bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:38/234)

Sałatka z kuskus i łososiem 196

Uwielbiam sałatki z kuskus :) Dziś ekspresowo z dodatkiem wędzonego łososia.  Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 25-30 wędzonego łososia 1 marchewka 1 biała cebulka 150 ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju świeży koperek Wykonanie: Kuskus zalać bulionem i odstawić na 10 minut. Marchewkę, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po czym

Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem z zielonego groszku i słonecznikiem 255

mnie zachęcił, że musiałam go spróbować. Przepis mega prosty i choć może nie zaskoczy Cię niczym nowym, to napewno warto go przetestować. Składniki: 1 puszka groszku zielonego 1 szklanka bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany garść łuskanego słonecznika  Groszek z bulionem i czosnkiem gotować kilka minut. Dodać śmietanę i zblednować.  Podawać z kleksami śmietany

Mój Smak na Życie
Zupa Gulaszowa 175

kostkę zeszklić na oliwie, dodać mięso i poddusić przez ok 20 minut wraz z papryczką chili. Następnie dodać kiełbasę i pokrojone papryki, doprawić. W dużym garnku przygotować 2 litry bulionu warzywnego z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyciągnąć ugotowane warzywa włoszczyzny. Dodać do bulionu mięso z patelni oraz ziemniaki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy

MarciochaKucharzy
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W MUSZTARDZIE 4084

propozycja podania białej kiełbasy na świąteczny stół. Choć na pewno i bez okazji świetnie zasmakuje  Składniki: 5 surowych białych kiełbas 1 cebula 3 łyżki majeranku szklanka piwa szklanka bulionu warzywnego sól,pieprz świeży tymianek 4 łyżki musztardy jaką lubimy Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion, piwo, dodajemy majeranek, pokrojoną cebulę, dodajemy sól i pieprz.  Wkładamy kiełbaski, gotujemy

Z Majeczką w kuchni
KREM BROKUŁOWY 231

jest. Na specjalne życzenie, choć i ja też bardzo lubię Składniki: 2 brokuły 2 marchwie 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku sól,pieprz śmietana 12 % do zabielenia bulion warzywny Wykonanie: Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew na mniejsze kawałki. Gotujemy w niewielkiej ilości bulionu.  Brokuł gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dodajemy do ugotowanych warzyw. Dodajemy  przeciśnięty przez praskę czosnek

Z Majeczką w kuchni
GROCHÓWKA NA WĘDZONCE 178

Nadrabiam więc zaległości i dzisiaj u mnie gości ta zupka   Składniki: 20 dag ziemniaków 30 dag grochu 15 dag wędzonego boczku 6 żeberek wędzonych sól pieprz 3 litry bulionu warzywnego majeranek Wykonanie: Groch zalewamy wrzątkiem na całą noc.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do bulionu dodajemy groch razem z wodą w której się moczył. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy

Z Majeczką w kuchni
D... Dynia! 256

Duża, pomarańczowa, krąglutka, kojarząca się z halloween'owym szaleństwem Dynia. Nigdy nie interesowała mnie sama w sobie, sama nawet nie byłam świadoma, iż istnieje tyle jej

Kitchens Alphabet
Zupa krem z cukinii 231

Składniki : 1 średnia cukinia 2 łyżki oliwy z oliwek oregano, cebula sól, pieprz do smaku, papryka mielona słodka i ostra około 1 l bulionu warzywnego Przygotowanie : Umytą cukinię i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie Do bulionu dodać przeciśnięty czosnek oraz przesmażoną cukinię i cebulę- ugotować do miękkości Po lekkim przestudzeniu zmiksować, doprawić do smaku solą i ziołami

Proste Potrawy
Krem z barszczu ukraińskiego 272

Barszcz ukraiński w wersji krem. Bardzo oryginalny i ciekawy smak. Podałam z podprażonymi płatkami migdałów oraz kleksem bitej śmietany. Składniki: 1 mrożonka barszcz ukraiński 1,5 litra bulionu warzywnego sól, pieprz, sok z cytryny do smaku migdały płatki bita śmietana Przygotowanie:  Zagotować bulion dodać mrożoną mieszankę barszczu ukraińskiego i ugotować do miękkości warzyw. Ugotowaną zupę zmiksować na krem

Ala piecze i gotuje
Ryż z warzywną mieszanką chińską i kurczakiem. 168

Witajcie :) Przy sobocie zapraszam na ryż z warzywną mieszanką chińską i kurczakiem. Pyszne i proste danie, szybko znika z talerzy :) Zapraszam :)  Składniki : 200 g ryżu  1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka 2 piersi z kurczaka 1 woreczek chińskiej mieszanki warzywnej  sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka świeżego posiekanego lubczyku  4 łyżki oliwy

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa tajska z soczewicy 197

Składniki: 50 dag cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu) 1/2  szklanki czerwonej soczewicy 3 szalotki 2 marchewki (pokrojone w kostkę) 100 ml świeżego soku pomarańczowego 1 l domowego bulionu warzywnego 1 łyżka przyprawy tajskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju *nigdy nie dodaje całego bulionu, wszytko zależy od tego jaką konsystencję zupy preferujecie, lepiej doleć stopniowo, niż gdyby zupa

Delicious Titbits
Zupa szczawiowa 180

Jeśli nie przepadacie za zbyt kwaśnymi ( ja do tych osób na pewno nie należę) smakami polecam użyć mniej szczawiu niż ja.  Składniki: 5 szklanek posiekanego szczawiu 2 l. bulionu warzywnego bądź mięsno-warzywnego 5 marchewek 2 cebule 5 jajek śmietana do zabielenia 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Bulion zagotowujemy. Wkładamy obraną marchew. Gotujemy do miękkości. Wyciągamy. Jajka gotujemy

Pobite gary Barbary
Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim 228

porcje) 2 średnie cukinie średnia cebula 2 ząbki czosnku 600g łopatki wieprzowej pół słoika suszonych pomidorów czarne oliwki sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie 200g kaszy kuskus bulion warzywny lub wieprzowy parmezan do posypania WYKONANIE: Kasze kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym bulionem około 1cm powyżej poziomu kaszy. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy do napęcznienia. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż

Pyry na Gaz
Jesienne risotto 173

muszkatołowej i grzybom, apetycznie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące :)Pyszności! :)))* ryż risotto- 1 szklanka* dynia- ok. 350 g* grzyby suszone- 100 g  * marchew- 1 średnia* cebula- 1 szt.* bulion warzywny- 1 litr* sól pieprz, gałka muszkatołowa* olej do smażeniaGrzyby zalać 1 litrem wrzącego bulionu, odstawić na godzinę, a następnie wyciągnąć je i pokroić.Marchewkę oraz dynię pokroić w kostkę

Kraina Miodem Płynąca
KREWETKI W SOSIE ŚMIETANKOWO KOPERKOWYM 211

Wiem że nie każdy za nimi przepada, nie każdy je nawet lubi i nie każdy je próbował..Ten przepis jest prosty, szybki do przygotowania i pyszny

Z Majeczką w kuchni
Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem 231

curry z bakłażanem, batatem i jarmużem: ok. 500 g ziemniaków 1 batat (ok. 400 g) 1 bakłażan 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g) 1 szklanka bulionu warzywnego 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu sól morska listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki(...)pastę curry. Mieszamy i dodajemy krojone pomidory. Wlewamy bulion, dodajemy ugotowane ziemniaki i batat oraz dużą szczyptę soli. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy dwie duże garście jarmużu i dusimy jeszcze minutę lub dwie. Curry podajemy gorące – samo lub z ryżem i jogurtem. Post Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem pochodzi z bloga

Poezja smaku
Bulion z pieczarkami, brokułami, marchewką i kaszą jaglaną 161

Zamiast padającego śniegu jest deszcz. Jest mi zimno i rozgrzewam się zupą. Aromatyczną, lekką. Przepyszną. Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 500 – 600 ml bulionu warzywny – 1 marchewkę – różyczki 1 brokuła – 1 opakowanie pieczarek (500g) – 1 garść kaszy jaglanej Do ugotowanego bulionu dodajemy pokrojone marchewki, pieczarki i różyczki brokułów. Dodać kaszę jaglaną (zamiast kaszy jaglanej można

Szybko Tanio Smacznie
Risotto z pietruszką i orzechami piniowymi 199

syte danie kuchni włoskiej. Nie ukrywam, że czasochłonne, ale smak wynagradza wszystko! Uwielbiam mieszać risotto i patrzeć jak ryż pęcznieje.Jeśli na prawdę mi się śpieszy i nie mam bulionu warzywnego do podlewania ryżu, to korzystam z kostki rosołowej. Zalewam kostkę wrzątkiem i rozpuszczam ją. Tym bulionem następnie podlewam stopniowo ryż. Składniki ryż brązowy  BRITTA pietruszka  PROECO orzechy

Z Kuchni Do Kuchni
BIAŁA KIEŁBASA Z SUSZONYMI POMIDORAMI 208

Suszone pomidory nadają fajnego smaczku, kiełbasa jest jeszcze smaczniejsza   Składniki: 3 pętka białej kiełbasy parzonej pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju z ziołami DAGOMA 2 cebule 3 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka piwa majeranek świeży tymianek lub rozmaryn jak lubimy Wykonanie: Białą kiełbasę gotujemy w bulionie z dodatkiem piwa i majeranku- ok 2 łyżek. Po ok 10 minutach

Z Majeczką w kuchni
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami 162

garnku i dusimy parę minut cebulę z imbirem. Dodajemy kawałki dyni i marchewki. Całość ponownie dusimy około 3-5 minut. Uwaga żeby się za mocno nie przypaliło. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 15-20 minut. My używamy zwykłej kostki rosołowej, ale jeżeli ktoś samodzielnie przygotuje bulion, to tylko poprawi smak tej potrawy. Następnie blendujemy naszą zupę. Wszystko zależy

KasiaiKrzysiu.pl
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną i warzywami. 189

pory jadłam tylko raz w życiu. Wyszły bardzo smaczne i sycące. Potrzebne nam (dla 4 osób): - 2 bakłażany - szklanka kaszy jęczmiennej - papryka czerwona - mała cukinia - 2 szklanki bulionu warzywnego - 200 g startej mozzarelli - sól - pieprz - chili - suszona lub świeża bazylia Przygotowanie:  Kaszę ugotować w bulionie. Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć pestki i zasypać odrobiną soli, żeby wciągnęła gorycz

W poszukiwaniu inspiracji
Krupnik z kaszy jaglanej sekret zdrowia 143

wspomaga nasze włosy i paznokcie  Jest świetna w procesie detoksykacji organizmu. A jedząc ja podczas przeziębień czy grypy szybciej pozbędziemy się kataru.  Składniki: 2 litry bulionu warzywnego marchewka 2 suszone spore prawdziwki  natka pietruszki sól 2 żółtka natka pietruszki Z warzyw przygotuj bulion, wkrusz prawdziwki, wsyp 3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej gotuj razem

AZgotuj!
Zupa cebulowo - porowa 279

zmodyfikowałam mój kulinarny plan. Wyszło pysznie:) Zupa bardzo aromatyczna, słodkawa i ostra. Ze względu na swoje rozgrzewające właściwości świetnie nadaje się na obiad czy kolację w chłodne dni. Składniki: Bulion warzywny 1,5 l 4 spore cebule 1 por łyżka kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne Składniki na bulion: 4 marchewki 2 pietruszki kilka gałązek natki pietruszki 1 mały seler 4 ząbki

pyszne zdrowości
Zupa krem z cieciorki 157

pełen pozytywnych emocji dzień, należy się dobra sycąca zupka Zupa krem z cieciorki SKŁADNIKI: 1 puszka ciecierzycy 1 puszka pomidorów   oliwa z oliwek 500ml bulionu warzywnego pęczek natki pietruszki sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryczka chilli prażone kabanosy/ prażony boczek Do wrzącego buliony dodać pomidory  i gotować przez  ok 10 minut. Następnie dodać odcedzoną ciecierzycę

MarciochaKucharzy
Gulasz z żołądków drobiowych 238

Bardzo smaczny gulasz z żołądków drobiowych.     Składniki: -ok. 1 kg żołądków ( u nas z kurczaka ) -2 marchewki -3 ząbki czosnku -3 łyżki mąki kukurydzianej -2,5 l bulionu warzywnego -2-3 łyżki masła -olej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -ciemny sos sojowy W dwóch litrach bulionu z dodatkiem ząbka czosnku i marchewki  gotujemy do miękkości umyte żołądki. Marchewkę

Maminek kulinarny
Zupa gulaszowa na ostro z lanymi kluseczkami i świeżą kolendrą 326

pieprz ziarnisty kolorowy Na lane kluseczki: - 2 jaja rozmiar L - 45 g mąki pszennej - 45 g mąki kukurydzianej  Zupa: - 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki  - 2 l bulionu warzywnego  - 6 dużych, świeżych marchewek  - 1 świeża papryka - pęczek świeżej kolendry - pieprz, sól, kurkuma, majeranek 1. Bulion Obieramy warzywa, po czym kroimy je na mniejsze części

Sajkofanka smaku
Roladka z łopatki w domowym sous vide z kremowym risotto 271

ciepłej wody wkładamy nasze roladki i trzymamy w temperaturze do 70 stopni Celsjusza. Składniki potrzebne do przygotowania risotto : 150 g. ryżu 20 ml. masła 400 ml. śmietany 200 ml. bulionu warzywnego 50 g. parmezanu Ryż wrzucamy na rozgrzane masło i krótko przesmażamy, następnie po trochu dodajemy bulionu, gdy ryż wchłonie cały bulion dodajemy śmietanę. Ryż dusimy aż do miękkości. Przed

Full Smaku
Szybka pomidorowa na rosole 164

Czasami nie ma czasu, żeby ugotować od podstaw pomidorową. Ale na szczęście jest na to szybki sposób, na przykład kiedy mamy wczorajszy rosół. Potrzebujemy: rosół lub bulion warzywny - przepis klik  200g przecieru/koncentratu pomidorowego 3 duże łyżki śmietany 12% lub do zup i sosów Bulion podgrzewamy, kiedy będzie ciepły olewamy 3 łyżki do kubka. W kubku mieszamy pół słoiczka przecieru

Kolejny blog o gotowaniu
Kremowa zupa pomidorowa 319

zupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy: Składniki:2 puszki pomidorów3-4 świeże pomidory100 ml koncentratu pomidorowego 1 duża cebula3 ząbki czosnku 400 ml bulionu warzywnego lub kurczakowegogarść świeżej bazylii200 ml gęstej śmietany1 łyżka mąkisól, pieprz Wykonanie:Bulion kurczakowy wlewamy do garnka , dodajemy pomidory z puszki, poszatkowaną cebulę, ząbki czosnku, pokrojone pomidory i koncentrat- gotujemy

Smaki Edyty