bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:31/234)

Zupa minestrone 157

sposoby: z drobnym makaronem, z ryżem, z grzankami lub jako przecierka warzywna. Składniki: 25 dag cukinii 25 dag fasolki szparagowej 1 puszka zielonego groszku 2 marchewki 1,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 2 garście szpinaku 2 pomidory Sól, pieprz 2 ząbki czosnku Tarty parmezan Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa myjemy i oczyszczamy. Pomidory musimy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić(...)posiekać. Czosnek możemy posiekać lub przecisnąć przez praskę. Do większego garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Kolejno wrzucamy czosnek, cebulę, marchew oraz fasolkę. Wszystko dusimy przez kilka minut. Wlewamy bulion do garnka. Następnie dodajemy cukinię, pomidory oraz zielony groszek. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy szpinak i trzymamy na ogniu przez kilka minut. Przed podaniem, zupę posypujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Dyniowe risotto z boczkiem i szałwią 130

dynią. Dziś w wersji z chrupiącym boczkiem i szałwią. Było pysznie ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła(...)średnia cebula- pokrojona w drobną kostkę 1 szklanka dyni pokrojonej w bardzo drobną kostkę 1 – 2 ząbki czosnku – posiekane 150 g ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 700 ml bulionu warzywnego 3 łyżki parmezanu – drobno startego świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa 3 – 3 plasterki boczku 8 – 10 liści szałwii – posiekanych Wykonanie: Boczek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej

Moja pasja smaku
Risotto z kurkami 115

siła”. Niby nic a jednak foodgasm jednym słowem. Musicie spróbować ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki(...)bulionu. Składniki (2 porcje): 200 g kurek 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 – 2 szalotki 2 ząbki czosnki 1 pęczek natki pietruszki około 600 ml bulionu warzywnego 1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania

Moja pasja smaku
Pieczarkowa na zakwasie ( oszukana zalewajka ) 137

mała cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - liść laurowy - 4 łyżki jogurtu naturalnego / śmietany - ok. 100 ml zakwasu ( barszczu ) - sól, pieprz do smaku - ( 1,5 litra ) bulion drobiowy / warzywny / woda * Pieczarki pokroić w grube plastry, ziemniaki w drobną kostkę. Do garnka włożyć ziemniaki, zalać bulionem. Dodać ząbek czosnku, liść laurowy. Zagotować. Pieczarki wyłożyć na suchą! patelnię. Dokładnie je odparować(...)Wlać zakwas. Przyprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Dodać śmietanę / jogurt. * Moja zupa została ugotowana na bulionie drobiowym ( porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, por).  Wegetarianie mogą użyć bulionu warzywnego bądź wody. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
ORIENTALNY BULION WARZYWNY 205

PROPOZYCJA NA DETOKS CUKROWY 2016 Aromatyczny, pełen zakręconych smaków bulion warzywny może być podstawą wielu zupnych wariacji. Za oknem zimno, a ciało domaga się natychmiastowych rozgrzewaczy. Stawiam na talerz pikantnej zupy, do której można dodać kilka zgrillowanych, podsmażonych lub surowych, zaparzonych gorącym wywarem dodatków. Wypity w kubku też jest całkiem OK. Przepis pomimo długiej ilości... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Potrawka z indyka w jarzynach 225

polecam ;)  Składniki: 0,8 kg piersi z indyka  papryka zielona 1 cały pomidor  2- 3 kiszone ogórki 300 g pieczarek  ćwiartka kalafiora przyprawa curry  bulion warzywny kasza  3-4 goździki sól do smaku  pieprz do smaku mąka  masło Wykonanie: Mięso pokroić w drobną kostkę, przyprawić curry i obtoczyć w mące, odstawić. Pieczarki(...)plasterki. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki, wymyć. Wszystkie warzywa umieścić na patelni i zalać bulionem, gotować pod przykryciem do miękkości jarzyn. Gdy warzywa będą już miękkie przełożyć je do garnka. Na patelni roztopić masło i podsmażyć mięso, gdy będzie już miękkie dodać do jarzyn. Doprawić

Krakowskie smaki Ani
Zupa grzybowa 133

Zupa grzybowa jest bardzo szybka do przyrządzenia oraz bardzo prosta. Zapraszam na zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci. Składniki: 60 g suszonych grzybów 2 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki 50 ml śmietany kremówki 30% 1 cebula 1 łyżka masła Sól, pieprz Sposób przygotowania: Najpierw zabieramy się za przygotowanie grzybów. Suszone grzyby wrzucamy do większego garnka(...)nią cebulę. Podsmażamy aż cebula się zeszkli. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka z grzybami dodajemy zeszkloną cebulę oraz pokrojone ziemniaki. Do garnka wlewamy również wcześniej przygotowany bulion. Całość gotujemy przez ok. 30 minut. Grzyby oraz ziemniaki muszą być miękkie. Na końcu zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i zabielamy śmietanką

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa krem z brokułu z klopsikami 150

bogata w witaminy czyli idealna na jesienną pogodę. Składniki (zupa) : 1 brokuł 1 większy ziemniak 1 marchew pół cebuli  2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 0,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka cukru 100 gr serka topionego (bez dodatków) 1 łyżka gęstej śmietany 18% koperek sól, pieprz magi Składniki (klopsiki) : 250 gr mięsa mielonego wołowo-wieprzowego łyżeczka majeranku(...)łyżki bułki tartej sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Podsmaż na złoto na oliwie pokrojoną cebulę z czosnkiem.  Dodaj pokrojone pozostałe warzywa, chwilę podsmaż dodaj cukier i zalej bulionem. Gotuj. Gdy warzywa zmiękną zdejmij garnek z palnika wyjmij kilka różyczek brokułu a kilka minut później  zmiksuj blenderem na jednolitą konsystencję. Wstaw ponownie na palnik, dodaj rozdrobniony serek topiony

Mechanik w kuchni
Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny) 1042

Już nie mogę doczekać się Świąt! A Wy? Wybaczcie za aparat, co się odbił w zupie na 2 zdjęciu ;p Składniki Buraki 2kg Bulion warzywny 1,5l Czosnek 1 ząbek Liść laurowy Pieprz czarny ziarnisty 4 ziarna Ziele angielskie 2 ziarna Ocet 2 łyżeczki Sól do smaku Cukier Suszony grzyby opcjonalnie Majeranek opcjonalnie Wykonanie: Buraki obrać, […] The post Tradycyjny

Kulinarne Przeboje
Ryż z warzywami i schab w cieście 160

klasyczny schabowy w panierce z bułki tartej postanowiłam zrobić im schabowego w pysznym, pulchnym cieście. Całość skomponowała się idealnie;) Polecam;)  Składniki: 3 woreczki ryżu około 700 ml bulionu warzywnego sól pieprz majeranek  oliwa z oliwek do smażenia około 750 gramów pokrojonych na mniejsze kawałki jarzyn (u mnie fasolka szparagowa, kukurydza, brokuł, marchewka, zielony groszek) 5 plastrów schabu(...)czasu aż będą miękkie. Następnie na patelnię wsypujemy ryż, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i podsmażamy ciągle mieszając przez około 3 minuty. Po tym czasie stopniowo dodajemy ciepły bulion. Co jakiś czas  go dolewamy (do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie ryż) Oczywiście nie cały bulion musi zostać użyty.  W między czasie w miseczce rozbijamy jajka, dodajemy

Krakowskie smaki Ani
Kremowy barszcz z chrzanem 161

Marchew 2 marchewki Ziemniaki 2 ziemniaki Cebula 1 duża Majeranek 1 łyżeczka Masło 2 łyżki Chrzan 2 pełne łyżeczki Sok z cytryny 1 łyżeczka Śmietana kremówka 100ml Sól Pieprz Bulion warzywny 500ml Wykonanie: Warzywa obrać. Buraki, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę drobno […] The post Kremowy barszcz z chrzanem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Francuska zupa cebulowa 136

sposób i postanowiłam w końcu spróbować! Cebulę karmelizowałam ok. 30 minut, ale można nawet i 2,5h, dzięki czemu zupa zyska głębszego smaku. Możecie przygotować ją na bulionie warzywnym, ale ja zdecydowałam się na bulion drobiowy. Koniecznie wypróbujcie! :)   Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ     Zupa cebulowa: 10 mniejszych lub 6 większych cebul 3-4 łyżki masła(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie) 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól i pieprz chleb lub bagietka ser żółty (np. emmentaler lub gruyere) Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło i następnie wrzucamy całą cebulę, posypujemy ją cukrem i podsmażamy na patelni często mieszając aż się skarmelizuje. Trwa to ok 30 minut, ale im dłużej karmelizujecie

Cooking Monster
gulasz z kiełbasą i warzywami 159

krajanki warzywnej w koncentracie z przyprawami Winiary (nowość na rynku) papryka kolorowa mrożona 1 łyżka oleju 300 ml bulionu, rosołu lub ½ kostki warzywnej rozpuszczonej w 300 ml wody (np. bulion warzywny Winiary) Sól i pieprz młotkowany do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki Przygotowanie: Kiełbaski pokrojone w grubsze plastry zostały podsmażone na oleju. Następnie dodałam obrane, umyte i pokrojone w kostkę(...)ziemniaki i obrane, umyte pokrojone w plasterki marchewki. Całość zalałam bulionem i poddusiłam aż ziemniaki i marchewka zmiękły. Dodałam pokrojone w kostkę ogórki kiszone, kolorową pokrojoną w paski paprykę, wlałam słoik domowego lub innego ketchupu, passaty pomidorowej (kupnej lub domowej), możecie też dodać krajankę warzywną w koncentracie z przyprawami (ostatnio pokazała się w sklepach marki Winiary), doprawiłam solą, pieprzem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem z topinamburu z chipsami 171

400g topinamburu plus dodatkowo 100-150 g do przygotowania chipsów 300 g ziemniaków 6 łyżek oliwy 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 duża gałązka świeżego rozmarynu 1 litr warzywnego bulionu sól, pieprz do smaku olej z pestek dyni najwyższej jakości Ziemniaki oraz 400 gram topinamburu obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Topinambur wrzuć do miski z zimną wodą

Roślinna - blog wegański
Zupa krem szpinakowa 175

Składniki: 1/2 kg młodego szpinaku 3-4 średnie ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju 3 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Bulion wlać do … Czytaj dalej Zupa krem szpinakowa

czarrna od kuchni
Orientalna zupa krem z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowa i aromatyczna. Post dr Dąbrowskiej. 167

kminu rzymskiego 1 łyżka kurkumy 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonej kolendry sól himalajska świeżo mielony czarny pieprz ok. 1,5 litra warzywnego postnego bulionu (opcjonalnie woda filtrowana) Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler, pory, cebulę, paprykę czerwoną, dynię, cukinię kroimy na mniejsze części i przekładamy do dużej miski. Czosnek(...)piekarnika. Upieczoną paprykę przekładamy na ok. 15 min do foliowego woreczka i szczelnie zamykamy. Dzięki temu łatwo ściągniemy z niej skórkę. Upieczone warzywa przekładamy do dużego garnka, zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy ok 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy beztłuszczową patelnię i na gorącą wrzucamy kmin rzymski, kurkumę, kolendrę oraz liść laurowy. Prażymy przyprawy

Naturalna Kuchnia
Zapiekanka z mięsem i warzywami pod puree 116

dodajemy do cebuli. Smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy mięso mielone, smażymy, aż się zrumieni, odstawiamy. W drugim rondlu podsmażamy (około 5-10 minut)na odrobinie oliwy mieszankę warzywną. Dodajemy bulion warzywny, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż cały płyn wyparuje. Mięso mieszamy z warzywami, doprawiamy ziołami i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy

Gotowanie moimi oczami
Włoska zupa pomidorowa 150

polecam! WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA SKŁADNIKI: 2 kg dojrzałych pomidorów lub dwie puszki   3- 4 łyżki oliwy 5 ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 szklanki bulionu warzywnego lub bulionu (przypominam o rosole) 1 pęczek bazylii (niekoniecznie) 1 łyżeczka cukru (niekoniecznie) PRZYGOTOWANIE: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyciąć gniazda, oczyścić z pestek, pokroić. Czosnek cebulę obrać

Kuchnia Beaty
Marokański tadżin z kurczakiem 161

łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½  łyżeczki soli 1 liść laurowe ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 1 marchewka 1 czerwona papryka 150 ml wrzącego bulionu warzywnego (użyłam bulionu z kostki) garść rodzynek garść suszonej żurawiny lub wiśni 3 łyżki świeżej natki pietruszki lub kolendry 2 piersi kurczaka ½ szklanki obranych pistacji Kuskus: 300 g kuskus 3 łyżki

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania