bułeczki - 9699 przepisów (strona:72/647)

Drożdżówki z dżemem 132

Drożdżówki czyli pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem. Można je dowolnie formować, zwijać, nadawać kształty. Można używać różnych smakołyków do ich nadziewania. Wszystko zależy od preferencji smakowych. Drożdżówki przeważnie każdemu kojarzą się z domem rodzinnym, w którym mama lub babcia przygotowywała takie bułeczki. Najlepsze były jeszcze lekko ciepłe ze szklanką mleka czy kakao. Ja dziś wróciłam do lat dziecinnych i przygotowałam(...)środka, tak aby na siebie zachodziły. Przewróciłam ciasto łączeniem do dołu i pokroiłam na kilkucentymetrowe pasy. Każdy pasek ciasta zwijałam wokół własnej osi, lub przyciskałam przez środek drewnianą łyżką. Bułeczki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek posmarowałam roztrzepanym żółtkiem. Drożdżówki piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu bułeczki wyjęłam z piekarnika i wystudziłam

Waniliowe Improwizacje
Drożdżowe bułeczki z jabłkami 155

Bułeczki drożdżowe z jabłkiem, mięciutkie, pełne jabłek i kruszonki. Nie ma szans żeby kupić takie w sklepie. Składniki 16 bułeczek: 600g mąki pszennej 6 łyżek cukru drobnego do wypieków 2 opakowania suchych drożdży 100g roztopionego masła szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 jajka dodatkowo: jajko do wysmarowania bułeczek Składniki na nadzienie : około 8 średnich jabłek 3 łyżki cukru (opcjonalnie(...)nagrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia, Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 16 kawałków, Z każdego kawałka formujemy kulkę. Następnie szklanką wygniatamy wgłębienie. Na każdą bułeczkę nakładamy około 1 łyżki nadzienia jabłkowego, Przygotowane bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką Drożdżówki pieczemy przez około 20-25 minut do zarumienienia. Artykuł Drożdżowe bułeczki z jabłkami pochodzi z serwisu

tyfranbox
Dyniowe bułeczki na parze (bez pieczenia, bezglutenowe) 104

cieszyć się domowym pieczywem bez bawienia się w wyrabianie ciasta i bez włączania piekarnika? Można przygotować te pyszne bułeczki na parze! Wszystko czego potrzebujecie to garnek z wodą oraz małe foremki, najlepiej ceramiczne.  Przygotowanie ciasta na babeczki zajmuje tylko chwilę, w dodatku można je dowolnie modyfikować i nadawać im smak poprzez zmianę dyni na inne dodatki. Może to być(...)pieczona papryka, marchewka, natka pietruszki czy suszone pomidory. Wybierzcie ulubione dodatki i przygotujcie swoją wersję tych prostych bułeczek! Oczywiście nie wychodzą one puszyste i nadmuchane jak pieczywo z piekarnika. Są bardziej wilgotne, nieco zbite, jednak to zdecydowanie ich zaleta!  Ja wykorzystując sezon dyniowy przygotowałam bułeczki w wersji z dynią hokkaido. Nadała im nie tylko ciekawy smak, ale także uroczy

HealthyCreations
BUŁECZKI PEŁNOZIARNISTE 156

Miękkie, lekkie, pełnoziarniste bułeczki drożdżowe. Zdrowsze niż tradycyjne bułki przygotowane wyłącznie ze zwykłej  białej mąki pszennej. Możecie przygotować je tylko z pełnoziarnistej mąki Typ 1850 (bułeczki będą cięższe i mniej wyrośnięte) lub użyć skomponowanej przez siebie mieszanki mąk pszennych.  Swoje bułeczki przygotowałam z mąki pszennej typ 450 i pełnoziarnistej typ 1850, w proporcji 1:1.  Dokładnie(...)wyrobione ciasto jest plastyczne i szybko rośnie,  a uformowane bułeczki dobrze trzymają kształt. Układamy je na blaszce z zachowaniem odstępów - w czasie pieczenia mocno się napuszą.  Najczęściej wykorzystuję je do burgerów, ale są tak uniwersale, że śmiało możecie podać je zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. W wersji wegańskiej można pominąć jajko, a mleko krowie zastąpić roślinnym

cool and minty
Proste pszenne bułki śniadaniowe 158

lepszego niż pachnące świeże bułeczki. Jednak tych marketowych – odgrzewanych z ciasta mrożonego – nie polecam, lepiej upiec swoje bułeczki. Wbrew pozorom nie jest to aż tak trudne i pracochłonne zadanie. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej szklanka ciepłej wody opakowanie drożdży suchych (7g) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 25g roztopionego masła opcjonalnie 2 łyżki zakwasu (bułki(...)składniki mieszamy. Dodajemy: jajko, ciepłą wodę, roztopione masło i opcjonalnie zakwas, Ciasto mieszamy łyżką jest dość lepkie, ale na tym etapie nie dosypujemy mąki (im mniej mąki tym miększe bułeczki), Zostawiamy ciasto na 1,5 godziny do wyrośnięcia, Po tym czasie jeszcze raz dokładnie mieszamy ciasto łyżką przez około 5 minut, ciasto powinno stawać się coraz bardziej elastyczne, Dzielimy ciasto

tyfranbox
Bułeczki drożdżowe na mleku kozim 135

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na bułeczki drożdżowe na mleku kozim – bardzo smaczne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Moi domownicy nie przepadający za tym mlekiem twierdzili, że go nie czuja a ciasto pyszny, ja z kolei fanka tego mleka lekko wyczuwam jego smak w wypieku, ale dla mnie to plus. PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE NA MLEKU KOZIM Składniki na bułeczki(...)jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka koziego szczypta soli słoik ulubionego dżemu różowy lukier – przepis Jak zrobić bułeczki drożdżowe na mleku kozim: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Do jajek

Dorota Smakuje
Bułeczki z jagodami 140

Lipiec to sezon na jagody leśne, więc obowiązkowo przynajmniej raz w tym czasie piekę bułeczki z jagodami – jagodzianki. Poniżej przedstawiam Wam mój ulubiony ostatnio przepis na słodkie ciasto drożdżowe – bardzo uniwersalne – możecie przygotować z niego bułeczki z ulubionym nadzieniem z owoców czy dżemu. PRZEPIS NA BUŁECZKI Z JAGODAMI Składniki na bułeczki z jagodami (10-12szt): 500g(...)mąki pszennej 150g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 120 ml ciepłego mleka szczypta soli jagody cukier jajko Jak zrobić bułeczki z jagodami: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę

Dorota Smakuje
Drożdżówki odrywane z truskawkami 165

Mimo upałów odpaliłam piekarnik i zrobiłam pyszne bułeczki drożdżowe z truskawkami .Bułeczki wyszły puszyste, mięciutkie, polecam. 500 g mąki pszennej [dałam ciut więcej] 25 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250ml) 2 jajka + 1 (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem+ 1 łyżka mleka) [dałam 1 jajko i bułek niczym nie smarowałam ] 2 łyżki serka mascarpone lub ukwaszonej, gęstej śmietany(...)musu truskawkowego i równo rozsmarować , zwinąć w roladkę zaczynając od dłuższego brzegu. Każdą roladkę podzielić na 12 części , ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami należy zachować odstępy gdyż jeszcze podrosną w czasie pieczenia .[ ja nie robiłam zbyt dużych odstępów , gdyż chciałam mieć odrywane bułeczki]. Bułeczki odstawić jeszcze na 20 minut, przed włożeniem do nagrzanego

Moje domowe kucharzenie
Hot cross buns – bułeczki wielkanocne 103

Zapraszam Was dzisiaj do wypróbowania przepisu z kuchni angielskiej. Wielkanocne bułeczki z krzyżykiem Hot cross buns jedzone są np w Wielkiej Brytanii czy Irlandii tradycyjnie w Wielki Piątek. To drożdżowe bułeczki z cynamonem i rodzynkami, najlepiej smakują na ciepło. PRZEPIS NA HOT CROSS BUNS Składniki na hot cross buns: 500g mąki 100g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru(...)hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto dzielimy na 12 części, z każdej formujemy bułeczkę i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, zostawić na 30 min do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem. Z mąki i wody ukręcić masę o konsystencji

Dorota Smakuje
Bułeczki z serem zapiekane 158

Coś szybkiego na śniadanko lub kolację i świetny pomysł na wykorzystanie czerstwych bułeczek.Po upieczeniu są pyszne , takie chrupiące bułeczki z ciągnącym się serem ,a do tego pyszny napój Hortex, u mnie akurat jabłko -brzoskwinia. 2 bułeczki  1 łyżka masła 1 ząbek czosnku ser żółty -kilka plasterków papryka wędzona Bułeczki naciąć [ uważać, aby nie przeciąć do końca] wzdłuż(...)poprzek-w kratkę.Masło rozpuścić , dodać posiekany czosnek i odrobinę papryki wędzonej. Bułeczki między nacięciami posmarować rozpuszczonym masłem , w miejsca nacięć powkładać pokrojony  ser żółty.Wierzch bułeczek posypać startym serem i papryką.Wstawić do piekarnika i piec , aż skórka się zarumieni , a ser rozpuści

Moje domowe kucharzenie
BANANOWE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 120

Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe z dodatkiem płatków owsianych oraz otrębów, w wersji delikatnie słodkiej...bez drożdży i wyrabiania, za to na maślance, z dodatkiem bananów i cudnie pachnące cynamonem. Ich zaletą jest ekspresowe przygotowanie ciasta, które zajmuje niecałe 10 minut! A gotowe, ciepłe bułeczki możemy mieć już po 30 minutach 😮 Dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste i zapewniam, że udadzą się(...)każdemu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce. Bez wyrabiania, bez czekania i bez miksera! Takie bułeczki zdążymy upiec nawet rano przed pracą i jeszcze ciepłe zabrać ze sobą na wynos. Można jeść je same, a także z dżemem, miodem lub kremem czekoladowym (najlepiej domowej roboty). Zdrowa propozycja na słodkie śniadanko... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej razowej  4 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki angielskie z kruszonką 191

kilku miesiącach wracamy do "Wypiekanie na śniadanie" z czego bardzo się cieszę. Pierwsza propozycja wypiekania to maślane bułeczki angielskie z kruszonką z Cukierni Lidla według przepisu Pawła Małeckiego. Bułeczki są delikatne, mięciutkie idealnie wyrośnięte a dodatek chrupiącej kruszonki sprawia, że bułeczki rozpływają się w ustach. Najlepsze z dżemem i do tego mleko. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300-350 g mąki pszennej(...)ciepłe miejsce na około godzinę  aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i jeśli się lepi podsypujemy mąką. Dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aby bułeczki znowu wyrosły. Kruszonka: Wszystkie składniki przekładamy do miseczki

Ala piecze i gotuje
Mini hamburgery 1374

przepis, którym zachwycicie gości. Mini hamburgery to ciekawa przystawka, którą możecie dostosować do swoich upodobań lub przygotować kilka wersji smakowych. Gwarantuję, że każdy z gości zachwyci się malutkimi, domowymi bułeczkami i się skusi. Mini hamburgery Domowe bułeczki: 1 i 1/2 szklanki mąki (około 270 g) 1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml) 10 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru małe jajko(...)sera kilka małych pomidorków młode liście szpinaku (lub innej małej sałaty) 2-3 małe ogórki kiszone Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy Rozpoczynamy od przygotowania bułeczek. Na początku drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich dwie łyżki mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy

PatiGotuje
Korvapuusti i "Zerwa" 149

książce niżej), nie sposób było nie upiec któregoś z deserów, o których można było przeczytać na kartach książki. Lizbońskie pasteis de nata już piekłam, więc przyszła kolej na fińskie bułeczki cynamonowe. Smakują tak samo jak tatarskie drożdżówki cynamonowe lub jak szwedzkie Kanelbullar , ale mają zupełnie inny kształt. Składniki (na 12 bułek): Ciasto 250 ml ciepłego mleka 26 g świeżych drożdży(...)jajkiem dla lepszego sklejenia ciasta.  Ostrożnie zwinąć rulon, zaczynając od długiego posmarowanego boku, kończąc na marginesie. Rulon pozostawić chwilę na złączeniu ciasta, by ciasto lepiej się skleiło i bułeczki potem się nie rozklejały. Rulon pokroić na 12 kawałków o kształcie trapezu. Środek każdej bułeczki mocno docisnąć drewnianą rączką do blatu. Bułeczki układać w  kilkucentymetrowych odstępach na blasze wyłożonej

Weekendy w domu i ogrodzie
Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe 171

Pyszne drożdżowe bułeczki na wzór cynamonowych rollsów w jesiennym wydaniu - z dodatkiem puree z dynii. Dzięki dyniowemu dodatkowi zawijańce mają nie tylko cudny pomarańczowy kolor, ale są mięciutkie i bardzo puszyste oraz dłużej zachowują świeżość. Bułeczki upiekłam ze zdrowszej mąki orkiszowej, a połowę stanowi bogata w błonnik mąka pełnoziarnista. Wnętrze bułeczek - cynamon i czekolada zadowolą wszystkich łasuchów. Idealne na drugie(...)śniadanie jak i do popołudniowej kawki. Bułeczki są pyszne, bardzo polecam! Składniki: 400 g mąki orkiszowj (jasnej z pełnoziarnistą pół na pół) 120 g puree z dynii 1 jajko 80 ml mleka 60 g masła 2-3 łyżki cukru/miodu 25 g drożdży 1/2 łyżeczki soli nadzienie: 100 g czekolady 3 łyżki masła 2 łyżeczki cynamonu + mleko do posmarowania Przygotowanie: puree

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania