bułeczki - 9699 przepisów (strona:64/647)

Bułeczki drożdżowe z serem i powidłami 131

Ostatnio często goszczą u nas bułeczki drożdżowe. Tym razem zrobiłam je z białym serem i powidłami śliwkowymi, ale możecie zamiast nich dodać ulubiony dżem. Zapraszam do wypróbowania przepisu, z podanej porcji wychodzi 14 średnich bułeczek :). Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułeczki drożdżowe z serem i powidłami Porcje 14 Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g masła(...)równych porcji. Z każdej formujemy niewielkie placuszki do których wkładamy łyżkę sera i łyżeczkę powideł. Zlepiamy brzegi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy, ponieważ bułeczki jeszcze urosną. Odstawiamy na 15 minut, następnie smarujemy rozmąconym jajkiem. Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 15 minut, aż ładnie się zrumienią. Czas pieczenia

To co lubię - gotuję i polecam
Jagodzianki (zawijane) / Polish Blueberry Rolls 166

Jagodzianki zawijane Zawijane, drożdżowe jagodzianki to tradycyjne polskie bułki z jagodami na świeżych lub suchych drożdżach. Mój przepis na te jogurtowe bułeczki jest bardzo prosty, a dzięki dodatkowi jogurtu jagodzianki są mięciutkie i puszyste. Zobacz, jak w prosty sposób zawijać domowe jagodzianki na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Maślane jagodzianki z ciasta drożdżowego możecie przygotować(...)wyprzedzeniem. Samo ciasto drożdżowe może wyrastać przez noc w lodówce, następnego dnia wystarczy nadziewać bułeczki jagodami i odstawić na drugie rośnięcie. Ciasto na drożdżowe jagodzianki wyrasta oczywiście również metodą tradycyjną, w ciepłym miejscu, około 60-90 minut. Bułki z jagodami możecie przygotować ze wszystkimi rodzajami jagód - najlepsze będą świeże, ale jagodzianki z mrożonych jagód (rozmrożonych) i jagodzianki z jagodami

Lekcje w kuchni
Bułeczki serowe z suszonymi pomidorami 149

Lubicie wypieki z dodatkiem sera? Jeśli tak, to polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne i bardzo sycące bułeczki serowe z suszonymi pomidorami. Robią się błyskawicznie i są idealne do zabrania ze sobą do pracy, na uczelnię albo na piknik. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 380ml kefiru (temp. pokojowa) – 200g twardego sera żółtego (u mnie gouda(...)mąki pszennej (u mnie tortowa) – 1 łyżeczka soda oczyszczonej – 1/2 łyżeczki soli – 150g suszonych pomidorów (w zalewie oliwnej) – 1 jajko (do posmarowania bułeczek) – ulubione ziarna do posypania Kefir wlać do dużej miski, dodać sól i sodę, wymieszać dokładnie i odstawić na około 10 minut. Następnie dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach, wymieszać. Dodać

Smaki Armine
Bułeczki mleczne z czosnkiem i ziołami 126

Bułeczki mleczne z czosnkiem i ziołami Chrupiące odrywane bułeczki z masełkiem czosnkowo-ziołowym. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, długo zachowują świeżość i puszystość. Idealne jako przekąska lub dodatek do grilla. Polecam!       Składniki: Ciasto: 550g mąki pszennej 250ml letniego mleka 60g miękkiego masła 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 30g miodu 1 jajko szczypta(...)wyłączyć i wstawić tam ciasto na godzinę, wówczas z pewnością pięknie nam wyrośnie *** *** Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 20 części *** *** Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki i układamy w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Całość przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy masełko ziołowe. Miękkie masło mieszamy

Blog z Apetytem
Słodkie mleczne bułeczki 113

mleczne bułeczki są mięciutkie, puchate i długo takie pozostają za sprawa zaparzanego ciasta metodą tanghzong, podobnie jak chleb hokkaido. Metoda ta polega na zaparzeniu części mąki, co ma sprzyjać lepszemu rozwojowi glutenu w cieście. Wodę i mąkę miesza się i podgrzewa do temperatury 65stC, a następnie studzi i dodaje do ciasta. Z ciasta można upiec jeden chleb albo podzielić(...)porcje i uformować bułeczki do odrywania. Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Słodkie mleczne bułeczki Składniki: zaczyn tangzhong: 15g mąki 75ml wody ciasto: cały zaczyn tanghzong 300g mąki

Obiad gotowy
Bułeczki mleczne 709

Bułeczki mleczne Mięciutkie, rumiane, ekstra puszyste i mega smaczne odrywane bułeczki śniadaniowe. Z pewnością zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych. Świetnie smakują z masłem, białym serkiem albo z dżemem. Najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe. Po wystudzeniu spokojnie można je też zamrozić.         Składniki: Ciasto: 550g mąki pszennej 250ml letniego mleka 60g miękkiego masła 25g świeżych drożdży(...)wyłączyć i wstawić tam ciasto na godzinę, wówczas z pewnością pięknie nam wyrośnie *** *** Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 16 części *** *** Z ciasta formujemy podłużne bułeczki o długości około 8 centymetrów i układamy w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Całość przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie bułeczki

Blog z Apetytem
Bułeczki śniadaniowe z nasionami 135

Bułeczki śniadaniowe z nasionami. Kilka dni temu piekłam chleb z tego przepisu, dzisiaj pomyślałam, że weekend możecie upiec bułeczki na późne śniadanie. Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty. Nie ma mowy, że bułki nie wyjdą. Oczywiście, pieczenia chleba wymaga wprawy. Nie myślcie, że moje początki w domowych wypiekach pieczywa były łatwe. Wcale nie! Ale kiedy już nauczyłam się piec chleb(...)mogę przestać. Jest to jedno z moich ulubionych zajęć. Choć sama chleba za dużo nie jadam to jednak wypiekam go dla rodziny i znajomych. Często piekę bułeczki śniadaniowe w weekendy. Rodzina budzi się od roznoszącego się zapachu chleba. Tak, pieczenia chleba to dla mnie prawdziwa przyjemność, choć początki nie były łatwe. Odkryłam jednak, że źle upieczony chleb wcale nie musiałam

codojedzenia
Brytyjskie bułeczki z krzyżykiem ( Hot Cross Buns) 145

jakie w tym roku będą, każdy wie... ale aby ten czas przetrwać i przeżyć go na tyle dobrze na ile się da, polecam przygotować na Wielki Piątek pyszne drożdżowe bułeczki. Rodzynki, cynamon, kardamon... W domu pachnie cudnie, a jak smakuje!? Składniki na zaczyn; 40 g mąki pszennej 190 g letniego mleka pół łyżki cukru 18 g świeżych drożdży Wszystkie składniki(...)dokładnie ze sobą wymieszać. Drożdże powinny się rozpuścić. Przykryć i odstawić na około 30 minut. Składniki na bułeczki; 35 dag mąki pszennej 4 łyżki masła 1 jajko 1/4 szkl cukru trzcinowego   Skworcu pół łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego kardamonu  Skworcu pół łyżeczki cynamonu  Skworcu pół łyżeczki przyprawy do piernika   Skworcu 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułeczki z dżemem i kruszonką 134

Bułeczki z dżemem i kruszonką Prosty przepis na mięciutkie, maślane i przepyszne ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką. Świetny pomysł na pachnące śniadanko lub przekąskę w ciągu dnia.       Składniki: Ciasto: 15g świeżych drożdży 250g mąki 1/2 szklanki letniego mleka 50g rozpuszczonego masła 1 żółtko jaja 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: dżem owocowy(...)mnie wiśniowy) lub powidła białko jaja cukier puder do posypania bułeczek Kruszonka: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru     *** Przygotowujemy zaczyn z drożdży: do miseczki wlewamy połowę mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zaczyn wyrośnie *** *** Do dużej miski wlewamy

Blog z Apetytem
BUŁECZKI DOMOWE 112

Bułeczki domowe dziś powstały, jeszcze ciepłe posmarowane masłem, radość bez opisania! Puszyste, delikatne w smaku, w sam raz na weekendowe śniadanie lub podwieczorek. Do ciasta na bułeczki możecie dodać drobniutko posiekane suszone pomidory lub oliwki, będzie wytrawnie i równie pysznie! SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej 80 ml mleka 200 ml letniej wody łyżeczka cukru pudru 7 g suchych drożdży(...)ściereczką i odstawiam na 60 minut w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto delikatnie i krótko wyrabiam jeszcze ręką, dzielę na 9-10 porcji, formuję bułeczki. Układam je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Głęboko nacinam tępą stroną długiego noża oprószoną mąką. Tak przygotowane bułeczki odstawiam na 30 minut. Po tym czasie, gdy urosną

Zasmakuj Kuchni
Plecione, kręcone, miękkie i delikatne... bułeczki i mini chałeczki 148

Często poszukuję nowych i coraz smaczniejszych, a co za tym idzie lepszych bułeczek na śniadanie, lunch, kolację... Wydaje mi się, że trafiłam w mój gust, mój smak i moje oczekiwania. Powiem krótko, bułeczki i chałeczki z mojego ostatniego wypieku są: przepyszne. Z masłem, z miodem, z dżemem, a nawet bez niczego... Składniki: 220 ml mleka ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)miski, zagniotłam. Odkrawałam kawałki ciasta. Zwijałam, rolowałam  tworząc paski, ruloniki długości około 37 - 38 cm długości Teraz już wg własnej fantazji skręcałam, podwijałam, przekładałam i plotłam ruloniki, tworząc bułeczki i plecione mini chałeczki. Wyplecione bułeczki i chałeczki przekładałam na blaszkę na natłuszczony papier do pieczenia. Ponownie przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na kolejna godzinę. Piekarnik nastawiłam

Kuchnia u Krysi
Orzechowe bułeczki z kremem 82

wspomnienia, a smak pozwala zapomnieć o całym świecie. Być może dlatego tak bardzo lubię pracować z drożdżowym ciastem, bo gdy wkładam w niego serce, odwdzięcza się po trzykroć:) Te bułeczki przygotowałam na wzór słynnych cinnabon z tą różnicą, że do nadzienia dodałam orzechy włoskie. Same w sobie bułeczki są leciutkie i puszyste, pachnące orzechami i cynamonem. Można polać je serowym(...)kremem, tak jak podawane są cinnabony, a wtedy przyjemność jedzenia będzie jeszcze większa;) Orzechowe bułeczki z kremem Składniki (na 12 sztuk): 400g mąki 20g drożdży 1/3 szklanki cukru 2 duże jajka 200ml mleka 70g masła 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżka oleju nadzienie: 2/3 szklanki mielonych orzechów (włoskie, laskowe) 2 łyżki kremu typu nutella 1 łyżeczka cynamonu 50ml śmietanki

Obiad gotowy
Domowe dyniowe bułeczki 143

Domowe, pozbawione konserwantów i polepszaczy dyniowe bułeczki to świetna propozycja na przygotowanie pieczywa własnego wypieku, które idealnie sprawdzi się do przygotowania śniadania. Świeża, ciepła bułeczka posmarowana warstwą prawdziwego, śmietankowego masła to zdecydowanie smak dzieciństwa, którego się nie zapomina. Składniki: 230g mąki pszennej 50g mąki kukurydzianej 1 jajko 22g świeżych drożdży 80g puree z dyni 100ml mleka 40g masła 20g cukru(...)rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, uformować wałeczek, podzielić na 9 kawałków i uformować bułeczki. Następnie bułeczki ułożyć na wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Bułeczki lekko spłaszczyć, naciąć boki ostrym nożem (po 7 nacięć na bułce) i pozostawić do ponownego wyrośnięcia

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi 171

odmianą dla naszych klasycznych jagodzianek. A dlaczego zapytacie? A dlatego, że do środka zamiast jagód włożyłam borówki amerykańskie oraz dodałam szczyptę cynamonu i brązowego cukru. Powiem Wam, że drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi są idealnym zamiennikiem dla tradycyjnych bułeczek z  jagodami. Kto jeszcze ich nie robił, to serdecznie zapraszam do wypróbowania. Sezon na borówki trwa zdecydowanie dłużej, niż(...)Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata Jogurtowy sernik na zimno z borówką Sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 240 g mąki pszennej 240 g mąki żytniej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 68 g cukru

Kulinarne przygody Gatity
Bułki drożdżowe na piwie 102

Mięciutkie, puchate i bardzo smaczne - takie są bułeczki na piwie z tego przepisu. Zrobiłam je z myślą o wczorajszej kolacji i dzisiejszym dniu - no cóż, chyba rodzinie smakowało, ponieważ po wczorajszej kolacji zostały zaledwie trzy sztuki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Polecam serdecznie :) Składniki: 700 g mąki pszennej chlebowej 250 ml jasnego piwa 200 ml letniej wody(...)odgazować - zagnieść kilka razy ręką, ciasto podzielić na 15-20 części (ja piekłam z mniejszej ilości składników, więc wyszło mi 12 sztuk po 78 g). Każdą część uformować w bułeczkę i układać na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia lub teflonową matą łączeniem do dołu. Bułeczki nakryć lnianą ściereczką i zostawić do napuszenia

Kocham..lubię..gotuję..