, pieprz, odrobina cukru Cebulę obieram i drobno siekam, szklę na oleju. Wrzucam chrzan ze słoiczków, chwilę przesmażam, po czym dodaję śmietankę, bulion i przyprawy. Całość zagotowuję

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania