Dziś zapraszam Was na pyszne, delikatne bułeczki o nietypowym kształcie. Skradły moje serce swoim smakiem, a także swym wyglądem. Mi one trochę przypominają kwiaty, a Wam z czym się kojarzą? Bułeczki są pyszne i wprost trudno im się oprzeć. Będą doskonałą propozycją na wspólne śniadanie z najbliższymi lub świetną opcją piknikowej przekąski. Można rozsiąść się wygodnie przy stole i odrywać(...)kawałeczku takiej bułeczki – do odrywania nadają się doskonale. W środku mamy konfiturę morelową, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by upieczone bułeczki posmarować kolejną porcją konfitury Nie dawajcie jednak za dużo konfitury przed pieczeniem, bo pasy ciasta będą się mocno ślizgać podczas krojenia;) 3 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 i 1/3 łyżeczki soli około 80 g roztopionego
Smaki Na Talerzufajny pomysł na alternatywę dla kupnego pieczywa. Wypiekanie własnego pieczywa może wydawać się skomplikowanym procesem. Ale wcale nie trzeba bawić się z zakwasem czy zaczynem drożdżowym, żeby upiec pełnoziarniste bułeczki. Oczywiście nie będą one takie same jak te z piekarni, ale za to dają mnóstwo możliwości na rozmaite wariacje smakowe i dodatki. Ja przygotowałam bułeczki w dwóch wersjach - buraczane(...)pietruszkowe. Dzięki użytym składnikom bułeczki zyskały ciekawy kolor i oczywiście fajny, wyrazisty smak :) A Wy pieczecie własne pieczywo w domu? Macie sprawdzone przepisy? PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI BURACZANE I PIETRUSZKOWE Buraczane Składniki na 3 większe lub 4 mniejsze bułeczki 2 jajka 50 g płatków jaglanych 60 g mąki orkiszowej Średniej wielkości surowy burak 6 łyżek jogurtu Sól, pieprz, oregano, zaatar Buraka obrać
HealthyCreationsOdrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe Mięciutkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne pieczywo, które świetnie pasuje do grilla albo jako przekąska na przyjęcie lub do rodzinnej kolacji. Bułeczki są proste w przygotowaniu i po upieczeniu długo zachowują świeżość. Pachną i smakują fenomenalnie. Polecam! Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka(...)Rozwałkowane ciasto tniemy w cienkie poprzeczne pasy *** *** Paski ciasta smarujemy masłem ziołowym *** *** Paski zwijamy z góry na dół w międzyczasie obracając ciasto tworząc „niezgrabne” bułeczki *** *** Zwinięte bułeczki układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25-30 minut – do mocnego zrumienienia *** *** Bułeczki
Blog z ApetytemDziś przedstawiam kolejny przepis z czasów PRLu - przepyszne drożdżowe bułeczki z marmoladą , które piekła moja mama . Ciasto jest bardzo wdzięczne , świetnie się zagniata, nie klei się ani do rąk, ani do stołu . Te bułeczki można nadziać zarówno na słodko - marmoladą, nutellą, ale też na słono , bo ciasto jest uniwersalne . Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie(...)polecam :-) * * * Składniki (proporcje na ok. 10 bułeczek): 500 g mąki pszennej 200 ml mleka + 1 łyżka 3 jajka 30 g drożdży 1 paczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru 80 g masła szczypta soli marmolada Wykonanie: 1. Mleko - jeżeli jest bardzo zimne, to podgrzewamy, a następnie odlewamy większość do innego kubka, ponieważ ta niewielka ilość potrzebna jest do rozpuszczenia drożdży, wraz
Kawa z mlekiemwraz z sezonowymi owocami. To kolejne moje comfort food z czasów szkolnych i studenckich. Czasami kilka drożdżówek z budyniem lub serem zastępowało mi posiłki przez cały dzień. Puszyste słodkie bułeczki z budyniem nadal bardzo lubię i piekę je co najmniej kilka razy w roku, na przemian z naszymi ulubionymi cynamonowymi ślimaczkami, na które przepis znajdziecie w linku Cynamonowe bułeczki cinnamon(...)jeśli brakuje Wam czasu możecie użyć budyniu z torebki. Gwarantują, że drożdżówki z budyniem znikną z Waszego stołu w błyskawicznym tempie. Drożdżówki z budyniem proporcje na 8-10 bułeczek 300 g mąki pszennej tortowej 50 g drobnego białego cukru 20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie (7 g) drożdży instant 50 g roztopionego masła 150 ml letniego mleka 1 duże
Cztery FajeryDrożdżówki na bogato :). Z domowym waniliowym budyniem, soczystymi kawałkami jabłek oraz maślaną kruszonką. Wykonałam je na wzór słynnych norweskich skoleboller, czyli bułeczek z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi, w których kluczową rolę odgrywa dodany do ciasta kardamon. A ja kocham kardamon, zwłaszcza w drożdżowych wypiekach, dlatego stworzyłam taką moją wersję tych bułeczek :). Drożdżówki wyszły tak pyszne, że trudno się(...)najlepiej odmiany kwaskowej i miękkiej ( u mnie szara reneta ) Kruszonka: 100 g mąki pszennej 75 g masła 60 g cukru 8 g cukru wanilinowego Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: Ciasto: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać
Opowieści z piekarnikaDomowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Serowe ciasteczka z pastą łososiową Domowe krakersy z czarnuszką Serowe ciasteczka wytrawne Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki z szynką Serowe słone paluszki z kminkiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem(...)Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy
Kulinarne przygody GatityZobaczymy jak to będzie. W każdym razie jak jesień czy zima to u nas w domu dużo korzennych aromatów i pierników. I tak będzie i dzisiaj. Nie piernik ale bułeczki cynamonowe, prosto ze Szwecji. To cóż, że ze Szwecji Pyszne, delikatne, efektowne. Nie wysychają. Przepis na tyle uniwersalny, że cynamon w środku możecie zastąpić makiem, orzechami czy ulubionym kremem czekoladowym(...)orzechowym Bułeczki można jeść same, posypać przed pieczeniem grubym cukrem lub polukrować. Każdemu według potrzeb. U mnie oczywiście z kawą. Jakieś 2 lub 3 lata temu, piekłam te bułeczki po raz pierwszy. Były przepyszne, wcinaliśmy je jeszcze ciepłe i tak smakowały najlepiej. Niestety, byłam głupia i nie zapisałam tego przepisu a nie dałam rady w odmętach internetu odnaleźć go. Pozostaje
Mieszam w Garnkuchińskie bułeczki są chrupiące i miękkie jednocześnie, a ich środek skrywa przepyszne, wilgotne i aromatyczne nadzienie. Do ich zrobienia nie potrzebujecie specjalnego bambusowego parownika ani garnka do gotowania na parze – bułeczki najpierw smaży się do uzyskania złocistej, chrupkiej skorupki a potem gotuje pod przykryciem – w dużej patelni. Bułki bao nie są ani skomplikowane, ani bardzo pracochłonne – wszystkim miłośnikom orientu zdecydowanie(...)przypadną do gustu! Sheng Jian Bao to małe chińskie bułeczki nadziewane wieprzowiną – jedna z ulubionych śniadaniowych potraw mieszkańców Szangaju – tu można je kupić na ulicy, smażone i gotowane na ogromnych patelniach. W warunkach domowych do ich zrobienia wystarcza duża patelnia (28-30cm) ze szczelną pokrywką i odrobina cierpliwości. CIASTO W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, skrobię (która nada bułkom
Karo in the KitchenDROŻDŻOWE BUŁECZKI zawijane z czekośliwką. Dzisiaj mam dla Was zawijańce drożdżowe, lubię właśnie wiosną lub latem rozpieszczać dzieciaki i mojego Lubego, przygotowując takie domowe bułeczki drożdżowe. Lubią je wszyscy, a jeszcze ciepłe smakują najlepiej pod słońcem. Idealne do kawki czy na śniadanie. Bułeczki można nadziewać np. powidłami śliwkowymi, nutellą czy tak, jak ja tzw. czekosliwką mamy roboty. Bułeczki są bardzo(...)blat posmaruj nadzieniem ( u mnie czekośliwka) zroluj ciasno. Wałek przetnij na pół i zwiń w bułkę. Ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem, zachowaj odstęp bo bułki urosną. Bułeczki na blaszce pozostaw przez 20 minut, po tym czasie wstaw do piekarnika. Temp. 160- 170 stopni C, czas w zależności od tego, jak piecze Twój piekarnik znasz go lepiej
SMYKWKUCHNIzakwasie. Nawet pizze🍕 najchętniej jadłbym zrobioną z mąki żytniej. Nie oznacza to, że nieraz Aga nie zrobi coś innego, a ja tego nie spróbuje... Ostatnio z piekarnika wyjechały bułeczki z mąki orkiszowej, a z bułeczek zrobione były kanapki. Oczywiście kanapki były zgodne z dietą rozdzielną i zaprezentowane na filmie jako przykład praktycznej kolacji lub śniadania. Ten filmik zaciekawił niektórych(...)tego stopnia, że poprosili o przepis na te właśnie bułeczki z mąki orkiszowej. Zasada 3M ❗ rodem z rozwoju osobistego mówi: Myślisz! Mówisz! Masz! Więc proszę bardzo MACIE... 😀 Dziś prezentujemy przepis na bułeczki orkiszowe... 😁 Składniki: 250g mąki orkiszowej typ 700 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 15g drożdży 310-320ml letniej wody 60g oleju lub masła 1 płaska łyżeczka soli
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepity jakoś dziwacznie przekroiłam. Zamiast zrobić kieszonkę, rozkroiłam je jak zwykłe bułki. Oczywiście w smaku w niczym to nie przeszkadzało, a nawet miało swoje plusy, bo łatwo było takie bułeczki napełnić farszem. Kolejne podejście do pity, tym razem na mące do pizzy, również się i udało i nie udało. Pomimo tego, ze rozkroiłam je tak jak chciałam, nie zrobiłam zdjęcia(...)ciasto było jak najbardziej elastyczne. Miskę przykrywamy i odstawiamy w cieple do wyrośnięcia ciasta (na około 1-1,5 godziny). Następnie dzielimy ciasto na około 8 kawałków. Formujemy bułeczki i odstawiamy na około 20 minut. Następnie każdą bułeczkę lekko rozpłaszczamy w dłoniach i wałkujemy na płaski placek. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia*, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy
Smaki Na Talerzusprawdza się u mnie najlepiej. I tak od piątku nadrabiam włoski klasyki, przy okazji ucząc się języka Do kina włoskiego przygotowałam sobie włoskie ciasteczka inspirowane włoskimi Zaletti – bułeczki jaglane . Oryginalnie przygotowuje się je z mąki kukurydzianej, stąd też ich nazwa – zaleti to w dialekcie weneckim ,,żółty”. Ja jednak nie przepadam za mąką kukurydzianą, dlatego zamieniłam(...)jaglaną. W efekcie powstały mega pyszne bułeczki, które jak dla mnie mogą zastąpić tradycyjne, karnawałowe pączki Bułeczki jaglane przepis na 10 bułeczek 250 g mąki jaglanej 100 g mąki gryczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego 100 g masła lub oleju kokosowego 3 łyżki miodu 30 g rodzynek szczypta soli laska wanilii kieliszek
365 dni dookoła kuchniPyszne, odrywane bułeczki drożdżowe z nadzieniem bolognese na bazie mięsa mielonego. Idealne na spotkania ze znajomymi lub imprezy. Podzielne i smaczne. Ze słodko- kwaśnym sosem lub barbecue będą smakowały idealnie. Z tego co mi się zdaje to jako pierwsze zniknęły ze stołu w Sylwestrową noc. Składniki (na około 40 sztuk bułeczek czyli dwa takie okrągłe placki): Ciasto drożdżowe Tajemnica mojego(...)oliwy z oliwek 1/2 szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta soli, chili, cukru, bazylii i oregano Dodatkowo: 400 gram tartej mozzarelli jajko do posmarowania wierzchu bułeczek sos słodko- kwaśny lub barbecue do podania Na oliwie smażę posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Dodaję mięso oraz przyprawy (bez cukru i soli) i całość rumienię na oliwie
Mango Papajakuchni jest zbyt chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 30 stopni, wyłączyć grzanie i wstawić miskę z ciastem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, formuję wałek i dzielę na 6 w miarę równych części (można podzielić na więcej części ). Podzielone ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam na około(...)minut, aby ciasto odpoczęło. Po 10 minutach z kawałka ciasta robię kulkę i delikatnie wałkuję dłonią na blacie, tak żeby zrobić podłużną bułeczkę. Następnie obtaczam w mące i grzbietem noża robię pośrodku bułeczki przedziałek (nożem należy nacisnąć dość mocno ale należy uważać aby bułki nie przeciąć na pół). Bułki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i odstawiam
Uwaga Babcia Piecze Chleb