bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:57/234)

Kurki w kremowym sosie musztardowo-pietruszkowym 159

kremowy. 200 g kurek mała czerwona cebula łyżka masła klarowanego ok. 150 ml wytrawnego białego wina pół pęczka posiekanej pietruszki kopiasta łyżka musztardy francuskiej ok. 250 ml rosołu lub bulionu warzywnego łyżka kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Kurki oczyszczamy, delikatnie myjemy i dodajemy na patelnię. Chwilę podsmażamy z cebulą, zalewamy winem

Mienta blog
ZIELONY GROSZEK Z RYŻEM 108

sił.Wena też gdzieś mi się po drodze zagubiła i jest co jest.Zapraszam. 10 dag.ryżu 3 łyżki masła 2 łyżki kukurydzy 1/4 cebuli  400 ml.wrzącego bulionu warzywnego 1/2 szkl.zielonego GROSZKU 3 łyżki tartego parmezanu ******************************************* Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną drobno w kostkę cebulę ,lekko podsmażyć i dodać do niej przepłukany w zimnej wodzie ryż.Delikatnie solimy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
PIEROGI Z MIĘSEM 121

lubię!   Składniki: 1/2 kg mąki sól 3 łyżki oleju gorąca woda- tyle ile weżmie ciasto- ok szklanki farsz: po 20 dag mięsa: wieprzowiny i wołowiny 2 litry bulionu warzywnego 1 marchew 1 pietruszka liście laurowe ziele ang pieprz czarny ziarenka 1 bułka dodatkowo: olej do smażenia 2 cebule Wykonanie: *Do mąki dodać sól, olej, wyrabiać ciasto dolewając wodę.Zagniatamy

Z Majeczką w kuchni
SZYNKA Z JAJKIEM W GALARECIE 220

puszki kukurydzy konserwowej 2 marchewki 8 łyżek żelatyny 3 ugotowane na twardo jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz - do smaku 1,5 litra wody 3 kostki buliony warzywnego Przygotowanie: Marchewkę gotujemy al`dente. Szynkę kroimy w grube paski i wykładamy boki salaterek. Jajka i marchewkę kroimy w plastry. Warzywa odcedzamy z zalewy. Jajka i warzywa i układamy warstwowo

Ciastka - domowe słodkości
Zupa porowa 208

ważne niezmiernie ułatwia sprawę w przedświątecznej gonitwie. Zupa jest delikatna, można spokojnie podać ją dzieciom. Dorosłym proponuję wersję z pieczonym boczkiem. Zupa porowa Składniki 2 pory 3 l bulionu warzywnego Oliwa z oliwek 2 serki topione Boczek Wykonanie Pory obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej półplasterki pora, aż się zeszklą. W tym czasie

Pyza i Surówka
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z WARZYWAMI 138

puszka pomidorów krojonych  100 g ugotowanej czerwonej soczewicy  2 ziemniaki garść jarmużu  pół cukinii 3 ząbki czosnku   1 cebula czerwona  1,5 l bulionu warzywnego (lub drobiowego)  30 g masła roślinnego  przyprawy : ziele angielskie, liść laurowy, odrobina papryczki chilli, czarny pieprz, sól morska, kilka ziaren kolendry, majeranek Sposób przyrządzenia:   Ziemniaki pokroić

pieprzny smaczek
Krupnik na dwie kasze ♪♫♪ 139

Panie kasze w parze w krupniku na dwa.  2 litry bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu lubczyk natka pietruszki pół cebuli  pół szklanki kaszy jaglanej  pół szklanki kaszy jęczmiennej drobnej kilka kropli oliwy  marchew  plaster selera kapelusz suszonego prawdziwka.  Zagotuj bulion. Dodaj zioła. Marchew pokrój w skośne plasterki. Seler

AZgotuj!
Sos koperkowy 109

Składniki 1 pęczek koperku 2 łyżki masła 2 łyżeczki mąki 150 ml bulionu warzywnego 100 ml słodkiej śmietany Sól ,pieprz ,cukier Sok z cytryny Przygotowanie Masło rozpuścić na patelni ,wsypać mąkę i smażyć na średnim ogniu 2 min ,tak żeby mąka się przyrumieniła. Ciągle mieszając ,powoli wlać bulion i gotować 5 min. Wsypać umyty i posiekany koperek i gotować jeszcze

R'n'G Kitchen
Zupa z groszku cukrowego 150

Smaczna i lekka zupa bez mięsa. Składniki 700 g groszku cukrowego duża marchew 4 ziemniaki 2 łyżki masła 4 jajka 1,5 l bulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietany łyżka mąki sól ,pieprz Przygotowanie   Jajka gotujemy na twardo ,studzimy i kroimy w kostkę. Groszek płuczemy ,usuwamy łykowate fragmenty fasolki. W garnku rozpuszczamy masło ,dodajemy mąkę ,lekko zasmażamy dolewamy bulion

R'n'G Kitchen
Zupa z łososiem 111

Delikatna w smaku Składniki 500 g filetów z łososia ze skórą 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) 4 ziemniaki 1,25 l bulionu warzywnego łyżka sosu rybnego łyżeczka masła klarowanego 2 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól pieprz biały Przygotowanie Marchew ,pietruszkę ,seler i ziemniaki kroimy w kostkę ,pora kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle ,zalewamy bulionem

R'n'G Kitchen
Gazpacho z tortillą 102

można podawać ją również na ciepło. Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 seler naciowy 1 świeży ogórek 1 ostra papryczka 1 puszka pomidorów 10 dag grzanek ½ litra bulionu warzywnego 1 owoc awokado sól, cukier, natka pietruszki ½ cytryny 2 placki tortilli 8 łyżek oliwy Wykonanie: Cebulę, czosnek, łodygi selera pokroić drobno razem z papryczką i zeszklić na połowie oliwy

Tradycyjna Kuchnia
GULASZ Z KARKÓWKI Z CYDREM 142

zbytnio wyczuwalny w całym daniu. Polecam!   Składniki: 70 dag karkówki wieprzowej 30 dag schabu wieprzowego lub łopatki wg uznania 1 cebula 1-1,5 szklanki cydru 2 szklanki bulionu warzywnego sól,pieprz, tymianek,rozmaryn mąka ok 1 szklanki olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy w kosteczkę dość drobną. Obtaczamy w mące, obsmażamy na oleju, po czym przekładamy do garnuszka

Z Majeczką w kuchni
Kremowa zupa ze szpinaku 154

przygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: - 2 opakowania świeżego szpinaku (lub ok 400 g mrożonego szpinaku) - 2 ząbki czosnku - zioła (ja użyłam mieszanki zioła dalmatyńskie) - łyżeczkę oliwy - sól, pieprz - bulion warzywny (ok 500 ml) Świeży szpinak umyć dokładnie na sitku, osuszyć z nadmiaru wody i oskubać z łodyżek. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek oraz zioła. Gdy zawartość będzie zarumieniona

Szybko Tanio Smacznie
SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 169

pewno zasmakujecie Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego  z łopatki pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól,pieprz 3 łyżki Przyprawy Gajowego Bella Bis 4 szklanki bulionu warzywnego szklanka pomidorów w puszce bez skóry porcja makaronu spaghetti  razowy Makarony Polskie Wykonanie: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekana natkę, sól i pieprz do smaku.Z mięsa formujemy

Z Majeczką w kuchni
STROGANOW Z KURCZAKA I PORA WG JAMIEGO OLIVERA 1434

właśnie lubię :))  Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Każdy może gotować" z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 2 małe pory 100 g  pieczarek 1 szklanka bulionu warzywnego 1 marchewka 100 ml śmietany 18% natka pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wykonanie:  Pora pokroić w półplasterki i zeszklić w raz z posiekanym

Walijskie Pichcenie
Ryż z groszkiem 100

Składniki: 100g ryżu 50g boczku wędzonego 50g groszku mrożonego 1 cebula 1l bulionu warzywnego kilka różyczek brokóła 1 łyżka masła Przygotowanie: Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kosteczkę. Na łyżce masła podsmażyć boczek, dodać cebulę. Wsypać ryż i chwilkę smażyć ( tak żeby nie przypalić ). Wlewać po chochelce bulionu, mieszać. Wlać resztę bulionu i od czasu do czasu mieszając gotować

Gaździnka warzy
Krem z soczewicy 230

smaku, szybką i prostą. Krem z soczewicy i mleka kokosowego składniki: 350 g czerwonej soczewicy 200 ml mleczka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku chilli mielona lub w płatkach bulion warzywny 10 g masła klarowanego 100 ml śmietany - opcjonalnie  sól, pieprz wykonanie: Na maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Pilnujemy by się nie zbrązowiały, maja się tylko zeszklić. Następnie

Przysmaki Karolki
Pierś z kurczaka w ziołach z jabłkami 219

Dawno temu moja przyjaciółka zaprosiła mnie do siebie i od niechcenia przygotowała obiad według przepisu swojej erasmusowej koleżanki. Do dziś jest to jedno z moich ulubionych

W kuchni wieczorem
Krem z cukinii z gorgonzolą 141

ziemniak2 cebule2 ząbki czosnku1 łyżeczka masła1/2 łyżeczki tymianku szczypta chillibulion warzywny sól2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka gorgonzoli pestki dyni lub grzanki Sposób wykonania:Cukinię ( ze skórką), cebulę, ziemniaka pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę masła, tymianek i czosnek zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować  pod przykryciem  do miękkości. Warzywa zmiksować

pieprzny smaczek
Zupa krem z brokułów. 226

ulubiona zupka jest, a na blogu po niej ani śladu... Także od dziś już będzie: Zupa krem z brokułów.Składniki na 4 porcje: brokuły - mogą być mrożone;1 litr bulionu warzywnego;pieprz;pieczywo na grzanki.Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzątku lub gotujemy na parze przez ok. 8 min., tak aby były miękkie, ale nie rozgotowane. Brokuły odcedzamy

Miksturownik
Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese 187

sosów podawanych z makaronem. Warzywny sos z przewagą pomidorowego sosu i dużą ilością mięsa sprawia, że jest to syte i pożywne danie.Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese - Składniki:ok. 500 g makaronu (np. tagliatelle)parmezan ok. 50 gSos:500 g mięsa mielonegoduża cebula2 ząbki czosnkuok. 100 g natki seleramarchewkapomidory w puszce krojone (400 g)500 g bulionu warzywnego200 g sosu pomidorowego3

Słodka Strona
Zupa krem z kalafiora 239

niestety lato nie trwa wiecznie. Zapraszam do przygotowania bardzo smacznej zupy krem z kalafiora, bo on jest jednym z moich faworytów z ostatnich dni. Składniki: 1 średni kalafior bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 2 średnie ziemniaki sól pieprz 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy  2 - 3 łyżki jogurtu greckiego Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy umyte

Truskawkowa Fiesta
Miętowe rosotto 177

risotto to podstawa choć można troszkę zbeszcześcić tradycję,odchudzić risotto by można wpasować je do diety odchudzającej i pominąć masło lub nieco zmniejszyć ilość obu czyli sera i masła.Warzywnym uzupełnieniem witamin jest bardzo zdrowy bób lub inne zielone warzywo np.cukinia lub szparagi By danie było kompletnie obiadowe i nasyciło męskie potrzeby żywieniowe na tym miętowym risotto można podać kawałek(...)dopełni szczęścia. SKŁADNIKI: 1 por pokrojony w cienkie krążki lub 1 cebula posiekana w kostkę 300 g ryżu na risotto 2 łyżki oliwy+1 łyżka masła 1 l gorącego bulionu warzywnego (może być z kostki) 200 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) lub wody duża garść młodego bobu lub 1 cukinia pokrojona w kostkę lub zielone szparagi 300 g młodego groszku

Sztuka gotowania w/g Samiry
KREM Z DYNI I BATATÓW – rozgrzewający / dietetyczny – BE FIT! 211

pyszna! SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) * czosnek – 2 ząbki * cebula -1 szt * dynia ( pokrojona w kosteczkę ) – 2 szkl * bataty ( pokrojone w kosteczkę ) – 2 szkl * marchew – 1 szt * bulion warzywny – 3 szkl * mleko kokosowe – 0,5 szkl * olej – 1 łyżka * curry, sól, pieprz, gałka muszkatołowa , imbir, chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną

Ostra na Słodko
Gulasz wołowy z czosnkowo- pietruszkowymi chlebkami naan 132

wołowego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 750 ml bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania gulaszu:  Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy często mieszając, by równomiernie się podpiekło. Dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Sos koperkowy 169

jajek na twardo.  Ale praktycznie taki sosik pasuje do różnorodnych potraw.  Przepis na sos 500 ml  Składniki: jajka (ilość wedle uznania) 2 pęczki koperku 250 ml bulionu warzywnego 250 ml śmietany 8% 2 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 8%  sól, pieprz do smaku  Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo (czas

Mój pomysł na
Krem z brokuła z grzankami i prażonymi migdałami 98

Krem z brokuła z grzankami i prażonymi migdałami Składniki:  500 g brokuła 1 litr bulionu warzywnego 3 ziemniaki 1 cebula sól, pieprz ciemne pieczywo śmietana płatki migdałowe Sposób przygotowania: Brokuła podzielic na drobne różyczki, włożyć do garnka. Ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do brokuła. Wszystko zalać bulionem i gotować do miekkości. W tym czasie pokroić

Smaki Natalii
Jajka w sosie koperkowym 408

które przygotowuje się z tego, co w koło najlepsze - młode warzywa i zioła. Składniki na 2 porcje: 4 jajka  1 duża łyżka masła 2 łyżki mąki 3/4 szklanki bulionu warzywnego 1/4 szklanki mleka 1 łyżka śmietany mały pęczek koperku sól, pieprz, cukier, vegeta Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić na pół. W garnku roztopić masło. Wsypać

My simple kitchen
Zupa krem ze szparagów 126

dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Zupa krem ze szparagów to obowiązkowa pozycja w maju, gdy sezon szparagowy jest w pełni.   Składniki: ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 pęczki białych szparagów 250 ml śmietany 30% sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki 1 łyżka octu białego opcjonalnie odrobina cukru Wykonanie: Szparagi obrać

Pociąg Do Kuchni
Zupa pieczarkowo-porowa z groszkiem ptysiowym. 130

Maciek poinformował mnie, że ponownie nastąpiło zjawisko indukcji myśli. Ciekawe o co chodziło? Rozwiązanie zagadki niebawem ;) Składniki: 500 g pieczarek 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 3 szkl. bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżki słodkiej śmietany (30%) sól pieprz groszek ptysiowy Wykonanie: Warzywa umyć i pokroić w paski. Por podsmażać na maśle przez kilka minut, dodać pieczarki

zadanie-gotowanie
Zapiekanka ryżowa z rybą 168

Smaczna propozycja na podanie ryby, nie tylko w piątek. Wspaniałym dodatkiem do ryby jest pieprz cytrynowy od Rafex   Składniki 100 g ryżu 2 duże marchewki 600 ml bulionu warzywnego 600 g filetów rybnych (u nas czarniak) pieprz cytrynowy   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z suchym ryżem

R'n'G Kitchen
PAELLA Z KURCZAKIEM ( / owocami morza ) 189

przy tym bardzo łatwa do przygotowania! Koniecznie spróbujcie Paellę z kurczakiem i przenieście się na gorące, hiszpańskie plaże! Zapraszam! SKŁADNIKI : ( dla 3-4 osób ) * ryż do paelli – 200 g * bulion warzywny – 1 l * filet z kurczaka – 400 g * papryka – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * pomidor – 1 szt * słodka papryka, chili, szafran – szczypta * białe wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy

Ostra na Słodko
Żurek 126

zakwasie, z wędzonką i jajkami. Pyszny! Uwielbiam, gdy jest gęsty i pełen aromatów. Moim specjalnym składnikiem jest jedno surowe jajko wbite do zupy. Składniki: 650g zakwasu na żurek 2l bulionu warzywnego 100g boczku wędzonego 100g szynki wędzonej 1 surowe jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku  2 łyżki chrzanu majeranek liść laurowy sól, pieprz jajka ugotowane na twardo Cebulę obieramy

Gotowanie i blogowanie
Kapuśniak z łazankami 73

słodkiej kapusty.   Składniki 1 mała kapusta 1 duża marchew 1 mały seler 1 pietruszka 3 ziemniaki 200 g makaronu łazanki 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 l bulionu warzywnego 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego koperek kminek mielony sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę

R'n'G Kitchen
Nieco inna pomidorowa 127

którą naciągamy folię spożywczą. Pozostawiamy tak na 10 minut. Dzięki temu skórka z papryki lepiej odejdzie. W mojej kuchni nie używam kostek rosołowych itp dlatego dla lepszego smaku proponuję bulion warzywny. W nim będzie się gotować pokrojona w kostkę marchewka i pietruszka. Gdyby zalać je samą wodą wywar będzie jak dla mnie zbyt jałowy. Można jednak w trakcie przygotowanie zupy

Przysmaki Karolki
Ryż zapiekany z fasolką i pieczarkami 97

Składniki na 3 porcje: 100 g ryżu brązowego 200 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 1 cebula 180 g pieczarek olej 250 ml bulionu warzywnego ( klik ) 65 g sera żółtego, startego Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokroić w krążki. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i posmażyć cebulę z pieczarkami. Dodać fasolę, podlać bulionem

Moja Galeria Smaku
Kaszotto ze szpinakiem i pomidorkami 121

kaszy jęczmiennej pęczak 50 g startego żółtego sera 30 ml białego wina kilka sztuk pomidorków koktajlowych 2 garście szpinaku garść orzechów włoskich 1 cebula 1 ząbek czosnku 700 ml bulionu warzywnego olej sól, pieprz 1. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem.. 2. Dodać kaszę. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i poczekać, aż odparuje

Moja Galeria Smaku
Botwinka 140

cebule z szczypiorkiem pęczek botwinki   2 marchewki pęczek koperku pęczek natki pietruszki 3 ziemniaki 1 szklanki śmietany sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru bulion warzywny sól pieprz  Sposób przygotowania 1. - Z botwinki odkroić większe buraczki i zachować je  - Liście oraz mniejsze buraczki pokroić w paski tak samo pokroić cebule  koperek pietruszkę

W królestwie smaków Beaty
Chłodnik z awokado i ogórka 155

Pyszny, orzeźwiający, niskokaloryczny chłodnik na letnie dni :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 sztuki awokado 4 małe ogórki (ok. 700g) 2 ząbki czosnku 300 ml bulionu warzywnego 200 ml maślanki sok z limonki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta chili listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Awokado i ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy maślankę

Moje Kuchenne Rewelacje
Krem z kukurydzy konserwowej 120

jesienne popołudnia. :) 2 puszki kukurydzy konserwowej 3 nieduże ziemniaki 0,5 kostki masła 1 łyżeczka świeżo otartego imbiru 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka kurkumy 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz Kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy. Na patelni roztapiamy masło i lekko podgrzewamy. Wrzucamy na nie kukurydzę i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu. Obrane ziemniaki kroimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa z botwinki z koperkiem i ziemniakami 145

pierwszy w tym roku. Wyczekiwana: zupa z botwinki SKŁADNIKI: 1 pęczek botwinki koperek szczypiorek młode ziemniaki bulion warzywny śmietana sól, pieprz, lubczyk, olej 3 ząbki czosnku Ziemniaki wyszorować i pokroić na cienkie plasterki. W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok. 5 minut), następnie wsypać pokrojoną botwinkę (bez liści) i wlać gorący bulion,zagotować. Gotować przez ok. 10- 15 minut

MarciochaKucharzy
Penne z kurczakiem i szpinakiem 123

Składniki: 450 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 300 g makaronu Penne 3 mniejsze cebule ser Feta  3 łyżki śmietany pół szklanki bulionu warzywnego 300 g piersi z kurczaka  sól, pieprz, tymianek 10 plasterków wędzonego boczku łyżka smalcu Przygotowanie: Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Wlać

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania